Fotoğrafçılık Forumları
Kit Lensle İyi Fotoğraf Çekmek (test)
TÜM KİT LENS KULLANICILARI ve MERAK EDENLER.. TEK, SABIRLA OKUMANIZI ÖNEMLE RİCA EDİYORUM.
Mümkün olduğu kadar basit ve anlaşılır bir dille anlatmaya çalışacağım.
"Sony veya Nikon alacağım ama.. Kit lensle kullanmak istemiyorum. Güzel bir lens alsam ne kadara malolur acep?"
Gibisinden sorulara rastlıyoruz bazen.. Ve herkesin bütçesi pahalı lens almaya uygun değil.. Bu sebepten dolayı bu topicte, sadece kit lens tanıtımı yapacağız. Makinemiz sony A300 ve onun kit lensi 18-70..
Bu, Canon da olabilirdi, Nikon da.. Pentax ta olabilirdi, Olympus ta.. Mantalite aynıdır. Bilgilerimiz genel olacaktır.
Farklı marka kullanan arkadaşlar da izleyip fikir paylaşımında bulunabilir. Çünkü onların da kit lens takıntıları var biliyoruz. Buradaki tüm bilgilerimiz geneldir.
Ama test fotoğraflarını sony A300 ve 18-70 kit lensle çekip ekledim, elimde bu ekipman var.
Kit lens kötü müdür?
Kötü değildir. Bunu anlatmaya çalışacağım. Lensiniz ne olursa olsun, işinizi doğru yapmadığınız takdirde her lens kötüdür. Doğru ışıkta, doğru pozlama yapıyorsanız her lens güzeldir.
Bir model veya objeyi pozlayacaksınız. Hava güzel.. Ama modelinizin yüzü (çekeceğiniz kısmı) ışık almıyor. Bir de bu diyelim ki, esmer tenli bir model.. Veya koyu bir obje..İşte o zaman 2 kat daha kötü..
Yahutta, bir kompozisyon oluşturacaksınız ama konunun olduğu yerde ışık şartları uygun değil..
Ve bir de hatalı pozluyorsanız, uygun odaklama yapamıyorsanız, o fotoğraftan hiç sonuç beklemeyin.
Öncelikle konunuzun üzerindeki ışık miktarı uygun olmalıdır. Ve doğru değerlerle pozlamanız gerekir. Tüm bunları yapamıyorsanız, makineniz ne olursa olsun iyi fotoğraf alamazsınız.
Ama iyi ışık derken, öğle vakti güneşin altındaki ışık değildir bu.. Işığın çok sert olanı da fotoğraf dokusunu olumsuz etkiler. İyi ışık demek, yüksek ışık demek değildir.
Ya da iyi ışık demek, illa güneş ışığı vuracak demek te değildir.
Bir önemli konu da el titremesi.. Makineyi sıkmadan kavrayın, rahat olun. Kendinizi sıkmayın.
Önce deklanşöre yarım basıp netleme yapın.Sonra makineyi sarsmadan hafifçe deklanşöre basın. Titretmeyin..
VE ÖNEMLİ: Netleme yaptıktan sonra beklemeyin, anında çekin bence.. Çünkü konunuz veya modeliniz hareket halinde ise odak mesafesi değişecektir. Ama siz netlemeyi önceki konuma göre yaptığınız için olumsuz sonuç alma ihtimaliniz var.
Dünyada her gördüğünüz şeyden fotoğraf çıkmaz. Galeride rastgele çekilmiş fotoğraflar çok görüyoruz.
Ama hiç ummadığınız birşey, süper bir fotoğraf olabilir. Peki bunu ne belirler?
Duracağınız nokta, pozlayacağınız açı.. Çektiğiniz konuya olan bakış açınız..
Ve..
Onu kadraja alışınız. Yani, ne kadar zoomlayacağınız veya kadrajın sağına soluna yerleştirme biçiminiz..
Ve..
O konunun yanındaki yardımcı objeleri kadraja yerleştirme şekliniz..
Yani bir kompozisyon oluşturuyorsunuz. Bu kompozisyonu fotoğraf karesine yerleştirme biçiminiz..
