Fotoğrafçılık Forumları
Kit Lensle İyi Fotoğraf Çekmek (test)
TÜM KİT LENS KULLANICILARI ve MERAK EDENLER.. TEK, SABIRLA OKUMANIZI ÖNEMLE RİCA EDİYORUM.
Mümkün olduğu kadar basit ve anlaşılır bir dille anlatmaya çalışacağım.
"Sony veya Nikon alacağım ama.. Kit lensle kullanmak istemiyorum. Güzel bir lens alsam ne kadara malolur acep?"
Gibisinden sorulara rastlıyoruz bazen.. Ve herkesin bütçesi pahalı lens almaya uygun değil.. Bu sebepten dolayı bu topicte, sadece kit lens tanıtımı yapacağız. Makinemiz sony A300 ve onun kit lensi 18-70..
Bu, Canon da olabilirdi, Nikon da.. Pentax ta olabilirdi, Olympus ta.. Mantalite aynıdır. Bilgilerimiz genel olacaktır.
Farklı marka kullanan arkadaşlar da izleyip fikir paylaşımında bulunabilir. Çünkü onların da kit lens takıntıları var biliyoruz. Buradaki tüm bilgilerimiz geneldir.
Ama test fotoğraflarını sony A300 ve 18-70 kit lensle çekip ekledim, elimde bu ekipman var.
Kit lens kötü müdür?
Kötü değildir. Bunu anlatmaya çalışacağım. Lensiniz ne olursa olsun, işinizi doğru yapmadığınız takdirde her lens kötüdür. Doğru ışıkta, doğru pozlama yapıyorsanız her lens güzeldir.
Bir model veya objeyi pozlayacaksınız. Hava güzel.. Ama modelinizin yüzü (çekeceğiniz kısmı) ışık almıyor. Bir de bu diyelim ki, esmer tenli bir model.. Veya koyu bir obje..İşte o zaman 2 kat daha kötü..
Yahutta, bir kompozisyon oluşturacaksınız ama konunun olduğu yerde ışık şartları uygun değil..
Ve bir de hatalı pozluyorsanız, uygun odaklama yapamıyorsanız, o fotoğraftan hiç sonuç beklemeyin.
Öncelikle konunuzun üzerindeki ışık miktarı uygun olmalıdır. Ve doğru değerlerle pozlamanız gerekir. Tüm bunları yapamıyorsanız, makineniz ne olursa olsun iyi fotoğraf alamazsınız.
Ama iyi ışık derken, öğle vakti güneşin altındaki ışık değildir bu.. Işığın çok sert olanı da fotoğraf dokusunu olumsuz etkiler. İyi ışık demek, yüksek ışık demek değildir.
Ya da iyi ışık demek, illa güneş ışığı vuracak demek te değildir.
Bir önemli konu da el titremesi.. Makineyi sıkmadan kavrayın, rahat olun. Kendinizi sıkmayın.
Önce deklanşöre yarım basıp netleme yapın.Sonra makineyi sarsmadan hafifçe deklanşöre basın. Titretmeyin..
VE ÖNEMLİ: Netleme yaptıktan sonra beklemeyin, anında çekin bence.. Çünkü konunuz veya modeliniz hareket halinde ise odak mesafesi değişecektir. Ama siz netlemeyi önceki konuma göre yaptığınız için olumsuz sonuç alma ihtimaliniz var.
Dünyada her gördüğünüz şeyden fotoğraf çıkmaz. Galeride rastgele çekilmiş fotoğraflar çok görüyoruz.
Ama hiç ummadığınız birşey, süper bir fotoğraf olabilir. Peki bunu ne belirler?
Duracağınız nokta, pozlayacağınız açı.. Çektiğiniz konuya olan bakış açınız..
Ve..
Onu kadraja alışınız. Yani, ne kadar zoomlayacağınız veya kadrajın sağına soluna yerleştirme biçiminiz..
