Fotoğrafçılık Forumları
Sayfa Çekimi Hakkında
ben kitapları tarar gibi fotograflarını çekmek ve pdf haline getirmek üzere bir makina almak istiyorum. ama burada önemli olan sanırım lens. fotograftan hiç anlamadığım için de ne tür bir lens bakmalıyım. yardımlarınıza muhtacım.
bu arada yaklaşık yarım metreden çekeceğim fotografı ve sayfanın tamamı net görünmeli. küçük digital makinalarda odaklanan yer net sayfa kenarlarına doğru bulanıklaşıyordu. umarım anlatabilmişimdir derdimi..
neden taratmıyorsun?
neden taratmıyorum?
tarayacağım kitaplar ciltler dolusu 1
ikincisi kitapların sayfalrı A4 ebatınan büyük doayısıyla A3 tarayıcı bulmam gerek flatbat olanlar çok pahalı ve sadece taramakta kullanacağım diğer türlü iyi bir de makinam olacak ve daha hızlı tarayabileceğim..
diye düşünüyorum..
daha önce yapmadığım birşey bu. yani seri halde böyle bir yöntem hiç yapmadım.
tarayacağım kitaplar ciltler dolusu demişsiniz.
seçeneklerden önce a3 tarayıcı olayına bakalım.
şu adreste 283-345tl arasında a3 tarayıcı var. http://www.cimri.com/mustek-scanexpress-a3-tarayici-usb-600-pro
bence bunu değerlendirmelisin.
diğer seçenek olan fotoğraf makinası olayı ise;
bir adet 3 ayak
bir adet makina ve kit lens
iyi bir ışıklandırma ve manul ayar bilgisi
size kit lens olur.
ışık iyi olmalı.
ışık için studio gibi ortamlarda olursa süper
manuel ayara şart
köşelerde kararma ve distort(yamukluk) ve bulanıklık olmayacak doğru mesafeyi bulmalısınız.
------------------------------------------------------
ben daha önce dergileri bu siteye ve kendi bloğuma eklerken evde işlem yapıyordum.
dergi kapaklarını compact ile çektim fakat her seferinde bir miktar yamulma oluyordu ve beni çok yoruyordu. ve sonuç istediğim gibi olmuyordu. ve beni yoruyordu.
sonra eski bir tarayıcım vardı kullanmadığım. a4 boyutunda. onu denedim. eski olmasından dolayı az kötüydü sonuçlar ama gerek kolaylık gerek uğraştırmaması gerekse de hızlı olması ile hala o tarayıcı yötemini kullanıyorum.
-------------
ben olsam a3 tarayıcı ile halletmeye çalışırdım. olmazsa o zaman makina bakardım.
Toshiba'nın üst sınıf tarayıcıları var, bu işlemleri yapıyor. Satınalmak biraz tuzlu ama, bu tür makinelere sahip matbaa ya da kırtasiyeler var. Onları düşünmez misiniz? verirsiniz, onlar sizin için tararlar, taradığı dosyaları da direk PDF olarak kaydederler.. Çok hızlı makineler.. Foto makinesinde de ciltleri açtığınızda sayfaların birleştiği yerlerde kararma ya da derinlik olur gibi geliyor.. Özellikle kalın cilktlerde..
remy malkocy alakanıza çok teşekkürler. malkocy söylediğni sordum ama ciddi ücret istiyorlar. bi de eserlerin ciltlerini bozmadan yapmam gerek. o alternatif mümkün gözükmüyor.
remy üstad o tarayıcı oldukça yavaş o ürünü biliyorum. diğer alternatifler mümkün olmadı neler denemedim bi bilseniz..
neyse demir işinden anlayan bir eniştem var büyük makinaları yere bakacak şekilde sabit tutacak bir aparat yaptı. tripodun makinaya bağlanan yerini de ona bağladı süper oldu. 18-55 lens yeter diyorsun anladığım kadarıyla. bir uzaktan kumanda kolaylık olacak sanırım. eğer farklı bir lens daha iyi olursa ona cevap yazarsanız sevinirim. manuel ayar için forumu oluyorum zaten epey bir teorik bilgi oldu ilk mesajdan bu yana..
teşekkürler tekrar..
