as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Can merhaba
Senden gün ışığında aynı yerin fotoğrafını bir uv filtreli birde uv filtresiz çekerek kullandığın filtrenin fotoğrafa ne kadar etki yaptığını göstermeni istesek nasıl olur.Bildiğim kadarı ile senin kullandığın filtrenin markası hama değilmi.
Lens temizliği için ben gözlükçülerden temin ettiğim gözlük temizleme bezlerinden kullanıyorum.
Fotoğrafında sharpnes in biraz fazla geldiğini farkettim ,bu fotoğrafını sertleştirmiş .Raw da ayarı biraz fazla kaçırmışsın.Tabii bu benim fikrim.

 

Tarih: 2 Haziran 2006, 12:13 - İp: 85.***.**6.242
dtcan
dtcan (üye)
Tekirdağ / Amatör

As merhaba,
Bendeki UV filtre hama. Polarize filtre sony. İlk fırsatta filtreli ve filtresiz aynı yeri çekip yollarım. Fotolara bir müdahala yapmadan yollayacağım. Geçen yolladığım bir makroda noise var demiştiniz. Küçültme programları yapmış olabilir demiştiniz. Filtrede buna sebep olabilirmi acaba düşüncen nedir.

 

Tarih: 2 Haziran 2006, 12:57 - İp: 85.***.**8.159
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Can filtrelerin çekilen fotoğrafların pozlamalarında ve netliklerinde kayıba sebeb olduklarını duymuştum.Senin filtrenin markası bilinen bir marka olduğu için böyle bir sorun yapmaması lazım.Zaten bende filtrenin fotoğraflarına nasıl bir etki yaptığını görmek için örnek çekimler istedim.
Sana yeni bir mail atmıştım aldınmı.

 

Tarih: 2 Haziran 2006, 13:10 - İp: 85.***.**6.242
makulmurat
makulmurat (üye)
İstanbul / Amatör

As Selam
Herhangı bır fılıtre kullanmazsak gunes ısınları zamanla
mercegın kalıtesını dusururmu.

 

Tarih: 2 Haziran 2006, 15:12 - İp: 82.***.**4.67
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

MakulMurat UV filtrelerin kullanılmasının makinaya faydası daha çok lensi çizilmelere karşı koruması.Ben alırsam bu yüzden alırım.Lakin objektifin önüne takılan ekstra her şey de fotoğrafın kalitesine doğrudan etki yapıyor.
Sony R1 in orijinal UV filtresi yaklaşık 100 ytl.civarı.
Alınırsa bundan alınmalı.

#as' tarafyndan 02.06.2006 17:16:26 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Haziran 2006, 17:15 - İp: 85.***.**7.52
arda.ates
arda.ates (üye)
İstanbul / Amatör

as merhaba..
filtrelerin eksik pozlamaya sebep olabiliceğini söylemişin , ama sanmıyorum böyle bi durum oluşabiliceğini, çünkü makinalarımız lensten geçen ışığa göre pozometrede uygun değeri gösteriyo, şayet pozometre eski tip makinalardaki gibi lens dışında makina üzerinde olsaydı böyle bi durum oluşabilirdi bence..

ve birde şunu belirtmek istiyorum , uv filtrelerin fotoğrafa katkısı ancak yüksek irtifalarda belli olur, (keskinlik var biraz diyosunuz orasını bilemiyorumm) yüksek irtifalarda ancak uv ışınları makina tarafından görüntülenebilir yoksa istanbulda ankarada bu uv filtrelerinin belirgin bi katkısı olmaz..
yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim teşekkürler

 

Tarih: 2 Haziran 2006, 17:45 - İp: 85.***.**3.234
arda.ates
arda.ates (üye)
İstanbul / Amatör

muratsen verdiğin smart zoom örneği için çok teşekkürler baya bi aydınlandım tam emin değildim ne kadar faydalı olabiliceği konusunda.. teşekkürler

 

Tarih: 2 Haziran 2006, 17:47 - İp: 85.***.**3.234
malcom
malcom (üye)
İstanbul / Amatör

As Osmanlı cok tesekkur ederim

 

Tarih: 2 Haziran 2006, 17:55 - İp: 85.***.**2.242
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

İmalattan halka Taze taze R1 fotoları (çekeli 20 dakika oldu)







Arkadaşlar 1 ve 3. fotolarda çok az sharp dışında PC müdahelesi yoktur. yani makinenin gördüğü halidir.



#muratsen' tarafyndan 02.06.2006 23:13:11 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Haziran 2006, 20:30 - İp: 85.***.**0.4
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Murat taze fotoğraflar gayet güzelmiş eline sağlık.

Arda Uv filtrelerin olması gereken kalitede oldukları zaman mutlaka faydaları vardır.Ama piyasada makinelerin yanında bedavaya verilenleri olduğu gibi 100ytl.ye bile satılan Uv filtrelerin olduğu düşünülürse bunların tamamının aynı kalitede olduğunu söylemek mümkün olurmu.Maalesef bunu da anlamanın tek yolu deneme yanılma yöntemi veya kullanıcıların yorumları.
Uv filtrelerinin dediğin gibi UV ışınlarını fazla olduğu yerlerde çekilen fotoğrafa olumlu etkisinin yanı sıra lensi de koruması gerekirken bunu 10ytl.ye satılan bir filtreden beklemek mümkünmü.
Ucuz ve kalitesiz Uv filtrelerinin çekilen fotoğrafta ışığı kırmalarından dolayı 1-2 stop a varan kayıplar oluşturduğu manuel çekimlerde kullanıcının yaptığı ayarlarla alması gereken sonuca ulaşamadığı,fotoğrafta renk tonlamasını değiştirdiği,çekilen fotoğraflarda flare oluşturabildiği gibi şeyler hep duyup şahit olduğumuz olaylar.Bunun sebeblerinin başında da kalitesiz filtreler geliyor.

O yüzden filtre tercihlerimizde ucuza kaçmak yerine alabileceğimizin en iyisini almaya çaba göstermeliyiz.
Dediğim gibi piyasada filtre fiyatları 0 ytl.(bedava verilenler) den başlayıp 120 ytl. ye kadar ulaşıyor.
Bedeva ya verilen bir filtre ile 120.ytl. ye satılan bir filtrenin fotoğrafa aynı etkiyi yapacaklarını söylemek mümkün değil.

 

Tarih: 3 Haziran 2006, 00:24 - İp: 85.***.**9.113