Fotoğrafçılık Forumları
Dijital Makine Alacak Yenilere Özel
Başınıza öyle uzun bir dert sarıyorum ki kızgınlıkta ateş çıkacak gözlerinizden.
DİJİTAL KAMERALAR, OBJEKTİFLER Teknik Özellikler
DİJİTAL MAKİNE VE FOTOĞRAF NEDİR:
Bu günlerde, bütün insanları bir dijital fotoğraf makinesi tutkusu aldı gidiyor. Bu makinelerle ilgili genel bilgilerin yanında, analog makineler, film ve objektiflerle ilgili bazı özet bilgileri de bu yazıda bulacaksınız. Detaylar okuyucuyu sıkar. Belki dozu ayarında tutmak mümkün olmayacak ama işin sırrı detaylarda gizlidir. İlginizi uyanık tutmak için konuyu bölük-börçük yazının her yerine serpiştirdim. Konuları parça-parça işlememizin sebebi, okuyucuyu sıkmadan okutmayı amaçlamaktadır..
“Dijital makinenin temel işleyişi basittir. Işığa duyarlı bir algılayıcı vardır; bu algılayıcı ışık enerjisini elektrik enerjisine dönüştürür. İşlemci çipi bu analog sinyalleri yorumlayıp görüntü verilerine çevirir; ardından da veriler bellek kartına kaydedilir.” Bu kadarcık mı? Aslında işlemci gördüğü alanın renk tonlarını ve ışık yansımasını sayılar halinde kodluyor, sonra bunları analiz ediyor işliyor ve bir harita yapıyor, işlemcinin yaptığı bu harita bize fotoğraf olarak yansıyor. Sonuç bu kadar ama sonuca gelene dek neler var bir bakalım. Fotoğrafın temeli ışık olayıdır. “Yakın zamana kadar sadece uzmanların yapabildiği ışık çizimi ØώTO=foto=ışık;YPαØσ=grafos=çizgi günümüzde herkesin kolaylıkla uygulayabileceği bir seviyeye geldi.” Bütün ayarları kendi yapabilen ve film kullanmayan makineler görüntüyü kaydedip size fotoğraf olarak sunabiliyor.
Dijital makinelerin resim kalitesini etkileyen unsurlardan en önemlisi objektif ve ışık algılayıcıdır (elektronik film). Bunlara kısaca CCD (Change-Coupled device) ve CMOS (Complemantary metal oxide Semiconductor) algılayıcılar deniliyor. Objektif, görüntüyü (kayıp oluyor elbette) algılayıcıya ileten mercek düzenekleridir. “Basit merceklerin arkasına yüksek çözünürlük veren algılayıcılar koymak sadece milyon piksellik bulanık ve çarpık görüntüler oluşturur.” Yeni teknoloji ile üretilen objektifler, birçok element ve gruptan oluşturulan mercek düzenekleri, asferik denilen yontulmuş ince merceklerle ve (multi coated) bir-kaç kat özel kaplamalarla ışık ve renkleri doğru noktalara ileten kırma indisi yüksek son derece üstün teknoloji üretimlerdir. Özellikle geniş açı objektifler ışık ve renk kırılma noktalarını film düzlemine doğru aktarabilmek için özel gruplandırılmış çok ileri mühendislik harikalarıdır. (Leica, Zeiss; Nikon, Canon, Angeniux, Pentax, Minolta, Olympus, Tokina, Rollei) gibi prestijli markalardan söz ediyorum) Geniş açı objektifler en prestijli markaların bile zorlandıkları üretimlerdir. (sony, Carl Zeiss – Panasonic, Leica – Casio, pentax ve canon lenslerini neden kullanır dersiniz ? Oysa kendi ürettikleri mercekler de var .) Zum objektiflerde sabit odaklı olanlar örneğin 80 ~ 200 f/2,8 gibi olanlar muhteşem objektiflerdir. Geniş açıdan tele arasında f/3,5 – 5,6 gibi değişken odaklı objektifler daha yaygın ve daha ucuzdur. (Bunun anlamı geniş açıda en fazla 3,5, tele durumunda en geniş 5,6 f değeri verebilir demektir.) Bunlar kötü değildir ama diğerlerine göre daha az element kullanılmıştır, kabul edilebilir sonuç verir ve daha hesaplıdır. Az element kullanılan (aslında çok elementlerin birbirine giydirilerek inceltilmişi) birbirine iç içe yapıştırılmış asferik camlardan oluşan küçük boyutlu ve hafif mükemmel objektifler de var elbette. Profesyöneller zoom lensleri pek fazla kullanmazlar. Onlar için çoğu zum objektifler yetersiz kalır. Aslında sonuçlarını beğenmezler. Bir Safari veya vahşi Animal fotoğrafcısı 600mm 12 kg gelen devasa bir objektifi niye taşır acaba; oysa 2 kg gelen aynı odak uzaklığında tele objektifler de var. Sebebi basit : maximum odak uzaklığında aydınlık olması, sabit odaklı olmaları, ışık geçirgenliği, renk düzlemini aynı noktaya düşürebilmeleri, dış kenarlarda ton farkı
selamlar afrikali..
