as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
malcom
malcom (üye)
İstanbul / Amatör

as ben ısıgın az oldugu boyle los ısıklı cekimlerden pek memnun kalamıyorum fazla noise uretiyor. bunu engellemek icin ne tur ayarlar yapmalıyım mesela mum ısıgı kadar kısıtlı bi ısıkta cekim yaparken otomatik modda bile noise oluyo ne yapmalıyım?

Tarih: 3 Haziran 2006, 20:00 - İp: 85.***.**3.93
as
as (Üye)

Malcom R1 e de noise yapıyor diyorsan 9000ytl.(peşin para) verip Full Frame bir Canon EOS 5D alman lazım.Gerçi 1600 Iso ya kadar 5D ile R1 in noisi neredeyse aynı olup fark ancak 1600 Iso dan sonra ortaya çıkmakta ama görünen o ki seni ancak EOS5D kesecek.

R1 in noisinden şikayetçi isen aşağıda hem 9000 ytl. lik Canon EOS5D si hemde Sony DSC-R1 i olan bir fotoğrafçının her iki makinaya yaptığı karşılaştırmalı noise testine bir bak.
Link: CanonEOS5D-Sony DSC-R1 Noise testi

Tam boy açılacak fotoğraf.

#as' tarafyndan 03.06.2006 20:55:09 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 3 Haziran 2006, 20:25 - İp: 85.***.**5.25
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

Malcom böyle olması gayet normal çünkü otomatik modda makine sana fotoyu bir an önce sunabilmek için ilk hamlesini iso'yu yükselterek yapıyor. buda kumlanmaya yol açıyor. o yüzden az ışık alan sabit konularda asla otomatik modu kullanma!

Benim sana tavsiyem fotoğraflarını manuel modda tripod kullanarak veya makineyi sabit bir sehpa vb. bir şeyin üzerine koyarak ve uzun pozlama yaparak çekmen dene yanıl yöntemiyle en iyi pozlama süresini bulacaksın bu arada diyaframı da açabildiğin kadar açki (düşük F değeri daha açık diyaframı temsil eder. yani makine F2.8'de iken F5.6 ya göre çok daha ışık geçirir bununla birlikte alan derinliği azalır) makine daha çok ışık alsın bu şekilde 160 iso da bile harika fotolar çekebilirsin. bu gece senin için bir kaç örnek çekip buraya yüklerim. (ayrıca zaman ayarlı çekim yaparak elinden oluşacak titreşimleri de önleyebilirsin.)

#muratsen' tarafyndan 03.06.2006 20:32:56 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 3 Haziran 2006, 20:27 - İp: 85.***.**0.4
malcom
malcom (üye)
İstanbul / Amatör

as benim soylemek istedigim sey zaten sorun ben de ayarlarını bir turlu yapamıyorum. tozlu bi goruntu olusuyo. muratsen ilgin icin tesekkur ederim resimlerini bekliyorum yalnız mumkun olursa mum ısıgı kadar los bi ısıkta cekersen sevinirim bana ornek olması acısından

Tarih: 4 Haziran 2006, 00:27 - İp: 85.***.**2.29
as
as (Üye)

Malcom sana aşağıda bir link verdim.Tamamen karanlık bir ortamda kibrit ateşinin fotoğrafları ve hemen altında R1 in manuelde yapılmış çekim ayarları var.Sende ayarlarını verdiğim linkteki fotoğrafın altında yer alan ayarlara getirirsen benzer çekimleri yapabilirsin.
Açılan sayfayı üstteki ok işareti ile ilerletip benzer çekimlerede bakabilirsin.Orada da göreceğin gibi fotoğraflarda noisin n si yok.

Link: Burada.

#as' tarafyndan 04.06.2006 01:10:11 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 4 Haziran 2006, 01:08 - İp: 85.***.**5.25
malcom
malcom (üye)
İstanbul / Amatör

as sabır sınırlarını zorlayarak son bir sey daha sormak istiyorum bu ceken mubarek nasıl objeye bu kadar yaklasmıs programla buyutmus mu yoksa makineden cıktıgı hali bu mu? noise yok dedigin gibi aynen deniyorum ve sonucları gonderiorum buraya

Tarih: 4 Haziran 2006, 01:31 - İp: 85.***.**8.206
as
as (Üye)

Malcom orada fotoğrafın altında macro modunda çektiğini belirtmiş,dolayısı ile tahminen 25-40cm. arası bir mesafeden yapmış bu çekimi.Önce makineyi macro moduna alıp Focusu manuelden kaç cm.ye ayarladı ise kibriti o mesafede yakıyor.Çünkü tamamen karanlık bir ortamda makinaya focus yaptıramaz.Daha sonra tüm ayarları manuelde oradaki değerlere getirip kibriti yakıp fotoğrafı çekmiş.Sonra fotoğrafın tamamen karanlık kısımlarını kesip işine yarayan kısmını siteye yüklemiş.