kalın ciltli eserlerde taratma zor olur evet. ben dediğim gibi dergileri çekmiştim onları da profesyonel olarak değil. amatör olarak bloğuma koyuyorum orda kullanıyorum. kim bakar iyi olmuş kötü olmuşa hesabı işte varsın olsun yaılar gözüksün yeter
sizin durum anladığım kadarıyla biraz ciddi. google kütüphanedeki eserleri taratıyordu. ordaki duyuru haberinde bir fotoğraf vardı onu az evvel aradım bulamadım malesef. ama hatırlıyorum az biraz. kitaplar masanın üstündeydi. ve L şeklinde demir ve aşağıya doğru bakan makina vardı ve bu L şeklinde olan aparatta ışıklar vardı. bu ışıklar net tarama yapmayı sağlıyordu sanırım.
bu gördüklerimden yola çıkarak sizinde düşündüğünüz gibi kitaplar yerde olacak ve fotoğraf makinesi yukarıdan aşağıya doğru 90derece açı ile bakacak. bu açı lensin yamultma ve çerçevede karartma yapmayacak halde en ideal ayara getirilecek. birde dizüstüye makina bağlanırsa uzaktan kumanda ile seri biçimde (2 kişi iyi olur) işler halledilebilir.
yalnız bir nokta daha var. tüm sayfalar bir ayarda çekilecek dedik buna tamam dediniz. fakat eğer floresan lambada çekerseniz yani kötü aydınlatılmış ve sürekli ışık değişirse o zaman fotoğraflarda farklı renkler çıkacaktır. bunun önüne geçmek için sağlam bir kaliteli aydınlatma olmalı ve flasha gerek olmamalı diyorum.
daha sonra ince ayar için tüm fotoğrafları tek bir ayarda kaydetmek için ve toplu işlem için ADOBE LİGHTROOM 3 ile çalışmanızı tavsiye ederim. bu proramda bir bir özellik var, o sizin çok işinize yarayacak.
mesela bir fotoya ayar yaptınız keskinlik ışık level kontrast vs. değilmi. işte o ayarları diğer sayfa fotoları için tek tıkla ayarı uygulatabiliyorsunuz. aklınızda olsun. yapamazsanız sorun onuda anlatırız. çok basit zaten olayın mantığını bilmek yetiyor.
Bakın böyle bir aparat yapmışlar, sizin bahsettiğinize yakın.
Ayrıca aşağıdaki sayfada sizin yapmak istediğinizi yapmak isteyen bir arkadaşa makro önermişler.. Yazısı çok olan kitaplar ise harflerin daha rahat okunması açısından düşünülebilir.
Tıklayınız: Kitap Fotoğrafları Nasıl Çekilir
buda üstteki linkin türkçeye çevrilmiş hali.tıklayın>>
makro lensi olurmu olmaz mı açıkçası tam emin değilim. linkteki şahıs 50mm, f/1.8 den bahsetmiş. kendim bizzat denemedim ve en iyi sonucu ne verir tam bilmiyorum. ama en kötü ihtimalle kit lensle bile çekilebileceğini düşünüyorum.
Az önce elimdeki 50mm f/1.4 ile deneme yaptım. Tripodum, ve uzaktan kumandamı makineye bağladım. F/8 diyaframın altında yazıları netleyemedim. Ama F/8'de yazılar netleşiyor. Işığınıza göre enstantane hızını da ayarlarsanız, bence çok rahat kit lensle çekersiniz. Ayrıca lensi 1 metreden fazla yukarıda tutarak odaklayabildim, sizin lensinizi daha yakında odaklama şansınız var. Ancak makine devamlı yukarıda olacağı için uzaktan kumanda işinizi kolaylaştıracak, zaten enstantane hızınız uzun olacağından illaki ihtiyacınız olacak. Yoksa yazılar okunmayacak. Bu arada kitaptaki resimlerin pikselleri de ortaya çıkacak, kitapların baskı kalitesine göre..
Bu arada bu kadar resmi teker teker pdf'e mi çevireceksiniz? hepsini bir anda çevirip tek dosya olarak kaydeden bir programınız var mı? Varsa paylaşır mısınız? Belki ileride bizim de ihtiyacımız olur...
İlgili olabilecek konular
-
-
Ürün Çekimi İçin Beyaz Fon Perde Yerine Sotr Beyaz Güneşlik
28 Eyl. 2023, 22:43 bombom95
081528 Eyl. 2023, 22:44
bombom95 -
Dış Çekime Uygun Paraflaş Tavsıyesı
05 May. 2017, 17:00 hjkjhy
1542209 Ağu. 2021, 17:51
degisimfoto -
Objektif Türü Hakkında Yardım