Ve..
O konunun yanındaki yardımcı objeleri kadraja yerleştirme şekliniz..
Yani bir kompozisyon oluşturuyorsunuz. Bu kompozisyonu fotoğraf karesine yerleştirme biçiminiz..
İşte bunlara dikkat ederseniz, hiç ummadığınız bir konudan iyi fotoğraf çıkarabilirsiniz.
Ve diyafram seçimi.. Ben genelde A modu kullanıyorum. Yani diyaframı kendim seçiyorum. Makine enstantaneyi otomatik ayarlıyor. Manzara, mekan gibi geniş açı çekimlerinde diyaframı kısarım. f:8 veya daha fazla.. Yani fotoğraf içindeki tüm bölgeler eşit netlikte olsun diyorsanız, diyaframı kısın.
Ama bir model veya objeyi öne çıkarıp, arka alana fluluk vermek istiyorsanız, diyaframı açın.
Portre çekerken, f:7.1 veya f:8 filan kullanın. Ama en az 70mm değerinde portre çekmelisiniz. yani full zoomlayarak.. 55mm değerinde de olur ama 70-80mm de daha tatlı olur.
Başka bir önemli konu, Beyaz dengesi.. Özellikle gün ışığı altında fotoğrafta renkler sıcak (sarımtırak) çıkabilir. Veya mavimsi (soğuk) olabilir. Bunun için size beyaz dengesini AUTO değil de, BULUTLU seçmenizi öneririm. Ve baktınız hala sarımtırak çıkıyor, bulutlu ayarının sayısal değeri vardır, onu -2 veya -3 yapın, bir deneyin.
GELELİM KİT LENS OLAYINA:
Tüm markaların kit lensleri birbirine yakın kalitededir. Tabii ki üst sınıf lenslerle kıyaslanmaz. Ama işini iyi yapan bir fotoğrafçı, kit lens ile harikalar yaratabilir. Eğer kusur sizde ise, en pahalı lens bile altınızda ezilir.
Kit lenslerle ilgili en çok şikayet konusu, en geniş açıdaki çekim kalitesidir. Yani 18mm değerinde yapılan çekimleri kastediyorum. Evet bir derece doğrudur. Tüm markaların kit lensleri, 18mm geniş açıda, nispeten en düşük kalitede fotoğraf verir. Ama nispeten.. Diğer mm değerlerine göre..
Fakat siz en uygun ışıkta, en uygun değerlerle pozlarsanız, 18mm de yeterli sonuç alabileceğinizi altını çizerek belirtiyorum. 18mm'de çekerken, karşınızdaki konunun doğru bir noktasına nişanlayıp, odaklama yapın. Doğru nokta nedir? O geniş alan içinde, tüm objelere bakın.. Hepsinin ortak mesafesinin buluştuğu noktadır. Ve bu nokta ışık yönünden ne çok karanlık, ne de çok aydınlık olmamalıdır(mümkünse).
Bu noktayı bulup pozlarsanız ve doğru F değeri de seçerseniz, sonuç iyi olacaktır, iddia ediyorum.
Bazen de çekeceğimiz konu içinde bir başrol vardır. Bu durumda o başrolün üzerindeki ışık nasıl olursa olsun, mecbur ona odaklama yapmamız gerekir.
İster 18mm, ister 50mm veya üstü.. Siz işinizi iyi yapıyorsanız, kit lens size yetecektir. Buna ben kefilim.
Bu topicte sadece sony kit lensi ile çekilmiş doğal örnekler göreceğiz, beraber test edeceğiz.
Ve her fotoğrafta sizlere doğru ışığı ve pozlamayı anlatmaya çalışacağım. Ve örnek fotoğrafları tıklayıp açtığınız zaman, bir kez daha tıklayıp full büyütünüz. Yoksa net görünmez.
