Fotoğrafçılık Forumları
Çok Bilen Bizler!
Bir zamanlar bu forumlarda, "dslr layk mı yoksa dslr mi?" tartışmalarından geçilmezdi, neyse ki çok bilen bizler, bu tür sorulara hep "sen en iyisi git bir dslr al" diye cevap verdik, bu işe yeni başlayan arkadaşlarımızın çoğu da bizi dinlediler gidip dslr aldılar. Daha sonra bir çoğu, "ben bu dslr ile, kompakt makinemle çektiğim fotoğraflar kadar güzel fotoğraflar çekemiyorum" diye mızmızlanmaya başladı. Yine biz çok bilenler, "aaa, kit lens mi kullanıyorsun, bak bu olmadı işte, o lensler çok kalitesizdir, bir kaç bin dolar daha ver iyi bir lens al, al ki kompakt makinenle çektiğin kadar güzel fotoğraflar çekebilesin" dedik. Onlar da, "E ben zaten kompakt makinemle güzel fotoğraflar çekiyordum, bu kadar parayı aynı sonucu almak için mi verdik?" dediler, duymazdan geldik, çünkü işimize gelmedi, çünkü karşımızdaki kişinin seviyesini ve ihtiyaçlarını sorgulamadan standard cevabımızı vermiştik.
Şimdilerde ise artık "dslr layk mı yoksa dslr mi?" sorusunun yerini, "hangi dslr yi alayım?" sorusu aldı. Soru değişti ya, çok bilen bizler de yeni soruya göre hemen yeni standard cevabımızı geliştirdik. Fotoğrafa yeni merak salan biri soruyor "hangi dslr yi alayım?" diye, standard cevap geliyor, "aman ha! giriş seviyesi bir dslr alma, almışken ileri seviye bir dsr al, sonra ileride bu giriş seviyesi dslr ler senin bazı ihtiyaçlarına cevap vermeyecekler".
Hangi ihtiyaçlardır ki bunlar, ileride o kişi bunların eksikliğini hissetsin ve hemen makinesini değiştirmek istesin? Bunlardan pek bahsedilmiyor. Soruyu yönelten arkadaş da; yeni başlamış ya (ya da daha hiç başlamamış), acemi ya, bir şeyden anlamıyor ya, biz de ustayız ya, giriş seviyesi bir dsr almışız, uzun bir süre tepe tepe kullanmışız, harika fotoğraflar çekmişiz, kendimizi aşmısız, artık o makinemiz bizim gibi bir ustanın bir çok ihtiyacına cevap veremez zavallı bir duruma gelmiş ya, o arkadaş da, ben bu makineyi alacağım acaba ileride fotoğraf çekerken bu makine bana "yok artık, ben bunu çekemem, sen de çok şey istiyorsun" deyip fotoğrafı çekmeyecek mi acaba diye kara kara düşünüyor.
Şimdi ben bütün samimiyetimle soruyorum:
İleride, giriş seviyesindeki bir dslr nin yapamayıp da, bizim, istediğimiz gibi bir fotoğraf çekmemize engel olabilecek kadar önemli olan bu özellikler nelerdir?
Üstü kapalı değil, tek tek söyleyin. Söyleyin ki, tavsiye isteyen kişiler de baştan bilsin, biz de bilelim.
Fotoğrafa yeni başlayanlar da kullanmayacaksa bu giriş seviyesi dslr leri, kim kullanacak bunları? Kimler için üretiliyor bu makineler?
Ben 40+ senedir fotoğraf çekiyorum, dijital olarak da 2 senedir giriş seviyesi dediğiniz (bu nedenle yeni başlayanlara tavsiye etmediğiniz) o tür bir makine kullanıyorum, ben hala, bana istediğim fotoğrafı çektirmeyecek bir eksikliğini hissetmedim.
Sizler, çok yakın bir zaman öncesine kadar bu forumlarda hangi makineyi alacağını soranlar, evet siz! siz kendinizi iyi biliyorsunuz. Sizler, söyleyebilir misiniz bana, hangi giriş seviyesi makineyi aldınız da, hangi fonksiyon eksiklikleri nedeniyle sizin harika fotoğraflar çekmenize engel oldu bu makineler?
