Fotoğrafçılık Forumları
Sony Dsc R1 2. Bölüm. Yorumlar.
Arkadaşlar Sony DSC-R1 Test İlk İzlenimler topiği sayfa okunma sayısının 51000 e mesaj sayısınında 3500 e yaklaşmasından dolayı kullanımı zorlaşmış sayfalar çok yavaş açılmaya başlamıştı.Son sayfada yaşanan sayfa yapısındaki bozulmadan sonra topiğe 2 bölüm yorumlar adı altında devam etme zorunluluğumuz doğdu.Bundan sonra mesaj ve örnek fotoğraflarımız bu başlık altında devam edecek.
Kamuoyuna duyurulur.
Sony DSC-R1
#as' tarafından 18.08.2006 00:15:37 tarihinde düzenlendi.
Can;
Bugün işim yok o yüzden rahat rahat yazıyorum. Şimdi kısaca açıklamaya çalışayım. Umarım bi faydası olur. Bende zaten dediğim gibi photoshop magazin dergisinden öğrendiklerimin kısaca bi özetini geçecem. HDR(high dynamic range)Olayın mantığı aynı kadrajdaki fotografın 3 veya daha fazla sayıda pozlamayla çekilmesi mantığına dayanıyor. Bunun için bracket özelliği çok iyi oluyor. Ancak olmazsa olmaz değil. Arkadaşında bahsettiği gibi ters ışık olaylarında etkili bir yönten ve tabibiki yazılımla yapılıyor. Photoshop bu özelliği taşıyor. Photomatix ise sadece bu işi yapan bi proğram. Ben kısaca sana 3 farklı pozlamayla çekilmiş fotoların sonuçlarını buraya koyacağım. Biri -1,0,+1 pozlamalarla çekildi. HDR elde etmek için photoshop ve photomatix proğramları kullanıldı sonuçlarda aşağıda. Photomatix çok daha fazla ayar yapmaya izin veriyor bunuda belirteyim.
Şu an bağlantım dial-up olmasından dolayı resimleri iice küçülttüm sonra isterseniz büyüklerini koyarım...
Önce orjinalleri koyuyorum ...
şimdi photoshop ile hdr uygulanmış hali...
şimdide photomatix ile hdr...
reklam yapıyo gibi oluyorum ama bu teknikle ilgili ayrıntılı bilgiler photoshop magazin dergisinde (ağustos sayısı) var. herhalde satışları biraz artar.
Pavi açıklama için teşekkürler. Bahsettiğim close up lensli fotolara baktınmı?
arkadaslar merhabalar herkese..
pavi foruma hosgeldin..
HDR ve fotograflar hakkinda ben de birseyler soylemek istiyorum..
HDR, high dynamic range'in kisaltilmisi.. normalde, bizim makineleriz 7-8 stop'luk dynamic range'e sahipler.. ama bunu 15-16 stop'lara kadar cikarmak mumkun.. high dynamic range ile..
bunun icin yapmaniz gereken, pavi 3 veya uzeri diye belirtmis, ki hakli; en azindan 3 tane fotograf cekmek gerekiyor.. ama photoshop'daki merge to hdr ozelligi icin, 5-7 tane ayni kareyi almamizi tavsiye ediyorlar..
diyaframi degistirmeden, enstantane ile oynayarak.. -2 ile +2 araliginda eger ki 1/2 stop farkliliklarla cekerseniz, 9 kare elde edebilirsiniz mesela.. -2, -1.5, -1, -0.5, 0, 0.5, 1, 1.5, 2...
sonra bunlari photoshop'un icinde bulunan, merge to hdr'a aktarirsiniz..
peki her zaman hdr mi kullanmak gerekir? eger ki kartinizda yer yoksa, nasil sigdiracaksiniz 7 tane fotografi degil mi?..
bazen hizli yontemler de var fotograflarla oynamada..
birincisi, levels komutu photoshop'daki.. levels'i actiktan sonra, ortadaki gri kaydirma cubugunu, sola dogru hareket ettirin.. sonra da beyazi sola.. siyahi da saga.. bozulmanin en az oldugu anda birakin..
ikincisi, curves komutu.. curves'i actiktan sonra, karanlik cikan objeye mouse'inizin pointer'i ile dokunun.. curves egrisinde bir nokta belirir.. o noktayi eger ki acmak istiyorsaniz, o noktadan yakalayip biraz yukariya dogru ittirin..
ucuncusu, shadows/highlight komutudur.. adjustments'in icinden acip calistirin.. sonra da shadows amount olarak 50-80 araliginda bir deger girin.. genelde 70 gibi degerlerde iyi sonuc veriyor.. sonra da highlights'dan amount'i 5-10 araligina cekin.. 7-8 iyidir..
