Fotoğrafçılık Forumları
Sony A100 : İlk İzlenimlerim.
Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.
Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.
Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.
Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.
Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.
2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.
Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.
Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.
Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.
Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.
Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.
RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.
Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.
Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.
Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.
Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık
Toratarsus anladigim kadariyla tam kartin oldugu yer. fotograf cektikce kart yazdigindan dolayi isinma yapiyodur. ama tamamen tahminden ibaret. Bildigim kadariylada normal.
toratarsus@
iso sorunu atlamışsım. auto isonun şöyle bir sıkıntısı var. auto isoda noise oluşmaz, daha doğrusu rahatsız edici noise oluşmaz. ama makine aslında hiç gerekmediği halde iso800 kullanabilir. iso 800 sony sensör kullanan tüm makinelerde fotoğrafın kalitesini bozar. fotoğrafa zoom yapıp iso 100 ve iso800 ile çekilmiş fotoğrafları incelersen farkı anlarsın.
bence gerekmedikçe iso ayarını makineye bırakmayn, sizin için değerli bir kuş fotosu çektiniz diyelim, birazcık crop lazım.iso800 de croplarsanız kalitenin nasıl bozulduğunu görebilirsiniz. oysa iso100 de fotoğrafın içinden küçük bir bölümü bile alı A4 baskı alabilirsin.
Isınma konusu bataryadan olsa gerek. ama aşırı bir ısınma olmamalı. sadece o bölgenin diğer bölgelere göre biraz daha fazla ısındığını hissedebilirsin. ama ciddi bir ısınma olmaz. ben makineyi bazen açık unutuyorum, geçen gün 4 saat açık kalmış ve makine uyumaya başlamış, ama ısınmamıştı.
-warwick, buffalo teşekkürler. Söz ettiğiniz her iki sebepte mantıklı. Evet ben de birkaç defa açık unuttum ve hiçbir sorun çıkmadı. Tekrar teşekkürler.
#buffalo' tarafından 02.03.2008 02:10:39 tarihinde düzenlendi.
Katılıyorum ve bir öneri de getimek istiyorum. Şimdilik kendi aramızda bir kampanya başlatalım.
"Herkes RAW çeksin" kampanyası...
RAW'ı sevelim, sevdirelim kampanyası. Makinelerimize JPEG çekerek eziyet etmeyelim kampanyası olsun bu.
Nasıl?... hiç fena değil hı?
#toratarsus' tarafından 26.06.2007 01:20:38 tarihinde düzenlendi.
MAKİNEME AŞIĞIM!!!
BUGÜNKÜ FOTO TURUMDA ÇOOOK GÜZEL ŞEYLER YAPTIK BİRLİKTE..
Ama basamıyorum şu an için.. Laptopumun şarj adaptörü bozuldu, İNT kafeden yazıyorum şu an..
Bu arada 2 saat kadar önce elde 2 saniyelik uzun pozlama denedim. Sonuç :
Fakat Buffalo gibi 200 MM değil tabii.. 18 mm de çektim.
Biraz masadan dirsek desteğiyle..
Bu fotoyu da ekleyeceğim ilk fırsatta..
Yani ASLA SSS veya IS olmayan bir makineyle BENİM İŞİM OLMAZ ARTIK!
sony a-100 ÜMÜ çok ama çok seviyorum! ONUNLA ÇOOOOK MUTLUYUM!! A100 kulübünde olmak çok güzel..
DSLR ALMAYI DÜŞÜNEN HERKESE CİDDİ CİDDİ TAVSİYEMDİR!!
#panctom' tarafından 26.06.2007 01:22:35 tarihinde düzenlendi.
merhaba arkdaşlar, fotoğraflarınızı ilk gunlerden beri takip ediyorum baktıklarımı sık kullanınlara eklıyorum akşama bir daha bakıyorm fotoğraf varmı diye bende a100 almayı duşunuyorum benım için doygunluk,renk ayarı titreşim onleyeci olması lazım, a100'de bunları hepsi var, sanırım şımdı bana akıl verirseniz sevinirim sony body,70.300,17.70 mi alayım işimi gorurmu yoksa sadece body alıp lensleri ayrımı alsam. 2000 ytl gecmicek yanlız yani sony 70.300 alacağıma sigma 70.300 mu alsam daha iyi diyorlar ama yani bana yardımcı olun bende aranıza katılmak istiyorum
#vasıf' tarafından 26.06.2007 02:34:13 tarihinde düzenlendi.
Buffalo soylediklerine tamamen katiliyorum.
Gercekten cok guzel bir konu oldu bu. Ne bi kavga gurultu ne bir tartisma. Ve gercekten cok guzel fotgraflar. Dedigin gibi Cuneyt beye cok tesekkur ederim bende. Ayrica bir cok ismi biliyorum ki katkisi cok buyuk onlarada ayrica tesekkurler. simdi saysam birini unutacam die uzulurum. O yuzden boyle oldu kusura bakmasinlar.
Isin ilginci bugun baska makinelerde aklim olugunu yazmistim, meger ihtiyacim olan biraz fotograf yuklemek ayni anda baskalarininkini gormek bundan keyif almakmis. Bunlari niye soyluyorum derseniz eminim benim gibi ayni hisse kapilmis olan cok kisi olmustur o yuzden. Tavsiyem arkadaslar gercekten her makine ile cok guzel fotolar cekmeniz mumkun makinenizi sevin ve fotograflara odaklanin. Gerisi bos.
Fipar dogru teshisi yapmis benim hakkatende bi foto safariye ihtiyacim varmis. hala da var..
Vasif,
bi kere kesinlikle kit lensle al. cunku cok az fark var ve de kotu bir lens degil. Ama ayrica veya sonrasinda sigma 17-70 yada tamron 17-50 alirsin. Teleye gelince eger macroya cok fazla ilgin yoksa yani ilerde macro lens alacak kadar ki bence simdi ilgim yok desende ilerde olur, Sonynin 75-300 kiti ile beraber al. Bu lensin sigma gibi macrosu yok ama daha iyi bir lens renkler keskinlik isik alma her acidan iyi bence. Sigmanin artisi ise 1:2 macrosu bulunmasi ama eminim a:2 macro cektikten sonra ve zmanla macro lens isticen alirsanda sigmain bi anlami kalmicak. Yani sen bence sonyi cift lensle al sonra da bi macro alirsin yada simdi al ama 2000i gecer tahminim.
Son olarak 50mm f1.7 ve bira kutusu dicem. Onlarin yeri ayri.
warwick peki senın şu fotoğrafını hangi lens ile cektın ben bu renk doygunluklarında istiyorum
#vasıf' tarafından 26.06.2007 04:56:19 tarihinde düzenlendi.
İlgili olabilecek konular
-
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
222329 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0108127 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
Fotoğrafın Geleceği: Bugünüm Var mı Ki, Yarınım Olsun!
04 Ara. 2023, 21:07 miratcenk
073404 Ara. 2023, 21:08
miratcenk -
-
Fujifilm: Yapay Zeka Fotoğrafçılığı Nasıl Değiştiriyor?
30 Oca. 2023, 15:35 miratcenk
2131015 Mar. 2023, 10:41
miratcenk -
Mustafa Kemal: Savaşta Ve Barışta Devrim
19 Şub. 2023, 21:31 serdar102
039619 Şub. 2023, 21:31
serdar102 -
Yapay Zeka: Yoksa Teknoloji İtekliyor...
03 Oca. 2023, 19:52 miratcenk
088003 Oca. 2023, 19:53
miratcenk -