Fotoğrafçılık Forumları
Ahh Biz Amatörler !!!!
Sayın netfotoğraf sitesi ustaları ve profosyonelleri, haddim olmayarak ve bir amatör olarak kendi adıma kabul eden olursa da diğer amatörler adına bir şeyler yazmak istiyorum.
Bizler, bildiğiniz gibi fotoğrafa karşı ilgimizi ve sevgimizi farkettiğimiz anda hemen bir makinaya yöneliyoruz. Geçen yıllarda hevesimizi Compact makinalarla giderip sizi pek rahatsız etmiyorduk. Hani sorularımız oluyordu da o kadar da sizin işinize karışır düzeyde değildi. Ancak son yıllarda gelişen teknoloji ve hızla inen fiyatlar bize sizin elinizdeki kara makinalardan alma fırsatı verdi. Kara makina diyorum çünkü biz amatörüz öyle 5d, 100a, k10 falan bilmeyiz ilk aşamada. Böyle olunca problemler de beraberinde geldi. Compactlar her şeyi hazır ettiler önümüze koydular.Yalnız iş bu kara makinalara gelince epey zorlanır olduk. Gerçi giriş seviyesi d-slr dediğimiz makinalarda da birçok hazır mod var ama yetmez.Çünkü biz amatörüz. Sitede sizin harika resimlerinize bakar gah macrocu omaya gah koca şehri tek kareye sığdırmaya çalışırız. Hayallerimizde öyle kareler vardır ki en kral makina bile işin içinden çıkmaz. İşte bu düşler ve gerçeklerin devamında ortaya sorular çıkar. Bazen bir cep telefonu kamerası kullanıcısının sorusuna ve yorum isteğine sinirlenirsiniz, bazen compact makinasına objektif sorana gülersiniz.
Lafı çok uzattım biliyorum. Asıl meseleye geleyim kafanızı fazlaca ağrıtmadan; şu aşağıdaki soruların cevabı işimizi biraz kolaylaştıracak. Diyebilirsiniz ki araştır forumu hepsinin cevabı var. Ama cevaplar çok teknik oluyor bazen anlamıyoruz.
Sorular:
1.Hangi seviyedeki kullanıcı hangi makinayı kullanır. (Yani üniv. arkadaşlarıyla foto safariye giden birisi, düğün bayramlarda özellikle akşamları milletin ağzı gözü kaymadan çekmeye çalışan birisi)
2.Hangi objektif hangi tarz çekimlerde kullanılır.
3.Mesela bir 5d kullanıcısının bir 450d makinayla asla yapamayacağı hareket hangisidir.
4.ışık yetersiz,ışık fazla,nesne hareketli, bu gibi durumlarda manuel kullanıcı ne yapar
Aslında soruların sayısı çok fazla da ben örnek olsun diye birkaç tane aldım buraya.
Bir itiraf; aslında her şeyin cevabını biliyoruz. İşin sırrınız daha küçük yaşlarda veya gençlikte elinden filmli makinayı düşürmemek, makinayi iyi tanıyıp onu bir organ bir göz gibi kullanmak, bir iş haline getirerek zamanın neredeyse tamamını bu işe ayırmak olduğunu biliyoruz. Gel gör ki amatör ruh, hevesleniyor.(Bu işten biraz anladığımı gösteren cümleleri yazmama vesile olan sitenize de çok teşekkür ederim.)
Çok özür dileyerek saygılarımı sunuyorum.
#sedatguler' tarafından 18.09.2009 16:03:35 tarihinde düzenlendi.
Amatörler kısmını çok özür dileyerek acemiler olarak değiştiriyorum.
Hani derler ya " Hah ağzına sağlık " işte ondan, çok güzel yazıya dökmüşsün kendi adıma teşekkür ederim. Saygılarla..
2. soru ile başliyayım; objektifleri hangi alanda kullanıldıklarını hem isimlerinde hemde üzerlerinde yazan mm cinsinden birimle belirtirler.
Tele olanlar uzak nesneler, makro olanlar adı üstünde makro, geniş açıda aynı şekilde.
Sadece gece çekimlerinde açık diyafram; f2.8 veya daha açık bir diyafram iso değerini artırıp flaşsız foto çekme şansınızı artırır.
