Fotoğrafçılık Forumları
Nikon D7100 İncelemesi
Değerli fotoğraf dostları yeni edindiğim Nikon D7100 fotoğraf makinesi ile ilgili ilk izlenimlerimi sizlerle de paylaşmak istedim. Belki bu makineye ilgi duyan ya da almayı planlayan arkadaşlara ışık tutar, fikir verir. Bende uluslar arası sitelerdekine benzer bir yöntem izleyeyim; önce gövde ve tutuş özelliklerinden başlayalım,
Gövde, Tasarım ve tutuş;
D7100 ciddi bir makine, gövde kalitesi itibariyle d7000 den bir çıt yukarıda olduğunu söyleyebilirim. Evet D7000 de (kısmen) magnezyum alaşımlı gövde idi, ancak 7100 de gövdenin alaşım kısımları D4 ve D800 ile aynı kaliteye ulaşmış. Elinizde cidden kaliteli bir ekipman tuttuğunuzu hissediyorsunuz. Hand grip biraz daha iyi, ancak yine de bir 7D tutuşuna sahip olmadığını söyleyebilirim.
Tuş düzeni özellikle arkada biraz daha farklı livewiew switch tuşu aşağıya alınmış bu anlamda yeni nesil Nikon DSLR ın tarzı izlenmiş. Bu da başparmağı koyduğumuz alanı biraz daha büyük ve ferah kılmış ki ben adapte olmakta hiç zorlanmadım bu yeni tuş düzenine. Makinenin üstünde ise artık atanmış bir Video tuşu var, pop up flaş yuvasının üzerinde stereo miktofon mevcut, bunlar dışında çok önemli fiziksel değişikler yok, ancak d7000 den daha ileri gittiğini söylemekte sakınca olmaz tek bir istisna ile; Nikon artık yarı-pro makinelerine ekran koruyucu mahiyetindeki plastik kapağı koymuyor. Daha evvel D80-D90-D300S-D7000 gibi modellerde gördüğümüz ekran koruyucu plastik kapak D7100 modelinde bulunmamakta, kapağı gövdeye tutuşturan çentiklerde bulunmadığı için kapağı sonradan almak gibi bir şans da yok. Artık Canon kullanıcıları gibi eğer ekran korunmak isteniyor ise 3.parti ekran koruma stikerlarından almak gerekecek demektir.
Makinenin asıl önemli gelişmeleri gövdesinin içinde elbette, bu modelde Nikon un Canon 7D ye daha ciddi bir rakip olmak istediğini düşündüren gelişmeler var. Birincisi bu ürünle birlikte artık tüm Nikon ürün line'ında standart hale gelen 24 MP lik sensör. Sensör d7000 den farklı olarak bu kez sony firmasına değil Toshiba firmasına ürettirilmiş, ana hatları ile yine klasik Nikon renklerini ürettiğini söylemek yanlış olmaz, ancak bu sensörün Mavi tonlardaki yorumu biraz daha farklı bu yönüyle Canon sensörleri hatırlattı bana, kim bilir belkide Canon renklerine alışan kullanıcıları cezbetmek adına bilinçli bir tercihtir.
Sensörle alakalı asıl önemli konu bu sensörün low pass filter yani Anti Aliasing filter içermemesi. Bu filtre moire efekt denilen ve kumaş detayları gibi yoğun tekrarlayan detayların bulunduğu görüntülerde oluşan bir olumsuzluğu ortadan kaldırmak için kullanılan ve görüntüyü çok küçük de olsa bulandırarak bu etkiyi ortadan kaldıran bir elemandır. Son yıllarda üretilen Nikon dahil tüm DX makinelerde bu filtre standart idi, İlk kez Nikon D800E modelinde bu filtrenin olmadığı bir alternatif üretmişti, Nikon D7100 AA filtresinin olmadığı standart ilk ve tek model. Bu filtrenin olmayışı teorik olarak sensör çözünürlüğünü ve keskinliğini artırmalı, ancak ben kullanımda 18-105 kit lens gibi vasat bir optik kullandığım için bariz farklar görmedim, belki daha iyi optiklerle bu farkı bariz ortaya çıkarmak mümkün olabilir.
