Fotoğrafçılık Forumları
Çok Bilen Bizler!
Bir zamanlar bu forumlarda, "dslr layk mı yoksa dslr mi?" tartışmalarından geçilmezdi, neyse ki çok bilen bizler, bu tür sorulara hep "sen en iyisi git bir dslr al" diye cevap verdik, bu işe yeni başlayan arkadaşlarımızın çoğu da bizi dinlediler gidip dslr aldılar. Daha sonra bir çoğu, "ben bu dslr ile, kompakt makinemle çektiğim fotoğraflar kadar güzel fotoğraflar çekemiyorum" diye mızmızlanmaya başladı. Yine biz çok bilenler, "aaa, kit lens mi kullanıyorsun, bak bu olmadı işte, o lensler çok kalitesizdir, bir kaç bin dolar daha ver iyi bir lens al, al ki kompakt makinenle çektiğin kadar güzel fotoğraflar çekebilesin" dedik. Onlar da, "E ben zaten kompakt makinemle güzel fotoğraflar çekiyordum, bu kadar parayı aynı sonucu almak için mi verdik?" dediler, duymazdan geldik, çünkü işimize gelmedi, çünkü karşımızdaki kişinin seviyesini ve ihtiyaçlarını sorgulamadan standard cevabımızı vermiştik.
Şimdilerde ise artık "dslr layk mı yoksa dslr mi?" sorusunun yerini, "hangi dslr yi alayım?" sorusu aldı. Soru değişti ya, çok bilen bizler de yeni soruya göre hemen yeni standard cevabımızı geliştirdik. Fotoğrafa yeni merak salan biri soruyor "hangi dslr yi alayım?" diye, standard cevap geliyor, "aman ha! giriş seviyesi bir dslr alma, almışken ileri seviye bir dsr al, sonra ileride bu giriş seviyesi dslr ler senin bazı ihtiyaçlarına cevap vermeyecekler".
Hangi ihtiyaçlardır ki bunlar, ileride o kişi bunların eksikliğini hissetsin ve hemen makinesini değiştirmek istesin? Bunlardan pek bahsedilmiyor. Soruyu yönelten arkadaş da; yeni başlamış ya (ya da daha hiç başlamamış), acemi ya, bir şeyden anlamıyor ya, biz de ustayız ya, giriş seviyesi bir dsr almışız, uzun bir süre tepe tepe kullanmışız, harika fotoğraflar çekmişiz, kendimizi aşmısız, artık o makinemiz bizim gibi bir ustanın bir çok ihtiyacına cevap veremez zavallı bir duruma gelmiş ya, o arkadaş da, ben bu makineyi alacağım acaba ileride fotoğraf çekerken bu makine bana "yok artık, ben bunu çekemem, sen de çok şey istiyorsun" deyip fotoğrafı çekmeyecek mi acaba diye kara kara düşünüyor.
Şimdi ben bütün samimiyetimle soruyorum:
İleride, giriş seviyesindeki bir dslr nin yapamayıp da, bizim, istediğimiz gibi bir fotoğraf çekmemize engel olabilecek kadar önemli olan bu özellikler nelerdir?
Üstü kapalı değil, tek tek söyleyin. Söyleyin ki, tavsiye isteyen kişiler de baştan bilsin, biz de bilelim.
Fotoğrafa yeni başlayanlar da kullanmayacaksa bu giriş seviyesi dslr leri, kim kullanacak bunları? Kimler için üretiliyor bu makineler?
Ben 40+ senedir fotoğraf çekiyorum, dijital olarak da 2 senedir giriş seviyesi dediğiniz (bu nedenle yeni başlayanlara tavsiye etmediğiniz) o tür bir makine kullanıyorum, ben hala, bana istediğim fotoğrafı çektirmeyecek bir eksikliğini hissetmedim.
