l.o.g
l.o.g (üye)
Yurtdışı / Amatör

Nikon D80 Sorun

nikon d80 fotoğraf makinem var ve bir kaç ay önce üç sorunla karşılaştım ve hala bu sorunların nedenini ve nasıl çözeceğimi bulamadım. birinci sorun kötü çekim: makine tüm modlarda inanılmaz kötü çekiyor. portre, manzara, gece, M,A,S,P vb. modlarda fotoğraflar çok kötü çıkıyor. ikinci sorun otomatik modda hiç çekmiyor: makineyi otomatiğe aldığımda her şey normal gözüküyor fotoğraf çekmek için düğmeye basınca önce makine kendi kendine ayarlamalarını yapıyor otofokus filan ama fotoğraf çekmiyor. üçüncü sorun ise vizörden içeri bakınca karşıyı görememem: her tarafı siyah gösteriyor. eğer fazla ışık varsa güçlükle görebiliyorum çekeceğim yeri. yardımcı olun lütfen. şimdiden teşekkürler.

Tarih: 8 Haziran 2010, 12:46 - İp: 77.***.**2.56
makara
makara (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

bir sene kullandım o lanet makinayı
düğmeye basınca umursamadığı olurdu kapatıp açıyodum düzeliyodu
hangi objektif kullanıyon

Tarih: 8 Haziran 2010, 13:37 - İp: 94.***.**7.50
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Meraktan bazı sorular - belki sebebini bulmamıza yardım eder ....

- D80'i ne zaman aldınız , aldığınızda yeni miydi ,nereden aldınız ?
- Kaç perde çekim sayısında biliyor musunuz ?
- Evvelce problemsiz fotoğraflar çekiyor muydunuz ?

Tarih: 8 Haziran 2010, 19:35 - İp: 96.***.**4.180
l.o.g
l.o.g (üye)
Yurtdışı / Amatör

d80 i yaklasik 5 ay oldu alali fakat nerden alindigini bilmiyorum ustelik aldigimizda 2inci eldi. perde cekim sayisini bilmiyorum. bir kac ay oncesine kadar hic bir problemi yoktu. gayet guzel resimler cekiyorduk.

Tarih: 8 Haziran 2010, 21:47 - İp: 77.***.**2.56
fomadijital
fomadijital (üye)
İzmir / Firma

yurt dışında hiç anlıyan bir fotoğrafçı yokmu
lens "inle ilgili bir sorun bile olabilir
ayrıca kötü demekle ne demek istiyorsunuz
bir kaç fotoğraf yükleyin bakalım
selamlar

Tarih: 9 Haziran 2010, 01:00 - İp: 195.***.**2.113
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Pil takılı,makina açıkken karanlık vizör arıza değil ise geriye bir ihtimal kalıyor.

Makina , AF yapmazsa fotoğraf çekmez - sizdeki sorun bir ihtimal bu olabilir . AF yapmama sebebi de genelde az ışıktır . AF sistemi f8'den daha düşük bir diyaframda fokus yapmaz . Düzgün çalışan bir makinada diyafram çekim öncesi zaten sonuna kadar açıktır - çekerken kapanır.

Sizin eğer makinanız lens ile iletişim kuramıyorsa veya diyaframı pimiyle kontrol edemiyorsa , lensiniz minimum diyaframda (en kısık - f22,32 gibi ) kalır ve giren ışık AF için yeterli olmaz . Bir şekilde çekebilseniz bile bu sefer kapkaranlık bir görüntü çıkar .

Önce fokusu Manuele alıp , makinanın çekip çekmediğine bakın .Lensinizi çıkarıp takın ... Bir de lens yok iken ( manuel fokus ile ) çekmeyi deneyin .

Lensinizi makinadan çıkarıp içine bakın - diyafram çok küçük/kısık olacaktır . Lensin arkasındaki pimi parmağınızla itip diyaframın açılıp açılmadığına bakın. Hiç hareket yoksa arıza lenste . Diyafram açılıp büyüyorsa lens sağlam.

Açılıp kapanıyorsa makinaya takıp ,kendinize çevirip tekrar lensin içine bakın - diyafram açılmış ve büyümüş mü diye ... Açılmamış ise gövde pimi kumanda etmiyor demek .

