ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100 : İlk İzlenimlerim.

Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.

Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.

Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.

Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.

Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.

2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.

Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.

Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.

Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.

Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.

Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.

RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.

Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.

Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.

Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.

Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:02 - İp: 88.***.**9.107
piri reis
piri reis (üye)
Bursa / Meraklı

Çok teşekkür ederim vermiş olduğunuz bilgiler için. Önüzümdeki günlerde inşallah bende bir A100 kullanıcısı olarak aranıza katılacağım... Zaman zaman eksiklerimizi kapatma anlamında yardımlarınızı benden ve benim gibi acemilerden esirgemezseniz memnun olurum.

Saygılarımla

Tarih: 18 Haziran 2007, 18:24 - İp: 85.***.**6.241
fipar
fipar (üye)
Afyonkarahisar / Meraklı

piri reis hoşgeldiniz,
ben de biraz önce tatilden döndüm.
tabi hemen bilgisayarın başına geçip netfotograf.com'u açtım.
şu anda Cüneyt Bey'in skala kartını bastım ve öyle gelişi güzel zeiss 16-80 ile elden, yaklaşık 45 derece açı vermeye çalışarak çekim yaptım."focus here" yazan orta nokta tüm çekimlerde net çıktı. Banırım bu lenste sorun yok (zaten bu lensten bu şikayetim yok aksine çok beğeniyorum!)
Birazdan 75-300 ile çekip şüphemi doğrular isem yarın doğru Aydınlar Foto'ya geri postalayacağım!

Bu arada benden kaynaklanan bir sorun olmadığına da kaniyim.
Neden mi ?
Tatilde Tamron 200-400 ile de çeki yaptım. Hatta çekimlerinim çoğunu 400 mm de ve elde yaptım.
Ama belirgin bir titreme ve netsizlik yok. AKsine bu lensi de çok beğendim. Keskinliği bence çok iyi.
İnanın elinize aldığınazda kalite hissi veriyor ve sony 75-300 oyuncak gibi kalıyor.

100 mm minolta macro da süper keskin ve kebiliyetli bir lens.

5400 Minolta flaş'a gelince bir türlü wireless olarak çalıştıramadım (yani flaşı makine üzerine takmadan, ve makine üzerinde de flaş ayarını wireless'e getirdim) ancak bu durumda flaş çalışmıyor

tamron ile 300 mm de çekilmiş bir fotoğraf:

400 mm

250 mm

360 mm

#fipar' tarafından 18.06.2007 22:01:02 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 18 Haziran 2007, 21:58 - İp: 88.***.**0.32
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

1. Menuden "wireless flash" sec

2. Flashi makinanin uzerine bir kere tak, her ikisini de calis konuma getir, ki boylece ikisi birbirine senkronize olsun.

3. Flasi cikar ve WL modunda caliscak moda getir. (nasil bilmiyorum, bendeki 3600HS'de "WL" tusuna basarak oluyordu) Flasi makinayi gorecek sekilde bir yere yerlestir.

4. Makinanin builtin flashini ac (tetikleme radyo dalgalariyla degil isikla yapiliyor, yani builtin flash ile)

5. Test amaciyla "AEL" tusuna bas, builtin flas az siddetle cakacaktir, 1 saniye sonra 5400 cakacaktir. Cakmiyorsa flasin kanalini degistir, 2 kanalli olmasi gerekir.

Bol sanslar

Tarih: 18 Haziran 2007, 22:25 - İp: 85.***.**3.170
fipar
fipar (üye)
Afyonkarahisar / Meraklı

şimdi de 100 mm Minolta f:2,8 macro lens ile yapılan çekimler:

bunlarda gece sahne ışıkları altında çocuk korosu görüntüleri: (macro lens ile elde ve flaşsız yapılan çekimler)

#fipar' tarafından 18.06.2007 23:07:45 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 18 Haziran 2007, 22:54 - İp: 88.***.**0.32
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

#buffalo' tarafından 02.03.2008 02:01:58 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 18 Haziran 2007, 23:03 - İp: 85.***.**5.199
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

fipar daha önce söyleseydin de benim yüklediklerimi yüklemeseyim, seninkilerin yanında oyuncak gibi kaldı

100mm ye hayran kaldım, şu çömelmiş çocuğun fotoğrafı son zamanlarda gördüğüm en hoş fotoğraflardan birisi, papatyalar da enfes.