AF sistemi D300S den transfer ancak geliştirilmiş ve D4 de kullanılış olan sistemin aynısı olduğu belirtiliyor. AF nokta sayısı 51 gibi çok ciddi oranda artmış, aynı şekilde Vizörde-sensörde kapladıkları alan geliştirilmiş. nesne takibi konusunda mükemmele yakın bir performansı var, ilk bir kaç yüz karedeki izlenimime göre D7000 modelinde çokça konuşulmuş olan back focus benzeri sorunlar bu kez ortadan kalkmış, AF sistemi son derece hızlı ve sorunsuz çalışıyor. D90 dan hatta D7000 den sonra devrim niteliğinde diyebiliriz. Bu arada vizör içindeki bilgi göstergelerini de artık OLED bir ekran sağlıyor ve çok daha aydınlık çok daha kolay izlenebilir olmuş. Aynı şekilde artık vizör içinde klavız çizgilerini ve ivme ölçeri görebilmek de mümkün. Daha önce kullandığım makinelerde ivme ölçer genelde ana ekranda veya livewiew modunda kullanılabiliyordu. Bu modelde ivme ölçer Vizörde ve hem yatay hem düşey eksende izlenebiliyor, ufuk çizgisini yakalamak adına büyük kolaylık bence.
Gerek gövde yapısı gerek gelişmiş AF sistemi 24 MP lik sensörü ve diğer kullanım özellikleri ile D7100 ün Pro bir makine olmak yönünde D7000 den bir kaç adım ileriye gittiğini rahatlıkla söyleyebilirim. İlk bir kaç yüz kare sonunda ne AF sorunu problemi, ne sensör tozlanması ne sensör yağlanması nede overexpose sorunu yaşamadım. D7100 ün ölçüm sistemi de tüm diğer DSLR makineler gibi kontrast farklarının fazla olduğu sahnelerde biraz fazla pozlama eğilimli (bu Canon 7D, 600D gibi modeller içinde geçerli idi) Ancak D7000 modelinde olduğu kadar bu eğilimin aşırı olmadığını söyleyebilirim. Tam güneş ışığı bulunan öğle saatlerinde bie 0,3 EV lik düzeltmeler işi kurtarabiliyor.
Makinenin bence devrim sayılabilecek diğer özelliği ise 1.3 crop modu. Gövdeye yeni eklenen İ tuşu ile kolayca geçebildiğiniz bu modda makine sensörün daha küçük bir kısmını kullanarak (bu alanı vizörde de izleyebiliyorsunuz) mevcut DX çarpanına ilave 1.3 çarpan daha sağlıyor. Şöyle özetleyebilirim, DX yani croplu bir Nikon gövdede 300mm lens 450mm gibi hareket eder 1.5 çarpanı nedeniyle. D7100 ile gelen bu özellik sayesinde 300 mm lens ile 585mm lik bir performans elde etmek mümkün. Üstelik bu seçenek ile görüntü kalitesi yalnız 15 mp e düşüyor yani D7000 ile neredeyse aynı. Ayrıca 1.3 crop modunda 51 focus noktası tüm alanı kaplıyor, çekim hızı ise 7 fps ye yükseliyor. Özellikle spor ve doğa fotoğrafçıları için (kuş vb) inanılmaz bir özellik olduğunu düşünüyorum. Şöylede örneklenebilir, artık herhagi bir teleconverter kullanmadan 300mm lensleri 400mm gibi kullanabiliyor olacaksınız bence bu çok önemli bir avantaj.
Görüntü kalitesi yani IQ konusunda söylenecek çok söz yok, renkler, dinamik aralık mükemmele yakın. İso performansı kağıt üzerinde D7000 den ileride. Ancak kullanımda fine detail/noise rasyosunu biraz daha detaydan yana tercih etmiş Nikon bu modelde. Yani D7000 e kıyasla (elbette JPEG sonuçlarında) daha yüksek İSO rakamlarında biraz daha fazla noise ama çok daha fazla detay yakaladığını söyleyebilirim. 6400 iso da çekilmiş ve İSO azaltma NORM modundaki kareler standart bilgisayar ekranında gayet sorunsuz ve kullanılabilir görünüyorlar, evet noise var, ancak detay kaybı neredeyse sıfır düzeyde.