Sizler, çok yakın bir zaman öncesine kadar bu forumlarda hangi makineyi alacağını soranlar, evet siz! siz kendinizi iyi biliyorsunuz. Sizler, söyleyebilir misiniz bana, hangi giriş seviyesi makineyi aldınız da, hangi fonksiyon eksiklikleri nedeniyle sizin harika fotoğraflar çekmenize engel oldu bu makineler?
Cevap verin! Ya cevap verin, ya da ahkam kesmekten vazgeçin! Vazgeçin de, daha fotoğrafçılığın f'sini bilmeden bu işe yeni merak salıp makine almaya kalkanları yanıltmayın. Sizler, fotoğraf çekmek yerine, elinizdeki elektronik oyuncağın; belki de hiç kullanmayacağınız veya sadece çalışıp çalışmadığını anlamak için tek bir kere kullanacağınız ileri seviye özelliklerinden bahsetmekten tatmin oluyor olabilirsiniz ve sadece bu amaçla; her yeni model çıktığında fotoğraf makinenizi değiştiriyor da olabilirsiniz, bu size ve sizin bütçenize bağlı bir durumdur. Herkesin kendiniz gibi olmasını beklemeyin. Aramızda; sayıları pek fazla olmasa da, fotoğraf çekmek için sizlerden makine tavsiyesi isteyenler mutlaka vardır ve olacaktır da. Karşı tarafı yanıltıcı tavsiyeler yazmak yerine; çıkın dışarı, bir kaç fotoğraf çekin!
Ve; fotoğrafa yeni başlayıp yeni makine almak için bu forumlarda tavsiye isteyen, sizler. Alacağınız makine hangisi olursa olsun, onu ömür boyu kullanacağınızı sanmayın. Fotoğrafa olan merak seviyenizi çok iyi sorgulayın, bunu sizden başka kimse bilemez ve bu konuda bir tahmin yürütemez. Bu merakınızın devamlı olup olmayacağını; siz dahil, kimse bilemez. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da hazmede hazmede ilerlemek en doğru yoldur. Sizin ihtiyaçlarınızı sizden başkası bilemez, siz de kendi ihtiyaçlarınızı, işi öğrendikçe belirleyebileceğinizi unutmayın. En iyi makine, *sizin* ihtiyaçlarınıza cevap veren makinedir.
Almanya da yasiyorum ve ebay a girdigim zaman yüzlerce profi/yari profi diyebilecegimiz birkac aylik dslr makinalarin satilik ilanlariyla karsilasiyorum.bu acidan bakildigi zaman merak seviyesi gercekten cok önemli.Dedemin ninemin fotografini cekerim,yillar sonra albümü acip bakarim mantigindaysaniz elbette bir kompakt makina hatta cep telefonunun kamerasi bile yeterli diye düsünüyorum...Fakat benim gibi bu sitede dolasirken onlarca fotograf icin keske ben cekmis olsaydim diye hayiflaniyorsaniz ve bu tutku sayesinde yasadigim sitenin florasinin en az 200 cesit bitkiden olustugunu farkediyorsaniz yani fotografdaki renkler hayatiniza da renk katiyorsa (Ocaklinin dedigi gibi merakiniz aslinda uzun süreli bir tutkuysa)imkanlarinizi zorlayip iyi bir makina ile baslayin derim...
merhabalar
yazılarınızı okumaya çalışıyorum. ben kompakt makinalarda bile acemi sayılacak biriyim sadece makinanın özelliklerine göre çekim yapan yani. geçenlerde sony p100 makinamı kaybettim yeni makina ararken neden slr olmasın diye heycanla başladım araştırmaya bu arada bu forumları okumaya başladım zaman geçti forumları okudukça bu işin kolay olmadğını anladım ve forumlardan bu işe hiç girmemem gerektiğini anladım. slr ile başladım olmassa dslr like olsun dedim ama yazdıklarınızla kompakt al otur yerine senin neyine dedim kendime. bunlara sebep neydi bikaç sitemle söyliyim
1) üstadlardan birisi daha fotoğrafcılığın f sini bilmeyen adamlarda eos 450 ler görüyorum üzülüyorum demiş yani giriş için en düşük makinamı lazım (belki okadar makinaya gerek yok açısından ama)
2- bu iş bu kadar zormu eğitim cdlerinden belli bir seviyeye gelip zamanla öğrenilmezmi düğün fotğrafı veya aile fotoğrafları için bu makina alınmazmı bi fark yokmu.yani ben bu makina heycanını yaşamak istiyorum .
