stopuz
stopuz (üye)
İzmir / Amatör

Canon A510 Mu? Sony Dsc-s40 Mı?

Canon A510 mu? Sony DSC-S40 mı? yoksa Nikon Coolpix 4600 mü? sizce hangisini tercih etmeliyim? yada bu fiyatlar civarında önerbeileceğiniz başka bir DFM. var mı? ayrıca hafıza kartı + pil + şarj cihazı bakımından önereceğiniz makinaya göre tercihim nasıl olmalı? ve toplam maliyetim ne olacaktır?

Tarih: 22 Haziran 2005, 16:27 - İp: yok
centurion
centurion (üye)
İstanbul / Meraklı

sure sınırsız video cekimi sizin icin onemli diilse, ful manuel ayarlari bulunan canon a510'u tavsiye ederim. yok, video onemli diorsaniz, bu durumda sony s40'i tercih etmelisiniz.
makineye 400-425 ytl, hafiza kartina canon icin sd kart 256 mb 40 ytl, sony icin 256 mb memorystick pro 70-80 ytl ve 2100 mA'lik pil+sarj aleti icin de 20-25 ytl olmak uzere toplam maliyet 480-500 ytl civarindadir.

Tarih: 22 Haziran 2005, 16:38 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

sevgili stopuz;

foruma hosgeldin..

fotograf makinesi aliminda belli bir butceye gore hareket etmek cok dogru oldugu gibi bir yerde yanlistir da.. acaba o makineyi almakla saglanacak kar nedir? amaca uygun mu degil mi?
yeni baslayan birisi icin "su dogrudur" demek de yanlistir..
cunku herkes icin gerekli olan -olmazsa olmaz- ozellikler farklidir..
neyse yazinizdan anladigim kadariyla; fotografciliga ilgi duyan birisiniz ve baslangic olarak ne almaniz gerektigini bilemiyorsunuz sanirim.. ayrica sony ve nikon'a karsi olan ilginiz bir canon'a gore biraz daha fazla gibi; hatta nikon almak istiyorsunuz ama emin degilsiniz.. (ben boyle tahminde bulunurum iste.. buyuk ihtimalle yanlis bile olsa..)
fotograf makinesi alirken zevk ve tercihleriniz, makinenin sahip oldugu ozelliklerden cok daha onemlidir.. sahip olmayi istemeyeceginiz bir makineyle fotograf cekmekten buyuk zevk de alamazsiniz.. o yuzden almisken begendiginiz bir makineyi alin.
.. tabii benim tahminimle hic de alakali olmayabilir icinde oldugunuz durum.. o halde centurion'un dediklerine katiliyorum.. video konusunda sony, fotograf cekmek icin canon diyorum.. ama son karari verecek olan yine sensin; biz: "bak su fotograf makinesi havada kus tutuyor" desek ve eger ki sen o makineden hic hoslanmiyorsan (ayrica kus avciligina da karsiysan tabii..) o makineyi almazsin..
senin icinden hangisi daha iyi olarak geciyorsa onu al.. hepsi kaliteli markalar.. hepsi de biraz az biraz fazla fotograf cekiyor..
..
eger ki bu makinelerden birini alacak olursan; centurion'un da dedigi gibi 256mb'lik bir kart baslangic icin isini gorur.. tabii 512mb'lik bir kart sana daha fazla fotografi depolamana izin verecektir; eger ki alabiliyorsan 512 mb'lik kart al derim.. cunku video cekme konusunda yuksek kapasiteli karta ihtiyacin olacaktir..
pil ve sarj cihazi acisindan; herkes: "bak su piller cok iyi, ben kullaniyorum" diyecektir.. yani tek bir dogru yok bunda da.. piyasadan, fiyati en mantikli gelen pillerden al.. ne kadar surede sarj edilmesi senin icin onemli mesela? bazi piller 1 saat icinde sarj olabilirken bazilari icin -atiyorum- bir gece beklemen bile gerekebilir..
..umarim yardimci olabilmisimdir. gorusmek uzere. aman forumdan ayri kalma ha!

Tarih: 22 Haziran 2005, 21:48 - İp: yok
selocan
selocan (üye)
İzmir / Amatör

Aynen beni anlattın dadanagast. Yani nasıl desem aylardır ben de arayış içindeyim gece bir yatıyorum kafamda flaşlar patlıyor. Kızımın doğum günü geldi çattı neredeyse biz daha bir makina edinemedik Bu kadar zormuymuş yani şu mereti almak? Evet zormuş. Her kafadan bir ses çıkıyor. Bugün tamam bu diyorum yarın tamamen alakasız birşey çıkıyor karşıma. Neticede alıcaz bitane ama almışken en doğrusunu seçelim değil mi? Birşey sorucam Nikon orta sınıf makinaları Çin'den getiriyormuş tavsiye etmediler doğrumu? Ha bir de yeni başlayanlar için full manuel makina doğru bir karar mı? Bir de (şu birler bitmedi, özür)bu sınıfta en net fotoğraf kalitesi alabileceğimiz modeller hangileri? Şimdiden teşekkürler