İşte bunlara dikkat ederseniz, hiç ummadığınız bir konudan iyi fotoğraf çıkarabilirsiniz.
Ve diyafram seçimi.. Ben genelde A modu kullanıyorum. Yani diyaframı kendim seçiyorum. Makine enstantaneyi otomatik ayarlıyor. Manzara, mekan gibi geniş açı çekimlerinde diyaframı kısarım. f:8 veya daha fazla.. Yani fotoğraf içindeki tüm bölgeler eşit netlikte olsun diyorsanız, diyaframı kısın.
Ama bir model veya objeyi öne çıkarıp, arka alana fluluk vermek istiyorsanız, diyaframı açın.
Portre çekerken, f:7.1 veya f:8 filan kullanın. Ama en az 70mm değerinde portre çekmelisiniz. yani full zoomlayarak.. 55mm değerinde de olur ama 70-80mm de daha tatlı olur.
Başka bir önemli konu, Beyaz dengesi.. Özellikle gün ışığı altında fotoğrafta renkler sıcak (sarımtırak) çıkabilir. Veya mavimsi (soğuk) olabilir. Bunun için size beyaz dengesini AUTO değil de, BULUTLU seçmenizi öneririm. Ve baktınız hala sarımtırak çıkıyor, bulutlu ayarının sayısal değeri vardır, onu -2 veya -3 yapın, bir deneyin.
GELELİM KİT LENS OLAYINA:
Tüm markaların kit lensleri birbirine yakın kalitededir. Tabii ki üst sınıf lenslerle kıyaslanmaz. Ama işini iyi yapan bir fotoğrafçı, kit lens ile harikalar yaratabilir. Eğer kusur sizde ise, en pahalı lens bile altınızda ezilir.
Kit lenslerle ilgili en çok şikayet konusu, en geniş açıdaki çekim kalitesidir. Yani 18mm değerinde yapılan çekimleri kastediyorum. Evet bir derece doğrudur. Tüm markaların kit lensleri, 18mm geniş açıda, nispeten en düşük kalitede fotoğraf verir. Ama nispeten.. Diğer mm değerlerine göre..
Fakat siz en uygun ışıkta, en uygun değerlerle pozlarsanız, 18mm de yeterli sonuç alabileceğinizi altını çizerek belirtiyorum. 18mm'de çekerken, karşınızdaki konunun doğru bir noktasına nişanlayıp, odaklama yapın. Doğru nokta nedir? O geniş alan içinde, tüm objelere bakın.. Hepsinin ortak mesafesinin buluştuğu noktadır. Ve bu nokta ışık yönünden ne çok karanlık, ne de çok aydınlık olmamalıdır(mümkünse).
Bu noktayı bulup pozlarsanız ve doğru F değeri de seçerseniz, sonuç iyi olacaktır, iddia ediyorum.
Bazen de çekeceğimiz konu içinde bir başrol vardır. Bu durumda o başrolün üzerindeki ışık nasıl olursa olsun, mecbur ona odaklama yapmamız gerekir.
İster 18mm, ister 50mm veya üstü.. Siz işinizi iyi yapıyorsanız, kit lens size yetecektir. Buna ben kefilim.
Bu topicte sadece sony kit lensi ile çekilmiş doğal örnekler göreceğiz, beraber test edeceğiz.
Ve her fotoğrafta sizlere doğru ışığı ve pozlamayı anlatmaya çalışacağım. Ve örnek fotoğrafları tıklayıp açtığınız zaman, bir kez daha tıklayıp full büyütünüz. Yoksa net görünmez.
Ayrıca bilgisayarınızdaki yüklü fotoğrafları, windows fotoğraf görüntüleyicisiyle izlemeyin. Bu prg, netlikte kayıp yapıyor. Hele fotoğrafı küçültünce daha kötü oluyor. Size "exifpro" adlı fotoğraf görüntüleme programını şiddetle tavsiye ederim.
BENİM FİKRİMCE; KİT LENS İLE GAYET İYİ FOTOĞRAF ÇEKİLEBİLİR.
İşte ilk olarak, ışığın uygun olduğu 2 fotoğraf.. sony a300 ve 18-70 kit lens ile.. Makineden çıktığı gibi.. Başlıktaki 2 fotoğraf BULUTLU beyaz dengesiyle çekildi.
