Fotoğrafçılık Forumları
Nikon D7100 İncelemesi
Değerli fotoğraf dostları yeni edindiğim Nikon D7100 fotoğraf makinesi ile ilgili ilk izlenimlerimi sizlerle de paylaşmak istedim. Belki bu makineye ilgi duyan ya da almayı planlayan arkadaşlara ışık tutar, fikir verir. Bende uluslar arası sitelerdekine benzer bir yöntem izleyeyim; önce gövde ve tutuş özelliklerinden başlayalım,
Gövde, Tasarım ve tutuş;
D7100 ciddi bir makine, gövde kalitesi itibariyle d7000 den bir çıt yukarıda olduğunu söyleyebilirim. Evet D7000 de (kısmen) magnezyum alaşımlı gövde idi, ancak 7100 de gövdenin alaşım kısımları D4 ve D800 ile aynı kaliteye ulaşmış. Elinizde cidden kaliteli bir ekipman tuttuğunuzu hissediyorsunuz. Hand grip biraz daha iyi, ancak yine de bir 7D tutuşuna sahip olmadığını söyleyebilirim.
Tuş düzeni özellikle arkada biraz daha farklı livewiew switch tuşu aşağıya alınmış bu anlamda yeni nesil Nikon DSLR ın tarzı izlenmiş. Bu da başparmağı koyduğumuz alanı biraz daha büyük ve ferah kılmış ki ben adapte olmakta hiç zorlanmadım bu yeni tuş düzenine. Makinenin üstünde ise artık atanmış bir Video tuşu var, pop up flaş yuvasının üzerinde stereo miktofon mevcut, bunlar dışında çok önemli fiziksel değişikler yok, ancak d7000 den daha ileri gittiğini söylemekte sakınca olmaz tek bir istisna ile; Nikon artık yarı-pro makinelerine ekran koruyucu mahiyetindeki plastik kapağı koymuyor. Daha evvel D80-D90-D300S-D7000 gibi modellerde gördüğümüz ekran koruyucu plastik kapak D7100 modelinde bulunmamakta, kapağı gövdeye tutuşturan çentiklerde bulunmadığı için kapağı sonradan almak gibi bir şans da yok. Artık Canon kullanıcıları gibi eğer ekran korunmak isteniyor ise 3.parti ekran koruma stikerlarından almak gerekecek demektir.
Makinenin asıl önemli gelişmeleri gövdesinin içinde elbette, bu modelde Nikon un Canon 7D ye daha ciddi bir rakip olmak istediğini düşündüren gelişmeler var. Birincisi bu ürünle birlikte artık tüm Nikon ürün line'ında standart hale gelen 24 MP lik sensör. Sensör d7000 den farklı olarak bu kez sony firmasına değil Toshiba firmasına ürettirilmiş, ana hatları ile yine klasik Nikon renklerini ürettiğini söylemek yanlış olmaz, ancak bu sensörün Mavi tonlardaki yorumu biraz daha farklı bu yönüyle Canon sensörleri hatırlattı bana, kim bilir belkide Canon renklerine alışan kullanıcıları cezbetmek adına bilinçli bir tercihtir.
Sensörle alakalı asıl önemli konu bu sensörün low pass filter yani Anti Aliasing filter içermemesi. Bu filtre moire efekt denilen ve kumaş detayları gibi yoğun tekrarlayan detayların bulunduğu görüntülerde oluşan bir olumsuzluğu ortadan kaldırmak için kullanılan ve görüntüyü çok küçük de olsa bulandırarak bu etkiyi ortadan kaldıran bir elemandır. Son yıllarda üretilen Nikon dahil tüm DX makinelerde bu filtre standart idi, İlk kez Nikon D800E modelinde bu filtrenin olmadığı bir alternatif üretmişti, Nikon D7100 AA filtresinin olmadığı standart ilk ve tek model. Bu filtrenin olmayışı teorik olarak sensör çözünürlüğünü ve keskinliğini artırmalı, ancak ben kullanımda 18-105 kit lens gibi vasat bir optik kullandığım için bariz farklar görmedim, belki daha iyi optiklerle bu farkı bariz ortaya çıkarmak mümkün olabilir.
