Fotoğrafçılık Forumları
Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.
Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k
İlker desene benim 9MP fotoğrafları bile artık buraya koyacağım
Sana bir iş bankası fotoğrafı çektim,parmaklarını yersin pardon yani gözlerini ovuşturursun
Senin verdiğin adresten indirdiğim RAW programı için benim bilgisayar yavaş kalıyor biraz.En yakın zamanda upgrade lazım ama para nerde.Param olsaydı bir tane R1 alırdım.
İlker 30D ile Canon 18-200mm kombinasyonu,R1 den daha kaliteli fotoğraflar verir mi?
Ya da bir 18-70mm yada 18-105mm?
Galiba bu 18-70mm de IS özelliği vardı...
yine raw da cekildi. as ın gösterdigi ayarlamar yapıldı
bulent harika fotograf..
...
kivanc, gosterde fotografi parmaklarimizi yiyelim, aman, gozlerimi ovusturalim.. yoksa fotografdaki is bankasi, promosyon amacli banknot mu dagitiyordu?..
30d ve 18-200 kombinasyonu ile r1 kadar kaliteli fotograf alamayabilirsin kivanc..(boyle diyeyim de adnan'i sinirlendirmeyelim..)
bir yerde dslr aldigin icin, photoshop'da oynamayi da kabul etmis oluyorsun; cunku, photoshop dijitalin karanlik odasi..
ama bana 30d mi dover r1 mi dover diye sorarsan, kesinlikle 30d derim.. hem de acik ara.. super bir dslr ve su anda fiyati cok makul.. (ama eminim turkiye fiyati acayip ucuktur.. o halde ne desem yalan gibi oluyor.. )
18-70 diye bir lens yok canon'da kivanc.. ama 17-85 IS var.. biliyorum, ben de karistiriyorum.. evet, 17-85'de IS var ve kalitesi de bir L serisi lens kadar yuksek.. kesinlikle tavsiye ederim.. burada su anda 30d ile 17-85 ve 1gb'lik de extreme III kartinin fiyati 1100 pound civarinda.. yani 3000 ytl gibi mi oluyor.. aynen oyle.. bence mukemmel bir fiyat, cunku 20d ilk ciktiginda ki ben 20d'yi 17-85 ile almaya kafayi koymustum, ama 1450 pound civarindaydi ve o kadar parayi vermek istemedim.. inmesini bekledim ve o esnada iste kazara 350d'yi aldim.. neyse.. sonucta fiyat su anda cok daha fazla makul ve daha kaliteli bir makine 30d.. belki daha fazla megapixel yok ama ozellikleri fazla..
30d'nin en guzel ozelliklerinden biri, canon'un yeni koydugu nasil renklerde cikmasini cektigin objeye gore secebiliyor olman.. ayni olay, canon'un digital photo pro yaziliminda da var, ki ben raw fotograflarini orada istedigim moda getirebiliyorum; ama iste 30d'de makinede hazir var bu mod.. yani adnan'in soyledigi gibi aman ille de bilgisayara atayim orada canlilik kazandirayim olayi yok..
mesela bir portre modu, yuz tonlarini falan inanilmaz guzellestiriyor.. mesela landscape modu var, manzara fotograflarinda isteyecegin canliligi veriyor.. veya tamamen natural cikti da alabiliyorsun falan.. toplam 7-8 cesit mod var..
30d, zaten ele de cok guzel oturan bir makine.. 350d gibi plastikimsi degil..
..................................
eger ki turkiyede yaklasik ayni fiyata falansa, nikon d200, canon 30d'den bir gomlek ustte kesinlikle.. d200, ruya makine..
...................................
son olarak kivanc, herseyi sadece fotograf kalitesi olarak dusunme.. cunku bir fotograf makinesinde bircok onemli nokta vardir secim yaparken.. nasil kullandigin makineyi, rahatligi, sana saglayacaklari...vb.. onceki sayfalarda bir arkadas, d70s almis mesela.. ustune bir macro takip 1:1 oraninda macro avantajini sadece dslr ile bulabilirsin.. veya teleobjektif takarak cok yakinlastirmayi..
diger yandan d200 icin konusacak olursak, viewfinder'i bir ruya gibi bence.. makine ayarlarini cok hizli yapabiliyorsun.. eline inanilmaz iyi oturuyor makine.. ve resmen ben yillarca dag tas demem sana en iyi hizmeti veririm diye bagiriyor makine..
ve biliyorum sen su anda s9500'den sonra r1 mi alayim diye soruyorsun kendine.. benim sana tavsiyem s9500 gibi bir makineden sonra yine compact almaman kendine.. dslr..
ilker tesekkur ederim. ya yalnız adnan abi kac gundur yok. ne is?
onceden soylemisti, isleri yogunmus bu aralar..yakinda donecektir..