Sonucu bildirin , gerisine bakalım .

Tarih: 9 Haziran 2010, 02:53 - İp: 96.***.**4.180
l.o.g
l.o.g (üye)
Yurtdışı / Amatör

-paperman arkadaşım verdiğin bu değerli bilgiler için çok teşekkürler. sanırım sorunu buldum.
-dediğin gibi lensi kontrol ettim ve pimi itince diyafram büyüdü fakat makineye takınca küçük kaldı büyümedi. o şekilde fotoğraf çektim ama büyümedi aynı şekilde durdu.
-lens takılı değilken çekim yaptım lensin arkasındaki ayna yukarı çıkıp tekrar eski yerine geldi yani fotoğraf çekti fakat lensin arkasında diyaframı açmak için bulunan pimi bastıran başka bir kolcuk var lensin girdiği yerde, o öne doğru hareket etti fakat kolcuk fotoğraf çekmeden önceki yerine geri gelmedi. öne gittiğinin yarısı kadar geri geldi ve elimle geri çektiğimde hala daha yer olduğunu gördüm yani tam yerinde değil o kol. yani düzgün bir biçimde hareket etmiyor.

Tarih: 9 Haziran 2010, 15:26 - İp: 77.***.**2.56
l.o.g
l.o.g (üye)
Yurtdışı / Amatör

fotoğraf nasıl ekliyoruz. yeni olduğum için bilmiyorum. yardımcı olursanız çektiğim fotoğraflarıda yüklerim.

Tarih: 9 Haziran 2010, 15:34 - İp: 77.***.**2.56
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bu durumda fotoğraf yüklemenize pek gerek yok . Yine de isterseniz önce fotonuzu önce www.imageshack.us sitesine upload edip , sonra foruma yazı kutusunun üzerindeki dağ resimli kutucuğu tıklayarak ekleyebilirsiniz . ( bununla ilgili forumda açıklama da var - üst bantın altındaki google yazılı karenin yanındaki search kutusu ile site içinde arama yapabilirsiniz ) .

Bir de aydınlıkta/lambaya doğru manuel bir çekim yapıp ( f5.6 veya f8 gibi bir diyaframda ) sonrasında LCD ekrandan diyafram değerine bakın - makina ne diyaframda çekmiş ( f22,f32 ) sizin ayarınıza rağmen görün .

Probleminize gelirsek , nasıl çözülür bilgim yok - el ile bir iki oynamadan sonra alışıp yerine gelmiyorsa . O pimin asıl pozisyonu lens diyaframını açık tutacak şekilde - çekim anında bir kuvvet onu oynatır . Sonrasında geri gelmiyorsa araya bir şey takılıyor veya eğilmiş olabilir .

Sitede bu işin tamirinden anlıyan birileri cevaplar . Sirkeci'de ustalar kolayca tamir ediyordur da yurtdışında neye mal olur bilmem....

Tarih: 9 Haziran 2010, 17:14 - İp: 96.***.**4.180
l.o.g
l.o.g (üye)
Yurtdışı / Amatör

teşekkürler. biraz uğraşayım olmazsa bir şekilde sirkeciye göndeririz. birde bu makinenin standart ayarlarını bana yazar mısınız eğer bilginiz varsa. amatör kullanıcıların iyi fotoğraf alabilmeleri için gereken ayarları bana yazarsanız sevinirim.(makinenin arızasız olduğunu varsayalım)

Tarih: 9 Haziran 2010, 23:48 - İp: 77.***.**2.56
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Standart ayar derken pozlama ayarlarından bahsediyorsanız , makinanın pozometresi veya Auto modları benim burada tarif edeceğimden daha iyi sonuç verir .

Pozlama dışında , Nikon menusunde bulunan 40-50 belki 100 değişik ayar için ideal seçimleri belirtmemi istiyorsanız , o işe beni hiç bulaştırmayın derim .

Ingilizceniz biraz varsa , "Ken Rockwell Nikon D80 "diye googleda aratın ....Tüm sorduklarınızı,menü ayarlarını ,makinanın püf noktalarını - istediğinizden fazlasını bulursunuz.

Tarih: 10 Haziran 2010, 05:26 - İp: 96.***.**4.180