as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
soner25
soner25 (üye)
Erzurum / Amatör

Adnan abi bunları da dükkanda şimdi çektim.Gene otomatik konumda birisi flaş la birisi flaşsız.

Tarih: 21 Haziran 2006, 20:41 - İp: 81.***.**9.234
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Adnan abi ve İntrboy yardım için teşekkür ederim.Sorunu çözdüm.16Mb hafıza kartı RAW modunda kaldığından hazfıza dolu uyarısı veriyormuş.
Yani intrboy'un dediği gibi.
Biraz önce çekmiş olduğum RAW fotoğrafa bir baktım ve olmuş dedim.İçime neredeyse tam olarak sindi.
Soner senden ricam bu çektiğin vazo vb. tarzı şeylerin arka planını değiştirsen.Biliyorum orası dükkan ama asıl konunun ön plana çıkması için ön plan ile arka plan renkleri zıt olmalı.Vurgunun güçlü olması için bu bence gerekli.

Tarih: 21 Haziran 2006, 21:01 - İp: 85.***.**9.105
intrboy
intrboy (üye)
İstanbul / Amatör

Pasif olarak bu başlığı izleyerek bir şeyler kapmaya çalışıyorum . Pasif hanesinde birni not edebilirsiniz. bilgiler ve ortam için as başta olamk üzere herkese teşekkürler.
Bu sayfa ve bir önceki sayfada Fotoğfarlar çok iyi (bence)

#intrboy' tarafyndan 21.06.2006 21:14:30 tarihinde düzenlendi.

#intrboy' tarafyndan 21.06.2006 21:15:12 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 21 Haziran 2006, 21:12 - İp: 85.***.**5.52
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

Arkadaşlar öncelikle hepinizden özür dilerim. Yakalşık 10 gündür Foruma ve Topicimize katılımım oldukca zayıftı. Hollanda'da yaşayan Kardeşim ve eşinin tatile gelmesi dolayısiyle iş dışındaki tüm enerjimi ve vaktimi onlara ayırıyorum. Birde bu aralar İzmit Kültür Tiyatrosunun sergileyeceği "BATAKHANE GÜZELİ" adlı oyunun Prova ve Fuaye fotoğraflarını çekiyorum. (Fotoğrafların altında Ekipman : Sony DSC R1 yazısını eklettim.)

Tüm yazdıklarınız zevkle okudum. Topici bundan sonra ihmal etmemeye çalışacağım. şimdilik bu zaman zarfında R1 ile çektiğim bir kaç fotoyu ekleyeyim.

Tanıdınızmı? (Pazar günü mangaldaydık. Gürkan yakın arkadaşım olur. R1'i oda çok beğendi.5-10 kare çekti hatta... sanırım yakında ona da bir tane alacağız)

Tarih: 21 Haziran 2006, 22:35 - İp: 85.***.**0.127
malcom
malcom (üye)
İstanbul / Amatör

bu da benden. raw formatında cekildi as ın gösterdigi sekilde ayarlamalar yapıldı. sephia vs.

Tarih: 21 Haziran 2006, 22:47 - İp: 85.***.**9.96
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Murat selamlar.Özletmiştin kendini.Fotoğrafların için birkaç yorumda bulunmak istiyorum izin verirsen.Ben senin ve diğer R1 kullanan arkadaşların çekmiş olduğu fotoğrafları beğeniyorum.Bu güzel çekimlerde R1'in payı muhakkak ki çokdur.Ancak diğer arkadaşlar kusura bakmazsa senin onlardan ayrılan bir yanını söyleyeceğim.Buna ister hayalgücü de ister kompozisyon başarısı ister fotoğrafa anlam yükleme.Ben senin çekimlerinde fotoğraf kalitesini artık geçtim daha da ötesini görüyorum.İşte ileri amatör ile profesyonel arasındaki çizgi budur ve bu başarı makinanın manuel ayarlarını bilmek ile başarılmaz.Adnan abi'nin de dediği gibi algılama ve aldgıladıklarını hayalin ile birleştirmekle olur.Kısacası kabiliyet...

Tarih: 21 Haziran 2006, 22:55 - İp: 85.***.**9.105
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

Kıvanç övgün ve yorumun için çok teşekkür ederim.

Tarih: 21 Haziran 2006, 23:21 - İp: 85.***.**0.127
soner25
soner25 (üye)
Erzurum / Amatör

Murat abi resimlerin çok güzelmiş .Hele o arkası dönük sahnedeki adam çok hoşuma gitti.

Tarih: 22 Haziran 2006, 00:27 - İp: 81.***.**9.234
soner25
soner25 (üye)
Erzurum / Amatör

Adnan abi bu fotoşop denen olayı bana anlatırmısın.Ben sadece resimleri nasıl ufaltacağımı Mehmet abimden öğrendim ama bunun resimleri daha güzel de yapabileceği söyleiyo.Ben nasıl yaparım .Çok zormu.

Tarih: 22 Haziran 2006, 00:30 - İp: 81.***.**9.234
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Ben teşekkür ederim abi.Bu arada Gürkan da sevdiğim bir karakterdir.Beni tanımasa da bu sitedeki bazı kişilerin sana selamı var dersen sanırım oda sevinir şöhrete alışık olsa bile.
Soner bende bu photoshop olayını öğrenmek isterim.Arkadaşlar bu fotoğrafları hangi adresten yüklediğinizi yazarmısınız.
Mümkünse www.imageshack.us adresi olmasın.Ben denedim ve pek verim alamadım.
Ne yazık ki yarın akşam üzerine kadar yokum ve sanırım 300. sayfayı kaçırma şansım var.Yorumlarınızı artık sonra yanıtlayabileceğim.Hepinize iyi geceler dilerim.Işığınız bol olsun.

Tarih: 22 Haziran 2006, 00:41 - İp: 85.***.**9.105