İlker,Adnan abi ve diğer katılımcı heyet,herkese selamlar.
İlker açıklayıcı yazın için teşekkür ederim.Bak sana ne diyeceğim.Bu www.dpreview.com adresi var ya,sen mutlaka biliyorsundur o siteyi.O site fotoğraf makinalarını galiba ingilterede test ediyordu.Sanırım
İşte bilhassa DSLR modelleri test ederken bazen aynı yerin fotoğraflarını çekiyorlar.Ben Nikon D200 ile Canon 30D'yi çekilmiş aynı fotoğraflar ile karşılaştırdım.Ve sana da mutlaka bir göz atmanı tavsiye ediyorum.Mesela aklımda kaldığı kadarıyla loş bir ortamda çekilmiş kayık fotoğrafı vardı.Tahmin edeceğin gibi 30D,o fotoğrafta D200'ü acı bir farkla ezip geçti,ben şahidim.
İlker herşey megapixel değil yani sende büyük baskılar almayacaksan ki 30D gibi kaliteli bir DSLR ile mesela 17-85 IS alıp çok kaliteli baskılar alabilirsin hemde bilgisayarda photoshop üzerinde oynama yapmadan,seninde dediğin gibi.
Fotoğraf kalitesi konusunda ise kafam bir miktar karışık.İnsanlar niçin fotoğraf çeker konusuna giriyor bu ve fotoğrafın amaçlarını oluşturuyor.Yani fotoğrafta kalite dışında aklıma birde esneklik geliyor.Sende bu konudan bahsetmiştin.Önemli olan aklına ese bir yeri rahatça çekebilmen ve iyi sonuçlar almandır.Bu sebep ile bir kaç kaliteli lens ve iyi bir body yeterlidir.Başkada bir unsur gelmiyor aklıma.
İlker madem 30D orada,20D çıkış fiyatından düşük bir fiyata satılıyor sende bir tane alsana.Yazın belki tekra İzmir'e gelirsin ve Adnan abi ile son raund kapışmasını 30D ile yaparsın.Belli mi olur belki kendisi bu sefer denize atmaya kalkar R1'ini.
İlkercim bende para yok valla.Bırak makina almayı daha kendime 1Gb xD kart alamadım.
Bu makinamı hiç satmayacağım,çünkü hediye.Üzerine DSLR alırmıyım orası meçhul.Baksana sende şahitsin R1 kalitesini yakalamak için en azından bir 30D ile iyi bir lens almalıyım.Türkiye fiyatı için şu kadarını söylesem sana yeterli gelir herhalde.
Bimeks'de euro artmadan 30D ile 17-85mm objektif ile satılıyordu.Ancak IS varmıydı bilemiyorum lens'in üzerinde.Fiyatı 2200 Euro idi.Yani şu euro fırlamadan önce 3500YTL civarında iken şu anda 4620 YTL
İlker inanabiliyormusun bir düşün.Bu kadar para vereceksin ve sadece küçük bir yakınlaştırma oranına sahip olacaksın ve üstelik 1700YTL olan R1'in 2.7 katı bir paraya mal olacak.Bence akıl akrı değil Türkiyeden bu makinayı almak.Ha para kazanmak isteyenler varsa bu işten o zaman mantıklı olabilir.Yoksa amatörce ise bu çok para.
Herkese iyi günler dilerim.En yakın zamanda görüşmek üzere.
Arkadaşlar, imageshack sitesinden toolbar'ı yüklerseniz (firefox uyumlu değil) basit bir şekilde aynı anda onlarca fotoğrafı yükleyebilirsiniz. brn bu özellikten oldukca faydalanıyorum. ayrıca çoklu yüklemelerde fotoğrafın embeddable kodunu veriyorki buda hiç bir şey yapmadan sadece copy-paste ile fotoğrafı eklemenizi sağlıyor.
Diğer değineceğim konu ise : Fotoğraf makineleri ve fotoğrafcı arasındaki ilişki... Hepimiz en iyi ata sahip olmak istiyoruz ama kaçımızın jokeyliği o atı koşturacak seviyede?
