Fotoğrafçılık Forumları
Four Thirds Olayı Nedir ...
Olypus lar da kullanılan Four Thirds sensörlerin olayı nedir ?
Bir de neden hiç kimse Olympus E400 le ilgili bişeyler yazmıyo yeni DSLR almak isteyenlere ...
Nedir eksikleri ?
antika konunun buraya gelme nedeni senin E-400'ün iso performansı kötü git A100 al demenle başladı ben de iso performansının salt olarak sensor buyukluğune baglı olmadıgını anlatmaya çalıştım. antika basit bir mantık ile düşünelim madem çok ağır geliyor teknik konularıda bir kenara bırakalım eğerki sensorun tamamı ışıga maruz kaldıktan sonra okunma yapılsa ilk pixel okunduktan sonra son pixeli okuyana kadar geçen sürede bu pixellerin fazladan alacağı ışık miktarı resimde taramanın sonunda kalacak kısımlarım daha parlak olmasına neden olur bu nedenle her seferinde okunacak kadar bölge sıfırlanır yani önceki değerleri silinir ve sonra ışığa maruz bırakılıp okuma yapılır.
zaten ben demiyorum ki 4/3 sistemine daha büyük sensörler yapısa daha kötü olur faka telemerkezden uzaklaştıkça daha farklı micro mercekler kullanılması gerekecek ki bunun maliyeti nasıl arttırdığı ortada 4/3 sistemi ile uyumlu FF bir sensor bugünkü fiyatının nereden baksan 8 katına mal olacak, aynı şekilde çoklu telemerkezli bir lensi FF kameralara uyumlu hale getirsen bugün 4/3'ler ile verilen kit lensleri 2000$'dan aşağıya alabilecek miyiz? 4/3 sistemi geliştirilirken kullanıcıların ihtiyaçları göz önüne alınarak geliştirildi. Şuan uygun fiyata başarılı bir sistem var ortada FF ucuzlayacak bu yeni teknikler uygulanacak diye beklemenin ne gereği var alır kullanırım. benim açımdan bir ürünün değerini ne kadar kullandığın belirler. Kaldı ki bu makineler kimsenin elinde kalmaz mesela ebay'e girin camera ile ilgili bir linki tıklayın sonra yukarıda yazan 3 markayı okuyun biri hep olympustur.
ilk pixel okunduktan sonra son pixeli okuyana kadar geçen sürede bu pixellerin fazladan alacağı ışık miktarı resimde taramanın sonunda kalacak kısımlarım daha parlak olmasına neden olur bu nedenle her seferinde okunacak kadar bölge sıfırlanır yani önceki değerleri silinir ve sonra ışığa maruz bırakılıp okuma yapılır.
Deparius,
Beni hayal kirikligina ugratiyorsunuz, SLR/DSLR makinanin temel mekanigini bilmiyormus gibi konusuyorsunuz.
Eski makinalarda film uzerindeki butun noktalar esit bir sure boyunca isiga maruz kalirlar. Bir DSLR'da butun pixeller isiga ayni sure maruz kalirlar.
Bu cift perdeli mekanizma ile saglanir. Perdelerden birisi sagda, birisi soldadir(yatay perde, eski tip, cogunlukla kumas) veya birisi yukarida, digeri asagidadir (dikey perde, titanyum kanatciklardan olusur, bildigim kadariyla butun firmalar Copal marka dikey mekanizma kullaniyorlar) Ilk basta perdelerden birisi kapali birisi aciktir. Denklansore basinca once once kapali olan perde acilmaya baslar. Poz suresi kadar bir sure (1/50sn , 1/200sn., 1/500sn. vs.) acik perde hareket etmez. Sonra acik perde hareket etmeye baslar, digerinin actigi boslugu kapatir. Hareket tamamlandiginda film/sensor uzerindeki butun noktalar esit sure isiga maruz kalmis olur.
