Fotoğrafçılık Forumları
Canon Pro1 Mi Nikon 8800 Mü
yaklaşık 1 yıl boyunca nonSLR dijital makine araştırması yaptım.Yani herkes gibi kafayı yemek üzereyim.fiyat farkını hesaba katmadan kalite olarak canon pro1 mi nikon coolpix 8800 mü?bu forumda pro1 için eleştiri okumadım.8800 yeni olmasına 2-3 adet eleştiri okudum.lütfen bilgisi olan varsa yazabilir mi?
makineden nasil bir islev bekledigine bagli bence bu moment.. unutma ki; fiyati arttikca daha cok islevli makineler ile karsilasiyorsun.. A70 bildigim kadariyla giris seviyesindeki manuel ayarlara sahip bir makinesi canon'un, oysaki pro1 en gelismis non-DSLR makinesi canon'un.. pro1 gibi makinelerde genelde yok yok.. oysaki A serisinde pro1'da olan ozelliklerin sinirlandirilmis sekli var.. belki manuel ayarlari var ama A serisinin ama bu ayarlar bir yere kadar getirilebiliyor.. oysaki pro1 gibi makinelerde neredeyse DSLR'larda oldugu gibi ayarlari yapabilmek mumkun..
ayrica pro1'da L serisi lens var, canon'un profesyonel lensi yani.. super kalite..
A70'e lens takaraktan goruntuyu uzaklastirir veya yakinlastirirsin; manuel ayarlarda degisiklik yapmaz bu.. daha once DSLR gibi makinelerle ilgilendigini soylemistin, veya benzeri compact modellerle..
aslinda hangi makineye ihtiyacin oldugu veya alman gerektigi o kadar da karmasik degil..
kisaca..
gomlek cebi makinelerde genel olarak manuel ayarlar bulunmuyor, dogrult ve cek makineler bunlar.. eger ki ayarlarla ugrasacak zamanim yok diyorsan bu makineler birebir..
ama, yok ben fotograf uzerinde hakim olayim ayarlarini degistirebileyim diyorsan ve bu iste yeniysen o zaman A70 gibi makinelerden birini secmek gerekiyor... bu klasmandaki makinelere yaratici compact'ler deniyor.. yani yaraticiligini gosterebilecegin makineler..
sonraki asama ise pro1 gibi G6 gibi makineler.. bunlara; eger ki, ben zaten bu iste eskiyim, yaraticiligimi biraz daha sorguluyabileyim diyorsan alman gerekir.. manuel ayarlarla dah a fazla oynayabilirsin.. ayrica sensorleri daha da buyuk creative-compact modellere gore.. daha fazla megapixel..
en sonda ise DSLR'lar geliyor.. yapamadigim kalmasin diyorsan.. daha buyuk sensor.. daha kaliteli fotograflar.. lens degistirebilme imkani.. manuel ayarlar daha cok..
en sonda da medium format digitaller geliyor.. onlar cok pahalilar, konumuzla ilgileri yok.. fotografdaki goruntude en yuksek kaliteyi arayanlar icin..
...
sonra ne kadar para var diye cebe bakmak gerekiyor.. ne kadar para ayirabilirsin? ne kadar onemli fotograf cekmek.. ne kadar yaratici olacaksin..
genelde alabilecegin en iyi modeli alman ileride sana ah keske su ozellikler de olsaydi gibi sorular sordurmayacaktir..
sunu da unutmamak lazim, DSLR almakla bitmiyor, lens alman da gerekecek.. sonra bir baska lens.. o yuzden biraz pahali bir ugrasi haline getiriyor fotografciligi..
Canon ve Nikon arasında sıkışmayıp Minolta A2'yi de düsünmekte yarar var bence. İşte Artıları:
-Zoom'u manuel, diğerlerinde motorlu, bu pili çabuk tüketir.