Sonuç olarak Nikon son bir kaç modelinde yaptığı hataları kalite kontrol sorunları sanıyorum bu modelde tekrarlamamış. AF sistemi sorunsuz, pozlama görece daha dengeli, sensör kiri tozu vs görünmüyor. Son derece kaliteli ve sıkı bir gövdede iyi özelliklerle gelen bu makine Nikon markasının özellikle D7000 modeli ve sonrasında D600 modelinde yaşanan üretim hataları ile ilgili tedirginlikleri ortadan kaldırabilmiş olursa (ki öyle görünüyor) tüm zamanların en çok satılan DX makinesi olmaya kolaylıkla aday olabilir.
2008 ylının bestseller cihazı D90 dan sonra aynı başarıyı çeşitli vesilelerle tekrarlayamayan Nikon bu kez doğru ürünü doğru kalite standardında yapmış gibi görünüyor.
Benim izlenimlerim bunlar, sizlerin merak ettiği başka hususlar olursa cevaplamaya çalışırım.
nereden aldınız Muzaffer bey, maliyet yaklaşık ne oldu......?
1.499 USD ye maloldu Amerika dan getirdi bir arkadaşım 18-105 kit olarak
Bir izlenim daha paylaşayım, ekran ile alakalı, Nikon un iddiasına göre ekran RGB yerine RGBW denilen yeni bir renk düzenine göre üretilmiş ve bu ekranın güneş ışığında daha görünebilir olmasını sağlayacakmış. Üstelik ekran çözünürlüğü de 1.229 nokta olarak artırılmış. Ancak realitede ekranın kontrastı önceki modellere göre biraz düşmüş gibi geldi bana. Hoş makine ekranın çok kaliteli olduğu durumda da ekranda muhteşem görünen fotoğrafın bilgisayar ekranında o kadar harika görünmemesi gibi bir sorundan bahsediliyor idi. Bu ekran daha ortalama bir performansa sahip olduğu için ekranda gördüğünüz ile bilgisayar ekranında gördüğünüz hemen hemen aynı alıyor. Yukarıda da belirttiğim gibi ekranın artık bir koruması olmaması kötü, bir koruyucu ekran-jelatin birşey alınmalı, ancak o da model çok yeni olduğu için şuan mevcut değil. Bir süre ekstra dikkat gerekecektir demektir ekranın çizilmemesi adına. Bu arada ekranın kaplaması da cam değil plastik benzeri bir malzeme, dolayısıyla çizilme potansiyeli daha yüksek göründü bana
Bir güncelleme daha, ana yazıda belirtmiştim bu makinenin sensöründe Low pass filter yok. Bu filtrenin görüntüleri minimal de olsa bulandırdığını da iletmiştim. Nikon'un iddiası bu yeni geliştirilen sensör ile piksel hassasiyetleri öyle bir seviyeye ulaşmış ki artık moire etkisinden kaçınmak için böyle filtreye ihtiyaç kalmamış. Tabi teorik olarak bu filtrenin bulunmadığı 24MP lik sensörün iyi bir optikle inanılmaz yüksek detay yakalaması beklenebilir. Yeni yeni fotoğraf çektikçe ve çektiğim kareleri inceleme fırsatım oldukça, 18-105 lens ile çekilen karelerde bile elde edilen detay zenginliği inanılmaz, tek kelime ile fantastik!!! elbette bu kadar detayı görebilmek için ya %100 büyüğüne bakıyor olmalısınız ya da büyük boy bir baskı almalısınız ama şu ana kadar kullandığım, Nikon markalı D3100, D90, D5100, D7000 Canon markalı 600D, 60D, 7D den hiç birinde asla görmediğim bir çözünürlük söz konusu. Konuya ilgi duyan arkadaşlar için akşam portföyüme bir %100 crop örneği de koyacağım. Ama şu kadarını söyleyeyim iyi bir optikle elde edilecek keskinlik ve çözünürlüğü hayal bile edemiyorum.