AF sistemi D300S den transfer ancak geliştirilmiş ve D4 de kullanılış olan sistemin aynısı olduğu belirtiliyor. AF nokta sayısı 51 gibi çok ciddi oranda artmış, aynı şekilde Vizörde-sensörde kapladıkları alan geliştirilmiş. nesne takibi konusunda mükemmele yakın bir performansı var, ilk bir kaç yüz karedeki izlenimime göre D7000 modelinde çokça konuşulmuş olan back focus benzeri sorunlar bu kez ortadan kalkmış, AF sistemi son derece hızlı ve sorunsuz çalışıyor. D90 dan hatta D7000 den sonra devrim niteliğinde diyebiliriz. Bu arada vizör içindeki bilgi göstergelerini de artık OLED bir ekran sağlıyor ve çok daha aydınlık çok daha kolay izlenebilir olmuş. Aynı şekilde artık vizör içinde klavız çizgilerini ve ivme ölçeri görebilmek de mümkün. Daha önce kullandığım makinelerde ivme ölçer genelde ana ekranda veya livewiew modunda kullanılabiliyordu. Bu modelde ivme ölçer Vizörde ve hem yatay hem düşey eksende izlenebiliyor, ufuk çizgisini yakalamak adına büyük kolaylık bence.
Gerek gövde yapısı gerek gelişmiş AF sistemi 24 MP lik sensörü ve diğer kullanım özellikleri ile D7100 ün Pro bir makine olmak yönünde D7000 den bir kaç adım ileriye gittiğini rahatlıkla söyleyebilirim. İlk bir kaç yüz kare sonunda ne AF sorunu problemi, ne sensör tozlanması ne sensör yağlanması nede overexpose sorunu yaşamadım. D7100 ün ölçüm sistemi de tüm diğer DSLR makineler gibi kontrast farklarının fazla olduğu sahnelerde biraz fazla pozlama eğilimli (bu Canon 7D, 600D gibi modeller içinde geçerli idi) Ancak D7000 modelinde olduğu kadar bu eğilimin aşırı olmadığını söyleyebilirim. Tam güneş ışığı bulunan öğle saatlerinde bie 0,3 EV lik düzeltmeler işi kurtarabiliyor.
Makinenin bence devrim sayılabilecek diğer özelliği ise 1.3 crop modu. Gövdeye yeni eklenen İ tuşu ile kolayca geçebildiğiniz bu modda makine sensörün daha küçük bir kısmını kullanarak (bu alanı vizörde de izleyebiliyorsunuz) mevcut DX çarpanına ilave 1.3 çarpan daha sağlıyor. Şöyle özetleyebilirim, DX yani croplu bir Nikon gövdede 300mm lens 450mm gibi hareket eder 1.5 çarpanı nedeniyle. D7100 ile gelen bu özellik sayesinde 300 mm lens ile 585mm lik bir performans elde etmek mümkün. Üstelik bu seçenek ile görüntü kalitesi yalnız 15 mp e düşüyor yani D7000 ile neredeyse aynı. Ayrıca 1.3 crop modunda 51 focus noktası tüm alanı kaplıyor, çekim hızı ise 7 fps ye yükseliyor. Özellikle spor ve doğa fotoğrafçıları için (kuş vb) inanılmaz bir özellik olduğunu düşünüyorum. Şöylede örneklenebilir, artık herhagi bir teleconverter kullanmadan 300mm lensleri 400mm gibi kullanabiliyor olacaksınız bence bu çok önemli bir avantaj.
Görüntü kalitesi yani IQ konusunda söylenecek çok söz yok, renkler, dinamik aralık mükemmele yakın. İso performansı kağıt üzerinde D7000 den ileride. Ancak kullanımda fine detail/noise rasyosunu biraz daha detaydan yana tercih etmiş Nikon bu modelde. Yani D7000 e kıyasla (elbette JPEG sonuçlarında) daha yüksek İSO rakamlarında biraz daha fazla noise ama çok daha fazla detay yakaladığını söyleyebilirim. 6400 iso da çekilmiş ve İSO azaltma NORM modundaki kareler standart bilgisayar ekranında gayet sorunsuz ve kullanılabilir görünüyorlar, evet noise var, ancak detay kaybı neredeyse sıfır düzeyde.