3- hep pişman olursunuz sözleri okudum bu makinalardan alın zamanla sabırla öğrenilir uygulanır diyeni çok az duydum
arapsabunu kişi tez canlı değilse elbette başlayabilir lakin ustalarında dediği gibi biraz sabır gerekiyor benim hiç bilgisi olmadığı halde giriş seviyesi ile başlayan hatta orta seviye bir dslr ile başlayan bir arkadaşım dahi var. zaman zaman morelleri bozulsada çekmeye devam ediyorlar ve çektikleri fotoğraflar gün geçtikçe güzelleşmeye başladı orantılı bir şekilde teknik bilgileride filizlenmeye başladı...
Ben dslr-like tarzı bir makine ile başladım bazen keşke hiç oyalanmayıp dslr alsaydım ozamanlar ekonomik durumum daha müsaitti şimdiye 3. lensimi alıyor olabilirdim ...
#ocanic' tarafından 27.11.2008 15:37:06 tarihinde düzenlendi.
Cüneyt Bey, yine bir yaraya parmak basmışsınız. Gerçi ben bu başlığı yine galeride gözümüze sokulduktan sonra gördüm ve henüz okuyarak forumun başlarına varamadım (sondan başa gidiyorum ) ama bu yazıyı yazma ihtiyacının niye doğduğunu anladım.
Ağabey, teşekkür ederim. TEŞEKKÜR ETMELİYİZ size.
Saygılarımla. Süleyman DİRER
Merhaba,
bende bazı ilaveler yapmak isterim,
1) Köroğlu'nun tüfek çıktı mertlik bozuldu söylediğinden bahsedilir. Günümüz bu söze de çok uygun doğrusu.
Özellikle bilgisayarların çok sık model değiştirdiğinden bahsedilir. Bu doğrudur, ancak sık model değiştirmeseler belki de bir diz-üstü bilgisayarın fiyatı iyi bir otomobil fiyatında olurdu. Eleştiri yaparken, iyi düşünmek gerekir.
2) Artık analog digital makina tartışması da yapmamak ve bu ikiliyi fazla da karşılaştırmamak gerekir. İkisine ayrı bir gözlükle bakmak gerekir kanısındayım. Analog filim artık zor bulunur oldu. Slayt kullanmayıp, karta bastıracağınız vakit , analog filim zaten tekrar sayılaştırılmaktadır. Eğer kendi karanlık odanız varsa ona birşey söyleyemem.
3) Digital çekim post-processing'e (sonradan görüntü işleme) , arşivlemeye ve basın fotoğrafcılığına çok uygun . diğer taraftan, Bilgisayar kullanımı çok rahat ve iyi bir akıllı karanlık oda görevi üstleniyor. Bu belirttiklerimden dolayı sayısal makinalar açısından büyük talep patlaması var zaten.
4) Arzulamasak da, sayısal makinalar bilgisayarlar gibi çok sık model değiştiriyor. Bu açıdan tercihleri iyi yapmak gerekir diye bende düşünüyorum. Ne yapmak istediğimize bağlı, tercih yapmamız gerekir.
5) Bazıları makinanın sağlamlığını düşünerek tercih yapmak isterler. Bu sayısal makinalar açısından çok özel koşullar hariç, çok da doğru gözükmez bana. Çünkü makina ekonomik ömrünü tamamlamadan demode olabiliyor.
