panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

İşte Karşınızda Sony A300

SONY'nin yeni A300 modelini artı ve eksileriyle inceliyoruz

Dpreview testleri misali, çok teknik bir test beklemeyin.
Bir kullanıcı gözüyle tarafsız fikirlerimi paylaşacağım sizlerle..

A350 modeli ile aynı anda piyasaya sürülen bu modelin, a350 den farkı, 10.2 mp olması..

Çok şık bir tasarıma sahip.. Ayrıca 2 adet sensöre sahip oluşuyla bu konuda bir ilk.. Çift sensörü olması, "LCD üzerinden dünyanın en hızlı netleyen makinesi" yapıyor onu.. Bir sensör live view için işlev yaparken, diğeri de vizör çekimlerinde görev yapıyor.

GELELİM A300 hakkındaki düşüncelerime.. ESKİ MAKİNEM SONY A100'den farkları şöyle:

1-Daha hızlı odaklıyor. Özellikle zayıf ışıkta A100 bazen netleyemiyordu.
A300 ise zayıf ışıkta bile çok zaman odaklama yapabiliyor.

2-A100 den çok daha iyi iso performansına sahip..
iso1600 değerinde bile, iyi kalitede fotoğraf veriyor.
Noise oranı A100 e göre çok çok daha temiz..

3-Görüntü işleme kalitesinin çok iyi olduğunu altını çizerek söyleyebilirim. Sony firması bu konuda çok aşama kaydetmiş ve bionz işlemcinin işleme kalitesini geliştirmiş.

4-LCd ekran.. A100'ün LCD ekranı çok iyi değildi.
A300 de ise LCD EKRAN MUHTEŞEM GÜZEL ve PARLAK.. Farkı o kadar bariz hissettim ki.. Ayrıca ekranda fotoğraflar çok keskin görünüyor.
Çok keyifli gerçekten ekran.. tabii menüden girip extra parlatmanızı öneririm. LCD ekrana tam puan..

5-Dünyanın en hızlı LCD'den çekim yapan makinesi A300..
Ve açılabilir ekranıyla LCD den çekim yapmak bazı durumlarda büyük avantaj..
Konser, macro vs vs..

6-Sevmediğim tek yanı şu oldu: Flaş ışığını dışardan kısıp çoğaltabileceğimiz bir fonksiyon iyi olurdu.
Bunu yapmak için, menüye girmemiz gerekiyor, biraz zaman kaybı..

7- A300 gördüğüm kadarıyla, üzerine takılan lense sınıf atlatıyor. Eskiden kullandığım 18-70 kit lens ile şimdi daha güzel sonuçlar alıyorum.

8- Vizörü A100 kadar büyük değil. A100'e oranla sadece %10 kadar daha küçük.. tabii asla çok küçük değil, yeterli gelecektir size bence..

9- Web üzerinden görmekle body hissedilmiyor. Fikrimce çok yakışıklı, keyifli bir bodysi var. Oynar LCD ekran korktuğum gibi değil kesinlikle.. Çok estetik duruyor şahsi zevkimce.. Ve sağlam görünüyor.

10- Benim için çok önemli bir detay, BOKEH KALİTESİ..
A300'de bokeh kalitesi çok temiz ve güzel.. Özellikle yüksek isoda bazı makineler bokeh üzerinde noise verir çok.. Ama A300'ün bokehi yüksek isoda bile minimum temiz..

11- Ben DSLR makine arayan her arkadaşıma gönül rahatlığıyla öneriyorum bu makineyi.. Kendim, başka markalar da alabilirdim ama..
İyi ki a300 almışım.

LCD ekranı ve üzerinde vizör büyüteciyle A300:

*A300 ile çektiği fotoğrafları ekleyen arkadaşlardan seçici davranmalarını önemle rica ediyorum.

*hatalı pozlanmış veya görselliği düşük fotoğraflar eklemeyiniz lütfen..

*fotoğraflarınıza kontrast vb tonlamalar yapabilirsiniz. çünkü ilk sayfalarda yeterince
doğal fotoğraf ekledik artık..

*Fotoğraflarınızı en fazla 1024 PİKSEL veya daha düşük boyuta düşürüp te ekleyiniz.
900 PİKSEL de makuldur.Daha büyük eklenince sayfa zorlanıyor ve geç açılıyor.

*Vereceğimiz her cevap başına en fazla 3 fotoğraf eklersek, topiğimizin sayfası daha kolay çalışacaktır.

*Yaşanan bazı mağduriyetler nedeniyle, SPOT alışverişi tasvip ve teşvik etmeyelim asla..
Türkiye garantili ürünler, prensibimiz olmalıdır arkadaşlar..
Artık zaten garantili ürün ile spot ürün arasında çok fiyat farkı kalmamıştır.