Tarih: 4 Haziran 2006, 01:48 - İp: 85.***.**5.25
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Murat çektiğin fotoğrafları çok beğendim.Dramatik çekimlerde başarılı olduğun aşikar.
As selam.Verdiğin amatör bir fotoğrafçının çektiği fotoğraflar süper bence.Hiçbirini diğerinden ayıramadım.
Maalesef yarın finallerim başlıyor ve 2 hafta boyunca sürecek.Siteden biraz uzak kalacağım ama artık kusuruma bakmassınız umarım.

Tarih: 4 Haziran 2006, 10:40 - İp: 85.***.**5.140
malcom
malcom (üye)
İstanbul / Amatör

yok dun saatlerce ugrastım ama ısık bir turlu yeterli olmadı o kibritleri nasıl cekti anlayamadım. tahminimce ayrıyeten bi ısık kullanmıstır

Tarih: 4 Haziran 2006, 13:22 - İp: 85.***.**2.150
as
as (Üye)

Malcom merhaba
Bu tür çekimler de profesyonel anlamda çekim tekniklerini bilip bunları başarı ile uygulayabilmen ayrıca da makinene tam anlamı ile hükmedebilmen gerekli.

Bana ilk attığın mesaj da " as ben ısıgın az oldugu boyle los ısıklı cekimlerden pek memnun kalamıyorum fazla noise uretiyor. bunu engellemek icin ne tur ayarlar yapmalıyım mesela mum ısıgı kadar kısıtlı bi ısıkta cekim yaparken OTOMATİK MODDA BİLE noise oluyo ne yapmalıyım " Yazından da anlaşılacağı üzeri bu tür çekimleri OTOMATİK MODU kullanarak yapmaya kalkışman daha çekim teknikleri anlamında çok şey öğrenmen gerektiğini gösteriyor.

Senin kullandığın makina bu tür çekimleri yapmaya fazlası ile müsait ancak senin bilgin bu konuda yetersiz kalıyor.Benim sana tavsiyem kendini bu tür çekimler le zorlamak yerine öncelikle günlük normal yaptığın çekimleri manuel modlarda yaparak kendini geliştirmen manuel çekimin özelliklerini öğrenmen.

İyi bir fotoğraf makinasına sahip olmak her türlü çekimi yapabileceğin anlama gelmez.

Sakın yanlış anlama bunu seni yargılamak için söylemiyorum ama ben senin normal gün ışığında bile başarılı olmuş macro çekimlerini daha henüz görememişken ,tamamen karanlık bir ortamda bunun gibi çekimleri nasıl yapacaksın.

Kendini yavaş yavaş geliştirmen gerekli.Bunu bir anda hiç kimse yapamaz.Bazı şeyleri zamanla öğreneceksin.Bunu için hem bu konuları araştırıp kendini geliştirmen hemde makinanı çok iyi öğrenmen lazım.

Sana bunun için bir kaç tavsiyede bulunursam umarım yanlış anlayıp alınmazsın.

1. Önce normal gün ışığında macro çekimlerde başarıya ulaşıncaya kadar denemeler yapmalısın.

2.Yine gün ışığında yaptığın olağan çekimleri (doğa,manzara,portre) manuelde yapıp diyafram ayarı,shutter hızı,ıso ayarlarının fotoğrafa etkilerini iyice öğrenmelisin.

3.Tüm bunları yaptıktan sonra aynı başarılı çekimlerini gece ancak ışıklı ortamlarda denemelisin.

4.Yukarıda bahsettiğim çekimleri başarı ile yapmaya başladığında ise artık sıra dışı çekimleride yapmayı deneyebilirsin.

Gördüğün gibi yazdığım şeylerde makinanın kapasitesinden hiç bahsetmedim.Bunları bilmezsen elinde dünyanın en iyi makinasıda olsa bir şey farketmez.Fotoğrafı makina çeker ama onu hakkı ile kullanan insandır.

Senden yaşcana büyük olduğumu tahmin edip bu yazdıklarımı bir büyüğünün dostça öğütleri olarak kabul edersen bu gayretlerinin çok kısa sürede başarıya ulaşacağını söyliyebilirim.Araştırıp ,deneyip, öğrenmeye devam.

#as' tarafyndan 04.06.2006 16:34:56 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 4 Haziran 2006, 16:31 - İp: 85.***.**5.25