6)Makina tercihi konusuna iyi bir örnek olması açısında belirtmek isterin. Örneğin
EOS 5D yaklaşık 4 yıl önce üretildi. Bu makinaya yakın özellikte (bazı güncel çok ta önemli durmayan avantajlara bakılmazsa) bir makina olan Nikon D700 yeni piyasaya sürüldü. EOS 5 'i sadece EOS 5 D Mark II egale etti (Belki Sony de düşünülebilir). Demek ki EOS 5D zamanında alınsa iyi bir tercih olurdu ve en az bir 4 yıl daha rahatlıkla kullanılabilirdi. Hem de rakiplerine göre daha ucuz sayılacak bir makina.
Bu noktada çok ta marka tutkunu olmamak gerek. Amacınıza ve beklentilerinize uygun Makina alırken fiyata , o anki teknolojik üstünlüğe (makinanın ekonomik ömrünü arttırmak açısından) , görüntü sonuçlarına, gelecekte ne amaçladığınıza ve önceden var olan aksesuarlarınızın kullanılabilirliğine bakarak en ucuz maliyetli tercihi yapmak gerekir diye düşünürüm.
Saygılarımla
#onuraltan' tarafından 01.12.2008 09:52:33 tarihinde düzenlendi.
#onuraltan' tarafından 01.12.2008 11:32:38 tarihinde düzenlendi.
merhaba detaylı güze lbir yazı kaleme almışsınız tebrikler,yeni başlayanlar bencede önce fotoğraf hakında bilgi edinmeli sonra makınalar hakında yteterli bilgiği edinmeli daha sonra kendisinin neler yapmak istediğini düşünerek kararını vermelidir fotoğraf severlere selamlar.
Bu yazının altına ben de aynen imzamı atarım. Ben önce kompakt makineyle başladım. Hatta geçtiğimiz günlerde forumda bununla ilgili bir başlık açmıştım. Sonra Pentax K100D ve sonrasında da Pentax K10D aldım. K10D ile 18-55 kit kullandım, fotoğraflar çaput gibiydi genellikle. Pentax' ın eski objektifleriyle daha güzel sonuçlar aldım. Bir tane 28mm vardı, bir tane 50mm macro, bir tane de 7-210mm tele. Sonra sürekli objektif değiştirmekten, "aman sensöre toz kaçtı" korkusundan bıkıp bir de 18-250 aldım. Almaz olaydım! Velhasıl, bizim fotoğraf zevki oldu 4 kilogram. Benim için fotoğraf, sağ elime yapışık duran ve her an cebimde yedek pilleriyle taşıdığım kompakt makineymiş. Bu koskoca setle artık fotoğraf çekemez olmuştum. Sonra hepsini satıp basit (evet hem de basit) bir kompakt makine aldım. Canon SX100 IS. Şimdi o da ben de mutluyuz.
Makine alacak arkadaşların, bilhassa kompakt makine alacak arkadaşların iyi bilmesi gereken birkaç husus var: Megapiksel herşey değildir. Yüksek megapiksel sadece alışılmışın dışındaki büyüklüklerde çıktı alıyorsanız veya fotoğraflarınızı matbaa baskı v.s. işlerde kullanacaksanız gereklidir. Bilgisayarınızda depolamak, arkadaşlarınıza göndermek, fotoğrafçılık sitelerinde yayınlamak için 3 MP yeter de artar bile.
Yüksek ISO iyi birşey değildir. Çok özel bazı kameralar hariç, hemen hemen tüm markaların tüm modelleri yüksek ISO değerlerinde eski filmli fotoğrafçılık deyimiyle "gren" dijital deyimle "noise" (gürültü) oluşturur. Hele 800 ISO ve yukarısında fotoğraflarınız çaput gibi olur. Ben Canon SX100 IS ile 80 ISO hızında çekim yapıyorum, Çok gerekirse, çıktığım maksimum ISO değeri 200
Bir dijital makinede önemli olan parçaların birbirine denkliği ve uyumudur. Sensör kalitesi, objektifin markası ve kalitesi, yazılımın ve görüntü işlemcinin kalitesi fotoğraf kalitenizi doğrudan etkileyen faktörlerdir. Benim ilk kompakt makinemde bunlar büyük uyum içindeydi, 3.2 megapiksellik o kameramla çook güzel ve bol fotoğraflar çektim. Objektifi Schneider Kreuznach idi ve cam gibi görüntü verirdi.
