Fotoğrafçılık Forumları
Sony A100 : İlk İzlenimlerim.
Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.
Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.
Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.
Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.
Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.
2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.
Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.
Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.
Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.
Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.
Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.
RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.
Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.
Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.
Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.
Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık
a100 alım dıyorum ama nikon d40
Mimarca D40'da nereden çıktı şimdi?
mimarca allah yardımcın olsun. Pazarbey'i biraz daha erken teşhis ettik. Onun kurtulma ümidi var ama senin ki çok ilerlemiş.
merson,
Ben 18-200 lensleri merak ediyorum. Yazılarınızda bu konuda bir cevabınızı göremedim. 18-200 ile kullanmak üzere d80, A100 ve k10d modelleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
18-200 kullanmadığım için bir yorum yapamayacağım. Lens değiştirmekten hoşlanmayanlar için iyi bir çözüm olabilir ama sanıyorum kaliteden bir miktar taviz vermek gerekebilir.
d80, A100, ve k10d konusuna gelince; hep söylediğim gibi, hangisini alırsanız alın, bütün dSLR makineler sizi tatmin edecektir, hiç birinin sınırlarını zorlayamazsınız, bu nedenle hiç biri sizi yarı yolda bırakmaz veya aldığınız için bir pişmanlık duymazsınız. Elinle her hangi bir markanın lensleri olanlar, o lensleri değerlendirmek isterlerse, o marka ile devam etmeleri mantıklı olur. Sıfırdan başlayanlar ve marka bağımlısı olmayanlar için seçim yapmak biraz daha kolay. Gövde üzerindeki titreşim önleme sistemi benim için önemli, sizi için de önemliyse, bu özelliği barındıran herhangi bir gövde olabilir.
resimsever,
Bugün inşallah a100 geliyor.Üzerindeki 18-70 kit lens ile birlikte.Ben 50cm-1 mt mesafelerden yere koyacağım yağlıboya tabloların resmini çekeceğim ve bunları baskı yapacağım.Acaba bu lens bunun için yeterli olacakmıdır?Forumda bir arkadaş minolta af 1:7 lens önermişti fakat bulamadım.Bana önerebileceğiniz makul fiyatlı bir lens olurmu yoksa 18-70 işimi görürmü?Lensi denemeden size sormak istedim.Bekleyemedim.
Öncelikle, makinanız hayırlı olsun, iyi günlerde kullanmanızı dilerim.
Minolta 50mm f/1.7 bende de var, eski filmli SLR makinem Minolta Dynax7 ile de kullanıyordum, şimdi A100 ile de kullanıyorum. Gerçekten çok keskin bir lens, hatta Sigma 17-70mm'den bile biraz daha keskin olduğunu söyleyebilirim. eBay'de veya Sirkeci'de ikinci ellerini çok hesaplı fiyatlara bulmak mümkün ama A100 piyasaya çıktıktan sonra, bu lense artan talep nedeniyle izlediğim kadarıyla fiyatları bir miktar yükseldi ve de daha zor bulunmaya başladı.
Denemedim ama, 18-70mm kit lensin de tablo çekimlerinde sizi zorlayacağını pek sanmıyorum. Tabi çok fazla bir geniş açı kullanmadığınız takdirde. Konu tablo çekimi olunca, lenslerin çoğu genellikle geniş açılarda fıçı etkisi (barrel distortion) dediğimiz bozulmalar gösterirler, bu nedenle 35mm veya daha fazla bir odak uzaklığı kullanmanız gerekebilir.
Kolay gelsin.
Teşekkürler Cüneyt Bey,
Peki hangi lensi tavsiye edersiniz?
yaa cık sacma bı makıne ewe t d40 ama ucuz yaa işte ya aslında a100 le fazla bısı yok ole bı sordum zati de.
ewet a100 olucak buyuk ıhtımal ama bakalım...
Cüneyt abi bende o lensin peşindeyim biliyorsunuz... mümkün olursa yarın İstanbul'a Hayyam'a gidip bakacağım.
Ben sizden lo80 hi200 iso seviyeleri hakkında bildiklerinizi paylaşmanızı rica edeceğim.
Bana her şeyi sorun ama lens sormayın, gerçekten de lensler konusunda tecrübem; yok denecek kadar, az. Ben de lens seçimi konusunda çok zorlanmıştım zamanında. Sonunda, buradaki arkadaşların da tavsiyeleri üzerine, genel kullanım için Sigma 17-70mm, zoom için de Sigma 70-300 APO'da karar kıldım. Şu ana kadar, her iki seçimimde de bir pişmanlık duymadım.
Tablo çekimi biraz hassas bir konu olabilir, örneğin eğer kullandığınız lens mesela merkezde tetminkar bir netlik sağlayabildiği halde, kenarlara girtiikçe bu netlik bozuluyorsa, kısık diyafram kullanmak gerekebilir, denemek lazım. İstanbul'da olsaydınız, beraber deneyebilirdik. Tablolar da hareketsiz konular olacağından, rahatlıkla kısık diyafram kullanılabilir diye düşünüyorum.
Ben sizden lo80 hi200 iso seviyeleri hakkında bildiklerinizi paylaşmanızı rica edeceğim.
Lo80 : Fotoğraf 80 ISO ile çekilir. Buradaki asıl amaç, fotoğrafın az pozlanmasını engellemektir. Lo80'i seçtiğimizde aslında makineye şunu söylüyoruz: "Ne yaparsan, nasıl yaparsan yap, bu fotoğrafta benim için gölgedeki (yani karanlık bölgelerdeki) detaylar önemli, onları doğru pozla, gölgelerde detay kaybı olmasın."
Hi200 : Fotoğraf 200 ISO ile çekilir. Buradaki asıl amaç, fotoğrafın fazla pozlanmasını engellemektir. Hi200'ü seçtiğimizde aslında makineye şunu söylüyoruz: "Ne yaparsan, nasıl yaparsan yap, bu fotoğrafta benim için aydınlık bölgelerdeki detaylar önemli, onları doğru pozla, o bölgelerde patlama olmasın."
Bunlardan her hangi biri seçildiğinde, kontrast için yapılan + veya - ayarlar geçersiz kalır. Bu seçenekler gerek JPEG, gerekse RAW çekimlerde de etkilidir.
İlgili olabilecek konular
-
Yeni Bölüm: Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası, S. 04-b. 03
06 Oca. 2025, 11:41 miratcenk
033006 Oca. 2025, 11:42
miratcenk -
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
233629 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0113427 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
-
Fotoğrafın Geleceği: Bugünüm Var mı Ki, Yarınım Olsun!
04 Ara. 2023, 21:07 miratcenk
080704 Ara. 2023, 21:08
miratcenk -
Fujifilm: Yapay Zeka Fotoğrafçılığı Nasıl Değiştiriyor?
30 Oca. 2023, 15:35 miratcenk
2135515 Mar. 2023, 10:41
miratcenk -
Mustafa Kemal: Savaşta Ve Barışta Devrim
19 Şub. 2023, 21:31 serdar102
041819 Şub. 2023, 21:31
serdar102 -