as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
as
as (Üye)

3200 ıso çekimi sırasında arabanın farlarının makinayı etkilemesi sonucu fotoğrafı önce koymamayı düşünmüştüm ama sonra inceliyenlerin aklına yanlış bir şey gelmesin diye fotoğrafı olduğu gibi yükledim.Aracın tam çekim sırasında oradan dönmüş olması şanssızlık oldu.
15x optik zoom olayı kafana yattı değilmi.

Tarih: 25 Haziran 2006, 15:59 - İp: 85.***.**7.254
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

yukaridaki yazilar, inceleme sitelerinden alinmis yazilar..

bunlar ise, r1'in kullanma klavuzundan alintilar adnan.. en alttaki semadan, zaten herseyin ne oldugu acikca gorulmekte..
tabii bu noktada yanlis bir anlasilma olmasin diye, sen de haklisin demek istiyorum, cunku sonucta optik zoom'u kullanilarak fotograf elde ediliyor.. ama fotografin aliminda ekstradan 15x'lik zoom yapabilen bir optik kullanilmiyor.. yine sonucta, 5x optik zoom'luk sistem kullaniliyor..
peki bu ne demek? sonucta 10mp'de fotografi cekip, sen fotografin ortasinda kalan kismini cikarirsan ayni sey olacaktir demektir..
ekstradan birsey olmadigi icin de, ben, optik zoom diye adlandiramam smart zoom ozelligini.. zaten o yuzden de butun sitelerde, digital zoom ozelligi diye anlatiliyor smart zoom ozelligi..

smart zoom'un kalitede de bir etkisi vardir diye dusunuyorum.. mesela bir 15x'de bir tane de 10mp'de cekip, fotografin o kismini crop yaparak, %100 oraninda imageshack'a yukleyerek bizlere gosterebilir misin? sonucta 1'er megapixellik fotograflar olacagindan, yuklemede sorun olmaz..

Tarih: 25 Haziran 2006, 16:05 - İp: 62.***.**2.10
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

adnan, nesi yanlis anlasilacak ki.. sonucta fotograf iyi cikmadi diye yuklemek istememissin basta, cunku pozlama etkilenmis hakli olarak farlardan.. benimkisi tamamen espri..

.......

adnan, bu arada bu fz30 olayinin aciklandigi sayfa tamamen palavra.. 35mm'yi sanki elde ediyorlarmis gibi gostermeye calismislar; ama sonucta lensin degeri 35-420mm yani 35mm'den basliyor.. ortada biraz daha genis aci yakalama diye birsey yok yani..
ayni r1'de olan gibi, sensorun ortasini kullanarak daha yuksek zoom yapilmis gibi oluyor.. ayni olay d2x'de de var biliyorsun.. ama tabii d2x'de su kadar optik zoom artiyor diye bir ibare yok.. ama iste, dosya buyuklugu azaldigi icin makine 8fps'de cekim yapabiliyor.. ve kullanilan lenslerin mm'si, 35mm'ye gore dusunuldugunde ikiye katlaniyor..
ayni olay d2x olayinda da var.. sonucta ekstradan bir 200mm'lik objektif, basta 1.5x crop faktorunden dolayi 35mm'de 300mm gibiyken, 2.0x olunca 400mm gibi olmuyor.. sonucta 200mm'lik objektif 200mm'likdir.. ama sensorde daha dusuk bir alanin kullanilmasindan dolayi, fotografin orta tarafi alinir ve sanki daha yuksek zoom yapilmis gibi olur... halbuki ayni islem photoshop'da da yapilabilir..

Tarih: 25 Haziran 2006, 16:17 - İp: 62.***.**2.10
as
as (Üye)

İlker zaten aynı şeyden bahsediyoruz.Makina farklı bir crop faktör uygulayarak aynı lens aralığında zoom mesafesini 15x e çıkartıyor.10mp. de 15x zoom yapma şansım yok.O yüzden sana öyle bir fotoğraf gösteremem çünkü makina 15x zoomu seçersen mp. yi ona göre ayarlıyor.
Sonuçta 5D de 50mm. lik bir lens nasıl 350D de 75mm. oluyursa crop faktörü 24-120 mm.lik bu lenside 15X optik zoom olarak kullanıyor.Tıpkı FF de 50mm. e olan lensin 350D de 75 mm. olmasında dijital zoom olmadığı gibi.O yüzden buna dijital zoom dersek crop faktörlü bütün makinalar dijital zoom kullanıyor demek olur.Bu da bence yanlış olur.

Tarih: 25 Haziran 2006, 18:27 - İp: 85.***.**3.231
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

Adnan sen bu zoom örneklerini nerede çektin? Bizim buralara benziyorda... Eğer hala buralardaysan ağırlayalım seni [>:D

Tarih: 25 Haziran 2006, 19:49 - İp: 85.***.**6.57
malcom
malcom (üye)
İstanbul / Amatör

manuel ayarlarda cekildi.

