mim-ayse
mim-ayse (üye)
İstanbul / Meraklı

Yeni Başlayan Birisi İçin S3 Doğru

Merhabalar herkese. Bende bir süredir takip ediyorum yazılanları. Fotograflara eskiden beri merakım vardı ama elimde makinam olmadığı için sadece izlemekle yetiniyordum. Şimdi artık makina alabileceğim. Bunun için 1000 ytl kadar ayırabiliyorum. Sizlerin yazdıkları doğrultusunda canon s3 modelini beğeniyorum. Ama alıp da fotograf çekmeyi öğrendiğimde keşke bunu değilde şu modeli alsaymışım demek istemiyorum. Fotograf işine yeni başlayan biri olarak sizce de s3 doğru bir seçimmidir?

Tarih: 5 Ocak 2007, 10:20 - İp: 88.***.**6.234
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

mim-ayse hosgeldin..arkadasların gozardı ettigi fakat sizin acıkca yazdıgınız gıbı,yeni başlayacak birisiniz...bu durumda dslr almak sizin için para harcamaktan baska bırsey ifade etmeyecektir..hatta size karmasık gelip fotograftan sogumanıza dahi neden olabilir,cok ornegini biliyorum..arkadaslar bıraz gercekcı olalım lutfen, ehliyeti olmayan birisine al bir corvette asfaltın kralı ol demek gibi..bu işe yeni başlayan birisinin kompakt bir modelle baslaması tabiki daha uygun..ve eger gelişmek istiyorsada manuel kullanıma uygun bir kompaktla..size artık normal geliyor olabilir ancak s3 gibi ileri kompakt bir makine bile buyuk ihtimalle ilk basta ayse hanıma fazla gelebilir,kaldıkı dslr alması???

ozelikle aksiyon degil es dost doga fotografı,insan manzaraları portre gibi fotograflar cekecekseniz s3 dogru secim olacaktır.pişman olacagınızı sanmıyorum en fazla daha ileri bir makine alma gereksinii duyabilirsiniz..ayrıca unutmamk gereken birşey daha varki:onemli olan makine degil fotografcıdır...ve siz makineye ısınamamıssanız dunyanın en iyiside olsa size birsey katmaz...s3 iyi bir makine,onun dısında sizinde belirttiğiniz a640 (sanırım 6) 6x optik zoomuyla yeterli bir makina olacaktır...kolay gelsin..bol fotograflıgunler

Tarih: 5 Ocak 2007, 18:48 - İp: 88.***.**3.96
4/3
4/3 (üye)
Ankara / Meraklı

s3'ün 36mm den başlayan lensi seni mimari çekimlerde zorlayabilir.canon'un 28mm den başlayan ve daha compact makineleri var S60-S70-S80 gibi.ayrıca s60 ve s70 raw çekebiliyor.bunlarıda incelersen daha sağlıklı bi seçim yaparsın bence.

Tarih: 5 Ocak 2007, 23:13 - İp: 85.***.**4.23
mim-ayse
mim-ayse (üye)
İstanbul / Meraklı

antika; teşekkür ederim özelliklede stbilizasyon açıklaman için teşekkür ederim. Böyle teknik terimleri kullandıkça açıklamalarını yaparsanız benimgibi yeni başlayanlar daha iyi anlayacaktır.

gaijin ; hoşbuldum ama lafın gelişi değil gerekten çok hoşbldum. burda olmaktan büyük keyif alıyorum Bu arada model olarak iki seçeneğe indirdim. s3 ve A640 .
A640 görüntüsüde, boyutunda ve ekranında ama s3 özelliklerinde bir makine yok değil mi

4/3 ; lwnsler hakkına da pek bir biim yok dediğim gibi hiç bişey bilmiyorum sanki lenslr gelmeden öncebiraz makneyi nasıl tutmam geretiğini, ışık ayarlarını falanöğrenmem gerekiyor. mm lens terimleri okadar uzk geliyor ki bana nasıl arlyacağım hakkında en ufak bir bilgim yok

#mim-ayse' tarafından 05.01.2007 23:29:21 tarihinde düzenlendi.