Bir güncelleme daha; Nikon d7100 de bilindiği üzere HDR özelliği var. Esasında bu özellik Nikon D5100de de vardı. Her iki makinedeki HDR fonksiyonun ortak ve kötü özelliği farklı pozlanmış yalnız 2 kareden ve yalnız jpeg modunda yapılabilmesi. D7100 ün D5100 e göre ekstrası ise çok daha fazla ayarlama seçeneği bulunması ve bu iki kareyi tek bir basışta çekmesi. Şöyle de anlatabilirim, D5100 de HDR özelliğini kullanırken her iki kare için deklanşöre 2 kez ardarda basmak gerekiyor idi. D7100 de ise tek bir deklanşör basışı ile makine çok hızlı şekilde ardarda 2 kare çekiyor. Elde HDR çekimleri için çok daha kolay ve etkili bir sistem.
İlave bilgi olarak HDR özelliği haricinde Makinenin bracketing özelliğini kullanarak çok sayıda farklı pozlanmış fotoğrafı çekerek sonra yazılım ile HDR oluşturmak opsiyonu zaten baki. Kaldı ki HDR tekniğinin gerçek uygulaması budur, ancak makine üzerindeki özellik acil ve basit durumlarda iş görecek bir olay
Muzaffer bey inceleme ve görüşler için teşekkürler.
İzninizle yazınızla ilgili bir kaç şey sormak istiyorum.
1."D7100 ciddi bir makine, gövde kalitesi itibariyle d7000 den bir çıt yukarıda olduğunu söyleyebilirim. Evet D7000 de (kısmen) magnezyum alaşımlı gövde idi, ancak 7100 de gövdenin alaşım kısımları D4 ve D800 ile aynı kaliteye ulaşmış."
Bildiğimiz gibi D7000 in gövdesinin arka panel ve üst tarafı magnezyum, diğer tarafları plastik idi. Özellikle bayonet bağlantı yüzeyinin plastik olması, uzun vadede makinaya takılacak ağır optiklerin, bağlantı yerine yapacağı baskı için olumsuz bir durumdu.
D7100 de bu durum düzeltilmişmi ? Yani gövdenin tamamı mı, yoksa D7000 gibi yarısımı, magnezyum.
2."Makinenin bence devrim sayılabilecek diğer özelliği ise 1.3 crop modu. Gövdeye yeni eklenen İ tuşu ile kolayca geçebildiğiniz bu modda makine sensörün daha küçük bir kısmını kullanarak (bu alanı vizörde de izleyebiliyorsunuz) mevcut DX çarpanına ilave 1.3 çarpan daha sağlıyor. Şöyle özetleyebilirim, DX yani croplu bir Nikon gövdede 300mm lens 450mm gibi hareket eder 1.5 çarpanı nedeniyle. D7100 ile gelen bu özellik sayesinde 300 mm lens ile 585mm lik bir performans elde etmek mümkün."
1.3 crop modda çekilmiş bir fotoğrafla, DX modda çekilip PS de 1.3 oranında crop yapılmış fotoğraf aynı değilmi ? Devrim diye nitelediğiniz bu özelliği söylediğim şekilde test edebildinizmi ?
Bunu biraz açabilirmisiniz.
3. Video da Lowpass filtre olmamasından dolayı moire oluşuyormu.
#turk' tarafından 04.04.2013 18:02:09 tarihinde düzenlendi.
D7100 ile D7000 in tasarımları tamamen aynı mantıkla yapılmış, yine belli kısımları Magnezyum alaşımlı ve belli kısımları da Plastik. Benim belirttiğim fark gerek magnezyum kısımların gerekse de grip vs plastik kaplı kısımların daha kaliteli görünüyor,hissediliyor olması idi. Nikon un iddiası da D4 ve D800 ile aynı yalıtıma sahip olduğu. Ancak ağır lenslerin gövde üzerinde eğilme yapması yapabilmesi ihtimali bana çok mantıklı görünmedi açıkçası. Böyle bir geçmiş örnek var mıdır araştırmadım ama. Hoş eğer 70-200 f2.8 gibi, 400mm sabit odaklı lensler gibi çok ağır lensleri alacak kullanacak bütçem ve ilgim olsa idi alacağım gövde bu olur muydu onu da bilemiyorum.
