Fotoğrafçılık Forumları
Sony A100 : İlk İzlenimlerim.
Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.
Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.
Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.
Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.
Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.
2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.
Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.
Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.
Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.
Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.
Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.
RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.
Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.
Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.
Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.
Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık
Dijital teknoloji iyi simartmis insanlari sarj basina 500 neredeyse 14 makara film demek. Pili tekrar sarj edemeden 14 makara film bitirme olasiliginiz nedir allahaskina ? Zaten kural geregi en az bir tane yedek pil el altinda bulundurulur.
Yetmez bir de sidik yaristiriyoruz Nikon'un yeni cikaracagi bilmem ne 1700 poz cekiyormus. Kimin umrunda.
Yakin zamana kadar, cok degil 3-4 yil oncesine kadar, dijital falan yoktu, ve insanlar o zamanlar da bol bol fotograf cekiyorlardi. Daga da cikiyorlardi, kutba da gidiyorlardi, ormana da giriyorlardi.
Sizce yanlarinda kac makara film goturuyorlardi ?
10 ? 20 ? 40 ? 100 ? Tanesi 20-30g olsa, 100 makara film 2-3 kilo eder, bayagi da bir hacim kaplar ve topu topu 3600 poz resim eder.
Simdi tartistigimiz konu 100 makaralik yukten kurtulmusken, yanimiza 8 pil mi yoksa sadece 3 pil mi alacagimiz.
Bu arada sunu da belirtmeden edemeyecegim, kutup ve dag gezileri icin solar sarj cihazlari da satiliyor, cunku video kameralar fotograf makinalarindan cok daha fazla enerji harciyor.
Antika antika konuşmayınız. Eskiden camlar üzerine tespit ediliyordu.Nereden baksanız 250 gram yapar bir tanesi. 1 kilo yok alsan yanına en fazla 40 tane taşınabilir. İsterseniz dahada eskiye götürelim meseleyi.
Pil herkesin umrunda. 2700 tane çeken varken ne diye 500 tane çeken alalım. Aptalmıyız o kadar.Nİye batery grip olmaması eksiklik olarak sayılıyor.
Ben her çıkışımda bir takım pili muhakkak bitiriyorum.ikinci takım ise bitmek üzere oluyor. Teknoloji bana bir seferde yüzlerce fotoğraf çekme imkanı vermişse ne diye eskiyle mukayese edip çekmeyeyim.
Ya kardeş konuştuğun mantıklı mı senin?
Şimdi bir teknolojik ürünün birçok ayıredici özelliği vardır.
Ben fotoğraf makinasında da bazı özelliklere bakarım.
Siz DSLR'lerin sensörüne bakıyorsunuz.İşlemcisine,lensine bakıyorsunuz.Seri çekim hızına yada MP'ine de...
Bu kadar şeye bakıyorsunuz da pil önemli olmuyormu yani?
Fot.makinasında pil,arabadaki lastiğe benzer.O derece mühim yani.
İnsan hayatında çok özel anlar vardır.
Dün akşam Sayın Ara GÜLER'in bir röportajında en beğendiği fotoğrafının ''bundan 40-50 yıl önce çekmiş olduğu beyoğlundan bir an'' olduğunu açıklıyordu konuşmasında.
Ve aragüler kendisinin yaklaşık yanlış hatırlamıyorsam 80 bin makarası olduğunu açıklıyor.Ve bunca fotoğrafından biri hala aklında.
Bunları neden anlatıyorum biliyormusun antika?
Çünkü isterse elinde D2X yada 1Ds Mark 2 olsun,eğer pilin bitmişse(sakın yedek pilden bahsetme,ben genel konuşuyorum),
o fotoğraf da bitmiştir.O an bilirsin,fotoğraf haline geldiğinde büyülü bir anı yakalayacağını ancak elin kolun SADECE pil yüzünden bağanmıştır.
Bu yüzden 500 yerine 501 kare pil ömrü olan makinada son karenin o büyülü fotoğraf için ayrılıp ayrılmadığını kimse bilemez.
Pil konusunda yazılanlara aldanmamak gerek, Gövde yapısına hayranım ama Nikon pil konusunda cok da başarılı değil ne yazıkki.
D200 için de 1800 yazıyor ama forumlarda insanlar 300-500 kare çektiğinden şikayet ediyorlar. bizim forumda bile rastlayabilirsiniz buna
D200 Pil omru
#canmahmut' tarafyndan 09.08.2006 20:37:18 tarihinde düzenlendi.
Anladım meseleyi sanırım.Bu bakımdan en iyisi o zaman canon.
D80 e batery grip takılıyor, a 100 e takılamıyor değilmi.Kaç lira bu batary grip denen şey. Kalem pilmi kullanır acaba.
batery gripler hem makinanın yedek piliyle hemde kalem pille çalışmaya olanak sağlıyor.sadece pil secimine göre içine bir aparat takılıyor diye biliyorum
D200'ün battery Grip'i ABD'de 200 Dolar. D70'inki de yaklaşık 150 Dolar. Tukiye fiyatlarını bilmiyorum.
Dik çekimlerde biraz kolaylık saglasa da makinayı ağırlaştıran ve hantallaştıran bir ekleme. Amatör sınıf makinalar için gerekli olduğunu düşünmüyorum. Buna verilecek parayı daha kaliteli lens için kullanmak yararlı olacaktır.