#mim-ayse' tarafından 05.01.2007 23:40:03 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 5 Ocak 2007, 23:27 - İp: 85.***.**7.59
4/3
4/3 (üye)
Ankara / Meraklı

teknik olarak benim de pek fazla bilgim yok ama basitçe daha küçük "mm" daha geniş açıyı ifade ediyo.mesela yüksek geniş bir binayı ve birazda çevresini çekmek için geniş açıya ihtiyacın olacak.kısacası fotoğraf karene daha fazla şey sığdırmanı sağlıyo.aslında kararını da çok etkilemek istemiyorum ama s3 yada A640 alırsan ilerde şunları söyleyeceğine eminim : keşke daha geniş açıya sahip bi lensim olsa ve keşke raw çekebilen bir makinem olsa.

ya aslında buldum niye bu makinaları önerdiğimi :mesela bir s70 alırsan muhteşem bir kompact makinen olucak ama s3 alırsan sıradan bir slr like sahibi olacaksın.

Tarih: 6 Ocak 2007, 00:29 - İp: 85.***.**4.23
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

mim-ayse,

36x24mm'lik bir dikdortgen dusun. Bu eski 35mm'lik makinalardaki bir film karesinin boyutudur. Simdi bu dortgenin tam ortasindan bir dikme cik, mesela 50mm falan. Iste o dikmenin ucundan film karesine bakildiginda karenin genisligi 50mm'lik bir lensin gorme acisina esittir. Dikmenin boyu daha kisa olursa mesela 28mm, aci daha genis olacaktir, daha uzun olursa, mesela 300mm, aci daha dar.

Iste cesitli lenslerin gorus acilari (derece cinsinden):

24mm
En : arctan(36/2*50)*2= 73.74
Boy : arctan(24/2*50)*2= 53.13

28mm
En : arctan(36/2*50)*2= 65.47
Boy : arctan(24/2*50)*2= 46.40

36mm
En : arctan(36/2*50)*2= 53.13
Boy : arctan(24/2*50)*2= 36.87

50mm
En : arctan(36/2*50)*2= 39.60
Boy : arctan(24/2*50)*2= 26.99

Goruldugu uzere mm ne kadar yukselirse, aci o kadar daraliyor.

Mimari cekimlerde veya peysajda genis aci en makbuludur.

Genis acili lensler goruntuyu kenarlara dogru cekerek yuvarlatmak suretiyle deforme ederler. Dar acili lensler goruntuyu koseler dogru cekerek deforme ederlerler. Her iki durumda da deformasyon ne kadar az ise, lens o kadar kaliteli demektir.

Agirligi 1kg olmasaydi 24-120mmlik mukemmel lensi sebebiyle icin Sony R1 onerirdim, ama neyse.

Tarih: 6 Ocak 2007, 01:43 - İp: 85.***.**3.108
ral
ral (üye)
İstanbul / Amatör

evet...arkadaşlar haklılar...

karar vermen gerekn konu sanırım şu..
geniş açı mı ? yüksek zoom mu?
yani fotoğraf karesine daha çok şey sığdırabilmek mi...
yada çok uzaktaki nesneleri yakınlaştırırak çekmek mi?

geniş açı daha önemi ise..4/3 ün önerdiği geniş açı objektife sahip compact makinler...

yok ben zoom yapmayı severim dersen...o zaman s3 , h5 , fz7 vs gibi makineler tavsiye edilebilir(bu makinleri kompactlardan ayıran en önemli özellikleri yüksek zoom kapasiteleri)

Tarih: 6 Ocak 2007, 11:16 - İp: 88.***.**0.56
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

ben sony h1 kullanıyorum ve geniş acı konusunda acık konusmak gerekirse sıkıntı cekmedim hiç...yeni başlamıs bırısı ıcınde cok buyuk sorun olacagını dusunmuyorum..yuksek zoomunda gunluk kullanımda cok fazla ihtiyac duyulan birşey oldugunu dusunmuyorum..200 mm den sonrası oyle cok fazla işe yaramıyor ve yuksek mm aralıgı mercek sayısını artırdıgı ıcın kaliteyede etki ediyor..canon a640 s3ten cok geri bir makine degil..manuel kullanım ımkanı var..tasıma kolaylıgı bakımındanda digerlerine gore iyi bir makina..raw sizin işinize ne kadar yarar bilmiyorum ama aslında gerekli bir format..tercihinizi
tasıma kolaylıgı acısından a640 yada 4/3 un dedigi makinelerden yana yapabılırsınız,ancak s serisi hakkında benım bılgım yok malesef..seciminizde kolay gelsin