-Image Stabiliser var, düşük ışıkta daha rahat fot. çekimi sağlar,
-ISO 800'e kadar çıkıyor, digerleri 400,
-Vizör 920 000pixel, digerleri 235 000
-USB 2.0 (Canon da 1.1)
dpreview.com'da A2'nun incelenmesine bir kez daha baktim; A2 gercekten harika ozellikleri acisindan; fakat acaba fotograf kalitesi acisindan da ayni seyleri soyleyebilir miyiz? Olympus 8080'in fotograf kalitesi tum 8 megapixelli non-DSLR makinelerden ote bence.. su da var, DSLR olmayan makinelerde ios800 olmus pek farketmiyor, tabii, noise-reduction program kullanmadan.. bilemiyorum.. dpreview.com'da, A2'nun karar sayfasinda soyle bir not var:
"Digital SLR footnote: If you're considering an eight megapixel prosumer digital camera you should also not rule out a sub-$1000 digital SLR while initially more expensive (certainly if you want to achieve the 28 - 200 mm zoom range) these cameras offer higher quality image processing, cleaner images (virtually noise free up to ISO 1600), faster performance, more flexibility and for all intents and purposes (even large prints) as much resolution. On the downside they're not an 'all in one' solution and they're likely to be larger and need you to buy and carry at least a second lens. By sub-$1000 (at the time of publication of this review) we're talking about the Nikon D70 and Canon EOS 300D (Digital Rebel)."
hersey icinde olsun deniyorsa bu makineler gercekten de ideal.. ama fotograf cekmek icin alinacaksa DSLR olmasinda cok fazla fayda var diye biliyorum.. karmasik kullanim acisindan karsilastiracak olursak sayet, bu makineler de pek kolay kullanimli sayilmazlar, DSLR'lardan farkli degiller..
ama simdiye kadar ogrendigim birsey var, en onemli olgu fotograf makinesinde, hangi kalitede fotograf cekebildigi.. cevap DSLR.
Olympus'un zoomu 28-140, Objektifi sabit bir makina için biraz yetersiz kalıyor, ama görüntü kalitesi hepsinin üstünde.
Sevgili Dadanagast, DSLR konusunda %100 aynı fikirdeyim, zaten daha önceki mesajımda bukadar para vermişken DSLR alınmasını tavsiye etmiştim.
Ama herkes aynı değil, konuya göre objektif takıp çıkarmak benim için bir zevk iken çoğu insana eziyet geliyor. Tabii bir de her objektif fazladan para demek. Böyle olunca SLR Like makinalar pek çok insanın tercihi oluyor.
Ark adaslar bir konuyu fena halde goz ardi ediyorsunuz. Makina buyudukce tasinabilirligi azaliyor ve de giderek daha az yaniniza alir oluyorsunuz. Simdi bana soyleyin, uzerinde 35-350 objektifi olan bir DSLR makinayi kaciniz gun boyu yaninda tasiyabilir? "bu paraya dslr var" derken objektifi hesaba katmiyorsunuz. Cikin bakin piyasaya 35-350 ve optik goruntu sabitleyicisi olan bir objektif kac paraymis. Ondan sonra Dslr like makinalarla DSLRlari karsilastirin.
Fotograf makinasini disari cikarken 'aman cok agir bu alet' diye yaniniza almazsaniz ne kadar kaliteli fotograf cekerse ceksin farketmez. Ben su anda kendime bir adet panasonic fz3 almayi dusunuyorum (ah bir de acisi ayarlanabilen LCD si olsaydi) hem kucucuk, hem objektifi benim elimdeki butun objektiflerden daha iyi (Leica 35-420 f2.8 IS !).. Cantama atip rahat rahat yanimda dolastirabilirim.
O yuzden bir makinanin 'kullanilabilirligi'ni de dusunun alirken.
fz3'de manuel netleme olmadığını biliyorsun değil mi?
S1 neden değil Tiff harici extra özelliğe sahip değil . http://www.digital-photography-resource.com/gallery/showgallery.php?cat=587 sitesindeki resimlere çok da güzel değil. Çekimden de olabilir ama.
