Fotoğrafçılık Forumları
Four Thirds Olayı Nedir ...
Olypus lar da kullanılan Four Thirds sensörlerin olayı nedir ?
Bir de neden hiç kimse Olympus E400 le ilgili bişeyler yazmıyo yeni DSLR almak isteyenlere ...
Nedir eksikleri ?
Olympus'un Turkiye'deki varligi da yalandir. Sene basinda distributorlugunu Eftas gibi koklu bir firmanin almis olmasina ragmen, Olympus'a halen Turkiye'de servis verolememektedir. (Bildigim kadariyla arizali makinalari Cek Cumhuriyetin'de onariyorlar, son birkac ayda durum degistiyse bilemem) Bunun disinda Olympus'un makinalari ve lensleri kalitelidir.
4/3 sisteminin acik oldugu dupeduz yalandir.
Oncelikle acik sistem diye pazarlanmistir ama spesifikasyonu ve kullanim hakki sadece fotograf endustrisindeki kuruluslara para karsililigi verilir, diger herkese kapalidir.
4/3 sistemi gelismelere de acik degildir. 4/3 sisteminde kullanilan sensorun boyutlari 17.3x13mm'dir, yani crop faktoru 2'dir. Piyasadaki butun DSLRlarin crop faktoru 1.6'dan kucuktur, yani sensorleri 4/3'un neredeyse 2 katidir. Dahasi diger butun DSLR ureticileri yakin gelecekte FullFrame (36x24mm) sensore gececektir, 4/3 sistemi tanim geregi zaten kucuk olan sensoru, digerlerine oranla daha da kucuk kalacaktir. 4/3 sistemi en kotu yuksek ISO performansina sahiptir.
4/3 sistemindeki sensorun kucuk olmasi sebebiyle, refleks ayna da kucuktur, uzerine goruntu dusen buzlu cam da, dolayisi ile en nihayetinde vizor duzenegine giren isik da ayni miktarda azdir,vizor karanliktir. Bazi "LiveView" modellerde zaten az olan isik bir de LiveView duzenegi ile paylasilir, vizor iyice kararir.
4/3 sistemi daha yeni oldugu icin 2.el objektifleri yoktur. Olympus'un ve Leica'nin cikardigi lensler kaliteli olmakla beraber cok pahalidir. Gelecegi olmayan bir sistemin lensine yatirim yapmak ne kadar mantiklidir, onu sana birakiyorum.
E400 hakkinda birsey konuslmuyor cunku o olu dogmus bir makina. E510'un cikacagi duyurulmusken, kim ne yapsin E400'u. Bana sorarsan E510 ciksin cikmasin, o minicik sensorun uzerinde 10MP'yi kim ne yapsin ?
bir kaç ay önce E400 yeni çıktığında bir bilgisayar dergisin de bayaa avantajlı bir şey olarak bahsediyodu 4/3 sensörden..demekki yanlı bir makale imiş..
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim ...
burda bi fotografcı abi sokmuştu E400 kafama da artık cıkardım sayenizde..ben A100 düşünmeye devam ediyim en iyisi ...
Tekrar teşekkürler ...
antikanın dedikleriyle celişsede linkte kjonu hakkında bilgi bulabilirsin..
http://www.olympus.com.tr/consumer/dslr_7045.htm
Gaijin,
Dogru benim dediklerimle celisiyor, o zaman birimiz yalan soyluyor.
Acik standart palavrasi ile ilgili :
http://www.four-thirds.org/en/about/benefit.html
Iste bu sayfaninin dibindeki not:
"* Details of the Four Thirds System standard are available to camera equipment manufacturers and industry organizations on an NDA basis.
Full specifications cannot be provided to individuals or other educational/research entities"
NDA, yani Non-Disclosure Agreement, yani Gizlilik anlasmasi. Biri bana "Acik" mi dedi?
Orada yazanlar pazarlamacilarin uydurdugu palavralar olmasaydi, Canon 5D gibi bir makinanin hic varolmamasi gerekirdi. 2-3 sene icinde diger butun ureticiler FF'ye gecince, bu palavra daha da belirginlesecek. Tren ilk icat edildiginde, dortnala kosan bir attan daha hizli gidemeyecegini iddia eden bazi aklievveller cikmis, bu da ona benziyor.
Olympus'un sitesinde Turkiye'de servisin nerede verildigine dair bir aciklama var mi?