Tarih: 23 Haziran 2005, 02:37 - İp: yok
centurion
centurion (üye)
İstanbul / Meraklı

sevgili selocan,
hepimiz bu sorunları yaşadığımız için seni çok iyi anlıyoruz. şunu unutmamak lazım, hangi makineyi alırsan al, içinde ukde kalıyor, "yoksa şunu mu alsaydım" diye... o nedenle çok da kafayı takmamak lazım, yoksa kafayı yemek işten bile değil.
benim, ilk kez fotoğraf makinesi alacaklara naçizane tavsiyem öncelikle bazı temel soruları yanıtlamaları ve ona göre bir seçim yapmalarıdır. Bunlar:
1) makinede manuel kontroller bulunsun mu yoksa tam otomatik mi olsun?
2) optik zoom'u ne olsun? (optik zoom'suz, 3x, 4x, 5x, 10x vb)
3) video çekim özelliği sizin için önemli mi? önemliyse, 640x480 pixelde 30 fps sınırsız çekim özelliğine dikkat etmelisiniz.
4) sensör tipi ve boyutu: kompakt makinelerde ccd sensör bulunmasına dikkat edilmeli. sensör büyüdükçe makinenin fiyatı da artacağı için, eğer detaylar sizin için çok da önemli değilse, 1/2,5" boyutlu bir sensör de işinizi görecektir.
5) çözünürlük: yeni başlayan ve 10x15 cm baskı almayı düşünen biri için 3 mp çözünürlük yeterli olacaktır. ama daha fazla detay ve daha büyük baskı boyutu düşünenler için daha yüksek çözünürlük gerekir.

Tarih: 23 Haziran 2005, 09:46 - İp: yok
centurion
centurion (üye)
İstanbul / Meraklı

(devam)
6) lcd ekran: lcd ekran boyutu yeterince büyük (tercihen 2" ve daha büyük) ve güneşli ortamda dahi görülebilecek şekilde ışığı yansıtıcı ve yüksek çözünürlüğe sahip olmalı (100 bin pixelden fazla)
7) ergonomi: makine hafif ve ele oturur olmalı. düğmeleri ve menüleri kolay kullanılır olmalı.
8) kullandığı hafıza kartının tipi: günümüzde en yaygın olarak secure digital (sd) kartlar kullanılmakta ve bunların fiyatları da uygundur. memory stick ve xd picture kartların fiyatlarının en az %50 daha pahalı olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
9) pil tipi: özel pil mi kullanıyor yoksa kalem (AA) pil mi? ikisinin de avantaj ve dezavantajları var. birinci tip piller daha hafif ve bir şarjla daha uzun süre giderken, ikinci tip daha ucuzdur, her yerde bulunabilir vs.
10) ve nihayet marka! tanınmış markalar, isimlerine leke sürülmesini istemedikleri için sıkı kalite kontrollerinden sonra ürünlerini satışa sunarlar. satış sonrası servisleri iyidir. özellikle pahalı makinelerde garanti ve satış sonrası servis konusu da araştırılmalıdır.
kolay gelsin...
not: yukarıdaki madde numaraları önem sırasını göstermez. bu faktörlerin önem sırası kişiye göre değişebilir.