oncelikle yazinin tamamini okudugumu soylemek istiyorum.. saatler sonrasinda bitirmeyi basardim..
...
aklimda kalan bazi sorular var aslinda.. neden ressamlar mesela yesil rengini kullanmak yerine mavi ile sariyi karistirarak elde ediyorlar? ..
......
nikon d2h makinenin sensorunun faveon x3 olmadigini eklemek istiyorum.. nikon d2h serisinde kendi urettigi jfet lbcast sensorunu kullanmaktadir..
.......
leica'nin R8 ve R9 body'lerle kullanilacak digital back'i de leica tarafindan degil kodak tarafindan uretilmistir.. 16 degil 10 megapixelliktir..
.......
"Grup ve element sayısı merceğin kalite göstergesidir. "
bunun oyle olmadigini dusunuyorum.. mercegin kalitesini, kullanilan elementler belirler ama sayisi degil.. grup ve elementlerin sayisi, zoom objektiflerin isleyebilirlikleri icin gereken duzeneklerin parcalaridir..
prime lenslerde daha az grup ve elementler bulunur..
........
bu arada kursun'un fotograflamasi ile ilgili soylediklerin icin de tesekkurler.. ama ne yazik ki her kursunun hizi ayni degildir.. o yuzden 884 metre uzakliktan atilacak kursunun, 1 saniye sonrasinda kamera tarafindan yakalanmasi olasidir ama kesin degildir..
ama tabii ki onemli olan karanlik ortamda, flash yardimiyla ve shutter'in acik kalmasiyla cekimin yapilamsidir; ki sen de belirtmissin onu..
.........
........................
daha baska hatirlayamiyorum su anda..
..afrikali ben kendi adima tesekkur etmek istiyorum.. bircok sey ogrendim yazinizdan..
boylesine uzun bir yaziyi usenmeden yazarak, toplayarak derlemeniz takdire deger bir durum.. eminim bircok arkadasimiz da benim gibi yazinizdan faydalanacaktir ileride ve satin alma sureclerinde kararlarini gozden gecireceklerdir..
tesekkurler..
sayın afrikalı parmaklarınıza, gözünüze, beyninize sağlık...
artık forum açan arkadaşlara ilk olarak bu forumu önererek yardımcı olmak çok daha mantıklı olacak..
kendinize iyi bakın.. kalın sağlıcakla..