Acilirken veya kapanirken, perdenin bir uctan diger uca gitme suresi her makinada icin sabittir. Bu sure A100 icin 1/160 sn.dir (SSS kapaliyken) Bundan daha kisa poz surelerinde, perde sensorun/filmin onunde bir yarik gibi acilir. Mesela 1/800sn. pozlayabilmek icin perdenin boyunun (dikey) 1/5'i kadarlik bir yarik acilmis olur. HSS olmayan eski tip flaslari 1/160sn.den daha hizli pozlarda kullanmak imkansizdir, cinku flas 1/25000sn.de cakar, cekilen resmin ancak ince enine yarik seklinde bir kismi pozlanmis olur. (HSS flaslar, perde ile senkronize olarak birkac kere cakarlar)(*)
Ve yine ayni sebeple, bir sensor uzerinde olusturabilecek maksimum ornekleme hizi bu maksimum flas sync. suresi ile ters orantilidir. Flas sync. hizindan daha kisa pozlanmis resimlerde, perdenin olusturdugu yarigi takip edecek sekilde ADC ve veri transferi islemini baslatilaabilir. (Bence boyle bir optimizasyon ancak cok ama cok yuksek FPSlerde gerekli olabilir)
Canon 5D egik gelen isik problemini bir sekilde asmis, hem de eski EOS lenslerini kullanarak, yani teknik olarak boyle birsey mumkun. Bu arada hemen sunu belirtmem gerekiyor, EOS sistemi rakipleri arasinda en kisa sensor-lens mesafesine sahip sistem (44mm), yani isik daha bir egik dusuyor sensorun uzerine. Simdilik pahali. Ama dijital makinalrin bilgisayarlarin gittigi yolu takip ettiklerini dusunursek, 2-3 sene icinde giris seviyesi makinalarin FF olacagi kehanetini yaparsam beni mazur gorun lutfen.
Iste bu sebeple ben 4/3 sisteminin yolunun tez zamanda cop tenekesinde sonlanacagini tahmin ediyorum.
(*)Bu durumun bir istisnasi Nikon D70'tir. Yuksek 1/500lik flas.sync'e ulasmak icin mekanik perdenin kapanmasini beklemeden elektronik olarak sensor uzerindeki akimi kesme yoluna gitmis D70'in tasarimcilari. Bu durum ozellikle gunes gibi yuksek isik kaynaklarinin, sensor uzerinde akim kesildikten sonra bile sensoru etkilemeye devam etmesi gibi yan tesire sahiptir. (yuksek flas.sync. cok kuvvetli ters isikta kullanildigi icin boyle bir durum pek ender degil) Bildigim kadariyla Nikon yeni modellerinde bu yaklasimi birakti, mekanik hiza sadik kaldi.
antika bilmiyorum bunu sana nasıl anlatabilirim sanırım bunu anlaman için bir ccd front end ile uğraşman gerekli. sen nerdesin bilmiyorum ama eğer istanbuldaysan seni çalıştığımız yere davet edeyim pratikte uygulamaları göstereyim hem yeni tasarımımızın ilgini çekeceğini de düşünüyorum.
Tamam davetini memnuniyetle kabul ederim.
Yalniz ben dikkafali ve inatci biriyim, dolayisi ile once su DSLRlarda butun pixellerin esit sure isiga maruz kalmasi ile durumu bir acikliga kavusturalim:
Ben hakli miyim ?
EFT ccd'ler için öyle interline'lar içinse bağımsız çip sayısı çarpı satır genişliği kadar alan aynı anda ışık alıyor. zaten bu sorun yüzünden d2x cmos sensor kullanmıyor mu. kodak digital back'lerde EFT ccd (çoğu FF yada orta format) kullanan var ama ben 6000$ altı olan görmedim. bu teknolojiye ucuza sahip olmak istiyorsan sensor boyutuna ve bazı dezavantajlara razı oluyorsun yani alacak kişiye kalmış bir kar zarar hesabı sonuçta.
Deparius,
"zaten ben demiyorum ki 4/3 sistemine daha büyük sensörler yapısa daha kötü olur " diyorsunuz.