#centurion' tarafından 23.06.2005 09:43:49 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 23 Haziran 2005, 09:47 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam selocan.. merak etme bu yaziyi okuduktan sonra kesinlikle gidip bir tane fotograf makinesi alacaksin kendine; zaten kizinin dogum gununden once almazsan sayet cok uzulursun soylemedi deme..
ben de senin gibiydim baslangicta.. bakmadigim fotograf makinesi kalmadi, hemen hemen hepsini inceledim.. gecen seneydi.. yalniz ben citayi biraz yuksek tuttum baslangicta; 8 megapixelli compact'larden birini alacaktim.. secenek sayisi 5 idi.. (bak fazla da degil aslinda..) sonra ugrastim ugrastim, secenekleri 3'e indirdim.. daha sonra 2'ye.. daha sonra 3'e.. daha sonra 5'e.. daha sonra 3'e.. daha sonra 4'e.. daha sonra 2'ye.. (bu cikrama ve azaltmalar konusunda atiyorum tabii, ama icinde bulundugum durum aynen buna benzerdi.. ustelik 3'e indirgemisken, o 3'un icinde bulunan makinelerin sayisini indirmem gerekirken ben diger begenmedigim makinelere donup onlarda karar vermeye calistim.. ne de komikmis simdi goruyorum...
cunku insaniz.. almisken en iyisini istemenin mantigi; keske cok para olsa da hepsini de alabilsem ama iste birini secmem gerekiyor aslindadir.. cunku ozelliklerine bakiyoruz; "aaa, bak bir de soyle bir ozellik varmis, acaba ne ise yarar bu".. forumda bir ses: "o su ise yarar".. kendi dusuncemiz: "aaa, tamam oldu bu is; bana kesin ileride lazim olur bu".. sonra bir de bakiyoruz ki aslinda begendigimiz makinede o ozellik yok.. tuh!!!.. simdi ne yapacagim peki? forumdan cevap: "bir de soyle bir makine var, istersen ona da bak".. icimizden: "hakli yahu.. o makine de guzelmis.. acaba onu mu alsam.. ama simdi de oturup bu makinenin ozelliklerini calismam gerekiyor.."..
...aradan zaman gecer.. fotograf makinesi alma fikri hic ortada yokken birden kabuslarimiz haline gelir.. fotograf makinesiz yapamamaya baslariz.. "simdi ben ne yapacagim? hemen almam gerekiyor.. heh, iste.. kizimin dogum gunu de yaklasiyor..".. (umarim dedigime alinmazsin, cunku hepimizin buna benzer bahaneleri var.. cunku ne de olsa, elimizde eski pusku de olsa bir film kamera zaten vardir.. dogru degil mi? o makineyle de fotograf cekebiliriz.. ama yok iste; bize digital olanindan lazim.. zaten onemli gunleri kacirmamak lazim.. ama elimizde film kamera var.. yok yooook, bize dijital lazim..)
.. aradan zaman gecer.. cocugumuzun dogum gununu kaciririz.. eslerimiz de dijital'e olan ilgileri pek de fazla olmadigindan bizlere ellerinden gelenleri yaparaktan unutturmaya calisirlar.. aradan yine biraz zaman gecer.. biz hala daha sabahlari: "hayir nikon!!!" diyerek uyaniriz.. eslerimiz farkina varmislardir ki, bu adam bu makineye sahip olmazsa kafayi yiyecek.. en iyisi mi.... "hayatim hadi gel bir tane dijital kamera al da rahatla..".. birkac hafta sonra.. "al artik su makineyi!..".. birkac hafta.."yok sen alamazsin.. neden bu kadar ugrasip duruyorsun ki?"...
..isin komik yani; bir cantaciya gidildiginde bizlerin "hadi artik su cantayi al, bak cok guzel" israrlarina ragmen saatlerce dusunen eslerimizin; dijital konusunda cok cabuk fikirlere sahip olabilmeleridir..

Tarih: 23 Haziran 2005, 10:28 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

dogru.. cogu seyi alirken onlara danisip aliriz.. danismazsak olmaz degil mi..
..
selocan ben ettim sen etme.. esine sor, sana ne cevap verirse ondan al.. dogru duydun, esine sor..
esine git ve de ki: "hayatim bak, simdi biliyorsunki ben bir kamera almak istiyorum.. soyle soyle iki tane kamera var begendigim.. sunda soyle sunda boyle bir ozellik var......" es: "sonra?"..sen: "sence sunu mu alayim bunu mu?".. es: "sunu"..
sonra gidip sunu alma tabii.. sadece o konusmayi dusun; hangi kamera konusunda fazla israrci davrandin onu bul.. muhtemelen alinca mutlu olacagin makine odur.. adim gibi eminim buna..
...
selocan; makineye sahip olma nedenimiz fotograf cekmek.. eger ki makineye sahip olamazsak fotograf cekemeyiz..(bosver o film makineyi simdi..) zaman kaybetmenin hicbir anlami yok inan.. her seferinde bir yenisini cikartiyorlar; insan kaziklanacakmis gibi hissediyor.. ama hayat bu.. sen alirsin, eve gelirsin, paketi acarsin ki...internette yeni modelinin cikarildigini yazarlar..
veya o kadar arastirip durusun ki; aslinda hic de isine bile yaramayacak ozellikler yuzunden.. fotograf makinelerinde ozellikler asagi yukari aynidir.. ve hepside bizlerdeki eski film makinelere gore cok daha fazla gelismislerdir.. zaten isine yaramayacak bircok ozellikleri olacak; o yuzden ; "aman sundan da olsun " demenin ve zaman kaybetmenin anlami yok..
.. forumda ben derim sony, bir baskasi der canon, bir baskasi nikon.. sen neyi diyeceksin o onemli.. sonunda parayi sen vereceksin.. birak herkesin, ama bak sonra pisman olursun, cunku su ozelligi yok demelerini.. sen zaten asagi yukari biliyorsun herseyi, nedir bu isin sonu?? ben dedim dedim, sonunda DSLR aldim.. yaninda da ayni makine fiyatina objektif aldim.. aldikca alasim geliyor simdi.. bu isler boyle.. fotogcilikla ugrasmaya baslayinca masraflar alip basini gidiyor..
..o yuzden orta sinif makine dediysen bu sinifta kal.. su veya su olsun de icinden.. mutlaka her iki sectigin makine de bu forumda veya diger sitelerde konusulan kameralardir.. mutlaka birkac ozellikleri vardir.. o halde ne duruyorsun, hemen git ve istedigin nikon'u al....