Bence artık makineden ziyade kendimize odaklanmanın zamanı geldi. Elimizdeki makineye tam hakim olarak temel fotoğrafcılık bilgilerini öğrenmeli ve bunun üzerine kendi tarzımızı oturtmalıyız. bir fotoğrafa baktığımda bunu R1 yada EOS 350D değil kıvanç yada ilker çekmiş diyebilmeliyim. piyasanın yeni ürün köleleştirmesine bir şekilde dur demek lazım! aldığımız makineleri kullanmadan satıyoruz. milyarlarca lira ödeyip makineler alan 10 kare bile çekmeden 3/1 fiyatına satan arkadaşlar tanıyorum. eminimki aynı makineyi 5 yıl kullandığımızda yıllar içinde çektiğimiz fotoğraflar daha net daha başarılı.. ne bileyim, her yönden daha! olacak. çünkü bu zamanda değişien bizim yeteneklerimiz olacak ve makine de buna itaat edecek. şu an kullandığımız SLR like yada SLR olsun tüm makinelerde tonlarca yetkin özellik var. ama bunları keşfedemeden yeni makine arayışlarında zamanımızı ve paramızı savuruyoruz. artık bu hız benim başımı döndürmeye başladı. Bir teknoloji satıcısı olmamama rağmen böyle olmamasını diliyorum. artık insanların aldıkları makineleri (TV_DVD_F. Makinesi vs.) kullanmasına izin vermeden değiştiren bir strateji var ve bence yanlış!
(yıllarca VHS filmleri arşivledim. sonra VCD çıkınca çöp oldu. VCDler de DVD çıkınca şimdi 500 filmlik bir DVD koleksiyonum var ama HD DVD ler çıkıyor. Geçenlerde uyandım. aynı filmlere para harcayıp duruyorum ve seyretmiyorum bile aslında hiçbirinin rafta kapladıkları alan dışında bir kıymeti yok! Artık yaşayamacağım şeyleri satın almıyor yada tüketmiyorum ve hiçbir şeyi biriktirmiyorum. her şey en güzel haliyle anılarımda yer ediyor zaten....)
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos30d/page24.asp
http://www.dpreview.com/gallery/photo.aspx?gallery=canoneos30d_samples&photo=18
http://www.dpreview.com/gallery/photo.aspx?gallery=nikond200_samples&photo=34
http://www.dpreview.com/gallery/photo.aspx?gallery=nikond200_samples&photo=13
http://www.dpreview.com/gallery/photo.aspx?gallery=canoneos30d_samples&photo=36
kivanc, bahsettigin fotograflar arasinda aman aman farklilik yok en basta.. o los cikan kayik fotografinda, d200 ile daha kaliteli bir lens kullanilmis ama iso daha yuksek, cunku daha genis diyaframda cekilmis.. acikcasi pek de adil olmamis..
sonucta canon'un yuksek iso performansi nikon'dan daha iyi.. ama iste basta da dedim, onemli olan sadece fotograf kalitesi degildir..
dedigin gibi, turkiyede cok pahaliymis.. yani 1500 kusur pound'a denk geliyor fiyat.. buradan %50 daha fazla gibi..
kaldi ki 1000 pound da olsa; haklisin, bizim gibi amatorler acisindan, ozellikle bu kadar hizli gelisen teknolojiyle her iki-uc senede bir makinelerimizi yenileyecegimizi dusundugumuzde, bir makineye 1000 pound vermek (turkiye acisindan) mantikli degil.. buradaki fiyati 750 pound, sadece body.. sonucta cok da yuksek degil ucret, bir 350d'nin ucreti 450 pound gibi su anda (body).. kaldi ki ben, bendeki 350d'yi kit lensiyle birlikte 670 pound'a almistim bir sene once..
30d gibi bir makineye sahip olmak isterim dogrusu, ama su andaki cok nadiren fotograflar cektigimi goz onune alirsam, almam sacmalik olur.. belki ileride.. zaten 350d'den cok da ustun bir makine degil 30d.. en azindan degistirecek olursam, bir digic III'yi bekleyecegim..
murat merhaba..
atin iyi olmasi gerekiyor ki, jokey'in kazanma sansi olsun..
saka bir yana; tabii ki haklisin.. ama bazi katilmadigim noktalar da var soylediklerin hakkinda..
oncelikle makinenin yetip yetmeyecegine bakmadan, daha pahaliya satilan, daha profesyonel bir cihaza para odemenin manasi yok.. ama iste insan degil miyiz?.. hep iyisine sahip olmak istiyoruz.. alabilecegimizin en iyisine..
bu bir yerde iyi, cunku, fotograf konusunda gelisim cok hizli oluyor..
