Fotoğrafçılık Forumları
Ccd Ve Cmos Nedir?
CCD veya CMOS, bildiğimiz elektronik devreler gibidir sürekli kullanılan “elektronik film” görevi görürler. Bu cihazların üzerinde, en az cihazın çözünürlüğü kadar sensör/devre vardır ve bu devreler, o noktaya düşen ışığı piksel cinsinden dijital ortama yansıtırlar. Yani 5MP bir dijital fotoğraf makinesi üzerinde, 2560 x 1920 yani yaklaşık 5 milyon adet mini sensör bulunur.
CCD’ler ile CMOS’lar arasında en genel tanım, birisinin daha iyi, diğerinin eski teknoloji olduğu şeklindedir ama bu doğru bir tanımlama olmaz. Günümüzde Canon firması, CMOS’u o kadar geliştirmiştir ki, benim diyen CCD’ye taş çıkaracak sonuçlar üretmektedir.
Ama profesyonel üreticileri devre dışı bıraktığımızda CCD teknolojisi, CMOS’tan biraz daha üstün görünmektedir. Tabi bu, bir “teknolojik altyapı” anlamına gelmez. Yani PC’mize alacağımız anakartı seçer gibi, CMOS ya da CCD seçmek “bütünüyle anlamsız” ve sık yapılan bir hatadır. Dijital kameralar, örnek fotoğraflarına yani verdikleri sonuçlara göre seçilir. O makinenin içinde nasıl bir devre olduğu, kullanıcıyı hiç ama hiç ilgilendirmemektedir. Onun için önemli olan, nihai aşamada elde ettiği fotoğrafın kalitesi ve berraklığıdır.
CCD ile CMOS arasında temel farklardan birisi de enerji kullanımıdır. CCD, daha fazla enerji harcar, daha çok ısınır, CMOS ise bunun tersidir ama bu da, kullanıcıyı ilgilendiren bir durum değildir. Yani burada tartışılan işlemci farkı, PC dünyasındaki “intel mi amd mi” tartışması gibi değildir. Kullanıcı sonuçlarla ilgilenir, elektronik devre ile değil. Zira bu aletlerde bir “parça upgrade” söz konusu değildir. Az enerji veya çok enerji harcaması da kullanıcı açısından “anlamsızdır”. Onun için anlamlı olan, tam dolu bir pil ile kaç poz çekebildiğidir. CCD’li bir kamera, daha yüksek amperli bir pil koyup, daha fazla çekim yapma imkanı verdikten sonra, fotoğrafçıyı neden ilgilendirsin ki, hangisinin daha fazla poz çektiği ?
Bu konuyu detaylıca anlatmakta fayda var zira dijital kamera kullanımı, PC kullanıcılarına has bir durum değildir. Hatta PC kullanıcıları, bu piyasaya en son giren kullanıcı kesimidir, asıl dijital kamera kullanıcılarının çoğu bilgisayardan anlamaz bile. Buna karşılık PC bazlı kullanıcılar, kameraları “CCD varmış, iyiymiş, bunu alayım” ya da “vaaaay, bunun megapikseli ötekinden daha yüksek, bunu alayım” gibi yanlış değerlendirmeler yapabilmektedir.
Elbette ki yüksek MP daha iyidir ama aynı koşullar ve netlik altında yüksek MP daha iyidir. Yüksek MP için kalite kaybı veya yüksek fiyat maliyeti söz konusu oluyorsa, düşük olan daha doğru bir tercihtir. Donanımcılar iyi bilirler ki, bir bilgisayar sistemini değerlendirmede en büyük hata, sadece işlemcinin hızına bakarak karar vermektir. Bu sebeple sadece MP’e bakarak karar verme veya sadece işlemci tipine (CMOS/CCD) bakmak da, aynı büyük hatadır.
Tercihlerde temel kriterler sırasıyla, görüntü kalitesi, ergonomi, fiyat/performans, dayanıklılık/uyumluluk olmalıdır. Bunu bir kenara not edelim zira bu işle ilgilenenler, tıpkı PC upgrade eder gibi, 3-5 senede bir kamera upgrade etmeye hazırlıklı olsunlar. Yakıcı bir hobidir bu çünkü
Not: Yazı bana ait değil Alıntıdır.. yazı sahibine teşekkürlerimle..
Yazar : Said Erdoğan
#kenan®' tarafından 05.07.2004 11:28:24 tarihinde düzenlendi.
Sevgili Said Erdoğan ,
Bu tür bilgiler malum bir süre sonra "manda yuva yapmış söğüt dalına "gibi yazıların arasında kaybolup gidiyor...
