Fotoğrafçılık Forumları
Canon Pro1 Mi Nikon 8800 Mü
yaklaşık 1 yıl boyunca nonSLR dijital makine araştırması yaptım.Yani herkes gibi kafayı yemek üzereyim.fiyat farkını hesaba katmadan kalite olarak canon pro1 mi nikon coolpix 8800 mü?bu forumda pro1 için eleştiri okumadım.8800 yeni olmasına 2-3 adet eleştiri okudum.lütfen bilgisi olan varsa yazabilir mi?
Merhaba, ben de bu sıcak tartışmayı birkaç gündür takip ediyorum. Artık katılayım dedim.
2 ay kadar önce ben de aynı kararsızlığı yaşadım. DSLR alacak kadar fotoğraf bilgim olmadığı için onları en baştan eledim. DSLR-like olanların icinde 8800'a kadar çıktım. Fakat fiyatı DSLR'a yakın olduğu için dadanagast'a yakın düşüncelerden dolayı Pro1 ve 8800'ı eledim. Sonuçta FZ20, KM Z3 ve canon S1 arasında düşünmeye baçladım ve S1 almaya kara verdim.
En temel sebepler, fotoğrafa yeni başlıyor olmam, fiyatının uygun olması (350$) ve şu özelliği yok diyebildiğim birşey olmamasıydı. Sonuçta, temel fotoğraf bilgilerimi geliştirdikten sonra bir DSLR almayı düşünüyorum. Tabi S1'i de tutarak. En azından şu anda 380 mm eq. bir lens ne limitler dahilinde çeker, hangi ortamlarda ne tür parametreler kullanılır, bracketing, döner LCD ne kadar önemlidir ve aklıma gelmeyen çok çeşitli konularda fikir sahibi oldum. Bir makinanın speclerini okuduğumda artık iyi ya da kötü yorumlar yapabiliyorum.
Bana kalırsa, eger birisi DSLR mi yoksa DSLR-like mı türünden bir ikilem yaşıyorsa once fiyatı uygun olan bir manual makine alıp -ki ben DSLR olmayan, belli bir seviyenin üzerindeki makinaların üç aşağı beş yukarı aynı olduğunu düşünüyorum- fotoğrafa ne kadar zaman ve emek ayırabileceğini tartıp ondan sonra DSLR alıp almamaya karar vermelidir.
Bence, SLR makinalar bir şeklile fotoğrafçılığa gönül veren bir insanın içinde kalacak bir şeydir. Fotoğraf kalitesi, taşınabilirlik vs. bazı durumlarda ikinci planda kalır, sırf o tadı almak için bile alınabilir.
#bozbey' tarafından 05.01.2005 01:01:05 tarihinde düzenlendi.
ence bu konuda jugler'le tartışmamalı bu konuda çok güzel detaylı bir
yazı yayınlamış.Dolayısıyla bu konu üzerine çok düşünmüş.Dslr almakla iş bitmiyor.En az 2-3 lens almanız gererkiri iyi bir lens alırsanız
300 $ dan 1000$ bu yapar.Hadi bunuda verdiniz diyelim.Filtreler falan
yanınızda 2-3kg ağırlıkla dolaşmak ister misiniz?buna da karar vermelisiniz.Ciddi olarak fotoğrafçılıkla ilgileniyorsanız belki size yine dslr gerecek fakat buna ne zaman hazırsınız ona bakmalısınız.Ayrıca bilidiğim kadarıyla dslr de çıkan fotoğrafla işlemek için karanlık odada çalişir gibi zaman ayırmanız gerekir.
Örneğin ben tüm bunları düşünerek başlangıç olarak fz20 ye karar verdim.15 gün önce usa giden arkadaşım birçok yer dolaşmasına rağmen fz20 bulamayınca şimdi bir a95 im var belki bir belki iki sene sonra dslr alırım fakat şimdi değil.Seçim ve kararımda Melih Bey'in yazısının çok yardımı oldu.Teşekkür ederim.