Sonuç olarak Nikon son bir kaç modelinde yaptığı hataları kalite kontrol sorunları sanıyorum bu modelde tekrarlamamış. AF sistemi sorunsuz, pozlama görece daha dengeli, sensör kiri tozu vs görünmüyor. Son derece kaliteli ve sıkı bir gövdede iyi özelliklerle gelen bu makine Nikon markasının özellikle D7000 modeli ve sonrasında D600 modelinde yaşanan üretim hataları ile ilgili tedirginlikleri ortadan kaldırabilmiş olursa (ki öyle görünüyor) tüm zamanların en çok satılan DX makinesi olmaya kolaylıkla aday olabilir.
2008 ylının bestseller cihazı D90 dan sonra aynı başarıyı çeşitli vesilelerle tekrarlayamayan Nikon bu kez doğru ürünü doğru kalite standardında yapmış gibi görünüyor.
Benim izlenimlerim bunlar, sizlerin merak ettiği başka hususlar olursa cevaplamaya çalışırım.
Bence ikiniz seneye survivora katılır. Reytingleri patlama yapar programın. Durun acuna haber vereyim
Yahu biz bu topikleri kimse nasil olsa okumuyor diye aramizda takiliyorduk - ne bilelim baskasinin okudugunu ?
" Tekrar ediyorum. Aynı kadraj; Yan yana biri FF makina, diğeri Croplu bir makinaya örneğin 50mm.lik objektifleri takıp aynı noktayı hedefleyip çekmek aynı kadraj. "
Bravo vallahi, fotografcilikta kadrajin tarifini yeniden yaptin . Demek hem genis acida hem 50mm'de cekilen bir manzarada, ayni kadraj tabirini kullanmak dogru . Desene bu mantikla, 10mm balikgozu ve 300 mm tele objektif ile cekilen fotograflara da ayni kadraj demek mumkun - biri 180 digeri 3 derecelik aci verse de . Bu kilifi uydurabiliyorsan, alan derinligi konusunda artik soyleyecek bir sozum kalmadi.
Gülup gecip, tiyatroyu kapatiyorum ... ( Hadi dagilin siz de artik badboy, mbu, kiev ...)
Daha anlamli olmasi acisindan da, 2 tane ayni kadraj ornegi ekliyorum
#paperman' tarafından 08.04.2013 03:57:21 tarihinde düzenlendi.
Uyarı
- Forumda yazılan mesajlardan tamamen üye sorumludur.
- T.C. yasalarını ya da uluslararası kanunları, anlaşmaları, tüzükleri çiğneyen mesajlar foruma gönderilemez.
- Konu açmadan önce forumu aramanız önerilir. Bir birinin benzeri konular silinecektir.
- Konunuzu, ilgili ve sadece tek bir bölüme açın.
- Konunuzun başlığını, sorunuzla ilgili özet bir cümle olarak belirtin. "Acil..., yardım.., buraya bakın..., makine alacam kararsız kaldım..." şeklindeki konular silinecektir.
- Topluluklar hakkında tahrik edici ve küçük düşürücü yazılar yazılamaz.
- Site tanıtımı, reklam, satış ve satın alma ilanı şeklindeki mesajlar silinecektir.
- Özel mesaj sistemi ya da mail üzerinden dosya ve bilgi paylaşımı talebi içeren mesajlar silinecektir.
- Programların crack ve seriallerini dağıtmak, crack, warez, hack benzeri sitelerin tanitimi kesinlikle yasaktır.
- Telif hakları kanunu kapsamında; kullanma klavuzu, görüntülü belge veya dökümanların yayınlanması, bu belge ve dökümanları barındıran sitelere link verilmesi kesinlikle yasaktır.
- Herhangi bir kullanıcının kişisel bilgilerini yayınlamak ve özel mesaj sistemindeki bir konunun foruma taşınması kesinlikle yasaktır. Rahatsız edici mesajları olduğunu düşündüğünüz üyeyi site yönetimine bildirin.
- Foruma konu açan ve cevap yazan her üye yukardaki kuralları kabul etmiş sayılır, aksi davranışlar üyelik iptaline neden olur.
Uyarı
- Forumda yazılan mesajlardan tamamen üye sorumludur.
- T.C. yasalarını ya da uluslararası kanunları, anlaşmaları, tüzükleri çiğneyen mesajlar foruma gönderilemez.
- Konu açmadan önce forumu aramanız önerilir. Bir birinin benzeri konular silinecektir.
- Konunuzu, ilgili ve sadece tek bir bölüme açın.