1. soru için gece çekim yaptığınızı ve üni. arkadaşarı ile fotoya gittiğinizi yazmışsınız. size standart zoom ve birde tele objektif içeren giriş seviyesi dslr rahatlıkla uyar. Derseniz ben onu kullanamam ıhh kullanırsınız. Artık neredeyse bütün giriş seviyesi (hatta orta seviye) dslrlerde otomatik mod bulunmaktadır. Dolayısı ile öğrenmek istediğinizde deneme yanılma yolu ile (yada foto kursuna da gidebilirsiniz) doğru zamanda doğru fotoya ihtiyaç duyduğunda otomatik modda çekim yaparsınız.
3. soru için 5d kullanıcısı 450d kullanıcısın yaptığı bütün hareketleri rahatlıkla yapabilir (tek bir şey hariç aps-c sensöre göre üretilmiş objektifleri kullanamaz) hatta 5d 450d ye göre daha sağlamdır.
4. soru
ışık yetersiz : yapılabilecek şeylerden birincisi iso artırımıdır ki ; bu beraberinde fotoğrafta kumlanma ve detay kaybı getirir. Ama çoğu kullanıcının yaptığı gibi büyütülecek bişeyde değildir bu. Artık çoğu makina iso 800-1000 seviyelerine kadar temiz fotolar veriyor. Hele ki fotoları 10x15 baskı yaptıracaksınız gönül rahatlığı ile iso 1600 çıkın. Zira o boyutta bir baskıda iso artırımı yüzünden oluşan kumlanma belli bile olmuyor Bizzat denedim.
yapılabilecek 2. olay ise flaş kullanmaktır. Bir diğer olay ise açık diyafram ; f2.8 veya daha açık diyaframlı bir lens kullanmaktır.
Işık fazla : iso değerini en düşüğe getiririz bu muhtemelen olayı halledecektir. Etmedi ise diyafram biraz kısılır böylece sorunu halletmiş oluruz.
Nesne hareketli : Işık durumuna göre iso değeri makul seviyeye kadar artırılır, diyafram izin verilen en açık değere getirilir, birde makina devamlı otofokus moduna alınır.
Umarım yardımı olur )
Öncelikle bir usta ya da profesyonel olmadiğimi belirtmek istiyorum. O seviyelere erişmem için forumu hatmetmem yetmez yıllarca fotoğraf çekmek gerekir. Çok okuyorum ama usta olmak için yetmiyor. Şunu da belirtmek isterim ki buradaki usta ve profesyoneller bizim aramızdan yetişti amatörlükten geldiler o mertebeye, usta doğmadılar ya!
Sorularınızı da nacizane basit ağızdan açıklamaya çalışayım. Varsa eksik ve yanlışlarım üstadlar muhakkak düzeltecektir.
1. Bir kere diyafram enstantene gibi temel kavramları bile bilmeyen birisi için en güzeli basçek kompakt makinedir. Bunun yanısıra sadece anı fotoğrafları çekecek birisi için de en güzeli budur. Hem taşıması kolaydır, hem de kullanıcısına soru sorup yormaz. Fotoğrafçılıkla amatör olarak uğraşan (biraz da çok fazla masraf açmasın bana, meraklıyım da o kadar değil diyen) ve kendini geliştirmek isteyen birisi ise slr like modellere yönelir. Bu makineler her türlü amaca kompakt gövdesiyle hizmet eder. Ekstra masraf açmadan tele de çeker, makro da çeker, manzara da... Yok beni hala kesmiyor diyorsa eğer ufak tefek masrafla makinenin kabiliyetlerini geliştirebilir. Slr like makineden de hevesini alan birini artık bu makineler kesmez tam tabiriyle. Sensörü küçük olduğundan yapabildikleri bir dslr cihaza göre kısıtlıdır. Ayrıca fotoğraf kalitesi asla ve asla bir dslr cihaz ile kıyaslanamaz. Fotoğrafla tam anlamıyla sanat düzeyinde uğraşanlar, slrlike modelleri artık yetersiz görenler ve bu işten ekmek kazanan insanlar ise dslr kullanır. Bu insanlar için fotoğraf kalitesi birinci derecede önemlidir çünkü ve belirttiğim gibi manuel kabiliyetleri slrlike cihazlardan çok daha üstündür (bir slrlike ile istediğiniz gibi alan derinliğiyle oynayamazsınız, 45dk pozlama yapamazsınız ya da tek batarya ile 2500 fotoğraf çekemezsiniz). Üstelik dslr nin ele oturuşu, aynasının sesi bile mesteder adamı. Dslr cihazlarda da giriş-orta-ileri seviyeye doğru gittikçe sensör boyutu (buna bağlı olarak kalite) artar ve otomatik seçenekler azalır. İleri seviye dslr (5d gibi) %100 büyütmede bile tatmin edici keskinlik verir.