Sevgili Pazarbey,
Biliyorsunuz degil mi, adam gibi landscape calisacaksaniz o 250 gramlik A4 buyuklugunde tabletlerden baska sansiniz yok. Gerisinin hepsi fasa fiso. Yani daha olmedi o koruklu makinalar.
Inanmiyorsaniz buyrun size bir makale:
http://www.kenrockwell.com/nikon/d200/d200-vs-4x5.htm
Sony'nin iddia ettigi 750 poz idi, siz 500 yazmissiniz, ben de gercekci bulup oyle kabullendim, zira biliyorumki onlar 100 derse sakin inanmayin 60-70 diye farzedin, bunun flashi var, reviewi var, menu kurcalamasi var, var oglu var....
Bahsini ettiginiz Nikon D80 ancak extra bir griple 1700'e cikiyormus (benim gercekci tahminim en fazla 1200). Gelgelelim o ekstra da icindeki pilller de agirlik, ha makinanin uzerinde tasidiginiz agirik ha cantanizda yedek pil olarak tasidiginiz agirlik ne fark eder. Pil degistirmek benim 15 saniyemi almiyor.
Orjinal Nikon gripleri ABD'de 200 USD falan, bunun bir de yan sanayiisi varmis anlasilan, Opteka falan, onlar da 50 USD. (bkz. www.amazon.com) Cok da ucuz degiller anlayacaginiz.
Bu arada kutba veya daga gidecek arkadaslara duyurulur: Grip, eger bir isitma sistemi yoksa, orada hicbir halta yaramaz. Yaninizda daima sogumamasi icin vucudunuza yakin tuttugunuz 4-5 tane yedek pil bulundurun.
Osmanli,
Ara Guler demissin, iyi demissin. Abi o adam koca bir omrunu 36 pozda bir makara degistirerek gecirdi. Senin eline verelim 1000 degil 10000 poz arkaarkaya cekebilen makina, bakalim kac poz cikarabiliyorsun onun ellerinden cikan gibi.
Senin su 501. kare ornegine gelelim. Ben onu 501 degil de 1701 yapiyorum ve soruyorum :
Diyelimki elinde 2 makina var, biri bir sarjda 500 foto cekiyor, digeri 1700, her ikisinin de 3-4 tane yedek pili var. Bir dusun bakalim o 1701. pozu hangisi yakalayacak ?
Bu is bir yerden sonra kismet isi.
Tamam 3 pozda bir yeniden sarj istemesi iyi bir sey degil ama dile kolay 500 poz neyinize yetmiyor. Tabii ki o 500 degil 1700 olsa daha iyi ama o kadar da onemli degil.
Sevgili Pazarbey ve Osmanli,
Ikinizin de DSLR almaya uzun zamandir heves ettiginizi ama bir turlu "sonradan pisman olma" korkusuyla karar veremediginizi sezer gibiyim, yaniliyor muyum ?
Inanin beklediginize degmez. 6 MPlik makinalar fazla fazla yeterli, daha fazla MP noise yapiyor zaten. Bir sarjla 200-300 poz ceken makinalar sizin ihtyacinizin cok otesinde. Unutnayin, kacirdiginiz poz 201. veya 301. veya 501. olabilecegi gibi, o daha cikmamis Nikon'da 1701. de olabilir. Esas kurali uygulayin, yedek pilsiz dolasmayin. Bugun Nikon, Canon,Pentax, Olympus, Sony, hangi markanin en ucuz modelini alirsaniz alin sizi mutlu edecektir.
Sevgili antika;
Bazin görüyorum onlara benzer garip makinalarla çikiyorlar önemli şeyleri. Pil meselesinide hallettik artık. Aslı astarı yokmuş 2700 fotoğrafın.
Arkadaşlar, biz bilgisayar başında bu makinanın burası su makinanın orası, üzümün çöpü, armudun sapı diye çene yorarken bu başlığı açan Ocaklılar çoktaan makinasını alıp Karadeniz turuna çıkarak en doğrusunu yaptı bile.
Yani demem o ki: aynı sınıftaki makinalar arasında öyle aman aman farklılıklar yok. Hangisini alırsak alalım, görevini fazlasıyla yaparak bizi pişman etmeyecektir.
Artık makina yarıştırmayı bir kenera bırakıp fotografın asıl unsuru olan ÇEKIM ile ugraşmak zamanının geldiğini düşünüyorum.
Fotograf çekemedikten sonra, kağıt üstünde dünyanın en iyi makinasının hangisi olduğuna karar vermişiz neye yarar.
BIR KARE FOTOGRAF ÇEKMEK BIR AY YAZISMAKTAN DAHA IYIDIR
Herkese sevgiler
İlgili olabilecek konular
-
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
227629 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0108827 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
Fotoğrafın Geleceği: Bugünüm Var mı Ki, Yarınım Olsun!
04 Ara. 2023, 21:07 miratcenk
074104 Ara. 2023, 21:08
miratcenk -
-
Fujifilm: Yapay Zeka Fotoğrafçılığı Nasıl Değiştiriyor?
30 Oca. 2023, 15:35 miratcenk
2132015 Mar. 2023, 10:41
miratcenk -
Mustafa Kemal: Savaşta Ve Barışta Devrim
19 Şub. 2023, 21:31 serdar102
039919 Şub. 2023, 21:31
serdar102 -
Yapay Zeka: Yoksa Teknoloji İtekliyor...
03 Oca. 2023, 19:52 miratcenk
088403 Oca. 2023, 19:53
miratcenk -