#panctom' tarafından 07.05.2009 00:38:25 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 5 Haziran 2008, 00:26 - İp: 88.***.**8.128
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Panctom esasında makinenin derli toplu bir şekilde teknik özelliklerini verseydin başlangıçta iyi olacaktı. Belkide vermişsindir geri dönüp tüm topici okumadım baştan sona.

Ben esasında nikon kullanıyorum, hatta D300 arıyordum ama aklıma çok da yatmadığı için ağırdan aldım biraz. Nikon keskinliğini göremedim o makinede. Belkide yanılıyorumdur polemik olmasın.

A300 fotoları oldukça güzel görünüyor.

Bu makine cmos sensörmü ccd mi ?

Kaç megapiksel ?

Ayar tekerleği bir tane galiba ?

Lcd den çekim yaparken otofokus çalışıyor mu ?
Bu bayağı önemli soru benim için. Eski tepeden bakılıp çeken makineler iyiydi. Portre çekimlerinde gözünü vizöre dayarsan karşıdaki adam izleniyor hissine kapılıyor kasılıyor. Gözü vizöre dayamadan çekersen o da rahat ediyor sende. Aynı şey böcükler için de geçerli. Onlar da kasılabilir.

Lcd ekran kaç nokta ? Kaç piksel mi desem yoksa. nasıl soruluyor bu soru bilmiyorum. 230 000 mi yoksa 930 000 mi yani.

Birde sony nin oynar lcd ekranlı ve lcd den görerek çekim yapabilen başka model slr makinesi var mı ?

Kullanan yahut bilen arkadaşlar cevap verirse sevinirim..

Tarih: 3 Ağustos 2008, 21:36 - İp: 85.***.**1.118
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

Okyanus, evet gerçekten çok çok memnunum..
iyi ki tercihimi a300 den yana kullanmışım dedirtti bana..

-a300 ccd sensörlü..
fakat önceki sonylerden daha kaliteli olma sebebi, görüntü işleme özelliğinin geliştirilmiş olması..

-10.2 mp

-LCD den otofokus var tabii.. Aslında konu başlığında yazmıştım bunu ama gözünden kaçmış sanırım.
Hatta dünyanın LCD den en hızlı fokuslayan makinesi a300.. Oynar LCD ekran mükemmel..
1-2 defa çok işime yaradı.. boyumun yetmediği bir pozlamada LCD yi aşağı doğru büktüm ve jet hızıyla fokuslayıp çektim.

-LCD ekran 2.7 inç ve 230.000 piksel.. Ama benim eski makinem A100 e oranla 2 kat daha parlak..
Çok çok yeterli ışığa ve parlaklığa sahip..
tabii menüden sonuna kadar ışığı açman daha da iyi olur.

-Bir de sony a350 var oynar LCD li.. O 14 mp..
Ama o a300 e oranla çok az daha yavaş bir makine.. tabii bu değer saliseler itibarıyla...

-a300 TÜM sonyler içinde en iyi iso performansına sahip makine ayrıca..

#panctom' tarafından 04.08.2008 01:30:28 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 4 Ağustos 2008, 01:14 - İp: 88.***.**1.84
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

murat reis.. gelelim senin sorularına..

öncelikle güvercin fotoların için kutlarım eline sağlık, çok başarılı buldum

-SONY den başka hiçbir DSLR modelde digital zoom yok..

-metering mode ve af area asla biribirne bağımlı değildir. ayrı ayrı şeylerdir.
metering mode ışık ölçümüdür.
AF ise odaktır.
ölçüm modu içinde yer alan "spot mod" vardır. o da şudur:
mesela kontrastı yüksek bir cisim veya çok parlak birşey çekeceksin.
bembeyaz bir güvercin diyelim.. ve gün ışığı altında..
işte "spot mode"nin zamanı..
güvercine odak yapacaksın. makine tüm pozlamayı o parlayan güvercine göre yapacak.
güvercin hiç parlama yapmayacak. etrafındaki herşeyde gölgeli bir tonda çıkacak.
çok güzel oluyor şahsen..
mesela senin şu beğendiğim beyaz çiçeğin.. o da spot mode galiba..

AF AREA seçenekleri çoook uzun be reis..
valla yaz yaz bitmez.. netten incelemeni öneririm.

-ALAN DERİNLİĞİ ÖN İZLEME.. inan onu ben de merak ettim var mı acaba?
benim eski A100 de vardı. ama bir halta yaramıyordu bence.. ben hiç istifade etmemiştim o özellikten..
hiç gerek duymadım. denediğim zamanlarda da faydası olmadığını görmüştüm.

-histogram yok sanırım.
fikrimce o da gerekli değil.. kompakt makinelerimde vardı ama hiç kaale almıyordum.
sonuçta histogram olumsuz görününce o pozu çekmiycez mi?
zaten a300 de LCDden çekerken görünen ışığın hemen hemen çok yakını sana fotoğraf olarak dönüyor.
ama kompaktlarda öyle değil..
LCD den çekerken parlak görünüyor ama çektikten sonra bir bakıyorsun, karanlık çıkmış.
o yuzden kompaktlarda belki gereklidir ama DSLR lerde histogram olmasa da olur.