Yaklaşık hir hafta kadar sonrada ben sevgili "Serapkan" ın sorusu üzerine dijital makine alırken dikkat edilecek noktalar ve olmazsa olmazlar üzerine yazımı tamamlayıp yayınlayacağım yaklaşık 1 aydır üzerinde çalıştığım yazının da "x liram var ne alayım " yada " allahını seven yardım etsin" "ablalarım abilerim ne olur bana yol gösterin..." gibi yazıların arasında yitip gitmesini açıkçası istemem. Buradan yeri gelmişken site yoneticisine senin bu yazın gibi değerli bilgiler ihtiva eden örnek yazıları başka bir başlık altında toplaması önerisini sunmuş olmak istiyorum.
Eline sağlık....
Bu yaziyi da okuduktan sonra kamera seciminde cok dogru bir karar verdigimi bir kez daha anlamis oldum. Ayni markanin baska bir modelinin 8 MP olmasi hic önemli degil. Alma imkanim olmasina ragmen daha düsük pixelli daha ucuz daha az zoom lu bir makinayi tercih ettim. 6 degisik marka arasindan secmistim hatta 2 makinanin pixeli daha yüksek Zoom u daha fazlaydi. Kullandigim makinayi secmemdeki en büyük etkenler 1. Objektifin daha büyük capli olmasi.(Eskiden beri aklimda olan bir inanis vardi ne kadar dogru bilmiyorum. Objektif capi büyük olan makina kücük olanlara göre daha iyi ceker diye )
2. Objektifin isik gücünün yüksek olmasi Diyafram acikligida diyebiliriz.(F2.0 - F2.4 / F8.0) Düsük isiklarda daha düsük Enstantane ile cekim yapmaya imkan vermesi.
3. Objektifin Zoom yaptiginda disariya cikmamasi. Darbelerden Objektifin mekanizmasi etkilenmez.(bakiniz HP li bir arkadasin Objektifinin icine gecmesiyle garanti disina cikmasi )
4.Manuel ayarlarinin eksiksiz olarak olmasi
5. Yüksek ISO da Noise azligi
6. Renklerin gercege yakin olmasi ( Bazi makinalarda soft,eflatun, yesile kacan ranklerin olmasi )
7.Tek pille 2,5-3 saat cekim yapabilmesi.
8. Ilave Lens,Filtre ve Objektif takilabilmesi.
9. Cok kisa sürede cekime hazir olmasi (0,7 saniye) ve cok hizli bir sekilde AF yapmasi.
10. Garanti süresi ve servis agi ( Bu son tercihimdi bulundugum yer itibari ile bir sorun olmadigi icin. TR de bu daha ön siralarda tercih edilmeli)
Bana göre bir makinada aradigim özellikler bunlardi. Hic marka tercihim olmadi. Eski Analog Makinam Minoltaydi SLR. Bu defada tercihim baska bir marka oldu.Hic aramadigim özelliklerinide söyle siralayabiliriz. CMOS mu CCD mi ne oldugunu bile bilmiyordumki sadace CCD nin yeni teknik oldugunu biliyordum. Beyaz ayari varmi, hangi karti kullaniyor,markasi neymis, LCD si ne kadar büyük, kac X digital zoom kac kilo gibi ivir zivir extralarini hic göz önüne almadim.Ne ise yaradiklarini bile bilmiyordum bile. En cok etkili olan tercihiminn basinda bu makinayla cekilmis resimler ve bu makinayi alip kullananlarin yazmis oldugu iyi ve kötü taraflarinin oldugu bir sayfa. Sizlerin burada adini duyunca bile burun kivirdiginiz bazi markalarin cok iyi laf bile söyletmediginiz bazi makinalarin ise hic tercih edilmedigini gördüm okudum.
Burkayin bir bölümde samsung önerdigini okudum arkasindan bir vatandasin bilmem hangi sayfada baktim fazla bir özelligini göremedim dediginide okudum. Neye göre kiyaslama yaptigini kendisine sormak lazim. Adam verdiginiz paraya yazik olmasin diye o kadar gayret gösteriyorki sözünü dinleyin. Temsilcisi oldugu markalari bile öne cikarmiyor.Son olarak sunu söylemek istiyorum. Burada sorulan makinalarin en ucuzunu alin hevesinizi alin üstteki yazidada görüldügü gibi nasilsa 1-2 sene icinde degistireceksiniz. Eger hoby niz fotograf olacaksa elinizdeki makinanin eksiklerini görecek neleri istediginizi anlayacak ve bir daha makina almak istediginizde ne istediginizi bilerek alacaksiniz. mckyra nin makinayi almadan önceki tercihleri ile simdiki tercihleri aynimi bir sorun. Bir zamanlar en gözde markasiydi simdi yetmiyor.