Şu an makinemin renk ayarları şöyle:
kontrast: +1
doygunluk: +1
keskinlik: +1
45mm - f:6.3 - 1/200 - iso200
Beyaz dengesi: bulutlu
55mm - f:7.1 - 1/125 - iso400
Beyaz dengesi: bulutlu
FOTOĞRAF EKLEYEN ARKADAŞLAR; ekleyeceğimiz fotoğraflarda özenli ve seçici davranırsak, konumuz daha amaca uygun olur. selam, sevgiyle..
#panctom' tarafından 12.04.2009 14:13:35 tarihinde düzenlendi.
konunun amacına vakıf olmadan yorum yazılmasını yanlıs buluyorum..
burada lens mukayesesi yapılmıyor..
genelde gordugumuz birsey, (tabirlerim, cogu kimsenin hosuna gitmeyebilir ama gercek) bir dslr likeı bile hakkıyla kullanamayacak kişiler, daha iyi fotograf cekeceklerini sandıkları için dslr makinelere ustelik direk orta sınıftan giriş yapıyorlar.. mantıgım almıyor acıkcası..
üstüne birde soyle modeline gore L serisi yada altın halkalı yada carl zeiss lensler almak için milyarlar harcıyorlar..
ne için?
hiç..bilgi olmadıktan sonra ne kullanırsanız kullanın..
-------------------------------
insanın amacları hakkında az cok fikri olması gerek..
ne fotografı cekiyorum,ne için cekiyorum, bu işin karsılıgını kişisel tatmin dısında maddi olarak alıyormuyum???
milyarlarca lirayı bir lense vermeden once,onun size getirisi ne olacak bunu tartmanız lazım.. makineyı bir sure kit lensle kullanıp, once makineyı tanımak daha mantıklı degilmidir,
bu kit lensler "kaka" algısı nerden cıkıyor?
evet bir bucuk milyarlık bir lensle kıyaslanmaz bile ama 150-200 milyonluk lenslerden bahsediyorsunuz.. ve o 200 milyonluk lens suanda turkiyede dslr kullananların yuzde 90ını tatmın edebilecek kaliteye sahıp...
bir kit lens bir dslrlikeın lensinden daha iyidir.
durum boyleyken kit lenslere kotu lens muamelesi yapmak yersiz..
bir amator kullanıcının ihtiyacını fazlasıyla fazlasıyla FAZLASIYLA karsılar.. ister bire bir izleyın ister buyuk baskı yapın..
ben 5 megapiksel kompakt makinemle bile buyuk baskı alıyorum, gozle farkedilir bir farkıda yok acıkcası..
Gaijin e katılıyorum çok doğru söylemiş. Ayrıca yeni nesil kit lenslerin ciddi biçimde gerek optik kalite gerekse de yapım kalitesi bakımından sınıf atladığını düşünüyorum.
Genelde "aman kit lense boşa para verme" tavsiyeleri duyarız ancak ben tersini düşünüyorum. DSLR ye yeni giriş yapacak biri kesinlikle kit lensi almalı. Bunun birçok sebebi var. Genelde makineyi yeni alan birisi, nasıl lens temizleyeceğini bile pek bilmez, ayrıca belirli bir konuya da odaklanmadığından hangi aralılarda lense ihtiyaç duyacağını da bilmez. Kit lens burada önem kazanmaktadır.
Sony kit lensinin optik kalitesi görüldüğü üzere çok iyi ancak benim beğendiğim diğer özelliği de 18-70 aralığı. Gerçekten de çok kullanışlı bir aralık, uzun süre başka lense ihtiyaç hissettirmez. 18-55 ile manzara tamam ama portre pek olmuyor.
bir dslr likeı bile hakkıyla kullanamayacak kişiler, daha iyi fotograf cekeceklerini sandıkları için dslr makinelere ustelik direk orta sınıftan giriş yapıyorlar.. mantıgım almıyor acıkcası..
üstüne birde soyle modeline gore L serisi yada altın halkalı yada carl zeiss lensler almak için milyarlar harcıyorlar..
ne için?
Ben söyleyeyim.