Zaten tüm problem burada. 4/3 lens sisteminin verdiği görüntü çemberi (image circle) ancak 4/3 sensörü kaplayacak büyüklükte. Daha buyük görüntü çemberi elde etmek için Lens register düzlemini (Sensör- lens flange mesafesi) 3-4 kat geriye çekemezsiniz, tüm odaklama yapısını baştan düzenlemeniz ve lensleri çöp etmeniz gerekir. Onu yapsanız, artık 4/3 sistemi denebilirmi ? Bu sistem sensör alanı (dolayısı ile megapixel, noise..) yüzünden kendini kısıtlamış durumda, rekabet edemeyecek hale geliyor.
Yeterli yetersiz ayrı bir tartışma, ama diğer rakipleri şimdi 2 yarın 4 katı sensör alanı kullanıyorlar, ve bu yapıya uygun altyapı zaten çok eski bir standard.
fdemirhan haklısın fakat fotograf makinesi bir yatırım aracı değilki. şu an bir ihtiyacın varsa ve onu karşılıyorsa bir cihazı alırsın. yeni teknolojiler çıkması mevcutu kötüleştirmez ki bu hali yetiyorsa kullanırsın, fiyat aralığında çok iyi çözümler sunuyor. şuan leica 3f'nin lensini hangi makinede kullanıyorsun ama hala 3f ile mükemmel sonuçlar almak mümkün, o zaman da range finder tartışılıyordu.
#deparius' tarafından 26.06.2007 15:00:34 tarihinde düzenlendi.
Canon 5D http://www.amazon.com/Canon-EOS-5D-Digital-Camera/dp/B0007Y791C
Amerika satis fiyati 2650 USD. Icinde bir adet FF sensor var, babadan kalma EOS lenslerle calisiyor, yani altyapisi 20+ senedir hazir.
Bence su anda Canon rakipsizligin rantini yiyor, bir tane rakip ciksin, makinanin fiyati daha da asagi iner, yani anlayacaginiz maliyeti cok daha dusuktur.
2-3 sene sonra bu makinalarin fiyatinin 1000 USDler seviyesine dustugunu gorurseniz hic sasirmayin.
Deparius'un bahsini ettigi 6000 USD ustu digital back modulleri, kusuruma bakmayin, 3-4 sene sonrasinin hurdalari. Fotografi cekmek bir elde bir kocaman fotokopi makinasi tutmaktan azicik daha pratikler, bu halleriyle onlara gelecek yok, pratik fotografcilikta yerleri yok. Hicbir sekilde 5x4inclik film kullanmaktan daha iyi sonuc vermezler, 20'de bir fiyatina. (not: Fuji velvia 50 uretimine tekrardan basliyormus)
Makine gövdelerinin Yatırım olamayacağı konusuna tamamen katılıyorum. Aldığımız gün fiyatları düşüyor. Sensörleri ve ilintili donanımı değiştirilemez yapmak tüketiciye atılan en sağlam kazık oldu. iki üç yılda bir makine değiştirmeye itiliyoruz. Eski günler konsptinden kalan parçalarda bir sorun yok, ancak sensör kaplamalarının bozulmaya, yılan derisi gibi soyulmalara başladığını (zaman yüzünden) tamircilerden duyuyorum. Tasalanacağım tek şey lensleri ileride kullanamamak olurdu. Özellikle DSLR dünyasında Ben yatırımın gövdeye değil, lenslere olması gerektiğini düşünüyorum.
En öncelikli şey tabii belirttiğin gibi ihtiyaçlar, ihtiyacını gören, biraz yatırımını koruyan en ucuz makine en iyisidr.
Bu arada eski OM-1 ve Zuiko lensleri bence çok başarılı idi.
Bu arada eski OM-1 ve Zuiko lensleri bence çok başarılı idi.
Kehanetim tutarsa, Olympus ya Contax, Yashica, Minolta vs. gibi dukkani kapatacak, en azindan DSLR departmanini, ya da OM sisteminin uzerindeki tozu ufleyerek yoluna devam edecektir.
İlgili olabilecek konular
-
Canon D650 Dijital Zoom Olayı
04 Mar. 2014, 18:43 papatyam_83
3232505 Mar. 2014, 10:45
papatyam_83 -
Fotoğrafçılıkta Durumlardan Dolayı Yardm
31 Tem. 2013, 01:36 muratpasa
1206231 Tem. 2013, 11:03
hata -
-