ef.fat
ef.fat (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Problem Noktalar....

Arkadaslar nikon d3000'im var arti 18-55 lensim. Son zamanda cektigim fotograflarda makinanin LCD ekranina iki nokta beliriyor. beyaz ayarlarini degistirdigim zaman ize bu noktalar acik veya net bi sekilde beliriyor. Makinemi ve lensimi iyice temizledim toz olma ihtimali icin; ama ayni problem devam ediyor. Ayritten Pc'ye kaydettigim fotograflarda ayni sekilde gosteriliyor.... Problem makinadami yoksa lenstemi diye dusununuyorum. Yardimci olursaniz seinirim... Saygilarimla

Tarih: 3 Aralık 2010, 10:38 - İp: 62.***.**1.146
yozkan88
yozkan88 (üye)
İzmir / Meraklı

bilgi için teşekkürler paperman hocam, diğer sorduğum çok mu mantıksız?

Tarih: 8 Aralık 2010, 10:26 - İp: 217.***.**7.32
ef.fat
ef.fat (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Olay tam soyle visor cemberinin icindeki ornek linkteki oldugu gibi. beyaz noktanin tamoldugu yere odaklandigim zaman fotograf vizor cemberinin icindeki tozu aynen fotografa yansitiyor. Bidahakine Hocay ufleticem .... http://rapidshare.com/files/435617608/154164.jpg

Tarih: 8 Aralık 2010, 10:48 - İp: 62.***.**1.146
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

" .. uzun süreli kullanımdan sonra ( neticede ısınan silikon bir yapı sensör doğru herhalde? ) kalıcı bir şekilde yapışması söz konusu mudur? ... "

Bilmediğim için atmak istememiştim

Yine de tahmin sorarsanız , sanmam derim . Sensörün üzerinde aslında bir cam koruyucu/yansıma önleyici tabaka var . Toz da onun üzerine yerleşiyor . Sensör ısısının hiç bir zaman öyle bir şeyi yapıştıracak seviyeye çıkacağını , eriteceğini/kimyasını bozacağını sanmam - arada bir de o cam varken .

Tarih: 8 Aralık 2010, 10:55 - İp: 96.***.**4.180
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Ef.fat , bakıyorum bakıyorum, gördüğüm ne çözemiyorum . Vizorden içeri baktığında gözüken görüntü herhalde bu - artık nasıl fotoğrafladın bilmiyorum .

Ne olursa olsun :

Sensör tozu , fokus noktası veya diyaframa göre görünür/görünmez değildir . Toz sensör üzerindeyse her zaman gözükür ( FOTOĞRAFTA ).

Başka yerde ( aynada/fokus ekranında ) ise çekim anında vizörde görünür , fotoğrafta gözükmez .

Sadece vizordeki belli bir noktaya doğru fokus yaptığında gözükebilen , başka zaman gözükmeyen toz nerede olur inan hiç fikrim yok . Aslında olmaz öyle şey derdim ama çok emin gibisin .

#paperman' tarafından 08.12.2010 11:16:58 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 8 Aralık 2010, 11:12 - İp: 96.***.**4.180
yozkan88
yozkan88 (üye)
İzmir / Meraklı

tekrar teşekkürler paperman hocam, arada bi cam olduğunu bilmiyordum ben.uzun zamandır merak ettiğim bişeydi.

artık alakalı alakasız, bu toz mevzusuna ekleme yapayım benimde başıma gelmişti hem vizorden çok net görünüyordu hemde fotoğraflarımda, blower vasıtasıyla sensördekiler kayboldu ama aynadakiler bi türlü gitmedi , belki hata ettim ama kulak çöpü ile çok hassas davranarak aldım. 45derece bi açıyla tutarsanız nerde toz olduğu çok net görünüyor. ama dikkatli olmak lazım ki kulak çöpünün pamuk liflerini bırakmayalım tozları alayım derken. ha bi daha kalkışırmıyım bu işe sanmam.

