Fotoğrafçılık Forumları
Sony Dsc W17
Selam arkadaşlar.Fotoğrafçılık ve digital fotoğraf makinaları hakkında hiçbir bilgim olmamasına rağmen Almanya dan bir arkadaşım hediye olarak Sony dsc w17 getirdi.Doğal olarak kutunun içinden Türkçe hariç birkaç dilde hazırlanmış kullanım kılavuzları çıktı.Türkçe kullanım kılavuzu olmadan benim bu makinayı kullanabilmem mümkün değil.Hiçbir yer de bu makinanın kullanımı hakkında bir bilgi bulamadım.Forumlarda da hakkında hiç yorum girilmemiş.Sanırım pek ilgi gören, iyi bir cihaz değil.Bana bu makinanın kullanım kılavuzunu temin edebileceğim bir yer ve hakkında birkaç şey söyleyebilir misiniz.Şimdiden teşekkürler.
http://www.sony.com.tr/view/ShowProduct.action?product=DSC-W17&site=odw_tr_TR&pageType=Features&category=DPH+Digital+Still+Cameras
Buraya gir. Makinanla ilgili genel özellikler mevcut. Türkçe kullanım kılavuzu için ise bu link üzerinden destek ekibine mail gönderirsin. Başarılar.
Adres için saol ama ben teknik değerlerden pek bişey anlamıyorum doğrusu.Makinanın bu teknik değerlerinin yorumlandığı bir adres verebilirsen daha çok memnun olurum.
Sen sormak istediğini sorabilirsin. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Digital fotoğraf makinaları hakkında hiçbirşey bilmeyince insanın soracak doğru düzgün sorusu bile olmuyor.Öncelikle makinayı tanımak istiyorum nedir ne değildir ama makinanın yorumlandığı bir sayfa bulamadım iki gündür.Bu site de bile bu makina hakkında bir değerlendirme yok.Her tarafa bakıyorum varsa yoksa canon, nikon, casio exilim vs. ben de sony'i bişey sanıyordum ama böyle olunca moralim bozuldu açıkçası.sanırım bu makina benden başka kimsede yok
Bende Sony'i birşey sanıyordum demek haksızlık olur.
Makinan 3x optik zoomu olan, 7,2megapixel sensör çözünürlüğüne sahip, 100-400 aralık ASA(ISO) ışık hassasiyetine sahip sınıfında güzel bir makina. Şimdi yukarıda yazdıklarımı bir sonraki cevapta biraz daha açacağım. Şu anda vaktim yok çünkü. Kompakt bir makina sahibisin. Bu makina ile yapabileceklerin ve genel teknik terimler ile ilgili olarak daha detaylı şeyler yazacağım. Sen aklına takılanları sormaya devam et.
ilk sorum şu: ISO ve EV kelimelerinin anlamları nedir? Ne işe yararlar, özellikle nerelerde kullanılmalı? cevaplabilirsen şimdiden teşekkürler.
ISO ya da ASA fotoğraf makinalarında ışık duyarlılığı ile ilgili bir terim. Daha doğrusu standarda oturmuş bir ölçüm. Fotoğraf makinalarında ISO değerini kendin ayarlayabilir yahut bunu makinanın ortama göre otomatik seçmesini sağlayabilirsin. (Işığın mantığını çözdükçe kendin ayarlamak isteyeceksin.)
Şimdi senin makinan 100-400 ISO değerine sahip bir makina. (Doğru bir anlatım olmadı ama neyse) ISO 100'den 400'e doğru çıktıkça ışığa karşı duyarlılık da paralel olarak yükselecektir. Yani düşük ışık düzeyi olan bir mekanda yüksek ISO değeriyle yapılmış bir çekim ışık anlamında daha iyi sonuç verecektir.Yalnız yüksek ISO değerleriyle çekim yapmakta bazen sıkıntı yaratabilir. Dijital makinalar için konuşursak(makinanın kalitesi de bunda büyük bir etkendir.) yüksek ISO değerlerinde çekilmiş fotoğraflarda gren denilen ve bundan sonra adını sıkça duyacağın bir sorunla karşılaşırsın. Gren fotoğrafın boyutu büyüdükçe daha çok belirginleşir. Yüksek ISO değerlerinde gren denilen ışığa karşı daha hassas kristalimsi zavazingoların görünümü artar. Umarım açıklayıcı olmuştur.
Piksel'e gelince...
Fotoğtaf makinası çekimlerinde gözünün algıladığı görüntü(sadece fotoğraf makinaları için geçerli değil. Konumuz o olduğu için öyle yazıyorum)küçük küçük karelerden oluşur. Bu kareler bir araya geldiğinde görüntü meydana gelir. Doğal olarak piksel sayısı arttıkça görüntü kaliteside artar. Yani 7,2 mp bir sensör çözünürlüğü(senin makinanın sahip olduğu), 2 mp sensör çözünürlüğüne göre çok daha zengin ve doygun bir görüntü anlamına gelir. Çözünürlük arttıkça fotoğrafın dosya boyutuda artar.
Bunlar haricinde genel olarak işine yarayabilecek birkaç bilgi daha vereyim.
