Fotoğrafçılık Forumları
Sony A100 : İlk İzlenimlerim.
Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.
Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.
Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.
Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.
Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.
2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.
Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.
Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.
Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.
Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.
Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.
RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.
Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.
Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.
Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.
Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık
selam antika kardes
verdigin örnek fotolar iyi bir fikir verdi ,cok sagol özellikle sehpa lı olan foto cok net ,cok begendim o fotoyu belliki bu meslekte yogrulmuşsunuz.
ben arastiriyorum 10 marta kadar zamanim var bi aksilik olmazsa. nikon d40 da arastirma niyetindeyim, sanırım slr den kompakt makinaya inemiyecegim.slr örnek fotolarını görunce kompakt dfm ye bakilmiyor.hurmetler
Zeydian,
Ben senden biraz daha az acemi biriyim sadece. Elimde hem bir kompakt (Panasonic FZ5) hem de bir DSLR var (KonicaMinolta 5D), dolayisi ile ikisini karsilastirabiliyorum.
Benim sahsi fikrimi sorarsan VR/IS lens alacak butcen yoksa, dumeni Sony veya Pentax'a kirmalisin.
Nikon D40 ancak Nikon 18-200 VR gibi bir lensle amacina hizmet eder, aksi takdirde uzak durulmasi gereken bir secenek.
cüneyt hocam sony a100 ün body fiyatıyla kit fiyatı arasında şuan 15-20 ytl fark var aldığınızdada böylemiydi bence bukadar fiyata kaçmazdı ama aldığınız zaman belki fiyat farkı çok olabilir
soruma gelirsek makinayı aldığımda hem makro çekimler hemde normal çekimler için bi obj arıyorum kendi lensinde makro özelliği yok sanırım yada ben bilmiyorum sizin almak istediğiniz sigma 17-70 de makro varmıydı yada başka bi obj önerirmisiniz teşekkürler
Benim kullanmakta olduğum Sigma 17-70 ve Sigma 70-300 kenslerin her ikisinde de makro özelliği var, büyütme oranı 1:2, (1:1 değil) ama benim gibi, makroya çok çok önem vermeyen birine yetiyor da artıyor bile. A100'ün kit lenslerinde makro özelliği yok sanırım.
Sony 70-300 aynı zamanda macro özellikli olduğu yazıyor objektifde. Anladığım kadarıyla 300mm'de 1,5m den makro çekiyor fakat oranını bilmiyorum. Ayrıca objektifde macro modu için özel bir tuş falanda yok. Sanırım macro için 300mm'de çekmek yeterli oluyor. Bu konuda çok bir bilgim yok, bilen bir arkadaş sanırım daha ayrıntılı anlatabilir.
Min. fokus: 122 mm
Buyutma : 1:4
kaynak:
http://www.dyxum.com/lenses/detail.asp?IDLens=316
Minolta 75-300 f4.5-5.6 olarak 4 adet lens cikarmis, 5.si Sony. Bunlarin ilki, yani 13 elementi 11 grubu olan (digerleri 13/10) ve agirligi 865 gr. olan (digerleri yaklasik 460 - 500 gr falan) lens bir efsane anladigim kadariyla. 2.el bulunursa affedilmemesi gerekir :
http://www.dyxum.com/lenses/detail.asp?IDLens=52
sagol antika ,evet pahalı vr lensi alamayız o halde nikon d40 pek uygun bir seçim olmuyor.
senin dedigin gibi dumeni a100 veya k100 cevirecegiz.
hepsistogumuzdaolmasadaburada.com da a100 body ile a100 lens kit fiatı aynı.sadece a100 body si satılsaydı almak isterdim.sonra da bir 17 70 sigma lensi ayri alıp iyi bir set yapmak istiyorum.bakalım belki 2.el bi a100 body bulursam yine almak niyetindeyim.dfm alma konusunda sadece ben degilmişim kararsızlık sızıları ceken ,bir cok arkadas karar verme hususunda cok zorlaniyor.
diger taraftan bipekkan efendi nin cektigi fotolar da 6500fd nin fiatına gore en uygun dfm oldugunu gosteriyor.tabii diger 6500fd sahibi arkadasların cektikleri fotolar da cok guzel ben bipekkan ı donanımhaber.c den tanıdıgım icin onu ornek olarak soyledim.
hurmetler
bu makinayı aldığımızda hafıza kartı veriyorlarmı vermiyorlarsa 100 ytl masraf çıktı demek kingstonun 1 gb olanları çok uygun ama çok yavaş oldukları söyleniyor bu nekadar fark eder
arkadaşlar akıllı bi cevap vericek arkadaş yokmu
arkadaşlar akıllı bi cevap vericek arkadaş yokmu
Kime ve hangi konuda?
İlgili olabilecek konular
-
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
222629 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0108127 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
Fotoğrafın Geleceği: Bugünüm Var mı Ki, Yarınım Olsun!
04 Ara. 2023, 21:07 miratcenk
073404 Ara. 2023, 21:08
miratcenk -
-
Fujifilm: Yapay Zeka Fotoğrafçılığı Nasıl Değiştiriyor?
30 Oca. 2023, 15:35 miratcenk
2131015 Mar. 2023, 10:41
miratcenk -
Mustafa Kemal: Savaşta Ve Barışta Devrim
19 Şub. 2023, 21:31 serdar102
039619 Şub. 2023, 21:31
serdar102 -
Yapay Zeka: Yoksa Teknoloji İtekliyor...
03 Oca. 2023, 19:52 miratcenk
088003 Oca. 2023, 19:53
miratcenk -