Cevap verin! Ya cevap verin, ya da ahkam kesmekten vazgeçin! Vazgeçin de, daha fotoğrafçılığın f'sini bilmeden bu işe yeni merak salıp makine almaya kalkanları yanıltmayın. Sizler, fotoğraf çekmek yerine, elinizdeki elektronik oyuncağın; belki de hiç kullanmayacağınız veya sadece çalışıp çalışmadığını anlamak için tek bir kere kullanacağınız ileri seviye özelliklerinden bahsetmekten tatmin oluyor olabilirsiniz ve sadece bu amaçla; her yeni model çıktığında fotoğraf makinenizi değiştiriyor da olabilirsiniz, bu size ve sizin bütçenize bağlı bir durumdur. Herkesin kendiniz gibi olmasını beklemeyin. Aramızda; sayıları pek fazla olmasa da, fotoğraf çekmek için sizlerden makine tavsiyesi isteyenler mutlaka vardır ve olacaktır da. Karşı tarafı yanıltıcı tavsiyeler yazmak yerine; çıkın dışarı, bir kaç fotoğraf çekin!
Ve; fotoğrafa yeni başlayıp yeni makine almak için bu forumlarda tavsiye isteyen, sizler. Alacağınız makine hangisi olursa olsun, onu ömür boyu kullanacağınızı sanmayın. Fotoğrafa olan merak seviyenizi çok iyi sorgulayın, bunu sizden başka kimse bilemez ve bu konuda bir tahmin yürütemez. Bu merakınızın devamlı olup olmayacağını; siz dahil, kimse bilemez. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da hazmede hazmede ilerlemek en doğru yoldur. Sizin ihtiyaçlarınızı sizden başkası bilemez, siz de kendi ihtiyaçlarınızı, işi öğrendikçe belirleyebileceğinizi unutmayın. En iyi makine, *sizin* ihtiyaçlarınıza cevap veren makinedir.
Evet uyarıcı, evet tüketim arzularını dizginleyen bir tavsiye yazısı. Bir frakı vurgulamak istiyorum. Eskiden makinelerimize film seçmek için çabalardık. Kodak ortadoğu güneşine has negatifler üretmişti. Fuji Velvia diye en sevdiğim renk skalasını sunan filmi üretmişti. Örnekleri çoğaltabliriz. İşte burada fark şu ki, artık makinelere sabitlenen sensörler ve işlemciler film yerine kullanılıyor ve sizin seçme şansınız yok. Sadece makineleri seçerken bu işlemciler ve sensörler hakkında bilgi alıyorsunuz ama üretici firmaların reklamı doğrultusunda etkide kalındığı için doğru seçim yapılmakta zorlanıyoruz. Ayrıca makinelerin yeni yeni işlevleri bizi kamçılıyor. İşte bu noktada degerli yazarımıza hak veriyorum. Bana gerekli olan video mu, renkleri düzgün ayrıştıran ve sunan bir kombinasyon mu, yoksa makinemde her işlev var diye övünmek mi? DSLR makineler için üretilen kit lensler de gayet güzel. Full Frame olmayan makinelerde sorun yaşanmaz çünkü zaten merkez ağrlıklı olduğu için kenar kararmaları pek görülmez fotoğrafta. Ne yalan söyliyeyim Nikon F3'ü özlüyorum. Bunca nikon aşkı olan birisi olarakta Canon EOS 7 ve 10-22 canon, 28-270 Tamron kullanıyorum. Gerçi işi gücü bırakıp fotoğraf çekmeye gidemiyorum ama Yazarımız dediği gibi sadece makinem var demekte kalıyorum. Asıl olan ne olursa olsun markanız modeliniz verimli bir şekilde doya doya fotoğraf çekmektir...
Saygılar sunuyorum ve paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum...
V. Şensoy Libya
Libbya iyidir, çektiğin yerler varsa ekle, izleriz güncel hali ile..
Güzel yazı ben fotogafcılıga yeni baslasam da sizin gibi düsünüorm aynen
Sevgili ocaklılar,
Bu güzel yazının altına kalem oynatmak olmaz ama, bir anımı aktarmak istedim.
Rahmetli Eczacıbaşı ve üstad Ara Gülerin beraber katıldığı Muammer Yanmaz hocamızın kurduğu fotoğraf gurubumuz 40 haramilerin meşhur mağarasında, vefatından 1, 1.5 kadar önce yaptıkları 2 saatlik sohbette özetle aktardığı: Arkadaşlar pahalı altınlarla, elmaslarla kaplı bir kalemi olan iyi şair ve yazar olamayacağı gibi sizlerin elinde gördüğüm benim kullandığımdan daha da pahalı bu makineliri yaraştırmak için değil sanat üretmek, fotoğraf üretmek için kullanın... Saygılarımla,
ağzına sağlık
Bişey sorucam ben canon 500d aldım. Ancak anlayamadıım bi konu var fotoğraf çekiyorum ve siliyorum bazen,ama sildiğim fotoğrafın sayısı silinmiyor..Bi zararı varmı makinaya ? yada sıfırlanıyormu?