#suysal1' tarafından 04.01.2005 12:03:47 tarihinde düzenlendi.
manuel netleme yok ama netlemeyi deklansorden ayiran bir dugme var ki hemen hemen manuel fokusla ayni isi yapiyor. Yani netleme yapmak icin deklansore basmiyorsun.. ya da baska bir deyisle deklansore basinca netleme yapmiyor. Arkada "focus" diye yazan bir dugmeye basinca yapiyor, elini cekince o anda focus neredeyse orada kaliyor.
Suysal objektifi o kadar iyi ki panasonic'in direk onun icin almak istiyorum. Tek kotulugu donebilir LCD si yok. CAnon s1 de iyi makina ama Leica 35-420 f2.8 OIS objektif de insanin aklini celiyor.
juggler yazini okurken aklima panasonic fz20 geldi.. DSLR almakla tabii ki belli bir agirlik olusacak; her disari cikista yanima alayim diyebilecegin bir buyuklukte degil.. ama nikon 8800 de oyle degil.. bu yuzden zaten genelde DSLR kullanicilari bir de compact makine satin aliyorlar.. FZ3 gercekten de en akilci tercihlerden biri, dedigin gibi lensini dusundugumuzde.. sonra aklima bir soru daha geliyor ama; peki neden nikon 8800 de panasonic FZ20 degil? ikisi de DSLR-like makineler, ama biri digerinin yari fiyati neredeyse..(bizim burada fz20 320 pound, 8800 ise 570 pound..) bana kalirsa panasonic FZ20 almak 8800 yerine %1500 daha akilci.. ve eger o kadar para harcanacaksa, 8800 yerine DSLR almak daha mantikli olur.. eger ki heryere tasiyayim diyecekse, A95 gibi bir makine almak cok daha mantikli.. DSLR degil ama iyi olsun diyorsa da panasonic FZ20.. 600 pound fiyatina giden birisi icin canon 300D cok daha mantikli olacaktir.. ki su anda canon 100 pound para iadesi yapiyor, ayrica 256mb compact flash kart.. ayriyetten 18-55mm lens.. ve fiyati 100 pound daha ucuza geliyor nikon 8800'den.. o yuz pound'u da 18-200 gibi bir lens almak icin kullanabilir ileride.. agirlik?... evet.. ama en azindan kaliteyi de bulacak..
herkesde bu ikilem var; acaba compact mi yoksa DSLR mi alayim? DSLR'larin fiyatlari 3000 pound civarindayken kimse boyle dusunmuyordu ama.. simdi fiyatlari dustu, acaba sorulari basladi.. tabii ki en onemli olgu fotograf kalitesi.. eger ki agirlik sorun olacaksa cok daha compact bakinmali kisi 8800'e gore..
bu arada turkiye satis fiyatlarini bilmiyorum bahsettigim makinelerin, cok farkli olabilirler.. ben burasi icin konusmustum.. cunku forumlari dolaiyorum, insanlar artik esleri icin bile 300D aliyorlar; fiyat cok dusmus durumda burada.. amerikada ve avrupada da dusmus durumda..
not: bunlar tamamen benim fikirlerimdi.. tabii ki DSLR yerine DSLR-like secenlerde olacak ki firmalar urunlerini satabilsinler.. herkes DSLR alsaydi zaten DSLR-like uretmek cok mantiksiz olurdu..
Döner LCD çekimlerde gerçekten çok kolaylık sağlıyor. Eğilip bükülme, yatıp kalkma menvralarını sonlandırıyor. Resim kalitesi bence s1'in üstün Juggler. Yine de dikkatli bir gözle bak ta. 80 asa'dan başladığından mavi gökyüzünde biraz daha kirlenme hafif hissettiriyor. Kendi çektiğim resimlerle karşılaştırdım da. s1'in renkleri daha canlı. Bahsettiğin düğme Continuous AF herhalde. s1'de bu özelliğe hiç güvenmiyorum yanlış netleme yapıyor.Bende single AF'yi kullanıyorum ve hiç sorunum kalmadı. Manuel netleme özelliği olsa avantajını bilirsin. Panasonic te de aynı sorun olabilir. Benden uyarması.
#suysal1' tarafından 04.01.2005 17:33:35 tarihinde düzenlendi.