Ayrıca bilgisayarınızdaki yüklü fotoğrafları, windows fotoğraf görüntüleyicisiyle izlemeyin. Bu prg, netlikte kayıp yapıyor. Hele fotoğrafı küçültünce daha kötü oluyor. Size "exifpro" adlı fotoğraf görüntüleme programını şiddetle tavsiye ederim.
BENİM FİKRİMCE; KİT LENS İLE GAYET İYİ FOTOĞRAF ÇEKİLEBİLİR.
İşte ilk olarak, ışığın uygun olduğu 2 fotoğraf.. sony a300 ve 18-70 kit lens ile.. Makineden çıktığı gibi.. Başlıktaki 2 fotoğraf BULUTLU beyaz dengesiyle çekildi.
Şu an makinemin renk ayarları şöyle:
kontrast: +1
doygunluk: +1
keskinlik: +1
45mm - f:6.3 - 1/200 - iso200
Beyaz dengesi: bulutlu
55mm - f:7.1 - 1/125 - iso400
Beyaz dengesi: bulutlu
FOTOĞRAF EKLEYEN ARKADAŞLAR; ekleyeceğimiz fotoğraflarda özenli ve seçici davranırsak, konumuz daha amaca uygun olur. selam, sevgiyle..
#panctom' tarafından 12.04.2009 14:13:35 tarihinde düzenlendi.
Sadece Ef olayı değil 13 de yapsan maada, o menüde biliyorsun ayarlar var,istenirse netliği dağıtıyorsun ya genele..Yok mu kitabın senin TR..
Yarın gidip bir şişe su alıp ıslak lale çekip geleyim barem sabah sabah..Kit ile..Havada ay var herhalde günışığı iyi olur pussuz mussuz ..
Konuyu bozmadan azcık katkı sağlamaya çalışayım. Bütün fotoğraflar 18-70 kit ile çekilmiştir. Daha önce A300 topiciğinede koymuştum fotoğraflar.
Makineyi alalı yaklaşık 15 gün olmuştu...
Gece Çekimi Elde
Zamanında üstüne çok geyik yapılan fotoğraf
Teşekkürler Panctom, merak edilen bir konuya değinmişsin
Bıu konu iyi bir sony kit lens referansı olacak gibi. Tebrikler.
Selamlar, yazılanların bir kısmına katılırım. Yani "kötü fotoğraf kit lensin değil kıt bilgili fotoğrafçının eseridir" misali. Fakat eğer işi biraz daha teknik olarak ele alırsak ki bu lensleri test eden teknik adamlar böyle yapıyorlar o zaman sonuçlar değişebiliyor. Eğer kılı kırk yaran bir tipseniz aşağıdaki iki bağlantıda Sony 18-70 için veriler varki güvendiğim iki sitedir bir bakın derim.
http://www.dpreview.com/lensreviews/sony_18-70_3p5-5p6_m15/page3.asp
http://www.photozone.de/Reviews/47-sony-alpha-aps-c/140-sony-18-70mm-f35-56-dt-review--lab-test-report?start=1
Sitedeki verileri incelerseniz 18-70 vasat bir lenstir. 28-35 aralığında en iyi performansı verirken 18 ve 70 gibi uç değererde sonuçlar çok kötü görünüyor.
Özellikle merkez dışı keskinlik hiç iç açıcı değil. Bu bir zoom lens ise tabiki hepimiz her aralıkta iyi sonuçlar vermesini isteriz yoksa alırız 35 yada 50 mm sabit bir lens işimize bakarız. (çok daha ucuza)
Siteye yüklenen boyutlarda lensin kalite farklılıklarını görmek ne yazıkki zordur. Eğer büyük boy baskılarla uğraşıyorsanız yada makro çekim merakınız varsa keskinlik yada ayırma gücü dediğimiz şeyin ne olduğunu daha iyi anlarsınız.