Harika bir yazı olmuş, çok önemli bir konuya parmak basmışsınız.
Bir zamanlar internette rastgeldiğim şu yazıyı paylaşmak isterim bu konuyla ilgili olarak. Yazı sahibini ve kaynağı hatırlamıyorum, bağışlayın, ama alıntı olduğunu ısrarla belirtiyorum:
"Compact mı alsam yoksa DSLR mı? Yazım bu tür kullanıcıların artık bu tür soruları sormadan bir cevap bulabilmelerine ithafendir.
Aslında bu soru çoğu zaman sorulur, ama gelen cevaplar hep en iyiyi soran bir soruya karşılık verdiği için daima en iyiyi gösterme öncülüğündedir. Buraya kadar herşey normal. Peki ya aslında bu soruyu soranın tüm maksadı sadece fotoğraf çekmekse, perde hızı diyafram aralığı İso lens aralığı yada mm lik farklar la hiç işi yoksa?
Tüm kavramları bir yana ötelersek, Kısaca biri değişemez lensli(compact), diğeri değişebilir lensli (DSLR)diyebiliriz.
Kimse sizin bu işle ne kadar haşır neşir olacağınızı, fotoğraftan ne beklediğinizi, neleri örnek aldığınızı ve gelecekte ne plan yapacağınızı bilemez. (Hatta bazen siz bile ) Bu çoğunlukla bilinemediği için daha iyisi şudur bunu al denir. Ya maksat, sadece fotoğraf çekmek ve başka hiçbir teferrüatla uğraşmak değilse? O zamanda yanlış yönlendirmiş oluruz.. Bu nedenle aşağıdaki yazıyı dikkatle okuyun.
Herkesin zaman zaman yanıldığı bir noktadır bu. Daha iyi bir makine ile daha iyi fotoğraf çekilebileği sanılır, aslında yanılgıdır. Fotoğrafı çeken insandır, fotoğraf makinesi ancak bunu biraz daha kaliteli (kişiye ve duruma göre de görecelidir)yapabilir de yapamayabilirde. İnsan ise bilgiyle, eğitimle, tecrübeyle donanmışsa iyi işi tesadüf olmaktan çıkarır. Bir bakıma bu işi öğrenmeden DSLR kullanarak çekeceğiniz kötü fotoğraflarla compact kullananlara madara olmanız mümkündür.
Öyleyse;
Ders 1, DSLR alacaksanız terleyeceksiniz...
1- Onlarca gövde arasından fiyatı cebinize en uygun, iso performansı manken yakasındaki detay çizgilerinde en iyi gözüken (bunu anlamak için onlarca gece sabahlanılacak) alabileceğin en iyi gövdeyi kit lensle alacaksınız.
2- Fotoğrafçılıkla ilgili bulabildiğiniz ne kadar makale yazı dizi bulursanız vakit ayıracak okuyacaksınız. Bunun için Fk arşivleri bulunmaz nimettir. Piyasadan kaynak bulmak da mümküdür, hatta kaynak isimleri bile Fk forumlarında mevcut. Buradan hareketle işin sonunda Diyafram, Enstantane, Işık, ISO, kadraj, kompozisyon, konularını öğrenmiş olacaksınız (en azından fikir sahibi olacaksınız)
3- Makinenizin kullanım klavuzunu elinize alacaksınız (Hemen hepsinin türkçesi de bulunuyor artık), üzerindeki mod kadrajında yer alan her bir simgeyi S, A, TV, M, P vs.. tümünü öğreneceksiniz. (Tam otomatik yada sahne modlarını kastetmiyorum)
4- Kıvıramadınız mı? Doğru Fotoğrafçılık kursuna.
5- Hala iyi fotoğraf çekemiyormusunuz? Öyleyse tecrübeyle teknik bilmenin aynı şey olmadığını öğreneceksiniz. Denemeye devam edeceksiniz, ancak bu kez neyi yanlış yaptığınızı bilerek aramaya başlayacaksınız.