Enstantane hızları hakkında bilgi vermekte fayda var sanırım. Farklı kullanım adları da vardır. Eskiler örtücü hız'da derler. Pozlandırmanın ne kadar süre alacağı ile ilgili saniye üzerinden değerlerdir. Entantane hızı yükseldikçe makinaya hapsolan ışık miktarı da artar. Bu da demek oluyor ki örneğin bir gece çekimi yapacaksan uzun enstantane hızı seçmelisin ki mekanda ışık yetersizliği olduğu için halihazırda mevcut olan az ışıktan fotoğrafın mümkün olduğunca nasiplensin. (Uzun süreli çekimler en ufak titreşimi fotoğrafa yansıtacağından tripod yahut başka bir sabitleme yöntemi kullanmak gerekir.)Orta karar makinalarda bu hız 15-1/2000 sn aralığında olur. 1-2000 saniyenin 2000'de biri anlamı taşır. Makinanın müsaade ettiği en uzun süreli çekim hızının yanısıra B(Bulb) diye belirtilen bir unsur daha vardır ki bu sen deklanşöre bastıkça pozlama devam ediyor anlamına gelir. Yani süreyi sen belirlersin. Birde karşılaşabilirsin diye bir bilgi. B'nin yanısıra T diye bir ibare daha vardır. Bu da deklanşöre bir kere basıp parmağını çektikten sonra deklanşöre ikinci basışına kadar pozlamanın devam edeceği anlamını taşır.
Zoom hadisesine gelince...
Makinanın vizör yahut LCD ekranından baktığında (zoom yapmadan gördüğün) makinanın alabildiği en geniş açıdır. Bu açı zoom oranı arttıkça azalır-daralır.
Optik zoom ve dijital zoom diye iki farklı zoom tabiri vardır ki ikincisine pek aldırış etmeni tavsiye etmem. Mühim olan optik zoomdur ve görüntüyü adı üzerinde optik olarak yakınlaştırır. Görüntü kaybına (hemen hemen) neden olmaz. Dijital zoom ise görüntüyü en basit anlatımıyla BÜYÜTÜR. Doğal olarak orijinal görüntüye oranla bir hayli bozar(Dijital zoom değeri arttıkça) Bunu şu şekilde anlayabilirsin. Bilgisayarında ki bir resim dosyasını aç. Önce %100 büyütme ile, yani orijinal boyutuyla izle. Daha sonra örneğin %150 yapıp bak. Resimde büyük deformasyonlar göreceksin. İşte dijital zoomun yaptığıda hemen hemen budur. Ayrıca dijital zoom, makinalarda optik zoomun bitiminde başlar. Zoom yapmaya başladığında aldığın görüntü değer optik zoom'un yarattığı değerdir. 3x optik, 5x dijital zoomlu bir makinada görüntüyü 3 kere optik olarak YAKINLAŞTIRDIKTAN sonra yetmez ve dijital zoomu devreye sokarsan üzerine 5x bir BÜYÜTME alırsın. Ama sonuçtan zevk alır mısın onu bilemem.
Kafam karıştı ve parmak
Tüm verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim.Yorulan parmaklarına sağlık.Verdiğin bilgileri sürekli olarak okuyacağıma emin olabilirsin.SONY DSC W17 ile ilgili forumda başka konularda açmıştım ama sayfa yöneticileri sağ olsunlar açtığım 2 konuyu da silmekle yetindiler! Neyse bir sorunum olduğunda tekrar yazacağıma emin olabilirsin.şimdilik hoşçakal
Rica ederim. İhtiyacın olduğunda yazabilirsin. Ben olmasam bile forumda daha bilgili birileri mutlaka cevap verecektir.
Sana bir tavsiye:
Fotoğrafa eline bu makine geçtikten sonra merak sarmış yahut saracak biri gibi görünüyorsun. Eğer böyle giderse kısa bir süre sonra heves edeceğin şeyler artacak. Bence öncelikle elindeki makineye ve fotoğrafa hakim ol. Bilmediklerini sor, elbet birileri cevaplar. Bol bol fotoğraf çek. Ne olursa. İnternet üzerinden fotoğraf ile ilgili birçok eğitim dosyası bulabilirsin. Bunları oku. Sonra çektiğin fotoğraflarda neyi doğru, neyi yanlış yaptığını bunlara bakarak kendince tespit etmeye çalış. Kadraj doğru mu, doğru pozlama yapılmış mı, ışık nasıl vs. Kısa sürede tahmin edemeyeceğin gelişmeler yaşayacaksın. Tabi bunları fotoğrafla ilgileneceğini düşünerek yazıyorum. Umarım ilgilenirsin. En azından bakmayı değil, görmeyi öğrenirsin. Fotoğrafın sağladığı en büyük kazanım budur kanaatimce. Kolay gelsin.
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
232129 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0111727 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
-
Nikon D5000 Yerine Nikon D3200 D7000, Canon 600d, Sony A58
27 Oca. 2022, 20:01 muharremuzun
1209019 Eki. 2022, 18:24
fedayi_86 -
Sony Up Cr-10l Snaplab Termal Fotoğraf Baskı Makinesi
25 Ara. 2021, 20:32 mtuncel06
0291225 Ara. 2021, 20:33
mtuncel06 -
Canon Eos Rp Den Sony A7r III E Geçmek ???
12 Şub. 2021, 10:30 arkonac
1315614 Şub. 2021, 16:41
mete007 -