as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
pino_ccio
pino_ccio (üye)
İzmir / Meraklı

As seri fotolara bir yorum gelmedi
Kusura bakmayın yaa denize yakın açık alanda ve tripodsuz bu kadar oldu. idare edin artık..


#pino_ccio' tarafyndan 26.05.2006 00:35:17 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 00:29 - İp: 85.***.**4.150
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Benimde anlatmaya çalıştığım işin içine çözünürlük olayınında girmesi idi kobra.Çünkü lens ve objektif lerin aynı olduğunu farzetsek bile bu sefer çözünürlük farkı ile fotoğrafların dijital olarak büyütülmesinde çıkan oranların sonucu değiştireceği.
Dolayısı ile bence bunları hesaplamak manasız gibi çünkü neyi neyle karşılaştıracağız.Hiç bir makinanın sensör,objektif ve çözünürlük oranları aynı değilki.
Beğenmediğimiz küçük sensörlü makinaların aslında crop ve yaklaşma faktöründen dolayı daha iyi macro çekmeside mümkün.

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 00:34 - İp: 85.***.**2.214
martinik
martinik (üye)
Ankara / Meraklı

As daha macro yu çekmedin mi
Yoksa çekimiçin benim ilginç Close-up ımı bekliyosun

#martinik' tarafyndan 26.05.2006 00:38:19 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 00:37 - İp: 85.***.**4.150
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Bir tane lens hood bulursam bende yapacağım ondan.
Sen bana önce bir lens bul da.

Pino fotoğraflarına ne diyeyim bilmiyorum.
Güzel desem yalan söylemiş olurum,çirkin desem yine yalan söylemiş olurum,çünkü bu kadar küçük boyuttan detaylar anlaşılmıyor.Fotoğrafın en net olan yerindede kocaman bir yazı.Bari yazıları köşelere yazsan nasıl olur diyorum.Macro çekimlerde fotoğrafın en can alıcı yeri kadrajın ortası olur değilmi.

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 00:45 - İp: 85.***.**2.214
behri
behri (üye)
İstanbul / Amatör

merhaba arkadaşlar,
Sayenizde R1'imi bugün itibariyle almış bulunuyorum.Vatana millete hayırlı olsun.
Sn. AS "MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.(10 Mart 2006, 06:28)"demişsin. MSX hakkında biraz daha ayrıntı verebilir misin? (marka, kapasite vs.) Biliyorum, sizin için geriye dönmek olacak ama bu konuda tatminkar bir bilgiye ulaşamadım.Yada ben bulamadım.

Velhasıl neşenin kepek sorunundan sonra halledilecek bir konu olarak duruyor, benim için.

Bütün arkadaşların katkılarını umarak şimdiden teşekkür ederim.

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 00:47 - İp: 85.***.**2.113
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Behri merhaba
Öncelikle yeni makinan hayırlı uğurlu olsun.Güle güle kullanman dileği ile.

Memory kartlarda MSX ile başlayıp sonu GS veya GN olarak iki tip mevcut.Bunlardan sonu GN olanın yazma hızı 80mb/sn iken GS olanın yazma hızı 10mb/sn.Dolayısıyle bu iki kart arasında hız lar farklı olduğu için fiyatlarıda farklı oluyor.Sen aldığın kartın üzerinde ki kod lara bakarak kartının hangi seriden olduğunu anlıyabilirsin.
Kapasite ise ayrı konu.aynı harf kodlarının farklı kapasiteli kartları var fakat kapasite değişirken hızları değişmiyor.

#as' tarafyndan 26.05.2006 01:04:16 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 01:01 - İp: 85.***.**2.214
ati2001
ati2001 (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

as bilgiğin makro siteleri varmı r-1 ile ilgili...



selamlar...

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 01:03 - İp: 81.***.**3.90
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sevgili Atilla
Amatör kullanıcıların siteleri var ama oralardaki fotoğraflar yükleme sorunları yüzünden tam değiller.Birde sırf macro olarak yok .Yani çeşitli fotoğraflar içeriyor.Örnek bir tanesinin linki burada

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 01:09 - İp: 85.***.**2.214
martinik
martinik (üye)
Ankara / Meraklı

Macroda en net bölüm orta kısım olur fikrine katılmıyorum. Hemde kessinlikle ....
Çünki Netlik en ilerdeki lensin merkezinden ileri doğru genişleyen bir koninin tabanına rasgelen odaklanma(netlik) düzleminin uzaklığı, merceğin merkez kalınlığı ile çapı arasında bağlantıile değişen bölümde oluşur. Mercek ten uygun mesafede ne varsa odaklanma oraya oluşur. A auto focus makinelerde bu mesafe yardımcı sistemlerle belli ve sınırlı oranlarda tolore edilebiliyor artık. AMA ESKİ TİP REFLEX FOTO MAKİNELERDE YOK TABİİKİ.. vARSA DA BEN RASTLAMADIM..

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 01:11 - İp: 85.***.**4.150
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Martinik elbette makinanın odaklandığı nokta en net olması gereken noktadır.Peki macro çekimlerde çektiğimiz küçük objeleri netliyebilmek için objeyi kadrajın tam ortasına almıyormuyuz.Birde close-up lens kullanırsak lens in kenarlarına doğru netlikte bozulmalar olmuyormu.İşte benim anlatmak istediğim şey buydu.

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 01:17 - İp: 85.***.**2.214