mckyra ben A80 kötü demedimki.Fotograf cekmesini bilen birine iyi bir makina bile yetersiz kaliyor dedim. Dur birde senin makina icin ne yazmislar ona bakayim...Baktim 80 yorumdan sadece 2 si olumsuz yazmis. Biri herhalde ayarlarini iyi yapamadi cektigi 10-15 resim arasindan birkaci bulanik cikmis biriside Focus un yavas oldugundan sikayetci baskada bir sikayet yok.Galiba Fokus yavasligi Canon larda genel olarak var. Belki netlikten problemi olan fokusu tam yapmadan cekti. Benim P7 de de bu problem var bazen cok cabuk cekmek istiyorum netlemesi tam olmadan cekiyor. 717 de böyle bir problem yok 1 saniyeden kisa sürede ne kadar basarsan bas netlemeden cekmiyor. P7 ile cektigim 8-10 metre mesafedeki 10 resimden mutlaka 2-3 tanesi bulanik cikiyor. yani % 20-30 u berbat. 717 de bu oran 500 de bir. Sony kullanmama ragmen P serisini kimseye tavsiye etmiyorum.
profesyönel kullanıcılar bunları zaten biliyorlar. bu bilgiler işin mutfağında. konuyu biraz daha aç.
hem sensör tipi kullanıcıyı "ilgilendirir" uzun süreli pozlamalarda (düşük enstantane) CCD sensörler başarılık değildir. sensörün kendi gürültü düzeyi (noise level) uzun süreli pozlamalarda CCD'nin kaçak iç şarjları bazı pixellerde anlamsız renklere yol açar.
bu nedenle gece çekimi yapan profesyöneller ya film kullanırlar ya da cmos sensörlü bir kamera kullanırlar.
benzer şekilde düşük pozlama süreli fotoğraf çekenler (spor muhabirleri, reklam ve tanıtım çekimleri, gazeteciler vs.) CCD sensörlü kameraları tercih ederler.
Nedense CMOS`un CCD`den daha kötü olduğu gibi batıl bir inanış var. Piyasadaki en alt düzey makinalara bakarak değerlendirme yapılıyor sanırım.
Her ikisininin de artısı ve eksisi var.
Şu ana kadar üretilmiş olan en gelişmiş Digital SLR"lerden Canon EOS-1Ds (11.1 Megapixel) ve Kodak Pro 14n (13.7 Megapixel) profesyonel makinalarda film boyutunda 24x36 mm CMOS sensör kullanılıyor.
Bunları 6MP"lik CCD"li makinalarla kıyaslamak yanlış olur.
Elektronik dünyasında yeni gelişmelerleCMOS"un yıldızının daha da parlayacağı konuşuluyor.
Tabi bu arada, yep yeni bir teknoloji geliştirilip CCD ve CMOS"u çöpe de atabilir. Dijital dünyada hiç bir şey kalıcı değil...
academy160 a ...
6 MegaPixel CMOSlu ucuz makinaların detayında İnterpolasyon la 6 MegaPixel yazar... yani CMOS sensorun gerçek çözünürlüğü 2 veya 3 MegaPixel dir... yazılımla (dig.fot.mak. elektronik chiplerin içerdiği) bu 2 veya 3 MegaPixel 6 MegaPixel e çıkartılır...!!! (Kendini kandırma gerçek çözünürlük 2 veya 3 MegaPixel)...
Onun için 2 veya 3 MegaPixel Gerçek CCD sensorlu makinanın çekimlerini daha net ve renkleri daha doğru görürsün...
Ek olarak ....
Bkz. Faveon Sensor Nedir..?
CMOS sensörlü makinalarda çözünürlüğün yarısı gerçektir gibi bir yanlışlık yapılıyor sanırım. Bu interpolasyonla ilgili bir durum ve interpolasyon'un, sensörün CMOS yada CCD olması ile de bir ilgisi yok. Hem CMOS hem de CCD kullanan makinalarda da inrepolasyon yapılabilir.
Örnek olarak, CMOS kullanan 11.5 Megapixellik Canon EOS1'in gerçek çözünürlüğü yine 11.5 Megapixeldir, ama, İnterpolasyonla 6 Megapixel olan CCD'li Fuji Finepix S 5000 gerçekte 3.1 Megapixeldir.
Burada dikkat edilmesi gereken şey (efective resolution) gerçek çözünürlüktür, Eğer interpolasyon varsa o zaman verilen değerin yarısı gerçektir. CCD veya CMOS olması hiç bir şey değiştirmez
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
229429 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Ccd Sesnöre Direk Gelen Işıktanmış??
01 Eyl. 2011, 19:31 salih_gun
1197802 Eyl. 2011, 00:58
wemark -
-
Konica-minolta Dimage A1 Ccd Problemi
05 Mar. 2011, 13:52 hawkeye
0243005 Mar. 2011, 13:53
hawkeye -
Aps-c Cmos Görüntü Sensörü Nedir
15 Nis. 2010, 00:40 maxessnet
91265113 Tem. 2010, 23:31
badboy79tr -