Tabi renk sapmaları, distorsiyon, köşelerdeki kararmalar vs. diğer sorunlar. Fakat bütün bu sorunlar tam boy baskılarda ve izlemede ortaya çıkıyor. Hatta RAW çekim ile Photoshopta açtığınızda bile lens kusurlarını hemen görmeniz mümkün.
Bende Sony200 kullanıcısıyım ve elimde eş değer Minolta lensler ile bu lensi (18-70) çok kıyasladım fakat 18-70 eski Minolta lensler yanında bile sınıfta kaldı doğrusu.
Özellikle 50mm den sonra kalite çok düşüyor.
Tabi yine belirtelim bu konu yani lens iyimi kötümü konusuda göreceli bir konu. Siz eğer fotoğrafı PC de seyrederim ve 10x15 baskıdan büyük baskılarla işim olmaz derseniz hiç sorun yok. Çünkü PC de zaten çözünürlük sınırı var ve hiç bir zaman ne renkleri nede gerçek çözünürlüğü izleme olanağınz yok. Dediğim gibi nihai olay baskılardır.
Fotoğraf makinelerinin netlemeyi nasıl yaptığını hepimiz biliyoruz. Yazıldığı gibi ışık şartları çok önemli ve bende karmaşık yada yetersiz şartlarda MF ile çekim öneriyorum çünkü bir çok defa bende makinelerin AF lerinin ışık şartları sebebiyle hata yaptığına şahit oldum.
Diğer bir konuda bu lenslerin adı zaten kit lens işte. Yani çok fazla bir beklentiye girmemeli diye düşünüyorum. Eğer makineye binlerce lira ayrılıyorsa o zaman beklenti yüksektir ve en az bir o kadar daha para verilip çok daha iyi bir lens almak gerekir. Sony'nin bütün alpha serisi çok çok iyi gövdelere ve özelliklere sahip ve fiyat avantajı ilede rakiplerine doğrusu fark atıyor. Fakat iyi bir gövdede kötü bir optik
sıfır bir Ferrari ye çıkma ucuz lastik takmak gibi bir şey.
Tabi hepsi kişisel düşüncelerimdir. Ben böyle düşünüyorum.
Bendende biraz katkı. 18-70 diğer lenslerle kıyasladığımızda vasat kalıyor doğru ama kötü değil. Yani ortalama. Yani iş görüyor. Diğer kit lenslerle kıyasladığımızda ise 1 numara Yani en iyi kit lens.
Bu sonuçları bir kit lens ile aldığımızı düşünürsek çok çok iyi değil mi sizce.
Yine bunlarda aynen makineden çıktığı gibi katıksız portre denemeleri
Özgür bey fotoğraflar çok güzel ve bu sizin başarınız bence. Evet diğer marka model kit lensler ile kıyas konumuz ise Sony 18-70 çok başarılıdır. Nikon 35-70 bir kit elime geçmiş denemiştim feci sonuçlar vermişti. Başka iyi bir markanın zoom lensini ise bir idda üzerine söktük ve bazı merceklerin cam olmadığını gördük vs. yani bunlar konu edilirse Sony 18-70 aralarından sıyrılır doğrusu aralarından.
sayın mehmetcihan;
Burada üst sınıf lenslerle veya başka lenslerle, kit lens kıyaslamıyoruz, başlık yazısında buna değindim zaten.. Ben başlıkta konu hakkında mümkün olduğunca yanlış anlaşılmayacak ve net tabirler kullanmaya çalıştım.
Ama siz buna rağmen farklı bir açıdan bakmışsınız. Konumuz A lensiyle kit lensin kıyası değil.. Lütfen başka lenslerle, kit lens mukayesesi yapmayalım.Yoksa konu karışır, başka yönlere sapar.
Biz başka hiçbir lense bakmadan sadece ve sadece kit lensle neler yapabileceğimizi konuşacağız.