..hala burada misin? tamam.. o zaman sana biraz da benim tavsiyelerim hangileri olurdu onu soyleyeyim.. eger ki A520 fiyatinda bir makineye bakiyorsan bence daha fazla bakma, A520 cok iyi bir makine git ve al.. (A510 ile aralarindaki farka degmez diyorlar, bence deger.. ne kadar cok megapixel o kadar cok huzur..)
biraz daha yuksek olabilir mi? pekala.. panasonic FZ5.. harika bir makine.. hemen git al..
biraz daha yuksek olabilir mi? sony dcs-v3.. bence al..
biraz daha??? peki.. hazir misin.. minolta A200.. (bosver servis mervis problemi edenleri.. servisi varmis turkiyede.. harika bir makine..)
biraz daha.. nikon 8800.. compact'lerin krali..

Tarih: 23 Haziran 2005, 10:29 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

biraz daha dersen DSLR'a gireriz, bence sen girme.. yukaridaki makineler kim ne derse desin harika makineler.. yanlis yapmis olmazsin.. yanlis yaptim de, gel bana sat makineyi..
..
simdi de sorularinin cevaplari..
cin hikayesi.. cin'den de gelse antartikadan da; nikon belli bir kaliteyi saglamak zorunda urunlerinde.. sana kalkip da kotu iscilikle yapilmis bir makineyi satamazlar.. dava edersin.. zengin olursun.. sonra kendine herbir makineyi alip mutlu mutlu yasarsin..
full manuel kamera sadece en yuksek seviyedeki DSLR'larda olan bir durum.. yani 3-4 bin pound'luk olanlarindan bahsediyorum.. diger butun kameralarda otomatik ve manuel mod var.. otomatik mod'u ogrenene kadar bir de acelen oldugunda kullanirsin; manuel modu, ilgin arttikca, acaba baska ne ozellikleri var dediginde kullanirsin.. almisken manuel ozelliklerinin olmasi ileride isine yarar dogrusu.. almisken manuel ozellikleri olan bir kamera al.. yukarida saydigim tum kameralarin manuel ozellikleri var.. sen kesene gore olanini sec ve al.. veya ona rakip olarak gosterileni.. farketmez..
en iyi fotograf kalitesi.. iste yukaridakiler..
...
...
yukaridakiler yuzunden hemen git bir kamera al.. merak etme aldiktan sonra hicbirseyin kalmayacak.. unutma, tok karnina 3 kere..

Tarih: 23 Haziran 2005, 10:31 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

simdi centurion'un soylediklerini kendimce degerlendireyim..
..
1) her ikisi de olsun bence..
2)optik zoom'suz olmasin.. benim makinemin optik zoom eksigi olamaz.. olmusken de iyisinden olsun hani..
3)en azindan 640x480 30 fps olsun..
4) sensor tipinden bana ne.. ister buyuk olsun ister kucuk.. yeterki guzel kaliteli fotograflar ceksin..
5)hayir yeri geldiginde soyle poster gibi de yapabileyim..
6)lcd'si olmusken en azindan 2.0" olsun.. hatta 2.5" olsun.
7)makineyi sonradan ogrenirim.. onemli olan makine saglam birsey olsun.. ele oturur olsun yani..
8) hafiza kartini hic karistirmam valla. zaten bir tane almam gerekecek; hafiza kartina gore makine secmek bana gore degil..
9)kalem pil olmasin da ne olursa olsun.. kendine ozel bir pili olsun..
10) en gozde marka olsun.. canon, nikon veya sony gibi..

..yukaridakilerden tek aklima gelen nedene sony dcs-v3.. bence harika bir makine.. yukaridaki butun maddeleri de yerine getiriyor.. sence selocan?

Tarih: 23 Haziran 2005, 10:42 - İp: yok
selocan
selocan (üye)
İzmir / Amatör

Arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için çoooooooooooooooook teşekkürlerZaten ben de bu modeller üstünde duruyordum daha detaylı bilgiler edinmiş oldum şuna ininın seçenekleri üçe indirdim Bu benim için çok rahatlatıcı oldu nasıl teşekkür etsem, ne desem az. Tekrar fikrim değişmeden en kısa zamanda almak istiyorum.
Eş durumuna gelince dadanagast bizde tam tersi bir durum sözkonusu:
Çünkü ben bir anneyim

#selocan' tarafından 23.06.2005 11:58:09 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 23 Haziran 2005, 11:05 - İp: yok