- Konunuzun başlığını, sorunuzla ilgili özet bir cümle olarak belirtin. "Acil..., yardım.., buraya bakın..., makine alacam kararsız kaldım..." şeklindeki konular silinecektir.
- Topluluklar hakkında tahrik edici ve küçük düşürücü yazılar yazılamaz.
- Site tanıtımı, reklam, satış ve satın alma ilanı şeklindeki mesajlar silinecektir.
- Özel mesaj sistemi ya da mail üzerinden dosya ve bilgi paylaşımı talebi içeren mesajlar silinecektir.
- Programların crack ve seriallerini dağıtmak, crack, warez, hack benzeri sitelerin tanitimi kesinlikle yasaktır.
- Telif hakları kanunu kapsamında; kullanma klavuzu, görüntülü belge veya dökümanların yayınlanması, bu belge ve dökümanları barındıran sitelere link verilmesi kesinlikle yasaktır.
- Herhangi bir kullanıcının kişisel bilgilerini yayınlamak ve özel mesaj sistemindeki bir konunun foruma taşınması kesinlikle yasaktır. Rahatsız edici mesajları olduğunu düşündüğünüz üyeyi site yönetimine bildirin.
- Foruma konu açan ve cevap yazan her üye yukardaki kuralları kabul etmiş sayılır, aksi davranışlar üyelik iptaline neden olur.
Konu yine farklı teknik detaylara doğru ve doğru olmayan bir üslupla gitmiş ama ben en başta söylediğimi tekrar söylüyorum, hiç bir markaya karşı özel bir sempatim yok, her iki markanın da bir çok makinesini kullandım, sadece Nikon markası herhangi bir şey yaptı ise mutlaka kötü olmalıdır şeklindeki önyargıya karşı olduğumu ifade etmek istiyorum. Bence Nikon bu kez güzel bir şey yapmış gibi, Nikon markasının sorunlu örneklerinden bahsedilir durulurken aslında Canon markasının da en az bu kadar sorunlu ürünleri olduğunu basit bir google araştırması ile görmek mümkün. Canon 60D lerdeki softluk sorunu Canon 7D lerdeki AF sorunları bir çok Canon modelinde grip üzerindeki kauçuk kaplamanın çıkması gevşemesi, canon gövdelerin çok daha kolay çizilir yıpranır olmaları gibi, Canon 5D MK3 de de ışık sızması gibi bir sorun vardı ilk çıktığı dönemde tam detaylarına hakim değilim ama pozlamanın doğru yapılamaması gibi sorunlara yol açtığı belirtiliyor idi. Türk bu konuda bizden daha fazla bilgi sahibidir. Sonuçta bu örnekler de Canon firmasının kötülüğünü ya da başarısızlığını göstermez. Aynen Nikon modellerinin bazılarında olabilen olumsuzlukların Nikon firmasının kötü olduğunu, ürettiği herşeyin hatalı sorunlu problemli olmak zorunda olduğunu göstermediği gibi. Ayrıca kişisel görüşüme göre Nikon firması çok daha inovatif bir firma, ürünlerinde sensörlerinde makinelerinde çok daha fazla yenilik yapma gayreti var. Canon ise görece muhafazakar bir firma, en son çıkan 700D modelinde bile hala 18MP lik klasik sensörünü kullanıyor olması bunu izah eder. Canon 550D den beri 2-3 seri ilerleyen modelinde dönebilen ve dokunabilen ekran dışında özellikle Fotoğraf Kalitesi anlamında IQ anlamında hiç bir ilerleme sağlamamış olması da bundan muhtemelen. Buna mukabil böylelikle risk de alınmamış oluyor, yeni sistemler yeni teknolojiler denemedikleri için ( Sensör çözünürlüğü, AF sistemleri, pozlama sistemleri gibi ana unsurlar hep aynı) daha az sorunlu örnekle karşılaşılıyor olabilir. Nikon ise 3 nesil önce 12mp ve 11 AF noktalı olan D90 modelinden bugün D7100 de kendi ürettiği en gelişmiş AF sistemini kullandığı 24 MP lik bir sensörle üstelik de Low pass filter'ı kaldırmak gibi devrimsel bir tercihle hareket ettiği için daha fazla risk alıyor. Evet bu sistemler doğru çalışırlar, ürün sorunsuz sıkıntısız olabilir ise (ki ben kendi D7100 ümde şimdiye kadar öyle olduğunu düşünüyorum) ciddi anlamda kendilerinin de adlandırdığı gibi Flagship olabilecek bir makine ürettiklerini düşünüyorum.