Fotoğraf makinası seçme krizinden şimdilik kutulmuş biri olarak kendimi mutlu hissediyorum)))))
Evet juggler ben de bakıyorum cep makinalarına Sony-T3 alayım mı almayayım diye düşünürken bu konuda arkadaşların yardımı şu an için beni duraklattı . Güzel anları yakalayabilmek için yanında herzaman taşıyabileceğin böyle bir makina şart aslında.S1 DSLR're çok küçük olmasına rağmen bunu bile her zaman her yere götürmek mümkün olmuyor. Öyle bir an oluyor ki keşke yanımda makinam olsaydı diyorum. O an öyle bir an ki ömrümüzde bir defa karşılşacağımız bir an. Bir daha geri gelmez, tekrarı yoktur... Düşünüyorum getiremezdim makinayı. Fakat en azından gömleğimin cebinde taşıdığım makinam olamaz mıydı diye . Aklıma T3 geliyor. İleride bu tarzda kaliteli çekim yakan böyle bir makinam olacak herhalde. Amaca göre makina seçimi yapılmalı. Şartlanmaya gerek yok. Amacınıza tam olarak karşılık veren makina hangisiyse o seçilmeli. DSLR veya diğerleri. Juggler'e katılıyorum. En son teknoloji makinanız var fakat yanınızda taşıyamıyorsunuz. Hiç anlamı kalmıyor o makinanın. Fakat ekenomik sıkıntısı olmayan bir kişi de hem T3 türü bir makina, hem 8800, pro1 veya s1 türü bir makina ve 20 D DSLR türü bir makinanın da olması her yönden tatmin eder.
#suysal1' tarafından 05.01.2005 10:06:04 tarihinde düzenlendi.
Aklin yolu bir, kimisi 'ben surekli fotograf gezilerine cikiyorum, orada cektigim fotograflarin da cok kaliteli olmasini isterim" der, kimisi 'ben bu tip gezilere cok cikamiyorum ancak gunluk hayatta karsima cikan ve bir daha cikmayacagina inandigim anlari fotograflamak istiyorum, kalite de onemli ama makinanin her zaman yanimda olmasi gerekli" diyor. Bu ikisini de saglayacak makinalar var aslinda, ama insanlarin 'kalite' anlayisi biraz fazla yukseldi sanirim.
Internet'in yayginlasmasi ve dijital makinalarin ortaya cikmasiyla oyle bir doneme geldik ki, su anda insanlarin elinde bundan 10 sene once pro'larin kullandigi ekipmanlar var ve de hala 'surasi soyle burasi boyle, pikseller kotu gorunuyor' diye yorumlar yapiliyor. Bugun herkes uzerinde goruntu sabitleyicisi olan objektifler kullanabiliyor, saniyede bilmemkac kare ceken fotograf makinalari kullaniyor. Ancak bu teknoloji o kadar yanlis anlasildi ki, sanki alet fotograflari kendi kendine cekecek.. Bilgisayarlar ilk ciktigi yillarda da ayni yanlis anlasilma vardi. Sanki bilgisayarla buyuluymus de herseyi kendisi yapacakmis gibi bir mantik hakimdi. Dijital fotograf makinalarinda da oyle.
Bu arada FZ20 yi fiyati yuzunden kucumsemeyin cunku cok iyi ozellikleri olan bir makina, parasinin hakkini veriyor.
"Bilgisayarlar ilk ciktigi yillarda da ayni yanlis anlasilma vardi. Sanki bilgisayarla buyuluymus de herseyi kendisi yapacakmis gibi bir mantik hakimdi. Dijital fotograf makinalarinda da oyle. "
gercekten de oyle..
ama juggler, diger yandan bu dijital fotograf makineleri de cok marifetli dogrusu.. herbir seyi otomatikman halletme secenekleri var.. bize sadece dogrultmak ve cekmek kaliyor..
"Bu ikisini de saglayacak makinalar var aslinda, ama insanlarin 'kalite' anlayisi biraz fazla yukseldi sanirim."
bu ikisini de karsilayan makinelerden birisi bence T3, suysalin dedigi gibi.. ben de T3'yi cok begeniyorum suysal.. fotograf makinesini ellediginde sana kulce altin tutuyormussun hissi veriyor.. ama sanirim ben SD300 (ixus 40) alacagim ikinci makine olarak.. (tasarliyorum.. )
kalitenin yukselmesi gayet normal juggler.. simdi kalkip da pentium 133'lere bakar miyiz?..ama dur hele.. bu biraz sacma ornekleme oldu sanirim.. processor'de tabii ki en iyilerine ihtiyacimiz olacak ama fotograf fotograftir degil mi?.. bir yerde degil aslinda.. teknoloji ilerledikce, mesela, kullandigimiz diger araclar da bayagi gelisti.. ne bileyim, cep telefonum eger ki 640x480 cozunurlugunde guzel fotograflar cekebiliyorsa, para verip aldigim fotograf makinesi cok daha iyisini cekmeli.. simdilerde 7 megapixelli cep telefonlarini tanitiyorlar internette.. bir baskla ornek hemen aklima gelen; yeni aldigim monitor cok kaliteli ve inan herturlu bad-pixel'leri gosteriyor bana.. gostermeseydi 20D bakinir miydim hic?