.......
peki bu sekilde photoshop'da duzeltme yaparaktan fotografi kurtarmak olur da, makine icinde ayarlayarak yapamaz miyiz derseniz..
oncelikle kesinlikle highlights'in yanmamasina dikkat edin.. bunun icin, rgb grafigine bakarak cekimden sonra, tarali alanin cok fazla sagda olmamasina dikkat edin.. highlights yanarsa fotograf yanar unutmayin..
sola yatili sekilde olmasinin cok da kotu bir tarafi yok, photoshop'da kurtarabilirsiniz bir yere kadar.. ama en iyi sonuc icin, grafigin esit sekilde dagilmis olmasina dikkat edin..
ve kesinlikle raw cekin.. raw donusturucu programlari sayesinde +1 stop'a kadar kurtarmak mumkun fotograflari.. photoshop'da raw'i acip 16bit'te islerseniz, koyu cikmis alanlari cok kolay kurtarabilirsiniz.. tabii bir yere kadar.. koyulugun siddetine gore..
bazen fill-in flash da yardimci olabiliyor.. ama o zaman da renkler soluyor.. degisik acilardan cekim yapmayi tavsiye ediyorlar.. ve isin garantisi de yok dogrusu..
gokyuzune gore pozlayip, golgelik alani aydinlatacak kadar fill-in flash kullanirsaniz, iyi sonuc alabilirsiniz..
tabii flash'i baska bir acidan, remote olarak kullanip, istenen yeri aydinlatmasini, ama kadrajdaki arka plani etkilemeyecek sekilde yerlestirebilmek de mumkun sanirim.. ama emin degilim, nasil olur bilemiyorum..
en iyi cozum yine raw olarak cekmekte yatiyor.. gokyuzune gore ve karanlik alana gore iki olcum alin.. sonra orta karar bir pozlamayi secip cekin fotografi.. gokyuzunundeki ayrintilar yine ciksin, ama golgelikler de cok fazla kaybolmasin.. sonra raw isleme programinda duzeltin jpeg'e cevirirken..
dtcan hocam basit ve direk soruna "evet" diyerek basit ve direk bir cevap veriyorum..
yoo aslında hiçte saçmalamamışsın..
Gerçi ilkerin yazdığı kitabımsı mesajdan sonra benim mesaj ne kadar doyurucu olur bilmiyorum ama layerlar konusunda çok basit bir bilgi vereyim
poşotopta birkaç resmi üst üste toplayalım bi dökümanda birkaç layer olarak.. aynı manzaranın fotoları olmasına bile gerek yok
kafadan atarak örnekliyorum en üstte duran fotonun gökyüzü iyi o zaman silgi aletini "airbrush" ve orta büyüklükte kullanarak gökyüzünün altını siliyoruz
ortada duran fotonun deniz görüntüsü güzelse onunda deniz dışında kalan yerlerini siliyoruz. ortada kalanında heralde binaları yada dağları tepeleri ormanı filan iyidir onunda gökyüzünü ve altını sildiğimiz zaman üst üste duran 3 fotoğraf birleşince bize gökyüzü patlamamış ormanı binaları net görünen ve denizin rengi enfes gözüken tek bir foto kalıyor save as jpg yaparak buyrun size kaba bir HDR..
Tabi bu işin basit yöntemi.. doğrusu ve ayrıntılısı path aleti kullanarak ve layermask kullanarak uzun zamanda yapılır..mantığı aynı
Özel not : ilker beni ihmal ediyorsun a-deep modunu anlatırmısın.. R1 de varmı
Arkadaşlar selam.
Bugün sevinçliyim . A100üm geldi. İlker bende DSLR ci mi oldum . R1 in yeri başka. 18-70mm ve 75-300mm le aldım. Bir süre acemilik çekerim kesinlikle.
Rokomet hocam açıklamaya teşekkürler.
İlker seninde açıklamalarına teşekkürler. Üşenmeden her detayı yazmaya çalışıyorsun.
A100e alışayım fotoları sizinle paylaşırım. [>:D
Can yeni makinan hayırlı olsun.Güzel günlerde kullanman dileği ile.
can makinan hayırlı olsun.gördüğün eksikleri bizimle baylaşırmısın.
Can abi yeni makinanı iyi günlerde kullanman dileğiyle.
Senide DSLR saflarına kattık.Gerçi ben hala köprünün bu tarafındayım ama sizin tarafa en yakın zamanda geçmeyi umuyorum.
İlker seni orada karşılayacak.Bende Adnan abi'yi oraya göndereceğim.
can gule gule kullan a100'unu..
r1'i ne yaptin peki? ikinci makine olarak mi kullanacaksin yoksa?
yakinda senden r1-a100 karsilastirmasi bekliyoruz artik..
artik sen de dslr'ci oldun can.. yakinda r1'ci kalmayacak forumda..
ilker ben yoktum diye simdi r1 e bol bol laf soylemissindir. r1 ini satan arkadaslara yeni makinaları hayırlı olsun diyorum ve siteye yeni bir fotograf yukleyerek giris yapıyorum.
İlgili olabilecek konular
-
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
232529 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0112327 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
-
Nikon D5000 Yerine Nikon D3200 D7000, Canon 600d, Sony A58
27 Oca. 2022, 20:01 muharremuzun
1210819 Eki. 2022, 18:24
fedayi_86 -
Sony Up Cr-10l Snaplab Termal Fotoğraf Baskı Makinesi
25 Ara. 2021, 20:32 mtuncel06
0291325 Ara. 2021, 20:33
mtuncel06 -
Canon Eos Rp Den Sony A7r III E Geçmek ???
12 Şub. 2021, 10:30 arkonac
1316514 Şub. 2021, 16:41
mete007 -