Crop modu ile ilgili bence yanılgı şu, crop modu dijital bir azaltma-küçültme değil. Basit anlatımla makine sensörü bir miktar küçülterek 2 kat croplu bir sensör halinde kullanıyor. Ama artık sensörün 15.4 mp lik bu kısmını kullanıyor oluyorsunuz. misalen 300mm lens normalde 450mm odak uzaklığına denk gelirken artık 585 mm ye denk geliyor. Bunun PS le fotoğrafı croplamaktan farkı orijinal fotoğrafın zaten tüm boyutuyla bu "yeni" sensöre kaydediliyor olması. Aksi halde 18-55 ile çektiğimiz bir kuş fotoğrafını da crop layıp kullanabilmemiz gerekirdi. Buradaki espiri evet MP sayısından bir miktar fedakarlık ile ama kayıpsız olarak daha uzaktaki bir nesneyi yakalayabiliyor olmak. Fakat bu durumda makine sensörü artık bir mikro fourthirds makine sensörü gibi hareket ediyor.
Ben bugüne kadar kullandığım hiç bir DSLR ile video çekmedim. Deneme amaçlı küçük şeyler mutlaka çekmişimdir ama ciddi ciddi video çekme girişiminde bulunmadım. Ancak Nikon'un iddiası şu, yeni sensörün piksel hassasiyeti artık o kadar artmıştır ki moire oluşturma riski oldukça azalmıştır. Fotoğraf tarafında bazı denemeler yaptım, sık dokunmuş kumaşlar, bilgisayar ekranı, tv ekranı gibi moire oluşturma riski yüksek konular üzerinde. Şuana kadar sıfır moire etkisi gördüm. Diğer yandan keskinlik ve detay üretimi benim algılarıma göre fantastik. Net ifade ediyorum, Canon 7D ve 24-105 lensim ile elde ettiğim detay zenginliği D7100 ve 18-105 lensim ile elde ettiğimden ciddi anlamda geride idi. Benim 7D den örnekler vermem ise kullandığım makineler içinde en çok ciddiye aldığım ve ciddi kaliteli bir lens ile kullandığım bir model olması yüzünden. Değilse bu değerlendirmeyi D5100 18-55 ikilisi ile de yapabiliriz ama anlamlı olmaz. Şöyle söyleyeyim daha doğru kıyaslama olacak d7000 18-105 den çok daha keskin çok daha detay zengin fotoğraflar elde edilebiliyor en azından.
Muzaffer bey ağır lenslerin gövdede tahribat yapması bizim gibi kullanıcılar için söz konusu olmaz.
Ancak gazeteci, muhabir gibi hangi şartlarda fotoğraf çekeceği belli olmayan insanlar için bu büyük bir sorundur.
Ben istanbulda 1 mayıs kutlamalarında elindeki makinayı, polis copundan kurtulmak için kalkan gibi kullanan foto muhabirleri gördüm.
O muhabirler üzerlerine sıkılan tazyikli su altında dahi fotoğraf çekmeye çalışıyorlardı. İşte tam magnezyum kasa makinalar bu şartlarda dahi çalışabilmeyi garanti eden pro gövdelerdir.
Verdiğim örnek biraz aşırı olabilir ama magnezyum gövde diye tanıtılıpta yarısı plastik bir gövde bence reklamla göz boyamaktan başka bir şey değildir.
Tabii bu benim görüşüm.
1.3crop meselesini bende biraz araştırdım.
Bu özellik size devrim gibi gelmiş olabilir ama sizin ifadeleriniz ve netten öğrendiklerim sonucu Nikon crop bir makinanın verdiği fotoğrafı bir daha croplayarak, bunu yeni bir icat gibi sunmuş.
Kullandığınız için söylüyorum, eski makinanızdada bu özellik çok daha fazla crop seçenekleriyle zaten vardı (eski makinanızın bu özelliğini biliyormuydunuz bilmiyorum).
Bende emanet kullandığım 7D lerde bu özelliği kullanıp, üstelik sadece fotoğrafın merkezinden değil, fotoğrafın istediğim bir bölgesinden dilediğim oranda (mesela 1, 1.5, 2.4, 3,5 gibi oranlarda fotoğrafı makina içinde croplayıp alabiliyordum.