Beyfendiler zannediyorlarki fotoğraf makinam ne kadar en üst modelse lenste ne kadar en iyiyse okadar kaliteli fotoğraf çekebilirim zannediyorlar. Fotoğraftaki kompozisyonu odaklanmayı pozlamayı kompoisyonu ışığı makina ile lens kendisi halletsin istiyorlar. Ben sadece düğmeye basayım gerisi kendiliğinden hallolsun istiyorlar. E okadar para verdik değil mi? Sorun burdan kaynaklanıyor. E dayımda para var harcamakta istiyor. Bırakın harcasın içi rahat etsin. Görsün hanyayı konyayı.
aslında milyarlarca harcama nispeten kaliteli fotograf verebilir..
ancak iyi fotograf vermez sorunda burada baslıyor zaten..
cok gorduk burada ornegini,adam 3000,4000 lira verip set düzüyor sonra gelip (makine en iyisi,lens en iyisi ya) berbat berbat fotografları sanki iyi fotografmıscasına bize övüyor...
fufuli örnegi vardı hatırlayan vardır..
---------
bir kit lens ve size sagladıklarını kucumsememek gerek..
cunku yeterli kaliteyi verecektir zaten..
buradaki YETERLİ lafındanda "ayagınızı yerden keser enazından" anlamında degil..
gercek anlamda yeterlidir...
Kesinlikle evet.. Bana çok söz bırakmamışsınız
Evet, tayfun portreden söz etmiş. Ve az önce 70mm değerinde bir portre çekmiştim.
hemen ekliyorum.
Makine üzerinde renk ayarları şöyle:
kontrast: +1
doygunluk: +1
keskinlik: +1
hiçbir PC müdahelesi yoktur, yüzde yüz doğal:
70mm
iso200
f: 7.1
1/400
beyaz deng: bulutlu
Kit lense yaramaz deyip geçmek doğru değil..
#panctom' tarafından 09.04.2009 17:06:50 tarihinde düzenlendi.
Aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler
Evet,bir göz gezdireyim dedim..
Sevgili panctom, başlığı "Sony kit lens testi" olarak açmıştınız fakat şimdi "Sadece kit lens ile neler yapabiliriz" diyerek konuyu geliştiriyorsunuz.
Ben sadece Sony 18-70 lens testi ile ilgili fikirlerimi beyan etmeye çalıştım. Oysa bu lens ile neler yapabiliriz konusu çok farklı. Verdiğim linklerde ve benzer sayfalarda zaten 18-70'in çok örnek fotoğrafları var bakılabilir ve hepside iyi duruyor gibi.
Konu dağıldı gerçekten fakat,
Sony 18-70 iyi bir lensmidir? Hayır değildir.
Bu lens ile ne yapılabilir? Fotoğraf çekilebilir.
Bendende bu kadar
1500 liralık bi lensle ne yapılıyo?
cay kahve?
İlgili olabilecek konular
-
(n)akit (f)ondip (t)arikatı @twitterspaces 14 Haziran 2022
12 Haz. 2022, 13:24 miratcenk
076512 Haz. 2022, 13:24
miratcenk -
Biz Mustafa Kemal'in Askerleriyiz - Serdar Yıldırım
06 Haz. 2022, 18:27 serdar102
285206 Haz. 2022, 18:31
serdar102 -
2021 En İyi Aksiyon Macera Filmleri Yabancı Diziler
28 Kas. 2021, 12:57 emre001
1192005 Mar. 2022, 23:16
franklin2 -
-
2022 En İyi Netflix Filmleri, Film Önerileri
16 Şub. 2022, 23:18 emre001
0139516 Şub. 2022, 23:19
emre001 -
En İyi Çorba Kazanı Çorba Potu Çorbalık Modelleri
28 Kas. 2021, 11:41 emre001
0111828 Kas. 2021, 11:41
emre001 -
Excel Çalışma Kitabından Sayfasından Veri Alma Nas
03 Ara. 2020, 15:21 prodersler
0138703 Ara. 2020, 15:22
prodersler -
Minidv Kaset Sp Nedir Lp Nedir Hangisi İyidir
08 Tem. 2020, 18:02 prodersler
0185608 Tem. 2020, 18:02
prodersler -