(bu arada nikon 8800'in cektigi fotograflara baktim bugun, dpreview'de yayinlanan; ilginctir ama hic de fena degiller ekranda.. sanirim 8800'i biraz fazla abartmisim.. ))
...
bu arada bozbey, bence fz20 al alacaksan.. nedir bu benim yurdumun S1 sevdasi? ekrani miniminnacik.. 3.2 megapixel sadece.. almisken biraz daha yeni modeli secerdim ben olsam.. S1 artik oldu.. (suysal, yanlis anlama.. benim lafim S1'a.. )
dadanagast, ben S1 aldım zaten. Fakat yurdumdan almadım. 350$+ 6 ay vade ile Amerikadan aldım. Bu fiyata alınabilecek en iyi makinaydı bence. (FZ20 550$ ve pesin) Onunla biraz olayı ilerletip DSLR'a gecmeyi dusunuyorum. FZ20 alsam DSLR'a gecmek icin o kadar motivasyon bulamazdım. S1'i 1 aydır kullanıyorum, memnunum. Hele bir 20D ucuzlasın bakalım.
Bu arada, ekranı minnacık ama dönebiliyor. Bu özelliği 3" ekrana değişmem. 3.2 Mpixel olsun. Simdiye kadar 10*15'den büyük baskı almadım. 13*18 hatta A4 bile basılır 3.2 ile. Herkes AF lambası yok, düşük ışık odaklaması kötü diyor. Manuel focus var. Ayrıca şimdiye kadar %90 gece cekimi yaptım auto modda bile güzel. Daha net istersen, bas manuel düğmesine sadece ince ayar yap
#bozbey' tarafından 05.01.2005 23:38:09 tarihinde düzenlendi.
#bozbey' tarafından 05.01.2005 23:41:20 tarihinde düzenlendi.
Dadanagast, korkarim ki 20d de seni mutlu etmeyecek.. cunku fotograf makinasini alinca 'bi dakka ya, benim gordugum 20d fotograflari boyle degildi, benim 20d bozuk' diyeceksin. O gordugun fotograflari cekecek duruma gelince de zaten S1 le ya da fz20 ile ya da fz3 le de benzer fotograflari cekebilecegini anlayacaksin. Kac aydir arastirma yapiyorsun, ilk bir kac haftada bir s1 alsaydin simdi fotografcilik konusunda cok daha farkli bakacaktin olaya. O yuzden en iyi makina eline alip da dugmesine basinca fotograf cekebildigin makinadir. Review sitelerinden baktigin makina istersen dunyanin en iyi makinasi olsun, bana bir hayri olmadiktan sonra neye yarar.
Dadanagast ixus 40 da güzel ama. Kendisini sanal olarak gördüğüm için boyutları hakkında fikrim yok. T3 kadar küçük mü?
Dadanagast artık al bir makina. Teknolojiyi yakalayamazsın . En son çıkanlardan birini al ve başla. Pişman olmazsın. Juggler'e katılıyorum. Resmin kalitesi, makinadan çok çekene bağlı. Bir yerde okumuştum , Özetle:
"Her türlü makinayı aldım. Fakat hala güzel resim çekmiyor makina. Çekim ile ilgili ünlü fotoğrafçıların kitaplarını okumaya başladım. Anladım ki sorun makinada değil bendeymiş.Şimdi istediğim gibi resim çekebiliyorum" diyor. Net, renkleri iyi yansıtan, makrosu 1-2 cm'den başlayan zoom'u 8-10-12 x olan bir makina havada karada işini görür derim.
Juggler fz20 ile ilgili asa 80'den başladığında noise sorunu olduğunu ve flaşının ttl olmadığını yazıyor.
http://www.teknorehber.com/nuke/html/modules.php?name=News&file=article&sid=30
aslinda haklisin bozbey.. belki de s1 gercekten de iyidir baslangic icin.. bence 20D degil artik 40D gibi birsey bakacaksin bir sonraki makinende..