Bu özellik maalesef bana hiç devrim gibi gelmedi.
Nikon bence burada yine 3. paragrafımdaki gibi kullanıcıları yanıltarak bu özelliği yeni keşfedilmiş bir şey gibi sunmuş.
Nikonu croplu bir makinanın fotoğrafını tekrar croplayıp sunmayı, yeni bir icat gibi gösterip reklam yapmasından dolayı alkışlıyorum.
#turk' tarafından 04.04.2013 20:09:32 tarihinde düzenlendi.
Önceki makinemde de bulunan ve sizin bahsettiğiniz croplama yada b
üyütme özelliği tamda bahsettiğiniz üzere dijital bir büyütme idi. Bu kez bulunan sistem ise fotoğrafın belli bir bölümünün dijital olarak olarak büyütülmesi croplanması değil sensörün daha küçük bir kısmının kullanılması prensibine dayanıyor. çekilmiş olan bir kareyi değil de bizzat sensörün kendisini croplamak aynı sonuçları vermemeli mantıken. Örneğin macro fotoğrafçılığında da küçük sensörlü makinelerin (alan derinlikleri görece sığ olduğu için) daha başarılı olduğunu belirten makaleler okumuştum. Sensör boyutunun bizzat değişiyor olması bir fotoğrafı croplamaktan öte etkiler yapacaktır. Bu teknoloji aslında D800 ve D600 modellerinde ff sensörün dx boyutlarında çalıbailmesi ve dx lenslerin de bu gövdelerde kullanılması prensibinden aktarılmış. Bu modelde sensör zaten DX olduğu için sensörün bir kısmının inaktif olarak bir bölümünün yegane algılayıcı olarak kullanılması sonucunda ise mevcut çarpana ilave olarak 1.3 katlık bir çarpan daha oluşmuş. Nikon V1 modelinin sensörünü kullanıyor gibi oluyorsunuz özetle. Devrim lafı iddialı olmuş olabilir belki ama bence makinede bulunması ile faydalı bir özellik. Kaldı ki makinenin tek olumlu özelliği de değil bu husus.
gövde yapısı konusuna gelince diğer başlıkta belirttiğiniz gibi bu modelin Canon muadili 60d ise onun tüm gövdesinin plastik olduğunu düşünürsek en azından kauçuk ile kaplanmamış dış unsurlara daha açık kısımların metal alaşımlı olması bence iyi bir düşünce. Zaten böyle hibrid bir gövde yapmanın temel prensibi de gövde ağırlığını hafifletebilmek. Değilse magnezyum yerine yüksek dayanıklılıkta plastikten üretilmiş bölümleri de magnezyum yapmak maliyeti çok aşırı artırmazdı sanırım. Burada pazarlama hilesinden çok gereklilik noktasından hareket edilmiş. tamda sizin dediğiniz gibi yağmur altında futbol müsabakası çekmiyorsanız yada bir gölün içinde kuş fotoğrafları tamamiyle magnezyum bir kasa çok da gerekli olmayabilir. Gazeteci olsam özellikle bahsettiğiniz gibi toplumsal olaylarda ya da savaş muhabirliği noktasında çalışıyor olsam tercih edeceğim makine bu olmazdı ya da canon muadilleri de olmazdı.
Önceki modelde çok konuşulan konular olduğu için AF sorunu yaşamadığımı, overexpose problemi görünmediğini belirteyim ama sensör yağlanma sorunu daha ilerleyen shutter larda ortaya çıkar mı onu bilememekle birlikte Sn Buzlucam daha önceki D7000 başlıklarında D7000 modelininin bu sorununun da ilerleyen serilerinde shutter mekanizmasında yapılan iyileştirmelerle giderildiğini belirtmişti. D7000 son seri makinelerinde artık bu sorun yok idiyse yeni bir model olan d7100 dede olmayacağını en azından temenni ediyorum.
51 adet AF noktası var, bunların merkezde toplu bulunan 15 adeti croos type. Eğer sağ ve sol sondaki noktalar merkezde yer alanlara göre daha az hassas iseler bu cross type olmamalarından kaynaklanıyor olabilir. Öyle bile olsa hala 30-40 adet arası doğru çalışan noktanız var demektir hani D5100 ün 11 noktasından sonra bunu konuşmak bile doğru gelmiyor bana.