Tarih: 18 Haziran 2007, 23:07 - İp: 85.***.**5.199
fipar
fipar (üye)
Afyonkarahisar / Meraklı

buffalo teşekkür ederim,
fakat gerçekten de 100 mm öyle böyle bir lens değil !
cidden harika,
16-80 zeiss'i gölgede bırakıyor.
tamam birisi zoom, diğeri sabit odaklı falan ama yine de sonuç mükemmel.
çömelmiş çocuk benim oğlum,
diğer resimlerde ise fazla özenerek çekemedim.Tatil daha öncelikliydi benim için.
Mesela tripod hiç kullanmadım.
Fakat senin 1,7 50 mm de çok iyi gözüküyor.Bir kere gece , kapalı mekanda çekimlerde bile bu kadar güzel netice vermesi çok iyi. Renkler ve keskinlik bana harika göründü.

Buffalo, ben 2.8 lensin bile neler sağladığını bu minolta macro sayasinde anlıyorum.Senin 1.7 ile kimbilir neler yapılır!

Bu arada a-100 testleri bu 100 mm macro ve 50 mm 1.7 ile yapılsa tartışmaların seyri değişirdi diye düşünüyorum.

Gerçekten de DSLR işine girince iyi bir lens edinmek son derece önemliymiş, ancak bundan sora makine kabiliyetlerini ortaya koyuyor.

Dediğim gibi çok özenip vakit harcayamadan çektiklerim bunlar. İşin ehli bir fotoğrafçının elinde harikalar laratacağına inanıyorum.

Fakat şu flaşı hala adam gibi çalıştıramadım. Bırakın wireless'i daha makine üzerinde bile kullanmayı beceremedim. Konuyu çekiyorum, aşırı pozlanmış olarak bembeyaz çıkıyor.Yahu ben teknik işlerde bu kadar beceriksiz değildim ama hadi hayırlısı

Tarih: 18 Haziran 2007, 23:19 - İp: 88.***.**0.32
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Fipar, Allah bağışlasın, çok güzel bir oğlun var....
Artık bol bol fotoğrafını çekersin

100mm gerçekten mükemmel bir makro, hem senin yüklediğin fotoğraflardan hem de Süheyl in yüklediklerinden renkleri okumaktaki olağanüstü başarısı zaten anlaşılıyor.

50mm 1.7 beklediğimden çok çok iyi çıktı, 70 liralık bir objektifin bu kaliteyi sağlaması harika. Evde çok kötü bir ışıkta kabak flaş kullanarak yaptığım çekimler bunlar. Buna rağmen çok iyi.
Özellikle ten rengini çok beğendim, renk ayarı autoda, flaşla rastgele çekilmiş bir fotoğraf, buna rağmen doğru rengi yakaladı.

Forumda bir ara A100 ün dahili flaşına laf eden birileri vardı, kullanmayı bilseler, hadi yetmedi kullanım klavuzunu okusalar sorun yaşamayacaklar.

Harici filaşlar hakkında hiç bilgim yok maalesef.

Tarih: 18 Haziran 2007, 23:32 - İp: 85.***.**5.199
merhaz
merhaz (üye)
Şırnak / Amatör

oooo bensiz dalmışsınız fotograf yüklemeye insan bir haber verir..fipar ve hakan yeni lensleriniz hayırlı olsun güle güle kullanın..fipar allah yeğenimizi analı babalı büyütsün..hakan(buffalo) allah sanasa nasip etsin...
durun birtanede ben yükleyeyim

Tarih: 18 Haziran 2007, 23:44 - İp: 85.***.**3.31
fipar
fipar (üye)
Afyonkarahisar / Meraklı

buffalo bir kez daha teşekkür ederim,
yalnız senin 70 liraya alman bu lensin değerinin böyle olduğunu göstermiyor. Sanırım 600 YTL civarındaydı sony markası ile çıkanı.
Güle güle kullan...

Tarih: 18 Haziran 2007, 23:45 - İp: 88.***.**0.32