6- Tam otomatik modda çektiğiniz görüntülerle kendi çekimleriniz arasında hatalarınızı arayacaksınız. Başkalarının çektiği iyi fotoğraflardaki exifleri tarıyacaksınız.
7- Tam otomatik modda çektiğiniz görüntülerden daha iyilerini siz çekeceksiniz, demek isterdim ama hayır çekemeyeceksiniz; Fotoğraflarıza digital müdahale etme yollarını arayacaksınız. Program kullanmak isteyeceksiniz araştıracak bulacak indirecek yardım dilenecek...
Bitti mi?
Hayır yeni başlıyoruz. Buraya kadar yolculuğun olumlu kısmıydı. Şimdi birşeyler biliyorsunuz önce kit lensi kötüleyin..
Ders 2, DSLR kullanıyorsanız Lensiniz olacak.
Tüm bunları yaptıktan sonra bile iyi fotoğraf çekemediğinizi farkedince lensinizi değiştirmeniz tavsiye edilecek. Koştur koştur gidip yeni bir lens arayacaksınız..Peki ne alacaksınız? Tavsiye edileni mi? Yine başlayacaksınız didik didik aramaya, Forum siteleri, karşılaştırmalar Fk yorumları ve forumları, mm hesaplamalar, yabancı kaynaklar incelemeler..Çünkü fiyat farkları çok fazla, kalite başka, yapı farklı, uyarmı uymaz mı? Onlarca kişi yazacak ben alıyorum aynısından, 3 ay sonra bakacaksınız ekipman listesinde adı yok henüz..İstediğiniz bir lens buldunuz. Fiyatı 1000 TL , Aldınız çaresiz.(makineye daha azını vermiştiniz belkide) Lens f/3, 5- 5, 6 Bu arada kabaca 1 yıl geçti.
Hala istediğiniz fotoğrafları alamıyorsunuz değilmi? Hata sizde değil, makinenin ISO başarımı yetersiz, isoya yüklenince gren basıyor, yüklenmezsen flu çıkıyor, hani şu yeni çıkan gövde(boddy) ISO başarımı süpermiş ondan olsa keşke..iso su süpermiş, bilmem kaç fps ile daha hızlı çekiyo muş, Live varmış view yokmuş...yok view varmış af yokmuş.
Ders 3, Gövde hastalık yapar...
Kopyala yapıştır bilgilerle dolarken zihin zaman zaman yukarıdaki karmaşayı yaşar yaşatılır, ilk okulda kulaktan kulağa oynardık hani şu başta yaprak der biri de sonda olur size tarak. Sonra Koştur koştur sattın elindeki gövdeyi yarı fiyata, aldın yeni gövdeyi ama o da ne? Aman söyleme kimseye gülerler adama fotoğraflar hala flu...Olsun boddy süpermiş..
Ders 4, DSLR kullanıyorsanız Lensiniz olacak (Dejavu)
Sonunda işin lenste bittiğini anladınız bir lens daha alacaksınız f2.8 olacak hadi olsun hayırlı olsun...1500 ytl de ona verdiniz..(ikinci el, iyi ihtimal)
Şimdi mutlu mesut düşük ışıkta istediğiniz gibi fotoğraf çekiyorsunuz fotoğraflarınız istediğiniz gibi oldu mu oldu.
Bir toplantı anı, arkadaşlarınız arasında bir compact makinenin hemen yanında alıyorsunuz soluğu kalabalik cheeze diye inilderken flashlar patlıyor, tabi sizinkide. Sonra o arkadaşın bu ne ki diyebileceğiniz ebattaki, megapixeli sizinkinin yarısı compact makinesindeki görüntününde en az sizinki kadar net olduğunu hayretler ve buhranlar içinde farkediyorsunuz.
Çaktırmadan döndürdünüz compact makineyi lensin üstünde f/2.8 le başlayan diyafram değeri yazıyor. Bir hışımla sordunuz
- Kaça aldın bunu
--200 dolar,
- Peki seninki kaça, çok baba duruyo bee
- Sus, agzini bile açma..
--Noooldu ya şimdi..
....
Üstelik bununlada kalmaz genelde ilerleyen dönemlerde 1-2 ekstra lens daha alınır , 10-20, 50mm, 70-200 gibi.Yani Ders4 Dejavular replikler olmadan bolca yaşanır. f/2.8 diyafram örneği tema maksatlı verilmiştir, bunun yerine, arka plan netliğini, bir diğerinde renk dağılımlarını, veya bozulmaları veya zoom mesafeleri nedeniyle genelde bu yolda ilerler...Bir DSLR sahibi olmak yukarıda kurgulanan benzer olayları yaşayabilme ihtimalinizi büyük ölçüde arttırır.Bunları yaşamaya maddi manevi gücünüz cesaretiniz ve ilginiz varsa yeni DSLR iniz hayırlı olsun değilse compact makine kullanın.
