as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
behri
behri (üye)
İstanbul / Amatör


teşekkür ederim AS.

İzninle cehaletimi açık edecek bi soru daha sormak istiyorum.

memory stik veya cf.den hangisi R1 için tercih edilebilir

Benim için fotğrafta detay hızdan daha öncelikli. (çoğunlukla reprodüksiyon çekiyorum.)

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 01:24 - İp: 85.***.**2.113
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Behri bu kartlardan hangisini kullanırsan kullan detay yönünden bir fark olmaz.Çünkü bu kartlar fotoğraf ile ilgili bilgiyi aynı şekilde birer veri (data) olarak saklıyor.Yani ikisindede bir kayıp söz konusu değil.Burada tercihi hız ve fiyatlarını dikkate alarak yapmak en mantıklı olan yöntem.

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 01:32 - İp: 85.***.**2.214
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Nasıl makinaya alışmakta zorluk çektinmi.Çektiğin fotoğrafları inceleme şansın oldumu.

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 01:34 - İp: 85.***.**2.214
martinik
martinik (üye)
Ankara / Meraklı

Dostum netlik hayali bir düzlem üzerinde oluşur. Macro da netlik düzlemi objektife oldukça yakın olduğu için makinenin sarsıntı hassasiyetine de aşırı tepkiler verir.
Manzara çekimlerimdede bu düzlem uzak kladığı için göz yanılmasından dolayı netlik hataları aslında gene var ama farkedilmeyecek derecede olduğu için veya enstantane uzatılıp diyafram kapatılarak aslında bu her zaman var olan netlik hataları en aza indirilebiliyor. Odak düzleminin tolore oranı obje ile mercek arasındaki mesafe ile orantılı. Ama Macroda manuel ayarlar ile dahi bu mesafe hassasiyetini ayarlayamıyorsunuz. İlerideki macro çekimlerinde bunu daha iyi anlayacaksın Macroda almaya çalıştığın hareketsiz olduğunu düşündüğün bir çiçeğin yok denecek kadar az bir rüzgarda dahi sallanmadan dolayı inanılmaz hatalara sebebiyet verebileceğini ancak macro lens kullanınca anlarsın .
Israr ediyorum O fotolar aynı bakış açısı ile rüzgarlı sayılacak bir deniz gören açık alanda tripodsuz olarak elle çekildi. Ve bu üç foto uygun şartlar için yaklaşık 6-7 dakikada çekildi.
Not: Bu sayfayı unutma Tripodsuz ilk macro lens çekiminden sonra bu yazımı gene oku... O zaman anlayacaksın.

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 01:37 - İp: 85.***.**4.150
martinik
martinik (üye)
Ankara / Meraklı

Ayrıca her tarafı net bir macro almak için netlik düzlemi ile birebir örtüşen ve her noktasının ışığın makineye girdiği noktaya tam ve tam eşit uzaklıkta olan bir konkav alan bulman gerekir.
Macro da en ufak bir mesafe diğişikliği dahi mutlaka belirgin oranda fluluk oluşturur. Hatta gece çekimleri gibi deklanşör baskısı sırasında ki hatalar dahi belirgin hatalar oluşturabilir. Onun için istinatdan sonraki ezme faktörü ve bu aradaki el mukavemeti çok önemlidir.

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 01:44 - İp: 85.***.**4.150
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Martinik kısaca bir macro çekimde close-up lens le kadarajın tam ortasına yerleştirilip netlemesi yapılmış bir fotoğrafın gördüğümüz en net yerinin neresi olduğunu söylermisin.

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 01:46 - İp: 85.***.**2.214
behri
behri (üye)
İstanbul / Amatör

Makinaya alıştın mı sorusu sanırım bana idi.

Açıkçası zorluk yaşamıyacağımı gördüm. Yalnı henüz bir fotoğraf ienceleyemedim.

LSD de NO MEMORY STİCK uyarısı durduğu için çekim yapabileceğimi düşünmedim. Yoksa çekebiliyormuuz

Bak heyecan yaptım şimdi gece gece.

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 01:51 - İp: 85.***.**2.113
martinik
martinik (üye)
Ankara / Meraklı

Aynı deneyimi kordon da ki çay bardağının kenarında oluşan köpüğün az da olsa flu çıkması ile yaşamıştık.
Galerideki O inanılmaz macroların büyük çoğunluğu 6-7 Mp lik bir fotodan yapılan 600x800 veya yakın cropların diğital olarak işlenmiş halidir Yani bir fotonun objenin geometrik şekline ve çekimde kullanılan aparatlara göre değişebilen oranda net olan yaklaşık yüzde 25 ile 50 sidir. Zaten yüzde 50 dahi iyi rakamdır bence
DURUMA (objenin geometrik şekline ve çekimde kullanılan aparatlara)GÖRE....

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 01:52 - İp: 85.***.**4.150
martinik
martinik (üye)
Ankara / Meraklı

dOSTUM TEKNİK NETLİK DİYE BİŞEY OLMAZ.
OBJEDE İSTEDİĞİN NOKTAYI NETLEMEK SENİN ELİNDE..
Bir ara buluşup Benim yeni Double Close-up la bişey çekelim. O zaman anlayacaksın
Bunda ciddiyim. Kaytarma yok cidden

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 01:55 - İp: 85.***.**4.150
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Daha memory kart almadınmı.Ben makinayı alırken memory kart ta almıştır diye düşünmüştüm,yoksa hafıza kartı olmadan tabii ki çekim yapamazsın.
Artık makina ilgili yorumlarını hafıza kartını aldıktan sonra öğreniriz.

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 01:55 - İp: 85.***.**2.214