Olympus'u birçok farklı modeli ile 12-13 senedir kullanıyorum ve hiç servisi ile muhattap olmadım, şuan düşününce dahi çok garip geliyor bunca yıl boyunca hiçbir olympus makinem arıza vermemiş. Bu nedenle de servisi nasıldır bilemiyorum. Fakat 4/3 sistemini sensor buyukluğu üzerinden değerlendirmek işlemcileri büyüklüklerine göre değerlendirmek gibi birşeydir. Önemli olan sensor boyutu değildir pixel boyutu X aktif pasif alan oranıdır. Eğer böyle olmasa zaten E1 5MP'lik kameralar içinde foton başına en çok Ev üreten kamera olmazdı. kodak tarafından 4/3 sistemi için üretilen sensorlerin aktif pasif oranı diğer marka sensorlerden yüksekti ve herbir pixel'in üzerinde micro bir mercek bulunur bu sayede pixel alanına gelen ışığın tamamı aktif alana ulaşır. Bu değerin nikon d200 için %50'nin altında olduğunu ve pixel boyutunun yüksek MP'den dolayı daha küçük olduğunu hesaba katarsak bu sensorlerin başarısını tahmin etmek fazla zor olmayacaktır. olympus'un 4/3 sistemi full frame transfer teknolojisi kullanır. Interline bir sensorde tarama/örnekleme satır satır yapılır ve satırdaki her pixel değeri okunmadan önce sıfırlanır daha sonra shutter hızına göre bir süre beklenir ve okuma yapılır yani bir pixel sadece shutter süresi/satır sayısı kadar ışık alır. oysa EFT sisteminde tüm frame tek seferde örneklenir(hold) yani tüm pixeller shutter süresi kadar ışığa maruz kalır renklerdeki doğruluk ve kenar keskinliği bu sayede sağlanmış olur. 4/3 sistemi full frame sensorlere göre aynı aperature değerinde yaklaşık 2 kat depth of field sağlar bu manzara fotoğrafı çeken kişilere yüksek hızda çekim yaparken dahi daha fazla ayrıntı sağlayacaktır. fakat ortamdan izole macro yada portre çekmek isteyen kişiler için biraz zor olabilir fakat 4/3 sistemindeki f:1.1'lik bir lens bu sorunu da çözecektir sanırım. 4/3 sisteminde, 3:2 siteminde halen ciddi bir problem olan edge effect ve kenar aydınlanması sorunlarına rastlamazsın (leica ve zuiko sağolsun).
Bu arada son bir dipnote E1 piyasaya çıktıktan 1.5 sene sonrasına kadar amerikada tek bir servis vakası bildirilmemiştir. Lego gibi bir makine aramıyorsan ve pahalı bir dslr almayacaksan olympus iyi bir tercih.
#deparius' tarafından 23.07.2007 15:27:35 tarihinde düzenlendi.
antika linki senı yalanlamak için vermedim sadece four thirds olayını acıklayan bır yazı oldugu için verdim..
acıkcası depariusun acıklamalarında katıldıgım noktalar var..ama bir olympus kullanmadıgım için kesin konusamam..
ama depariusun yazdıgı:"4/3 sisteminde, 3:2 siteminde halen ciddi bir problem olan edge effect ve kenar aydınlanması sorunlarına rastlamazsın" sozlerinin dogru oldugunu dusunuyorum..
kısacası a_lam ın sorusunun cevabını bulması için linki gonderdim,artısı eksisi hakkında cok bilgim yok..
Deparius,
Canon 5D gayet guzel calisiyor, buna ne diyorsun ? Gercek hayat, gercek tecrube, Olympus pazarlamacilarinin uydurdugu seylerden bahsetmiyorum.
Kodak'in sensor yapmadaki basarisi, 4/3 sistemine atfedilemez, Kodak ayni olayi FullFrame bir sensore uygulasa onda da ayni efektiflikle calisacakti.
Leica'nin burada bahsetmedigin bir basarisini daha hatirlatmak isterim, M8'in 1.3 croplu sensorunde uyguladigi, micro mercekleri kenarlara yaklastikca photositin tam uzerine degil, merkeze biraz yaklastirarak koydu. Malum, rangefinder makinada sozkonusu acik cok daha egiktir, arada ayna mesafesi olmadigindan.(gerci yanlis IR filtre secimi M8'i fiyaskoya donusturdu yaa) Sony R1'de mercegi neredeyse sensorun uzerine yasladi (2.1mm), mukemmel sonuc aldi. Uzun vadede bu egikaci olayi haledilecektir ama 4/3 sensoru hala guduk kalacak.
