Fotoğrafçılık Forumları
Dijital Makine Alacak Yenilere Özel
Başınıza öyle uzun bir dert sarıyorum ki kızgınlıkta ateş çıkacak gözlerinizden.
DİJİTAL KAMERALAR, OBJEKTİFLER Teknik Özellikler
DİJİTAL MAKİNE VE FOTOĞRAF NEDİR:
Bu günlerde, bütün insanları bir dijital fotoğraf makinesi tutkusu aldı gidiyor. Bu makinelerle ilgili genel bilgilerin yanında, analog makineler, film ve objektiflerle ilgili bazı özet bilgileri de bu yazıda bulacaksınız. Detaylar okuyucuyu sıkar. Belki dozu ayarında tutmak mümkün olmayacak ama işin sırrı detaylarda gizlidir. İlginizi uyanık tutmak için konuyu bölük-börçük yazının her yerine serpiştirdim. Konuları parça-parça işlememizin sebebi, okuyucuyu sıkmadan okutmayı amaçlamaktadır..
“Dijital makinenin temel işleyişi basittir. Işığa duyarlı bir algılayıcı vardır; bu algılayıcı ışık enerjisini elektrik enerjisine dönüştürür. İşlemci çipi bu analog sinyalleri yorumlayıp görüntü verilerine çevirir; ardından da veriler bellek kartına kaydedilir.” Bu kadarcık mı? Aslında işlemci gördüğü alanın renk tonlarını ve ışık yansımasını sayılar halinde kodluyor, sonra bunları analiz ediyor işliyor ve bir harita yapıyor, işlemcinin yaptığı bu harita bize fotoğraf olarak yansıyor. Sonuç bu kadar ama sonuca gelene dek neler var bir bakalım. Fotoğrafın temeli ışık olayıdır. “Yakın zamana kadar sadece uzmanların yapabildiği ışık çizimi ØώTO=foto=ışık;YPαØσ=grafos=çizgi günümüzde herkesin kolaylıkla uygulayabileceği bir seviyeye geldi.” Bütün ayarları kendi yapabilen ve film kullanmayan makineler görüntüyü kaydedip size fotoğraf olarak sunabiliyor.
Dijital makinelerin resim kalitesini etkileyen unsurlardan en önemlisi objektif ve ışık algılayıcıdır (elektronik film). Bunlara kısaca CCD (Change-Coupled device) ve CMOS (Complemantary metal oxide Semiconductor) algılayıcılar deniliyor. Objektif, görüntüyü (kayıp oluyor elbette) algılayıcıya ileten mercek düzenekleridir. “Basit merceklerin arkasına yüksek çözünürlük veren algılayıcılar koymak sadece milyon piksellik bulanık ve çarpık görüntüler oluşturur.” Yeni teknoloji ile üretilen objektifler, birçok element ve gruptan oluşturulan mercek düzenekleri, asferik denilen yontulmuş ince merceklerle ve (multi coated) bir-kaç kat özel kaplamalarla ışık ve renkleri doğru noktalara ileten kırma indisi yüksek son derece üstün teknoloji üretimlerdir. Özellikle geniş açı objektifler ışık ve renk kırılma noktalarını film düzlemine doğru aktarabilmek için özel gruplandırılmış çok ileri mühendislik harikalarıdır. (Leica, Zeiss; Nikon, Canon, Angeniux, Pentax, Minolta, Olympus, Tokina, Rollei) gibi prestijli markalardan söz ediyorum) Geniş açı objektifler en prestijli markaların bile zorlandıkları üretimlerdir. (sony, Carl Zeiss – Panasonic, Leica – Casio, pentax ve canon lenslerini neden kullanır dersiniz ? Oysa kendi ürettikleri mercekler de var .) Zum objektiflerde sabit odaklı olanlar örneğin 80 ~ 200 f/2,8 gibi olanlar muhteşem objektiflerdir. Geniş açıdan tele arasında f/3,5 – 5,6 gibi değişken odaklı objektifler daha yaygın ve daha ucuzdur. (Bunun anlamı geniş açıda en fazla 3,5, tele durumunda en geniş 5,6 f değeri verebilir demektir.) Bunlar kötü değildir ama diğerlerine göre daha az element kullanılmıştır, kabul edilebilir sonuç verir ve daha hesaplıdır. Az element kullanılan (aslında çok elementlerin birbirine giydirilerek inceltilmişi) birbirine iç içe yapıştırılmış asferik camlardan oluşan küçük boyutlu ve hafif mükemmel objektifler de var elbette. Profesyöneller zoom lensleri pek fazla kullanmazlar. Onlar için çoğu zum objektifler yetersiz kalır. Aslında sonuçlarını beğenmezler. Bir Safari veya vahşi Animal fotoğrafcısı 600mm 12 kg gelen devasa bir objektifi niye taşır acaba; oysa 2 kg gelen aynı odak uzaklığında tele objektifler de var. Sebebi basit : maximum odak uzaklığında aydınlık olması, sabit odaklı olmaları, ışık geçirgenliği, renk düzlemini aynı noktaya düşürebilmeleri, dış kenarlarda ton farkı
afrikalı öncelikle sana çoklarca teşekkür... eline koluna gözüne sağlık..çok güzel bi döküman hazırlamışsın bizlere... eminim sitemizdeki benim gibi birçok amatör arkadaşımız bu yazından faydalanacaktır... bu arada bir de sevgili dada'nın bi sorusunu yanıtlayım.. ilkercim,ressamlar neden yeşili bulamak için sarıyla maviyi karıştırırlar demişsin...; 3 tane temel renk vardır boyalarda bunlar Limon sarısı Karmin kırmızı ve Cyan mavi ... bunların arasına gerektiğinde bir beyazı eklersen elde edemeyeceğin renk tonu yoktur... yeter ki bunları birbirleriyle harmanlarken ölçülerini ayarlayabil.. tabii aslında bu da manuel modda fotograf çekmek gibi bişey.. zamanla tonlar göz hafızana öyle bi oturuyo ki karışımları bi solukta yapıp istediğin rengi tutturabiliyosun.. istersen bir dene.. mesela siyah renk... bunun için az önce saydığım 3 ana rengi karıştır ortaya tam olarak siyah olmasa da kopkoyu bi renk elde edeceksin... sarıyla maviyi palet benzeri bişeyin üzerine koy.. sonra da biraz sarı ve biraz sarıdan çok daha az miktarda mavi alıp karıştır...daha sonra da bunların oranlarını içinden geldiğince azalt çoğalt.. sonuçta yeşiliin onlarca tonunu elde edeceksin... afrikalıya ayıp olacak şimdi.. onun değerli satırları kadar yazdım galiba.. haaa bu arada az biraz akrilik boya ile resim yapmaya çalışıyorum...yani fotograf tutkum gibi, amatörce...... hepinize sevgiler... kolay gesin...