#panctom' tarafından 04.08.2008 01:29:12 tarihinde düzenlendi.

#panctom' tarafından 05.08.2008 15:25:32 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 4 Ağustos 2008, 01:26 - İp: 88.***.**1.84
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

düşünceleriniz ve bilgiler için çok teşekkürler, yavaş yavaş öğreniyoruz. Uzun zamandır böyle bol bol fotograf çekmeye uğraşmamıştım.

Panctom histogram olayını buldum live view modundayken DISP tuşu ile ekranın solunda histogram çıkıyor. Biraz da kitaba baktım şunlar yazıyor :

Histogramın ne olduğunu ne işe yaradığını açıklamış ve

Live View modunda görüntülenen histogram son kaydedilen görüntüyü göstermez. Henüs görüntülenmiş olan görüntünün durumunu gösterir. Histogram diyafram ayarına vb. bağlı olarak değişecektir. Demiş...

Tarih: 4 Ağustos 2008, 11:38 - İp: 81.***.**9.145
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Mustafa senin 50 MM şu Minalto MD 50 mm 1.7 mi?

Tarih: 4 Ağustos 2008, 12:28 - İp: 81.***.**9.145
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

evet histogram sana pozlamanın doğruluğunu ve ışık dengesini gösterir. live view modunu pek kullanmadım. 1-2 kez gerekli olmuştu. o yuzden görmemişim ben..

o minolta AF değil sanırım. Benimki AF.. AF olmayan bir lensi asla alma..

Tarih: 4 Ağustos 2008, 14:53 - İp: 88.***.**1.84
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

tamamdır AF olmayan almayacağız

Bu arada Minik Eller fotografın ve mesajın harikaydı buradan da bir link verelim dedim.

Minik Eller

Tarih: 4 Ağustos 2008, 15:53 - İp: 81.***.**9.145
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

panctomun resimlerinin altına yazdığı mesajı burayada eklemek istedim :

ÖNEMLİ:

BU NOTU BİR SÜRE DAHA FOTOĞRAFLARIMIN ALTINA EKLEYECEĞİM..

Yaz kurak, sıcak..
Öğle sıcağında dışarıda su arayan kedi köpekler oluyor.Bu sıcakta susuzluk büyük acı, çok zor

İmkanı olan dostlar, lütfen evinizin önüne hergün bir kabın içinde su koyun.. Ondan birçok susuz sokak hayvanı istifade edecektir.

Sizler de sevabın en büyüğünü kazanacaksınız..

Alışır da kapıdan ayrılmaz diye korkanlara:
ben hep yapıyorum, gelip gecen hayvanlar içiyor ve yoluna devam ediyor, merak etmeyin.

selam ve sevgiyle..

Karşı komşunun terası benim terasta olduğu gibi onlarda sürekli SU koyuyorlar. Sağolsun güzel bir mahallede yaşıyorum en kötü ihtimalle bir iki apartman arayla su kapları var. Bu fotografın Tamron 70-300 le çekilmesi dışında bir teknik olayı yoktur. Mustafa için konmuştur.

Böyle ince düşünen, duyarlı dostlar oldukça çocuklarımız için içimi bir umut kaplıyor.

Teşekkürler Mustafa

#muratreis' tarafından 04.08.2008 19:47:46 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 4 Ağustos 2008, 19:44 - İp: 85.***.**5.132
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Buda bir anı ve an fotografı

#muratreis' tarafından 04.08.2008 19:46:18 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 4 Ağustos 2008, 19:45 - İp: 85.***.**5.132
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

sevgili reis..

utandırdın beni yahu

böyle övgü dolu sözler okumak mahçup etti beni

çok teşekkür ederim.. güzel dostluğun.. ve güzel yüreğin için..

insan, kalbinde "merhamet" yaşattığı müddetçe insandır.

Merhametten mahrum kula, Allah ta merhamet etmez zamanı geldiğinde..

Biz susayınca, hasta olunca, bacağımız kırılınca kopunca ne kadar acı çekiyorsak, hayvanlar da aynı derecede çeker.
onlar taştan değil çünkü..
ve en acısı şu:
sokak hayvanı bu dünyada tek başınadır. kendinden başka kimsesi yoktur. hasta ve aç olduğunda bağıra bağıra ölecektir. kimse de duymayacaktır.

şu an topiğin dışına çıktık ama.. salla gitsin..
bu gibi özel mesajları heryere serpiştirmek lazım

selamlar.. sağlıcakla..

#panctom' tarafından 05.08.2008 03:25:18 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 5 Ağustos 2008, 02:45 - İp: 88.***.**1.84