Ayrıca da koyu bir FB li olarak GS nin ana sponsorlarından biri olması nedeniyle Nikon markasına karşı belli bir antipatim de bulunmaktadır
Bu arada yanlış hatırlamıyor isem kullandığım tüm makinelerde en azından tüm Nikon larda hem canlı yakınlaştırma (crop lama diyelim) hemde çektiğim bir fotoğrafı daha sonra izleme menüsü üzerinde kırpma özellikleri var idi. Tam ifade edememiş olabilirim ama D7100 de crop modunda bir fotoğrafı croplamıyorsunuz, makinenin sensör boyutunu değişiştiriyorsunuz. makinenin normal sensör boyutu DX bir makine olarak 24x18 dir. Bu seçenek ile sensör boyutu 18x12 olarak yeniden belirlenerek artık çekilen tüm kareler bu yeni boyuttaki sensör üzerine kaydediliyor. Paperman ın da belirttiği gibi artık kadrajı bu alan üzerinde gördüğünüz, tüm AF noktalarını bu alan üzerinden yönettiğiniz ve gördüğünüz kare ile çektiğiniz kare aynı olduğu için fotoğrafı kırpmakla aynı şey olmadığı konusunda ısrarcıyım. Üstelik bu modda artık makine hızı 7 fps oluyor. Ben devrim niteliğinde bir yenilik kelimesini kullanırken zaten tele çalışan (kuş vb çeken) kişiler için bir artısı olduğunu özellikle ifade etmiştim, üstelik de bu ikinci kez croplu sensörün de çözünürlüğü yalnızca 15.4 mp se düşüyor ki hala ciddi şekilde detay barındırabilir özellikte. 18-105mm gibi son odak değeri görece kısıtlı bir lens ile büyük farklar yaşamıyorsunuz, ancak denememiş olsam da 300mm gibi son odak değeri olan bir lens ile bu özelliğin çok daha fazla artısını görmek mümkün olur. Aynen Paperman ın dediği gibi orijinal sensör üzerinde kıyıya köşeye tesadüf eden bir objeyi sonra kırpmak gerek kadraj ayarlamak gerekse de sonucun keskinliği açısından sıkıntı olabilecekken bu şekli ile herşey zaten kadrajda orijinal olarak bu boyutta kaydedilmiş olacaktır.
Ben alan derinliği sığlığı konusuna da girmeyeyim ama net olan şu ki sensör boyutunun değişmesi netice itibariyle fotoğrafın kalitesi ve alan derinliği üzerinde etkili. D7100 örneğinde sensör boyutu değiştirilerek kullanıldığı için yularıda da bahsettiğim nedenlerle bir fotoğrafı makine üzerinde ya da sonrasında crop lamaktan öte anlamları ve avantajları var. Diğer yandan hep büyük sensör daha iyidir klişesi olduğuna göre mevcut sensörü daha küçük kullanmanın dezavantajları da olabilir elbette. Ancak adı üzerinde bu bir seçenek, hangi durumda hangi amaçla kullanacağınız size kalmış.
- D7000'den ağzı yanan biriyim ama d7100ünde sorunlu olacağını düşünmüyorum. Bence d90 gibi baya sağlam yer edinecek d7100.
- d7100 çok iyi geliştirmeler yapmış bence..
+ Daha fazla mp(detay) + daha net fotoğraflar+ daha iyi işlemci + daha kaliteli ve büyük ekran + daha iyi gövde + daha kaliteli video çekimi + daha gelişmiş af + 1.3x crop özelliği.
D7100deki tek endişem d7000 ve d600de çıkan sensör kirlenme problemleri. Eğer öyle bir sorunu yoksa makinenin bir sn bile düşünmeden alırım..
#MBU' tarafından 20.04.2013 01:17:53 tarihinde düzenlendi.
uslup yakışmadı silindiği iyi oldu
İlgili olabilecek konular
-
-
Nikon F55 Türkçe Kullanma Kılavuzu
06 Ağu. 2006, 19:27 tekin43
3322912 Nis. 2023, 13:15
sametcan97 -