Öncelikle iyi dileklerinize teşekkürler...Nikon D2h kullanılan sensörü ben söylemedim, bir kaynaktan bularak yazdım ve "Bu sensör faveon x3 çipidir, ama Nikon kendi böyle isimlendrmiştir." diye yazılmıştır. Leica elbet çip ürticisi değildir kodak tarafından üretildiği doğrudur. Ressamlar bunu neden yapar bir üye ressam +fotoğrafçı arkadaşımız var cevabı ona bırakalım, biz ukalalık etmiş olmayalım. Mercek konusuna gelince; bilirsiniz ki, çok mercek kullanımı artık zorunlu değil; neden çünkü yontulmuş ve iç içe geçirilmiş (böyle mi ifade etmek gerek bilmiyorum yani çift numaralı gözlük camı gibi bişey..) mercekler artık boyutu küçülttüler. Fakat bu az mercek anlamına gelir mi? Eğer az grupla bu işi başarmış olsalardı neden masraflı olan çok gruplandırmaya gitsinler. Bazı eksik anlatımlar olabilir, yanlış da olabilir lütfen düzeltiniz. Bir bilgiçlik iddiası taşımıyorum. Ben hala analog Nikon'dan vaz geçemiyorsam, dijital konusunda konuşmak pek yakışık almaz; değil mi?... selam ve muhabbetlerimle... Bir de Elmalı kompitür kardeşim, o şiir kimin? okumak istemiyorum açıkcası çünkü oraya takılıp kalıyorum ve dön, dönnn,d....çok muhteşem bir duygu akıyor bu dizelerde be!...
sayın afrikalı,
öncelikle şiiri beğenmenize çok sevindim..
bu şiiri yazan Nurullah Genç adlı bir üstad.. Halen Erzurum İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde doçent olarak görev yapmakta diye biliyorum..Ortalıkta dolaşan saçma sapan şairlerden değil.. Şiire kendini adamış bir insan..Aşkı öyle güzel tanımlıyor ki; bir şiirini okuduğunuz zaman, diğer şiirlerini mutlaka okumak istiyor insan...(en azından ben öyle hissettim )
madem çok hoşunuza gitti.. arasıra birkaç kuple yazarım buralardan
gelmedin; son hayal da yanıp yanıp kül oldu
bu deruni kavgada kırılan, gönül oldu
şimdi menziller elem; yürek duman; sine çak
devleri mahkum eden hayatım şimdi helak
kalın sağlıcakla..
okumak isteyipte sabrı olmayanlara bi öneriniz varmı??
aslinda sadece ufak tefek ayrintilar afrikali, onemli degiller dogrusu.. bu arada jfet lbcast sensoru, faveon sensoru gibi benzer karekteristikliklere sahip olabilir.. onemli olan bizleri mutlu etmesi..
...
afrikali, ben neden nikon diye sormak istiyorum size aslinda.. yani nikon'un nedir artisi?..(bunu sadece merakimdan soruyorum, sakin yanlis anlamayin..)
............
ama simdi nikon dedim, aklima cmos ve ccd hakkinda soyledikeriniz geldi..
ccd'nin cmos'dan kaliteli oldugu dogrudur..
ama ozellikle bir web adresini size soylemek isterim:
http://www.dalsa.com/markets/ccd_vs_cmos.asp
.... her ikisinin de artilari ve eksileri vardir.. neyse.. zaten su anda sony'nin de nikon icin cmos sensor uretmesinin nedenleri vardir.. veya artik kendi kullandigi camcorder'larinda cmos'u tercih etmesinin..
..bunlari soylemek istedim, cunku forumda cok kereler karsilastim, insanlar sirf ccd sensorlu diye makine secimine gidiyorlar.. halbuki bu cok yanlis.. onemli olan kullanilan teknolojidir.. sensorden saglanacak faydadir.. fiyattir..vs..
..................
Yazının tamamını okumayı bölmeden kesintisiz bir şekilde bitirdim, bi ara gözlerim gider gibi oldu
dadanagast okuma süresi konusunda senden tarafım...
bildiğim ve bilmediğim bir çok konu hakkında bilgi sahibi oldum hazırladığınız için teşekkür ederim.
Yalnız Pro1 alırken ben karşılaştırmadım, 350D yada D70S düşünürken para sorunu ortaya çıktı S2 IS alayım derken baktım buna yetiyo Sony F828 i Hiiiç düşünmeden ve incelemeden Pro1 aldım. Şimdi ise "Canon power shot pro1 en mükemmel Layer objektif kullanır ama işlemcisi renk tonlarını işleyemiyor, Noise oluşuyor." kısmından dolayı düşüncedeyim.