Tarih: 8 Aralık 2010, 11:46 - İp: 217.***.**7.32
ef.fat
ef.fat (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Emin olmaniz icin iki fotograf linki vericem. biri kapali diyafram ile ( link1) ki cok net bi sekilde gorunuyor toz taneleri... diyeri ise acik diyafram ile (link2) cekilmis fotolar. limk 2 de ise dikkat ederseniz tozun bulundugu yerler daha puslu. Bilgilerinizi yaniltmak istemem. Ben sadece yasadigim sorunu soylemek istiyorum..... vizordeki gorunen tos tanesi ise buyuk sag taraftaki olandir..... link1--http://rapidshare.com/files/435676648/DSC_0005.jpg link2--http://rapidshare.com/files/435677092/DSC_0006.jpg

Tarih: 8 Aralık 2010, 17:02 - İp: 62.***.**1.146
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Öncelikle Rapidshare'dan fotoğraf indirmenin beklemeli/zahmetli olduğunu hatırlatayım . Imageshack.us'den yükleyip , forum linkini de eklediğinizde fotoğraflar sitede açılmış vaziyette gözükür . Öyle denerseniz katılım/ilgi daha fazla olur.

Açık diyaframda belirli belirsiz leke yaratıp , kapalı diyaframda gözükecek tek toz , lens üzerindeki /içindeki tozdur . Yine de kısık diyaframda bu kadar net gözükmesi şaşırtıcı - lens tozları genelde bu kadar bariz gözükmez .

Sadece ilk fotoğraf olsa , toz sensörde derdim . Sadece ikincisi olsa , açık diyaframda da kaybolduğu için kesinlikle sensör tozu değildir - lens tozudur derdim .

Ama toz sensörde olsa , diyaframa göre görüntüsünde/niteliğinde değişiklik olmayacağından , eklediğiniz fotoğraflardaki tozların lens üzerinde/içinde olduğunu söylemek mümkün .

Bu lens tozlarına ilave , tesadüfen sensörünüzde de toz varsa bilmem .

Tarih: 8 Aralık 2010, 17:48 - İp: 96.***.**4.180
ef.fat
ef.fat (üye)
Yurtdışı / Meraklı

iki lensim var cok kez denedim lenslerde problem degil. cok kez degistirdim lensleri tekrar tekrar denidim. arti lensin biri yeni... teknik servis ne derse. gorecegiz...

Tarih: 8 Aralık 2010, 18:01 - İp: 62.***.**1.146
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Vakit bulup biraz detaylı araştırınca bayağı şaşırdığım bir sonuca ulaştım - o da sensör üzerindeki tozun da kullanılan diyaframa göre görüntüsünün büyük ölçüde farkedebileceği imiş

Sebebi de 2 cevap yukarıda yazdığım sensör üzerindeki koruyucu satıh . Açık diyaframlarda ışık tozun etrafından dolaşıp görüntüsünü azaltırken , kısık diyaframda dik gelen ışık aynı işi yapamıyormuş .

40 yıl düşünsem o sensör üzerindeki koruyucu filtrenin/camın bu etkiyi yapacak kadar kalın olduğu aklıma gelmezdi ...

----------

Öğrenmenin sonu yok diyoruz ya

Tarih: 9 Aralık 2010, 00:15 - İp: 96.***.**4.180
ef.fat
ef.fat (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Seristen cevap geldi. Sensoru temizleme esnasinda sensore zarar vermisim ... Toz taneleri cikarmislar ama sensorde hasar var. Fotograf cekiminde sensorun sallanmasi, sensor ayarini bozmus. Bi nevi kendi hatam... Nikonu kendi servisine gidicek, Sensor degisimi olucak. Bi 15 gun kadar gecikecek... Bu da bi ders olmus olur bana

Tarih: 9 Aralık 2010, 12:01 - İp: 62.***.**1.146