Yetmez dahasi var, her turlu teknik safsatayi bir kenara birakalim, gozumuze inanalim: 4/3 sisteminde uretilen DSLRlarin ISO performansi berbat.
Kucuk sensorun alan derinligini arttirdigi tamamen bir palavra: http://www.clarkvision.com/photoinfo/dof_myth/
Manzara fotografcilari buyuk sensor, mumkunse 5x4inclik film tercih ederler cunku:
1. Daha yuksek fokal uzunluklu lenslerle calisacaklarindan "diffraction" denen musibetle muattab olmazlar.
2. En baba, en pahali lens bile formatin buyumesinden ortaya cikacak avantaji saglayamaz.
3. Tripod kullandiklarindan yavas perde hizlari problem degildir.
Ayrica bir kucuk yanlisi daha duzelteyim: Butun makinalarda sensor uzerindeki pikseller perde suresi kadar pozlanir. CCDlerde pozlama bittikten sonra pixeller uzerinde biriken yuk tek tek okunur. Sensorun pozlanmasi ile okunmasi farkli islemlerdir.
Eger hesap senin dedigin gibi olsaydi, ortalama bir DSLRin maksimum perde hizinin 1/4000 sn oldugu dusunulurse, 10 MPlik bir makinanin 1/(4000 * 10000000)=1/40000000000 sn, yani saniyede 40 milyar islem yapmasi gerekirdi. Saniyenin 40 milyarda birinde o pixelin uzerine bir tanecik bile foton isabet etmezdi , makinanin uzerinde bugun desktoplarda bile olmayan islemciler olmasi gerekir vs.
#antika' tarafından 25.06.2007 18:38:54 tarihinde düzenlendi.
Soylemeyi unutuyordum. Belki Amerika'da hic servis olayi yasanmamistir ama Turkiye'de var. Birkac kere Olympus'tan servis bekleyen ve eski distributor (Beyaz Elk.) tarafindan bastan savilan kisilerin sikayetlerine sahit oldu bu sayfalar, kisacasi Olympus'lar hic arizalanmaz diye birsey yok.
verdiğin linkte benim dediğimden farklı birşey anlatılmıyor orada karşı çıkılan konu aynı SNR değerinde aynı DOP'u verir diyor. Kaldı ki bana web sitesi linki göndermene gerek yok bizim ders kitaplarımızda zaten bu konular internette bulacağından çok daha ayrıntılı olarak anlatılmakta. Ve senin teknik safsata dediğin şey üniversitelerde ders olarak okutuluyor.
Tecrübeye bakalım demişsin buna göre senin kullanıpta memnun kalmadığın bir olympus olmalı ve eos5d ile uzun vadeli geniş açı ve DOP testleri yapmış olman lazım. Bunları da paylaşırsan sevinirim.
EFT kullanan fullframe hatta orta format, geniş format ccd ve cmos sensorler var. gider bir hasselblad(kodak) digital back alırsan seninde olur. aynı zamanda cypress firması tarafından üretilen sensorlerde var nasa için üretilen sensorler. ama ben baktım fiyatlarına 2000$'dan aşağı olan yok.
Benim canon tecrübem eos 1d mark II üzerinden, 50mm ef II ile görüntü işleme projelerinde kullandık fakat üründen vazgeçildi ve yerine kendi tasarımımız olan linear cameralar kullanıldı. Bence çok iyi bir makine bu noktadan bakarsak 5d'nin de çok farklı olmadığını biliyorum. Ama yazılım ile giderilmiş bir yığın görüntü problemi var buna rağmen sonuçlar çok iyi fakat fiyatlar ortada ve ben software manupulation yapacaksam bilgisayarda yapmayı tercih ederim. fotograf çektikten sonra ekranda gördüğüm yeşilin ve kırmızının çektiğim yer ile alakasız olması ne kadar güzel görünürse görünsün beni rahatsız eder.
çok ciddi bir yanlışta analog sistemleri referans alarak digital sistemleri değerlendirmektir. Film yapısı gereği her yönden aldığı ışığa duyarlıdır. sensorlerin tepkisi çok farklıdır benim işim gereği endüstriyel sensorlerle fazla haşır neşirim ve emin olun ciddi bir yanılgı var ortada.
İlgili olabilecek konular
-
Canon D650 Dijital Zoom Olayı
04 Mar. 2014, 18:43 papatyam_83
3232805 Mar. 2014, 10:45
papatyam_83 -
Fotoğrafçılıkta Durumlardan Dolayı Yardm
31 Tem. 2013, 01:36 muratpasa
1206631 Tem. 2013, 11:03
hata -
-