as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
dtcan
dtcan (üye)
Tekirdağ / Amatör

AS merhaba.Haklısın. 2. fotoda 4-5basamak yukardan çekildi.Kompozüsyon konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Nekadar başarabiliyorsam artık. Elime geçen her yazıyı okumaya çalışıyorum. Çok fırın ekmek yemek lazım.

#dtcan' tarafyndan 01.06.2006 10:30:20 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Haziran 2006, 10:28 - İp: 81.***.**2.162
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Sağol As.Beni kırmayıp çekim değerlerini de fotoğraflara koyduğun için.
Fotoğraflardan biri konak meydanını yukarıdan varyant'dan almış.Siz hangi arada derede gittiniz oralara?
En alttaki poz veren bayanın duruşu artist gibi.Bana niye denk gelmez ki böyle insanlar
Galiba senin renk algılaman fazla.Hani senin bize bir amatör fotoğrafçının R1 ile çektiği fotoğrafları gösterip,kabiliyetli demiştin ya aynen o şekilde...
2.fotoğrafında sokağın dingin,huzur veren bir havası var.Ayrıca insanların fotoğrafçıya bakmayıp,doğal durmaları pek güzel bir kare çıkarmış ortaya.
İlk fotoğrafında ise benden sana bir keşke gelecek.
Dün akşam bende bu heykeli kadrajıma alacaktım ancak vaktim olmadı.Sen keşke önde bu heykel arkada ise deniz ve gemiler olacak şekilde bir çekim yapsaydın.Göze daha renkli ve dikkat çekici gelirdi.Bu arada ben nadiren çıktığım fotoğraf çekimlerine sergide kullanılması amacıyla çekimlerimi 9MP de ve senin dediğin 3:2 formatta çekimler yapıyorum.Hafıza kartım 256MB olduğu için maalesef RAW çekimleri gerçekleştiremedim
Dün akşam kendime bir tripod aldım.Markası Star 155...
Maksimum yüksekliği 153cm,minimum yüksekliği 60cm.
1220 gr ağırlığında.Yani kutuda öyle yazıyor bana daha hafif gibi geldi.Çift su terazisi var.Hem kafa kısmında hemde gövdede.Ayakların birleşim yerinde bir ağırlık asıcı var.Dış çekimlerde bilhassa rügarlı havalarda tripod'un devrilmemesi için kullanılabilir.Kutu üzerindeki açıklamalar yabancı dilde ve 3kg gibi bir ibare var.Herhalde taşıyabileceği en fazla ağırlıktan bahsetmişler.Üzerindeki kafa hem sağa sola hem de yuharı aşağıya hareket edebiliyor.Galina birde fotoğraf makinasıkendi ekseninde dönebiliyor.Yani mesela üstte bulunan flaş kısmı bir döndürme ile sağa yada sola eğilebiliyor.Bu dik çekimler için bir avantaj.Böylelikle 3 şekilde hareket imkanı sağlanmış olunuyor.Tripod'un 3 ayağının yere basan uçları hareketli yapıda tasarlanmıi.Bu ise farklı zemin koşullarına adapte olabilmesini sağlıyor ve en uygun yere basmayı sağlıyor.Genel olarak orta kaliteye sahip bir görünümü olan tripod için kompakt bir yapıda benzetmesi(tabi katlı iken) yapmam herhalde yanlış olmaz.
Vakit buldukça foruma katılmaya çalışacağım As.
Sevgili dtcan fotoğraflarını beğendim ve alttaki hafif yukarıdan çekilmiş olan fotoğrafın için As gibi benide etkilediğini söylemeden geçemeyeceğim.
Herkese saygılar diliyorum.

 

Tarih: 1 Haziran 2006, 10:41 - İp: 85.***.**5.195
dtcan
dtcan (üye)
Tekirdağ / Amatör

Osmanlı teşekkür ederim. Makinaya alışıyorum herhalde.