Şimdi hangi seviye hangi makineyi kullanır? Kullanabiliyorsa safariye giden de 5d alsın, bi sakıncası yok Düğün işine girende dslr olsun, kuvvetli flaş ve bataryası olsun yeter
2. Objektiflerin isminin yanında mutlaka yazan 50-200 mm gibi değerler makinenin zoom kabiliyetini belirler diyebilirim (bu iki değerin oranı da kaç x zoom olduğunu söyler-bu lens için 200/50=4x zoom gibi). Bu değerler küçüldükçe makine o kadar geniş alanı görür. Aynı şekilde arttıkça da uzakları yakın gösterir. Dolayısıyla siz örneğin 75-200 mm bir lens ile evde kanepede oturan iki kişiyi çekemezsiniz. Obejktif dar açıyı gördüğünden ancak vesikalık gibi suratlarını gösterebilir makine. Bu nedenle kapalı mekanlarda ve manzara çekimlerinde 14-42, 18-55 mm gibi geniş açı lensleri kullanılır. Buna benzer şekilde açık havada uzaktaki bir nesneyi çekmek için mm değeri yüksek lens kullanmak gerekir. Bir de close-up, teleconverter, fish eye vardır. Aratınız
Hemen şunu da belirteyim: Lens üzerinde tam olarak şu yazar: Bahsettiğim 50-200 mm lens için: 1:2.8-4.4/50-200
Burada 1/2.8 50mm deki, 1/4.4 ise 200 mm deki diyafram açıklığı değeridir. 2.8 diye dilimize yerleşen ve sayı küçüldükçe daha iyi açılır diyafram daha iyi ışık alır makine dediğimiz değer esasen 1/2.8 dir. Görüldüğü gibi 1/2.8>1/4.4 olduğundan makine 50 mm de iken daha iyi ışık alır. Kompakt makineler üzerindeki 4.8-13.2 mm gibi odak değerleri ise sizleri yanıltmasın(değer küçüldükçe geniş açıyı görür demiştik). Bu tür küçük sensörlü makinelerin full sensör eşdeğerindeki odak mesafelerine bakmak gerekir ki bu 4.8-13.2 mm dedikleri esasen tahminimce 36-108 mm gibi bir değere gelir. 3x optik zoom hesabını öğrenmiştik Bir de dijital zoom diye birşey yoktur. O olay fotoğrafı büyütmez, sadece sündürür ve fotoğrafta kalite denen birşey kalmaz.
3. Sensör boyutu arttıkça fotoğraf kalitesi artar demiştim. Soruda bir terslik var sanırım 450d kullanıcısının, 5d kullanıcısından eksiği yoktur. Hatta ve hatta şimdiki dslr cihazlarda video desteği de var ki giriş seviyesinin kabiliyeti daha fazladır.
4. Manuel kullanıcı bu durumlarda farkını koyar Bir kere her koşulda hareketli nesne çekiminde yüksek enstantene hızı kullanılır. Duruma göre 1/100, 1/250, 1/1000 sn gibi neyse. Fotoğraf (resim değil) 1/250 sn için o kadar zamanlık anın kaydından oluşur. Yürüyen bir insanı 1/2 sn gibi bir değerle çekerseniz, peşinden hayaleti geliyor gibi çıkar. Buna bağlı olarak zaman dilimi kısaldıkça makinenin aldığı ışık da azalacağından diyaframı açmak gerekir. f değerinin küçük olması diyaframın açılma kabiliyetini gösterir.
Işık fazla-Hareketli nesne: Diyaframı kıs, enstaneneyi düşür. (1/10 dan 1/100e getirmek düşürmek anlamında kullanıyorum)
Işık fazla-Sabit nesne: Diyaframı kıs, enstanteneyi düşür.
Işık yetersiz-Hareketli nesne: Diyaframı aç, enstanteneyi düşür, flaş patlat.
Işık yetersiz-Sabit nesne: Diyaframı aç, enstanteneyi uzat.
Işık yetersiz-Hareketli nesne-Nesne çok uzakta: Onu da çekmeyiver
Bunlar keskin fotoğraflar için çok kabaca temel mantık, ışığın yeterli olduğu koşullarda ve nesnenin hızına bağlı olarak diyafram ve enstanteneyle aşağı yukarı oynanır. Eğer nesnenin hareketinin fotoğrafa yansımasını istiyorsak enstantene uzatılmalı ve ışık koşuluna göre diyafram da açılmalıdır. Kısacası makineye ışık aldırmak amaç, gece sabit nesne çekerken diyaframı açmak da yetmez ve makinenin daha fazla ışık alması için pozlama süresi uzatılır.