Muzaffer bey 1.3 crop modu hakkında maalesef bildiklerinz yanlış.
Canon 7D deki makina içindeki crop özelliği dijital büyütme değildir.
Dijital büyütmenin nasıl olacağına bir örnek vereyim.
Çektiğiniz fotoğrafın uzun kenarı diyelimki 5000 piksel.
Bu fotoğrafı 3000 piksel kadar cropladınız diyelim.
Elinizde kalan fotoğraf sizin makinanızın yaptığı 1.3 crop benzeri bir fotoğraftır.
Ancak 3000 piksellik bu fotoğrafı Photoshopta tekrar 5000 piksele çıkarmaya çalışırsanız, fotoğrafa interpolasyon uygulamış olursunuz. Yani olmayan pikselleri fotoğrafa eklemiş, Dijital bir büyütme yapmış olursunuz.
7D de cropladığınız fotoğraf Dijital büyütülmüş bir fotoğraf değildir. Tıpkı elinizdeki makinada 1.3 crop modunda çektiğiniz fotoğraf gibi.
Siz eski makinanızda olan sıradan bir özelliği, Nikon nun reklamları sayesinde yeni bir icat gibi algılamışsınız.
Crop işleminiz makinada da yapsanız, PS de de yapsanız aynı şeydir.
Canon nun 2009 yılında ürettiği bir makinaya koyduğu, kullanıcıların yıllardır kullandığı bir özellik, 2013 yılında Nikon tarafından yeni bir apsc makinaya koyuldu diye, reklam yapmak, bunu yeni bir icat gibi göstermeyi zaten Nikondan başka bir firma akıl edemezdi.
Yanlış bildiğiniz bir diğer konu ise şu.
Aynı kadrajda, aynı objektifle, sensör alanı büyüdükçe alan derinliği azalmaz, aksine büyür.
Bu durum bahsettiğiniz gibi makro çekimde avantaj sağlamaz, dezavantaj sağlar.
Bu konu hep yanlış bilinir.
Söylediğim şeyin denemesi ise çok basit.
Aşağıda linkini verdiğim DOF hesaplama sayfasına gidin, aynı fokal uzunlukta, aynı diyaframda, alan derinliğini bir croplu gövdede ölçün, birde FF gövdede ölçün. Bakın bakalım sensör büyüdükçe net alan nasıl artıyor.
DOF Hesaplama TIKLA
Bu yazdıklarımı papermanda okuyordur. Zaten yazdıklarımda bir hata varsa çok sürmez, paperman hemen buraya damlar.
Şimdiye kadar konuya girmediyse bilin'ki, o da D7100 deki 1.3 crop modu denen, aldatmacanın, acemi fotoğrafçıları kandırmak için yapılmış bir icat olduğunun farkındadır.
Siz bence bu 1.3 crop denen süper icadı kullanmayın. Bu modda çekeceğiniz fotoğraf, zaten DX modda çektiğiniz fotoğrafın içinde var. Bu mod size sadece 1 fps hız kazandırır.
Nikon da zaten bu icadı sırf FPS (seri çekim hızını) fazla gösterebilmek için bulmuş.
D800 ve D600 de ki Dx modunun da bir tek amacı vardır. FF e uygun olmayan DX lenslerin, FF makinalarda kullanılmasını sağlamak.
Faydalımıdır derseniz, croplu bir gövdeden FF gövdeye geçen biri için, FX lens alacak parası yoksa, elindeki eski DX lensleri kullanması açısından faydalıdır.
Yoksa kimse elinde FF bir gövde varken gidipte, bu özelliği kullanayım diye DX lens almaz.
Kısaca özetlemek gerekirse 2 günlük araştırmalarım sonucu ortaya çıkan gerçek şu.
Nikon croplu (apsc) bir fotoğrafı, makina içinde bir daha croplamak süretiyle, sözde yeni bir icada imza atmış !
İlgili olabilecek konular
-
-
Nikon F55 Türkçe Kullanma Kılavuzu
06 Ağu. 2006, 19:27 tekin43
3322912 Nis. 2023, 13:15
sametcan97 -