keske su ozellik de olsaydi makinemde de sunu yapabilseydim dedigimiz anlar oluyor, iste o zaman da o kadar paralar sayip aldigimiz makine bize bir anlamda yetmemeye basliyor.. o yuzden alabilecegimiz en iyi makineyi almak bence onemli.. tabii paranin bir de oteki yuzu var; o kadar paralar sayip alinan makineleri belki de hic o arti ozelliklerini kullanmadan satacak oluyoruz, cunku, ne bileyim, yeni teknoloji urunleri o kadar muhtesemler ki, artik eskisinin yuzune bakmak bile istenmiyor.. simdi iso 6400'de de iso 100 gibi ceken makineler ciksa almaz miyiz hepimiz?.. (tabii bu olay bir yerde imkansiz gibi.. )
fotograflara bakinca 350d veya r1 degil ilker veya kivanc cekmis diye bakma konusunda sonuna kadar haklisin murat.. gercekten de bu makineleri alma sebebimiz, birbirlerimizle sidik yarislari yapmak degil, fotograf cekmek.. fotograf cekmek icin makine aliyoruz, ama, dslr alma bolumune cok takildigimizdan ister istemez aklimizdan cikmiyor hangi makineyle cekilince daha iyi olacagini ogrenmek..
.....teknoloji benim de basimi donduruyor, ama iyi yonde bu bas donmesi..
artik hergun birseyler cikariyorlar ama cikarilan seyler, daha cok makyaj yapilmis bir onceki urunlerden ibaret.. keske daha hizli davranabilseler, ama olmuyor iste..
..vhs filmleri ben 7-8 yasindayken vardi sanirim.. sanirim.. aradan kac yil gecti ve dvd cikti.. ve hd dvd'lerin cikmasina da birkac yil var.. en azindan hem de.. ben kac yildan beridir okuyorum cikti cikacak haberlerini ama hala daha ortada olan birsey yok.. yok 500 gb'lik disk yapmislar.. hani nerede?.. daha hd dvd'ler cikacak, sonra 200gb'likler gelecek insallah, en sonunda da 500'lukler.. ama iste cikacak haberlerini cok cabuk aldigimizdan, cikmasini gormek icin bayagi bir beklememiz gerekiyor..
diger yandan, murat, sen o dvd filmlerini topladin, cunku filmlerin kendileri icin.. yani kullanilan teknoloji degisse ne olacak ki.. sonucta hd dvd'lere de bir tane film koyacaklar.. ama cok daha yuksek cozunurlukte..
bizde hala daha vhs filmleri var evde.. vhs player'imiz de var.. ama yaninda dvd player'imizde var.. ve her ikisinin filmlerinden var.. ve ben kesinlikle cope atmam..
ki bilgisayarda, xvid formatinda, ayni filmi, dvd formatina yakin kalitede kaydedebilirim, fazla bir yer de tutmaz; ama vhs filmlerimi atmam.. cunku yeri geliyor onun da..
son olarak vhs filmlerle fotograf makineleri tabii ki bir degiller.. ama bir yerde de birler.. sonucta aldigimiz bu makineler de eskiyecekler cabucak ve biz yenisinden almak zorunda hissedecegiz kendimizi.. ama bu kotu yonde degil bence.. evet para harciyoruz, ama zaten amac da o.. parayi harcamak icin kazaniyoruz..
ve her seferinde daha da kalitelisini aliyor; bir kere daha bizlere: "vay anasini, bu ne muhtesem bir makine" dedirtmeyi basardigindan saticilar, mutlu oluyoruz..
.....birsey daha deyip kesecegim.. aslinda tuketici olmak gercekten zorlasti.. cunku senin de dedigin gibi, mesela bir fotograf makinesi aliyoruz (ben tv ve dvd player'lar icin ayni dusunmuyorum, cunku, onlari zaten cok uzun yillar kullaniyoruz..) ertesi gun daha iyisinden cikartiyorlar, hop, yeni aldigin makine icin isin yoksa uzul.. o yuzdne herkes dunya kadar arastirmalar yapiyor.. en iyisini bulup ondan sonra kararini veriyor..
bence bu noktada yanlis yapmak imkansiz gibi..
mesela.. ben gecen sene nisan'da 350d aldim; 350d hala daha konusulan bir makine.. ve kalitesi hala daha diger makinelerin golgesinde degil..
mesela 3 sen
Ben ikinizede katılıyorum.
İlgili olabilecek konular
-
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
232329 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0112127 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
-
Nikon D5000 Yerine Nikon D3200 D7000, Canon 600d, Sony A58
27 Oca. 2022, 20:01 muharremuzun
1209819 Eki. 2022, 18:24
fedayi_86 -
Sony Up Cr-10l Snaplab Termal Fotoğraf Baskı Makinesi
25 Ara. 2021, 20:32 mtuncel06
0291325 Ara. 2021, 20:33
mtuncel06 -
Canon Eos Rp Den Sony A7r III E Geçmek ???
12 Şub. 2021, 10:30 arkonac
1316014 Şub. 2021, 16:41
mete007 -