#bolubeyi' tarafından 19.09.2009 01:55:00 tarihinde düzenlendi.
valla bende bilmediğim şeyler öğrendim bu konu sayesinde.açanada cevaplayanlarada teşekkürler
Cevapları ilgiyle bir nefeste okudum. Çok teşekkür ederim.
bilgiler için çok tşk.Saygılarımla
Merhabalar,
Sayın bolubeyi' ne bir sorum olucak (bir ultra amatör olarak)
Zoom konusunda şöyle bi anlayamadığım kıısım var [ 200/50=4x zoom ] demişsiniz ve şu rakamlardaki bi lens bile 4x yapabiliyor ve fiyatı oldukça pahalı. Fakat şuan bendeki kompakt makina fuji s700 de 10x zoom var ve makinanın kendisi bile şu lensden daha ucuz.
Düşündükçe işin içinden çıkamıyorum. Ben diyelimki s700 ün 10x zoom ile Ay' ın resmini çekerken aldığım yakınlaştırmayı bahsettiğiniz 50-200 lük bir lensle alamıyacağım sanırım. Kaldı ki benim dslr makine almamdaki 2 sebebim var. 1-Netlik ayarını kendi elimle daha detaylı ve hızlı yapmak istiyorum. 2- Daha yüksek bi zoom istiyorum.
Tamam ay'daki dikili bayrağı görmek istemiyorum ama yinede 10x e sahip kompakt bi makinenin'kinden daha iyi olsun istiyorum.
Sanırım iyi anlatabildim kafamdaki sorunu.
Saygılar.
sertacr88
soruna ben cevap vermeye çalışayım,
aslında zoom olayı bolubeyi'nin anlattığından biraz daha karışık. bolubeyi anlaşılması kolay olsun diye böyle bir örnek vermiş. yoksa 50-200 lens 200/50=4x zoom diye birşey yok. çünkü sabit 400 mm objektifler de var. bunların zoom değeri nedir? gibi bir soru aklınıza takılabilir. burada önemli olan büyük sayı, büyük sayı arttıkça objektifin yakınlaştırma oranı artar. yani ay'ı bir 50-200 objektif ile bir de 400 mm objektif ile çektiğinde 400 mm ile çektiğin fotoğrafta ay daha büyük görünecektir. yani 400 mm'nin yakınlaştırması daha fazladır. aklına takılan birşey olursa sormaktan çekinmeyin, sonuçta forumların amacı da budur.
selamlar...
perseus durumu gayet iyi anlatmış
iki değerin oranı yakınlaştırma oranını gösterir, burada anlaştık. bir de nerden nereye yakınlaştırdığı durumu söz konusu.
yani verilen örnekte görüldüğü üzere zoom suz bir lens (ör:400 mm) 10x zoom lu bir lensten (ör:28-280 mm) daha fazla yakınlaştırma yapabilir. önemli olan kaç mm değerinde olduğunuzdur.
---
dslr makine almanızdaki amaçlardan ilki son derece yerinde. slr makineler büyük sensörlü olduğundan daha kaliteli fotoğraflar sunacaktır. ancak ikinci sevdadan vazgeçin. dslr makinelerde çok yüksek yakınlaştırma oranlarına çıkmak üstel bir şekilde fiyatın da artmasına yol açar.
bakın sadece ve sadece 2,6x zoom olan bir objektif (artık 2,6x olması çok önemli diyor olmalısınız burda) kaç para?
TIKLAYINIZ, GÖZÜNÜZ FİYAT GÖRSÜN
daha da yüksek örnek verme yarışına girsek sonu yok bu işin...
ek: bunun da çözümü var: 300 mm lens alıp ucuna teleconverter takarsınız (mesela 4x) olur o lens 1200 mm. servet harcamaya gerek yok
#bolubeyi' tarafından 25.09.2009 23:34:00 tarihinde düzenlendi.
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Biz Mustafa Kemal'in Askerleriyiz - Serdar Yıldırım
06 Haz. 2022, 18:27 serdar102
285506 Haz. 2022, 18:31
serdar102 -
Podcast - Ne Olacak Biz Fotoğrafçıların Bu Hali?
25 Eyl. 2020, 08:25 miratcenk
0141725 Eyl. 2020, 08:25
miratcenk -
-
Amatör Fotoğrafçı Olarak Çektiklerim
20 Haz. 2014, 12:06 emirhannerel
3365302 Şub. 2016, 17:56
efesametefe -