Ben diyorum ki "işinizi iyi yapıyorsanız, kit lens ile yeterli sonuçlar alabilirsiniz"
Başlık kısmına şu yazıyı da ilave edeceğim:
Dünyada her gördüğünüz şeyden fotoğraf çıkmaz. Galeride rastgele çekilmiş fotoğraflar çok görüyoruz.
Ama hiç ummadığınız birşey, süper bir fotoğraf olabilir. Peki bunu ne belirler?
Duracağınız nokta, pozlayacağınız açı.. Çektiğiniz konuya olan bakış açınız..
Ve..
Onu kadraja alışınız. Yani, ne kadar zoomlayacağınız veya kadrajın sağına soluna yerleştirme biçiminiz..
Ve..
O konunun yanındaki yardımcı objeleri kadraja yerleştirme şekliniz..
Yani bir kompozisyon oluşturuyorsunuz. Bu kompozisyonu fotoğraf karesine yerleştirme biçminiz..
İşte bunlara dikkat ederseniz, hiç umadığınız bir konudan iyi fotoğraf çıkarabilirsiniz.
Ama önemle rica ediyorum:
Lütfen A veya B lensini buraya taşımayalım. Konumuz daha çok başka yönlere sapacaktır.
AMACIMIZ:
"Sadece kit lens ile neler yapabiliriz"
işte bu kadar
---------------------------------------------------------------------------------------------
Hep yazıyorum. Fotoğrafı buraya veya galeriye eklerken küçültüyoruz. VE YÜZDE YÜZ kesin bir netlik kaybı oluyor. Detaylar softlaşıyor.
Bu yüzden küçülttüğünüz fotoğraflara tadında bir keskinlik veriniz.
Ben bunun için size "photofiltre" programını öneririm. orada küçülttükten sonra üst kısımda "filtre" yazan yere tıklayın.
karşınıza "keskinleştir" veya "sharpen" bölümü çıkacak.
oradan secenekleri açın ve "kenarkarı keskinleştir" seceneğini kullanın. eğer ingilizce ise "sharpen edge" yazan yere tıklayacaksınız.
70mm
f: 8
1/60
is0: 400
#panctom' tarafından 09.04.2009 14:07:58 tarihinde düzenlendi.
Bu güzel renkli fotoğrafların arasına bir tane de sb lazım.
A300 topicine de eklediğim çok sevdiğim bir fotoğrafımı koyuyorum.
Biraz bilgi verir...
30mm
f5.6
iso 500
1/30 sn
#mimarbey' tarafından 09.04.2009 14:30:09 tarihinde düzenlendi.
İlgili olabilecek konular
-
(n)akit (f)ondip (t)arikatı @twitterspaces 14 Haziran 2022
12 Haz. 2022, 13:24 miratcenk
076512 Haz. 2022, 13:24
miratcenk -
Biz Mustafa Kemal'in Askerleriyiz - Serdar Yıldırım
06 Haz. 2022, 18:27 serdar102
285206 Haz. 2022, 18:31
serdar102 -
2021 En İyi Aksiyon Macera Filmleri Yabancı Diziler
28 Kas. 2021, 12:57 emre001
1192005 Mar. 2022, 23:16
franklin2 -
-
2022 En İyi Netflix Filmleri, Film Önerileri
16 Şub. 2022, 23:18 emre001
0139516 Şub. 2022, 23:19
emre001 -
En İyi Çorba Kazanı Çorba Potu Çorbalık Modelleri
28 Kas. 2021, 11:41 emre001
0111828 Kas. 2021, 11:41
emre001 -
Excel Çalışma Kitabından Sayfasından Veri Alma Nas
03 Ara. 2020, 15:21 prodersler
0138703 Ara. 2020, 15:22
prodersler -
Minidv Kaset Sp Nedir Lp Nedir Hangisi İyidir
08 Tem. 2020, 18:02 prodersler
0185608 Tem. 2020, 18:02
prodersler -