Tarih: 6 Ocak 2007, 15:11 - İp: 88.***.**3.96
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Gijin geniş açı kullanmadığın için kıymatini bilmiyorsun. Kullanınca bu seferde o olmadan edemiyorsun.9500 kullanınca s2 kullanmak gelmiyor insanın içinden.
Eskiden zoom hastası idim.Fakat şimdi geniş açının daha gerekli olduğunu düşünüyorum.Hatta 9500 keşke 24 mm den başlasa ve 300 e çıkmayıp 200 mm de bıraksa.Çok daha iyi olur.
Bu nedenle ben aslında canon pro 2 çıkar ve 28-300 veya 24-200 gibi bir aralıkta olur diye bekliyordum.
Tabi bunun yanında diyafram değerleride önemli.s2 deki 2.7 -3.5 iyi bir değer.Ama 9500 deki 2.8-4.9 çok sıkıntılı oluyor.Telede enstantane hızı hiçbir zaman 1/1000 i bulmuyor.Buda titreşim engelleme sistemi olmayan bir makina için kötü.
dediğim gibi pro 2 çıksa 24-200 olsa diyaframı 1.8-2.8 falan olsa olağanüstü bir makina olur.Titreşim engelleme ile tebi.

Tarih: 6 Ocak 2007, 16:41 - İp: 85.***.**1.29
mim-ayse
mim-ayse (üye)
İstanbul / Meraklı

Yeniden merhaba herkese. Size daha önceki haftalarda yazmıştım ve o zamandan beridirde araştırıp duruyordum. Ne alsam yanlış bi iş yapmasam diye. Neyse kredi kartı puanlarımızdan dolayı teknosayla anlaşmalı olan bankanın bir indirimi gündeme geldi. Seçme hakkım yok ama FujiFilm FinePix S9500 makineyi neredeyse %50 indirimle alabiliyordum ve daha fazlada kafamı karıştırmadan bu makinenein siparişini verdim. Önümüzdeki hafta içerisinde yeni makinem elimde olacak ve beim cebimden 650 ytl gibi bir para çıkacak sadece. Yaptığım ne derece doğru bilmiyorum ama bu indirim beni caydırdı. Ha bunu almasam ne alacaktım . Canonun s3 modelinde karar kılmıştım. Onun yerine FujiFilm almış oldum...
Bu arada bu işe merak sardığımı duyan kuzenim :'bende bir ara bir arakadaşın gazına gelip bi makine aldım ama kullanmasını dahi bilmiyorum al bi süre sen kullan hem sen öğren hemde bana öğret' dedi. Bende seve seve aldım tabi. Onun makinesi de canon eos 20 d. Şimdilik Canonu kurcalıyorum, nasıl kullanılır bilmiyorum.
benden gelişmeler böyle. yardımcı olan herkese sevgiler

#mim-ayse' tarafından 17.01.2007 23:07:04 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 17 Ocak 2007, 10:38 - İp: 85.***.**1.144
mim-ayse
mim-ayse (üye)
İstanbul / Meraklı

Günaydın;
Evet sonunda dün akşam yeni makinem geldi. FujiFilm FinePix S9500 artık benim. Dün gece saatlerce kurcaladım durdum. Anlamaya çalıştım. Deneme çekimleri yaptım. Ama içindeki kart 16 mb olunca sürekli resimleri silip yeniden çekmem gerekti. Bu gün şarjlı pil ( şarj makinem var), kart ve makineyi koruyacak bir çanta alacağım.
Makinemi uyurken başucuma koydum gece defalarca uyanıp baktım Beni fazla heyecanlandırdı. Şimdi nerden başlayacağım bilemiyorum , internetten öğretici notlar ve makinenin kullanımıyla ilgili bilgiler araştırıyorum. Yardımcı olabilecek notlarınız varsa sizlerin de yardımını bekliyorum. Umarım bir gün ben de size güzel fotoğraflar gönderebilirim
Sevgiler

Tarih: 19 Ocak 2007, 10:09 - İp: 88.***.**8.57