şu kullanıcı ismimi yani eacinci yı boşverin, applemac gibi engin deyin gitsin..
engin
o halde sizi engin abi diye cagirayim ben bundan boyle..
..
engin abi sagolun..
ben uc ana rengin; kirmizi, yesil ve mavi olduklarini zannediyordum dogrusu.. cunku ayni sekilde kirmizi ve yesil ile de sari elde edilebilir, degil mi?..(hic aklim almasa da elde edilebilmesini.. )
sanirim, renk carkinin uc noktasindan tuttuktan sonra butun renkleri o veya bu sekilde elde edebiliyorsunuz.. limon sarisi, karmin kirmizi ve cyan mavisi de uc nokta..
...................
Merhaba afrikalı;Büyük emek sarfedip derlediğin bu uzun ve faydalı bilgiler için kendi adıma çok teşekkür ederim.Ellerine gözlerine sağlık.Bu arada herkese selamlar.
Kaynakçının biri, boyuna bu konuyu güncelleştiriyo... (daha çok sayıda amatör faydalansın diye)
Ben konuyu, 7 sayfa arkada buldum...
Aylardır sizlerden ayrıyım; yeni bir ulkedeyim. Qatar'dayim.
Burada yeni bir proje ustlendik.Zaman-zaman yeni fotograflar cekiyoruz. Ilerde sizlerle paylasamaya calisacagim. sglikli kalin.
valla baya uzun ama çok degerli bilgiler var.benim gibi acemilerin okumasında fayda var.elinize sağlık.
ewet ya..
ilaç gibiymiş yazınız walla.
Qatar'da da fotoğraf çekmek yasakmı acaba..
Ayrıca mete007 ne yapmaya çalıştığın şeyi onaylamıyorum.. bence bu konu öyle zırt pırt gözönüne getirilmemeli... herkes herşeyi çok iyi bilirse olmaz... birileri bişeyleri az bilecek
ekmek ekmekciden alınacak
Sn.Rokomet,
Qatar'da fotograf cekmenin yasak oldugu yerler var. Tek bir kadini asla cekemezsiniz. Bir aileyi izin almadan asla goruntuleyemezsiniz.Gerci her zaman edep ve adaptir bu ama..Alabildigine duzluk ve sert bir taslik zeminden olusmus en yuksek yer sadece 107 mt olan bir cografyada fotograf cekmeye deger bir manzara yok maalesef. Arac ile gecerken ani olarak cektigim bazi yerler var ama paylasmaya degmez diye dusunuyorum.
haddim olmayarak hatirlatmak isterim daha doğrusu portfolyonuzda bu tarz fotolar görmeyi merakla hevesle beklerim...
-portreler (erkek)
-yöresel eşyalar
-mimari ayrıntılar
-yöresel meyvalar bitkiler
çekecek birşey bulamıyorsanız belki sıtkınız sıyrılmıştır bizden yada paylaşmaktan.. ama bizler hem fotolarınızı hem yazılarınızı beklemekteyiz..
İlgili olabilecek konular
-
Emekli Dijital Kimlik Kartı Oluşturma E Devletten
09 Tem. 2024, 03:41 prodersler
033409 Tem. 2024, 03:42
prodersler -
Samsung Dijital Fotoğraf Makinesinde Yatay Çizgiler Problemi
28 Haz. 2024, 12:45 alisamilx
2101728 Haz. 2024, 16:26
alisamilx -
Hangi Fotoğraf Makinesini Almalıyım?
06 Mar. 2023, 00:49 alperencnky
1166231 May. 2024, 19:07
compozer -
-
Listede Olmayan Fotoğraf Makine Modeli.
12 May. 2024, 23:54 mr.mehmet
055312 May. 2024, 23:55
mr.mehmet -
Fotoğraf Makinemle Çektiğim Fotoğraflarda Siyah Leke Var
18 Kas. 2023, 19:50 edaak123
1133730 Ara. 2023, 01:28
mustafa_ozdag -
15 Bin Tl Bütçe Fotoğraf Makinesi Önerisi (fotoğraf + Video)
19 Mar. 2021, 16:12 eburamcet
0205830 Eki. 2022, 16:44
thief_88 -