Tarih: 26 Haziran 2006, 09:30 - İp: 85.***.**9.104
gantry
gantry (üye)
Aydın / Amatör

SLM HERKESE.TATİLDE OLDUĞUM İÇİN PEK UĞRAYAMIYORUM FORUMA KUSURA BAKMAYIN.DÖNÜŞTE TELAFİ EDERİM.ÇEKTİKLERİMİDE PAYLAŞIRIM.HERKESE TEKRAR SELAM.

Tarih: 26 Haziran 2006, 12:25 - İp: 217.***.**4.26
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

SELAM AS.

DAHA ÖNCE DE SORMUŞTUM ama gözden kaçtı galiba

Şu 15 zoom olayıyla ilgili olarak. Diyelimki biz 120 mm de yani zoomun son noktasında fotoğrafı çektik, ve ortasından 1 megapiksellik bir kısmı croplayıp çıkarttık.

Diğer yandan aynı manzarayı 15 smart zoom kullanarak çektik.

Bu durumda 15 smart zoomla çektiğimiz görüntü ile, 120 mm nin ortasından kesip çıkardığımız 1 megapiksel boyutundaki görüntü aynı mı olurmu.

Yani smart zoom olayında makina bizim yerimize crop mu yapıyor ?

Tarih: 26 Haziran 2006, 18:47 - İp: 88.***.**9.105
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Bana göre bu tamamen bir aldatmaca. Yani normalde zoom yapmasında crop yaptığında aynı 1 mp lik alanı elde edeceksin.
Fz 30 dada aynı aldatmaca var.Aslen hiçbir işe yaramayan bir özellik.
Ama benim makinam 15x veya 19x demek için iyi.

Tarih: 26 Haziran 2006, 19:02 - İp: 88.***.**5.54
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

pazarbey haklisin..

okyanus ayni dedigin gibi, makine yine 120mm'lik zoom yapiyor ama 1mp'lik alani kesip cikariyor, hatta r1'in kullanma klavuzunda soylendigine gore, dijital olarak buyultuyormus ve herhangi bir bozulma da olmuyormus kenarlarinda.. yani ekstradan bir dijital katki da var olyin icinde.. tabii bunu en iyi adnan'in birkac ornek gostermesiyle gorebiliriz.. cuunku soylendigine gore, fotograf kalitesinde kayip olmuyormus..

....

adnan merhaba dostum..
15x optik zoom demek, benim tanimimla, 24mm'den basliyorsa lens, 360mm'ye kadar zoom yapabilmesi demek..
evet dedigin gibi canon 5d'de kullanilacak 50mm'lik objektif, 350d'ye takilirsa 80mm'ye denk gelir, o da sensorun 1.6x crop faktorunden dolayi.. ama burada onemli nokta, lensin yine de 50mm oldugudur..
r1'in lensi ise, 35mm standartlarina uygulandiginda 24-120mm'ye denk geliyor.. ayni 350d'de 18-55'in, 35mm'ye uyarlandiginda, 28-90mm oldugu gibi..

smart zoom olayinda ekstradan bir optik zoom yok, cunku makine sadece sana, photoshop'un yapacagini direk veriyor.. cunku kullanilan sensor alani dusuruluyor, crop faktoru 3x'e denk geliyor, o yuzden de 5x optik zoom, 15x gibi oluyor..
eger ki 10mp'de 15x zoom yapabilseydi, o halde optik zoom olurdu; ama makine sadece 10mp'lik fotografi alip ortasini cikarip sana veriyor..
ayni sekilde 350d'nin 8 mep'lik fotografindan 800 pixellik goruntuyu cikarirsak, 18-55mm lensi, 3x zoom yapiyor gibi olmaz, 9x zoom olur.. ama iste bu sedece gercek fotografin ortasindan cikarilmasi..

full frame ile crop faktoru olan makineler arasindaki iliski de ayni.. iste canon 5d'ye 50mm'lik lens taktiginda, 50mm'lik lensin verecegi alani goruruz.. oysaki 350d'ye taktigimizda, yine 50mm'lik lensin verecegi goruntu kadar yakinlasir fotografi cekilen yere, ama sensorun kucuklugunden dolayi, fotografin orta kisimi kesilir.. ve sanki 80mm'lik objektif canon 5d'ye takildigindaki goruntu elde edilir..

bu noktada seni anliyorum, cunku senin soyledigin, o halde butun makinelerinki digital zoom gibi oluyor diyorsun.. ama iste r1'den alacagin pixel sayisi 1 mp'yue dusuyor.. ayni sekilde hangi makineyi alirsak alalim, optik zoom'u yukselecektir.. dedigim gibi, 350d'nin uzerindeki 18-55 lensi 9x optik zoom'a sahiptir diyecegiz o halde.. veya 0.3 megapixelde 20x (mesela) optik zoom yapar diyebiliriz.. ama iste bunlar ayni seyler degil adnan.. makine sadece fotografin icinden kesim yapip sana sunuyor..

............

bak israr etme, gelirim izmire yanina..
ah keske gelebilseydim valla.. ozledim muhabbeti..
zaten bir dahaki gelisimde, martinik'e gosterecegim is bankasini, akbanki..

Tarih: 26 Haziran 2006, 20:13 - İp: 62.***.**2.10