Bilgi için yeniden teşşekkür ederim.
#meraklisi' tarafyndan 17.12.2005 23:25:54 tarihinde düzenlendi.
kısa olmuş kitabın devamını yazmamışsın .havalar soğudu kışın yan etkileri ama şaka aydınlatdığın için tşk ederim ellerine sağlık oku oku bitmiyo #fotoser' tarafyndan 17.12.2005 23:47:01 tarihinde düzenlendi.
#fotoser' tarafyndan 17.12.2005 23:49:54 tarihinde düzenlendi.
meraklisi, pro1 bence harika bir fotograf makinesi.. ki o grupda tek bir birinci yoktu.. isin gercegi, kimisi icin olympus 8080'ken birinci, kimisi icin pro1, kimisi icin f828, kimisi icin A2, kimisi icin de nikon 8800'du..
noise hepsinde varolan bir problem.. ve pro1'da kullanilan L serisi lensin onemi cok buyuk..
bence hic de kotu bir tercih degil..
..zaten afrikalinin, onlari soylerken ki amaci; mukemmel makine olmadigini vurgulamakti..
gercekten de her birinde eksiklikler var.. ve bence bizler, cok fazla kafa patlatiyoruz ufacik sorunlar hakkinda..
....................
ben birsey daha eklemek istiyorum.. 35mm film kalitesini, 10-12 mp'lik digitaller geciyorlar artik.. renk, kontrast ve keskinlik acisindan cok daha ilerdelermis; ki bu konu hakkinda da konusmustuk forumda daha once.. yani 22mp'ye gerek yok..
...
Bir fotoğraf tutkunu ne kadar ince ruhlu olabiliyor,sanatçı ruhlu demiyorum zaten her birisi potansiyel sanatçıdır bana göre; Applemac, teşekkürler ... Bir yıldırım daha çaktı ruhumun afakında... Bu ne güzel şiirler ya Rab! Demek ki daha söylenmemiş çok söz var, onları bulup söylemek şairlere duyurmak ve paylaşmak ta duygu insanlarına kalıyor. yeniden şükranlarımı sunuyorum..Sn. Dadanagast "Neden Nikon" diye sormuş. İlk aşk Dadanagast, ilk tutku.. İlk aşkları kaçıranlar, yakalayabildikleri ilklerden vaz geçemezler... Bir vefasızlık yapmak gibi bir şey. Bu bir kalem de olabilir, bir başka şey veya sizin gözünüzle bakan makine de... Galiba işin sırrı gönülde gizli.. Yaa Mac'li kardeş bizi ne hallere koydun, gördün mü şimdi yaptığını?....
İlgili olabilecek konular
-
Emekli Dijital Kimlik Kartı Oluşturma E Devletten
09 Tem. 2024, 03:41 prodersler
033409 Tem. 2024, 03:42
prodersler -
Samsung Dijital Fotoğraf Makinesinde Yatay Çizgiler Problemi
28 Haz. 2024, 12:45 alisamilx
2101728 Haz. 2024, 16:26
alisamilx -
Hangi Fotoğraf Makinesini Almalıyım?
06 Mar. 2023, 00:49 alperencnky
1166231 May. 2024, 19:07
compozer -
-
Listede Olmayan Fotoğraf Makine Modeli.
12 May. 2024, 23:54 mr.mehmet
055312 May. 2024, 23:55
mr.mehmet -
Fotoğraf Makinemle Çektiğim Fotoğraflarda Siyah Leke Var
18 Kas. 2023, 19:50 edaak123
1133730 Ara. 2023, 01:28
mustafa_ozdag -
15 Bin Tl Bütçe Fotoğraf Makinesi Önerisi (fotoğraf + Video)
19 Mar. 2021, 16:12 eburamcet
0205830 Eki. 2022, 16:44
thief_88 -