as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
as
as (Üye)

intrboy merhaba
Macro mod veya manuel mod hiç farketmez netlemeyi yaptığın nokta santimler ile ölçülecek bir mesafe ise alan derinliğinde milimetre bazında olacaktır.Bu sadece R1 e has bir özellik değil tüm makinalarda böyledir.Diyafram değeri ile oynamanda bir şey değiştirmez.
Normal çekimlerde AF yi devre dışı bırakmak için makinanın sol tarafındaki 3 konumlu anahtarı manuele alıp objektifin üzerindeki bileziği çevirerek manuel focus yapabilirsin.
Fotoğraflarını sanırım P/S ta küçültüyorsun çok fazla bozulma oluyor bilmem farkındamısın,noise benzeri bozulmaların sebebi küçültme işleminden kaynaklanmakta.

#as' tarafyndan 18.06.2006 03:52:16 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 18 Haziran 2006, 03:38 - İp: 85.***.**6.77
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Adnan abi selam.Kusura bakma Forumun şakülünü kaydırdığım için.Ama içimden küçük yüklemekde gelmiyor.İlk seferlerde yüklediğim 1600x1200 çok büyüktü bunu kabul ediyorum.Ancak 600x800 de gerçekten çocuk oyuncağı gibi.
Dün akşam en ideal boyut olan 1024x768 de yükleyeyim dedim.
Üstteki 640x480 çıktı,alttaki ise 1024x768.Sonra üsttekini tekrar bu sefer 1280x1024 de yükledim bu sefer o 800x600 çıktı.Bende en sonunda yüklemekten bıkıp onu 1280x1024 yükledim,1024x768 çıktı sonucu.Hep bir gömlek küçük çıktı boyutları anlayacağın.

Yarışmaya katılmak için bu RAW modunda çektiğim fotoğrafa işlem uygulamam gerekiyor ve ben ne yapacağımı bilemiyorum.
RAW ve Photoshop bilmiyorum.Öğrenmesi zormudur?

Tarih: 18 Haziran 2006, 10:30 - İp: 85.***.**9.239
as
as (Üye)

Osmanlı benim yukarıda yüklediğim fotoğraflar 900 piksel ,fotoğraflar hiçte çocuk oyuncağı gibi durmuyor.
S9500 ün yanında Raw işleme yazılımı verildi değilmi.O yazılımı bilgisayarına kurarsan raw ın ne kadar kolay işlendiğini görürüsün.Yapacağın şey varsa pozlama hatası onu telafi etmek netlik ve keskinliği arttırmak,biraz da istersen saturatıon ayarı ile göze hoş gelecek renk doygunluğuna ulaşmak.

Tarih: 18 Haziran 2006, 12:32 - İp: 85.***.**1.81
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Yanında verdiler Adnan abi.Ben onu akşam deneyeceğim.Birazdan evden çıkacağım.Ailecek Özdereye gidiyoruz.Kısmetse akşama buraya çektiğim fotoğrafları koyacağım.Kendine iyi bak.Yorumlarını akşama okurum.

Tarih: 18 Haziran 2006, 13:02 - İp: 85.***.**9.239
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

coming soon dedin, ben de ne cikacak diye hayretle beklerken metro fotograflarini gordum.. ama iyi espriydi osmanli..
bence sen o makineyi vapurdan dusurursun..

...
adnan, aci biberlere baktim.. biraz da canim istedi dogrusu.. ben adanaliyimdir, aci biberi ben tatli niyetine yerim..

osmanli bu arada birinci metro fotografini sevdim aslinda.. hareketin belli olmasi cok etkili olmus.. ama yuzeyin biraz daha fotografa paralel olmasi gerekiyor..
tamam hareketi islemissin ama yer de sanki bassan kayip dusecekmissin gibi yamuk duruyor..

ilk hilton'lu fotografin guzel.. fakat digerlerinde hep bir direk yarim cikmis ya da aydinlatmalar cikmis yarim yamalak.. onlari photoshop'da veya acdsee'de kesmelisin diye dusunuyorum..

adnan crom modunu manzara ve doga fotograflarinda kullanma demis ama asil doga fotograflarinda etkili olur.. ama yuz tonlarini mesela gariplestirir.. veya cok detayli fotograflarda.. bilemiyorum.. sen de dene istersen, hangisi dogruysa ogrenelim.. ozellikle kirmizilar yakindaysa obje, iyice cirtlasacaktir.. neyse.
....

ha iste.. at arabasi orneginde gostermis kendini..
.....

ve yine cay bahcesi orneginde yesillerin nasil da etkili hale geldigine bir bakin..
.............

flu cikan bir fotografi keskinlestirme sansin yok osmanli.. bu arada senin gercek ismin ne osmanli?..
raw modunda 9 mp'den baska secenege ihtiyacin yok,cunku en yuksek megapixel olani makbul.. zaten raw oldugundan bilgisayar ile isleme sokacaksin, sonunda da boyutunu birkac saniyede degistirebilirsin..

duydum adnan duydum.. yapay zekaya sahipmis s9500.. bir de 350d'yi kaldirima koyuyor..

Tarih: 18 Haziran 2006, 15:13 - İp: 62.***.**2.10
malcom
malcom (üye)
İstanbul / Amatör

as gonderdigin maili almadım sanırım bi yanlıslık oldu mail adresimi tekrar ozeline gonderdim

Tarih: 18 Haziran 2006, 17:42 - İp: 85.***.**8.64
as
as (Üye)

Malcom verdiğin yeni mail adresine tekrar gönderdim.Yine gelmez ise hotmailden kaynaklanan bir sorun olabilir.O zaman başka bir mail adresi verirsin.

Tarih: 18 Haziran 2006, 18:47 - İp: 85.***.**1.81
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

İlker selam.İsmim Kıvanç.
Crom renk modu bazen hayal kırıklığı yaratsada birkaç durumda hayat kurtarıyor.Önemli olan bunu nerede kullanacağını bilmek.
O da zamanla pratik yaparak öğrenilecek birşey.

Tarih: 18 Haziran 2006, 22:01 - İp: 85.***.**7.201
malcom
malcom (üye)
İstanbul / Amatör

as yine gelmedi ya. ne is anlamadım ozeline baska bir mail adresi yolluyorum

Tarih: 18 Haziran 2006, 22:34 - İp: 85.***.**8.64
as
as (Üye)

Malcom yeni mail adresine tekrar gönderdim,kontrol et bakalım.

Sony R1 ile çekilmiş 3 örnek fotoğraf daha.
Sony R1 Fun Club
Paylaşım sitesi.

Sony DSC-R1

Sony DSC-R1

Sony DSC-R1

#as' tarafyndan 19.06.2006 01:29:14 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 18 Haziran 2006, 22:47 - İp: 85.***.**9.110