 

Tarih: 1 Haziran 2006, 12:02 - İp: 81.***.**2.162
smett
smett (üye)
İstanbul / Firma

martinik as'a güzel bi önermede bulunmuşsun. bencede çok doğru.insanlar birbirlerine kırılmasın gücenmesin diye veya başka nedenlerle düşündüğünden farklı şeyler söylememeli.sözgelimi sırf patronun çocuğu diye bir kişiye yaptığı terbiyesizlikten dolayı kızmassak çocuk yaptığı hareketin terbiyesizlikolduğunun farkına varamayacak ve böyle bir çocukta kişilik bozukluğu başgösterecektir.

 

Tarih: 1 Haziran 2006, 13:03 - İp: 85.***.**1.72
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Can merhaba
böyle güzel fotoğraflarının devamını diliyoruz.

Osmanlı merheba
Varyant tan çekilen fotoğraf grupla gittiğimiz bri yer değildi.Toplantıya Gantry ile yetişmeye çalışırken buluşma öncesi çekildi.Benzer bir karenin Gantry de de olması lazım.
Yeni aldığın tripodun hayırlı olmasını dilerim inşallah tripot lu fotoğraflarından bir kaçını burda görme şansımız olur.

Martinik çektiğin o fotoğraf çekim özelliğini bilmeyenlere bir anlam ifade etmeyebilir.Ben bununla ilgili bir açıklama yapayım.Martinik o macro çalışması sırasında dışarıdan aldığı bir büyük boy merceği H1 in lens Hood una sabitleyip çok kolay sökülüp takılabilen close-up lens haline getirdiği bir ekipmanla çekti.Yani fotoğrafı herhangi bir macro çalışması değil.Üstelik kendi yaptığı bu macro lens in çok iyi sonuçlar üreten bir ekipman haline geldiğini toplantıya katılan herkes görmüştü ama toplantı da olmayan insanların bunu bilmesine imkan yok.
Martinik böylece fotoğrafına bakanlar daha farklı bir gözle bakacaklardır.

Smett merhaba
Konuyu uzatmanın anlamı yok tek tek bakıldığında herkes kendine göre haklı.Kıssadan hisse herkes kendi alması gereken dersleri alıp topiğe katkılarını kimseyi kırmadan sürdürmeli.İyi yada kötü,az yada çok herkes elinden geldiğince bu sitede gönüllü olarak bilgi paylaşımında bulunuyor.Kimse için bir mecburiyet söz konusu değil,dolayısı ile öncelikli yaklaşımın hoşgörü ve anlayış olması lazım.Sen eleştirilerini daha yumuşak bir uslupla yaparsan o da bu eleştiriler ışında gerekli düzletmeleri yapar.Kimsede kırılmamış olur.




#as' tarafyndan 01.06.2006 17:42:09 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Haziran 2006, 17:41 - İp: 81.***.**8.64
gantry
gantry (üye)
Aydın / Amatör

varyant fz30 diyelimki bunu r1 sanması kimse.

 

Tarih: 1 Haziran 2006, 18:44 - İp: 85.***.**9.83
smett
smett (üye)
İstanbul / Firma

limon filan görünce ekliyim dedim

CANON EOS 20D

 

Tarih: 1 Haziran 2006, 21:06 - İp: 81.***.**6.177
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

smett gerçekten güzel bir çalışma.Sanıyorum macro bir lens ile çektin 20D nin hakkını vermişsin.

 

Tarih: 1 Haziran 2006, 21:24 - İp: 81.***.**8.64
gantry
gantry (üye)
Aydın / Amatör

smett eline sağlık bu limonda konu çok galiba.

 

Tarih: 1 Haziran 2006, 22:31 - İp: 85.***.**9.83
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Merhaba Gantry konu çoktu da halledildi.

Smett özel mesaj kutuna bakarmısın oraya bir mesaj attım.

#as' tarafyndan 02.06.2006 00:31:25 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Haziran 2006, 00:29 - İp: 81.***.**8.64