Bu güzel yazıyı hazırlayan "ocaklilar" a teşekkürler. Herkese selâm ve esenlikler.
hay Allah razı olsun. Kapıldık gidiyoruz, kağıt üzerindeki ölçümlere... öyle ki , sırf sayın Ocaklilar'ın anlattığı sebeplerden hala makina alamamış ben bile, "aman canııım bunun seri çekimi yavaşmış, aman VR si yokmuş " demeye başladım.
Sanırım, eleştiri bir hastalık... bana da bulaştı
Ama ben , hep aynı şeyi söylüyorum, : " siz siz olun! benim kadar araştırıp, sormayın,
kompakt bile alamaz hale gelirsiniz" tıpkı benim gibi
ben analog slr düşünüyorum benim ihtiyaçlarımı karşılar mı acaba? estetik amaçla fotoğrafçılık yapacağım eğer yetenikliysem bu benim işim olacak bütçem oldukça kısıtlı 500 lira kadar yani ne dslr ne de onların bir o kadar pahalı olan objektiflerine verecek param yok. kompakt makinede işimi görmez diye düşünüyorum bana ne önerirsiniz sevgilerle mesut
Bu cevabı çok tutarlı tespitinizi pekiştirmek için yazıyorum.Aradaki enönemli fark sensör çarpanıdır.Bunun olumsuz yanı 18mm objektifin 28mm gibi çalışmasıdır.Çekim için daha çok geri gitmelisiniz. Çok nadiren bunu yapamazsınız.Bu nedenle kusur bile sayılmaz.Olumlu yanı sensör çarpanı 1,6 olduğundan objektifin ortasından giren en kaliteli ışığı kullanırsınız.Köşe kararması gibi bir çok olumsuzluktan böylece kurtulursunuz.Pahalı objektiflere para vermeniz gerekmez.Üstelik son çıkan giriş seviyesi makinalar önceki yüksek seviyelileri çok çok aşmış durumdalar(sensör buna dahil).Fiyatlar teknolojik gelişme ve rekabet nedeniyle ucuzlamaktadır.
İlgili olabilecek konular
-
Biz Mustafa Kemal'in Askerleriyiz - Serdar Yıldırım
06 Haz. 2022, 18:27 serdar102
283906 Haz. 2022, 18:31
serdar102 -
Bir Metni Aynı Anda Birden Çok Dile Çevirme
18 May. 2022, 00:08 prodersler
0185518 May. 2022, 00:08
prodersler -
-
Vegas Pro Çoklu Render Nasıl Alınır
29 Nis. 2021, 19:08 prodersler
0154029 Nis. 2021, 19:08
prodersler -
Podcast - Ne Olacak Biz Fotoğrafçıların Bu Hali?
25 Eyl. 2020, 08:25 miratcenk
0140725 Eyl. 2020, 08:25
miratcenk -
Zenit 122 İle Çoklu Pozlama Yapabilmek Mümkün Mü
14 Şub. 2020, 20:25 virnigrum
1268129 Haz. 2020, 15:10
oguzhankoca -
Premiere Pro İle Çoklu Kamera Multicam Uygulama
25 May. 2019, 15:28 prodersler
0165925 May. 2019, 15:28
prodersler -
Premiere Pro Kısayolları Çok Net Anlatım
05 Şub. 2019, 13:26 prodersler
0314605 Şub. 2019, 13:27
prodersler -