Fotoğrafçılık Forumları
Sayfa Çekimi Hakkında
ben kitapları tarar gibi fotograflarını çekmek ve pdf haline getirmek üzere bir makina almak istiyorum. ama burada önemli olan sanırım lens. fotograftan hiç anlamadığım için de ne tür bir lens bakmalıyım. yardımlarınıza muhtacım.
bu arada yaklaşık yarım metreden çekeceğim fotografı ve sayfanın tamamı net görünmeli. küçük digital makinalarda odaklanan yer net sayfa kenarlarına doğru bulanıklaşıyordu. umarım anlatabilmişimdir derdimi..
cekime basladıysanız, ufak bir tavsiye, makineden fotograf boyutu/kalitesini dusurmenizi oneririm.
tanesi 3-4 mb fotografları (ustelik cok sayıda) işlemek uzun surecektir.
distorsionu onlemek için 18mm ile degilde 55mm ile cekmek işe yarar diye dusunuyorum.
f:8 gibi bir diyaframda cekim yapın.
butun fotografları aynı kontrastta işlemek istiyorsanız sanırım action kaydetmeniz gerekiyor, remi bu konuda bilgi verecektir konuyu gorunce.
benim kullandıgım bir yontem olmadıgından yanlıs bilgilendirmek istemem.
kolay gelsin okudugum kadarıyla uzun bir işiniz var
lightroomun senkronizasyon özelliği var. bunu kullanacaksınız. nasıl çalışır? örneğin; 10 tane küçükcisim olsun. bunları değişmeyen ışık altında çekelim. daha sonra lightroomda fotoları açalım. bir tanesine ideal ayarları yapalım (keskinlik, renk tonu, noise vs vs gibi) daha onra bu fotoğrafa uygulanan her şeyi diğer fotoğraflara uygulayalım. bunun için lightroomda iken işlem yaptığınız fotoğrafı seçin ve shift tuşuna basark diğer işlem yapılmamış fotoğraflları seçin. ardından sağ alttaki SYNC isimli butona tıklayalım ve bekleyelim. bunu yapınca lightrooma biz şunu demiş oluyoruz: Ey lightroom ben bir görsele ayar yaptım sen bu ayarları diğer fotoğraflara (görsellere) benim için tek tek uygulayıver ve beni bu zahmetten kurtar.
işlem bitti
bu işlem photoshopta actiona benzetilebilir fakat daha gelişmiş ve daha rahat çalışır. mesela sadece tümfotoğraflara keskinlik vermek için bu özelliği kullanabilirsiniz. yada keskinlik, tonlama, noise giderimi gibi gelişmiş özellikleride tek seferde yapabilirsiniz. tamamen size kalmış. illa bu özelliği kullanıcam diye yüklenmeye gerek yoktur. ihtiyacınız kadar ortak ayarı tüm fotoğraflara birebir aynı ayarlarda aktarmanıza yardımcı olur.
örneğin; elinizdeki bir ansiklopedilik çekimi eğer tripod ile çekmişseniz, manuel ayarda ve değişmez ışık kaynağında çekmişseniz lightroom kullanarak bir çok zahmetten kolayca kurtulabilirsiniz. mesela ışık ayarı(level) kontrast, keskinlik gibi şeyler tüm çalılşmalarda neredeyse satandarttır ve gereklidir. bu işlemleri topluca lightrromda yapabilirsiniz.
Dikkat!
eğer her fotoğraf farklı farklı ayarlarda çekilmiş, ışık değişmiş, lens değişmiş ise benzer ayarlar söz konusu değildir. en fazla keskinlik değeri gibi şeyler ortaktır. bunun dışındaki her ayar birbirine uymayacaktır.
adobe lightroom ile ilgili sorularım var. bir de fotograf size göndersem ve bana ayarlar hakkında yardımcı olsanız lur mu?
bu zaman vakit alır kimse uğraşmak istemez. lightroom photoshop kadar elşmiş ve spesifik değildir. temel ihtiyaçlarınızı karşılamak amacıyla hizmet verir. deneme yanılma yoluyla öğrenebilirsiniz.
teşekkürler remy cidden acaip yardımcı oluyorsun..
ilgilenen arkadaşlar olur belki ben gördüğümde büyülendim. harika işler çıkarmışlar.hardware software her tür bilgi var nerdeyse. ben de bu arada epey geliştirdim işi. malkocy yakında fotograflar gönderebileceğim..
http://diybookscanner.org/forum/index.php bu adrese bakınız.
Bu benim de ilgimi çekiyor. İyi bir çalışma yapmış adamlar.. Örneklerinizi ileride paylaşırsanız sevinirim..
İlgili olabilecek konular
-
-
Ürün Çekimi İçin Beyaz Fon Perde Yerine Sotr Beyaz Güneşlik
28 Eyl. 2023, 22:43 bombom95
081628 Eyl. 2023, 22:44
bombom95 -
Dış Çekime Uygun Paraflaş Tavsıyesı
05 May. 2017, 17:00 hjkjhy
1542209 Ağu. 2021, 17:51
degisimfoto -
Objektif Türü Hakkında Yardım