Compact bir makine aldıysanız Sadece Ders1 kısmını kullanarak (tabi uygun bir compact üzerinde P, AV, TV, S, M modları bulunan) kendinizi pek tabi geliştirebilir bu gün çektiğiniz fotoğraflardan daha iyi bir fotoğraf elde edebilirsiniz. Ve bu sıkıntıların bir çoğundan uzak kalırsınız.
Fotoğraflı ve ışıklı günler dileklerimle.."
merhaba,
elleriniz dert görmesin. aşağıdaki cümleleri bazı üstadları, benden misli ile tecrübeli ve forumda örnek aldığım kişileri tenzih ederek kurmak isterim. şahsî kanaatim bu tür dslr önerilerini insanlar birkaç neden ile sunuyorlar ve genellikle sosyolojik nedenler.
bunlardan ilki makineyi yeni almış olsa ve alırken de üstadlardan bilgi almış olmasına rağmen hemen tecrübe ve bilgi kazandığını düşünme yanılgısına düşmek. "ben biliyorum bak gel sen şunu al" gibi cümleler.
bir diğeri ise, dslr benzeri veya kompakt makine tavsiye edip te, diğer okuyucuların, bu öneriyi yapanı küçük göreceğini düşünüp, en iyiyi ben söyleyeyim düşüncesi. bunun örneğini, "1500 liram var ne alayım?" sorusuna 5d mark 2 öneren arkadaşlarda görebiliriz.
başka bir örnek ise kendimizi karşıdaki ile özdeşleştirememekten geliyor. aslında biz yardım etmeye değil, eşe dosta bilgimizi göstermeye çabalıyoruz. yine 5d mark 2 örneğinden bakarsak duruma, o kişinin hadi parası da var diyelim, bu makineyi kullanmaya ihtiyacı olacak mı? dahası kullanabilecek mi acaba? diye düşünmüyoruz.
tabii ki soru soranların da bazı hataları bu öneriler sayesinde vuku buluyor. diyor ki bir kulanıcı "d5100 makinem var, d7000 alayım mı?". bu soruyu soranın almaması gerektiğini ustalarım benden daha iyi bilirler. o makine ile ne çekemedin ki üst modeline bakıyorsun minvalinden masraftan caydırmaya çalışınca da "param var niye kullanmayayım kardeşim" diye, bir de üstüne dayak yemediğiniz kalıyor. e ne hali varsa çeksin diyorsunuz tabii ki.
diyeceğim o ki çoğunluk ile karşılıklı tüketim çılgınlığının büyümesi sayesinde gelinen nokta bu oluyor. reklam psikolojisine dikkat edilirse, evvelden başlamış olan tüketim toplumu oluşturma isteğinin ucu biryerlerde kaçtı sanırım.
sürç-i lisân ettiysem affola.
selam ve dua ile.
İlgili olabilecek konular
-
Biz Mustafa Kemal'in Askerleriyiz - Serdar Yıldırım
06 Haz. 2022, 18:27 serdar102
285406 Haz. 2022, 18:31
serdar102 -
Bir Metni Aynı Anda Birden Çok Dile Çevirme
18 May. 2022, 00:08 prodersler
0190318 May. 2022, 00:08
prodersler -
-
Vegas Pro Çoklu Render Nasıl Alınır
29 Nis. 2021, 19:08 prodersler
0155429 Nis. 2021, 19:08
prodersler -
Podcast - Ne Olacak Biz Fotoğrafçıların Bu Hali?
25 Eyl. 2020, 08:25 miratcenk
0141625 Eyl. 2020, 08:25
miratcenk -
Zenit 122 İle Çoklu Pozlama Yapabilmek Mümkün Mü
14 Şub. 2020, 20:25 virnigrum
1270929 Haz. 2020, 15:10
oguzhankoca -
Premiere Pro İle Çoklu Kamera Multicam Uygulama
25 May. 2019, 15:28 prodersler
0167125 May. 2019, 15:28
prodersler -
Premiere Pro Kısayolları Çok Net Anlatım
05 Şub. 2019, 13:26 prodersler
0315705 Şub. 2019, 13:27
prodersler -