"Bu özelliği 3" ekrana değişmem"
abartma bozbey.. gel dogrusunu soyle, 3 inch olsa harika olurdu tabii.. ama fotograf cekme omru de ayni olursa sayet..
"Dadanagast, korkarim ki 20d de seni mutlu etmeyecek.. cunku fotograf makinasini alinca 'bi dakka ya, benim gordugum 20d fotograflari boyle degildi, benim 20d bozuk' diyeceksin. O gordugun fotograflari cekecek duruma gelince de zaten S1 le ya da fz20 ile ya da fz3 le de benzer fotograflari cekebilecegini anlayacaksin."
beni hicbirsey mutlu edemez.. acilarin cocuguyum ben..
.. niye mutlu etmesin juggler.. aslinda ben coktandir kararimi vermis durumdayim.. beni neyin mutlu edecegini neyin etmeyecegini cok iyi biliyorum.. ama hemen kosup oyle pahali bir alet de almak da istemiyorum dogrusu.. kendimi iyice siniyorum..
kaldiki en son 8800'in fotograflarinin monitorumdeki kaliteleri yuzunden 8800 bile dusunmeye basladim simdilerde..
yani artik illa da DSLR demeyecegim..
bakalim yakinda gorecegiz.. her an bir surpriz yapip hic beklemediginiz bir fotograf makinesi alip gelebilirim..
sonucta ne de olsa senin dedigin gibi mutlu olamayacagim..
neden juggler, dur bir dakika diyecegim? her piyasadaki 20D ayni kalitede cekmiyor mu fotografi?
...
"Dadanagast ixus 40 da güzel ama. Kendisini sanal olarak gördüğüm için boyutları hakkında fikrim yok. T3 kadar küçük mü?"
valla suysal, hemen hemen ayni gibiydi yanlis hatirlamiyorsam.. her ikisine de ayni gunde bakmamistim..
T3, T1 gibi biraz agir diger makinelere gore.. ama hos bir agirlik bu.. sonucta T3 cok hos bir makine.. ama ben ozellikle SD kart kullanan bir makine almak istedigimden ixus 40 diyorum bir yerde..
"Dadanagast artık al bir makina. Teknolojiyi yakalayamazsın . En son çıkanlardan birini al ve başla. Pişman olmazsın. Juggler'e katılıyorum. Resmin kalitesi, makinadan çok çekene bağlı. Bir yerde okumuştum , Özetle:
"Her türlü makinayı aldım. Fakat hala güzel resim çekmiyor makina. Çekim ile ilgili ünlü fotoğrafçıların kitaplarını okumaya başladım. Anladım ki sorun makinada değil bendeymiş.Şimdi istediğim gibi resim çekebiliyorum" diyor. Net, renkleri iyi yansıtan, makrosu 1-2 cm'den başlayan zoom'u 8-10-12 x olan bir makina havada karada işini görür derim."
alacagim yakinda suysal... ama teknolojiyi yakalamazsam da olmaz simdi..
...
arkadaslar; fotografin kalitesi, fotograf makinesine baglidir.. guzel fotograf ise fotografi cekene baglidir.. guzel, tapilacak fotograflar cekmek icin zaman gerekir, fotograf gozu gerekir.. sanat gerekir.. bilgi gerekir..
Merhaba.
Dun bir akkadasta ixus 40 gördum. Biraz karıştırdım makinanın boyutları kredi kartı kadar falan. kalınlıgı da 1.5 cm civarında. Aslında S1 onun yanında baya hantal kaldı. Ekranı da daha iyi S1'den. Mecburen kendi pilini kullanıyor tabi. AA kullanamıyor.
Dadanagast, 20D yeter bana merak etme. Fazla bile gelir. Zaten 30D ya da 40D çıktığı zamandır onu almaj icin en ideal zaman. Tenolojide en son modelleri almak bence çok doğru bir yaklaşım değil. Ilk aylardaki yüksek fiyatlar, şirketlerin Ar-Ge maliyetlerini desteklemekten başka bir işe yaramaz. Su anda alınacak optimum DSLR nasıl 300D ya da D70 ise onumuzdeki sene de 20D olur. Ve muhtemelen sen de 20D ile 40D nin fotolarını monitorunde karsılastırmaya devam edersin o zaman da