Fotoğrafçılık Forumları
Kültür Mirasımız Kategorisi
Arkadaşlar,
sitede yeni bir kategori öneriyorum.
Bu kategorideki fotograflar araştırmacılara ve turizme önemli katkı sağlayacaktır. Kalabalık bir fotografçı ailesi olan netfotograf, kısa sürede ciddi bir arşiv oluşturabilir. Kategoriye uygun olmayan fotograflar editörler tarafından şehir mimari kategorisine taşınabilir.
Bu kategoride fotograf yayınlayanlar şu şartları kabul etmelidir.
ftograflar maksimum 600 pixel boyundadır (sınırlı kullanım için)
Fotografçı sadece kendi çektiği fotografları yayınlayabilir.
Fotografları mevcut boyutları ile kullanma izni vardır. Nezaket icabı kaynak belirtilmesi tercih edilir. İzin alınmadanda kullanılabilir.
Büyük boyları talep edilirse Kullanıcı ile temasa geçilerek ücreti mukabili temin edilebilir.
Burada yayınlanan fotograflar silinmeyecektir. Kullanıcı siteden kaydını sildirse bile bu kategorideki fotograflar kalacaktır, yayınlayanlar fotografın küçük boyutu hakkında sınırsız serbest kullanım vermişlerdir. Fotografın küçük boy kullanımı dışında tüm hakları (matbu yayın, sergi, afiş...) sahibine aittir.
Fotograflanan yapılar en az 100 yıllık olmalıdır. (osmanlı dönemi ve öncesi)
Fotografı yayınlerken
Mutlaka fotografçının adı, yapının türü, yeri (şehir, kasaba köy) ve adı olmalı.
Bu fotografın internet aramalarında bulunabilmesi için önemli ve şart.
Mümkünse Yapı hakkında bilgi, bilgi alıntı ise, kaynak.
Tercihen GPS koordinatları ..veya google earth koordinatları.. ve uygun gördüğünüz diğer bilgiler, hakkında efsaneler vs.. Hatta olanak varsa bilgilerin ingilizce tercümesi ..
Belki fotografı siteye yüklerken özel alanlı bir form gerekecek.
Bu bilgilerle internet araması yapanlar fotografa kolayca ulaşabilirler.
Mesela "Adıyaman köprüleri" araması yapan biri zaten arama motorlarında üst seviyelerde olan sitemizi kolyaca görecektir.
Desteklermisiniz ? Biraz amaca yönelik fotograf çekmek, ve elimizden geldiğince bir katkı yapmak, gezdiğimiz yerlerde, yakınımızda bulunan değerleri sergilemek, tanıtmak adına...
Bir sürü değerli fotograf kişisel galerilerde duruyor, ama ulaşması zor. Eminim bir sürü kişinin arşivinde yatan fotograflar var.
Yukarıda kaba hatlarını yazdığım fikri geliştirecek öneriler ?
Katagorinin açılmasına ben de sevindim..Az evvel bir fotograf da ben ekledim..
Bu bölüme destek veren tüm dostları da kutluyorum..
Fatih Usta...
Açtığınız konunun meyvelerini vermesi çok sevindirici....
Ne zaman bir tarihi eser ile karşılaşsam zamanın doğal yıpratmasının ötesinde, bizlerin aymazlığı ve vurdumduymazlığının bu yıpranma ve yok oluş sürecine yaptığı katalitik etkiyi görüp üzülürüm...
Sanırım bir çak kültürel değerimiz gibi tarihi önemi haiz mimari örneklerimiz de olması gerekenden çok ama çok önce yok olup gidecek...
Hiç bir zaman canlısının yerini tutamayacağı aşikar da; sizin gibi ustalarımızın kareleri küçük de olsa birer teselli...
Duyarlılığınız ve verdiğiniz mücadeledeki başarınızdan ötürü sizi yürekten kutlarım...
Darısı sualtı kategorisine (Bir iki kıytırık çalışmamız var ya kendimize pay çıkaralım)
Konuya gösterdiğiniz ilgiden çok mutlu oluyorum.
Lütfen katkılarınızı esirgemeyin, etrafınızda 100 yıldan eski çok şey vardır, önünden geçip gittiğiniz.
Belgeleyin, artık o fotografların bir yuvası var.
50-60 yıl önceki fotografların, 100 yıl önceki gravürlerin o kadar çok değeri varki. Zamanla bu fotograflarda öyle olacak. En azından herkese açık bir arşivde yer alacaklar.
Ünlü yapılar zaten şöyle böyle kataloglu, ama ufak camilerin, köprülerin, kiliselerin hiç bir yerde toplu bir arşivi yok. Çoğunun fotografı bile yok.
Destek verin dostlar.
FATİH ABİ ÇOK GÜZEL BİR FİKİR EN KISA ZAMANDA FOTOĞRAFIMLA KATILICAM...
Fatih bey Link, fotoğrafı çektiğim tarih ve yapı hakkındaki kısa bilgiler ile benimde çorbada tuzum olsun
http://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=190708
19/08/2007 tarihinde çekildi
Meriç (Abdülmecit - Yeni Köprü - Mecidiye ) Köprüsü
Bu köprünün yapımı 1832 yılında Edirne'yi ziyaret eden Sultan II.Mahmut'un emriyle gündeme gelmiştir. O yıllarda burada ahşap bir köprü bulunmaktaymış.
Köprünün yapımı bütçe sıkıntıları nedeniyle ancak 1842 yılında Sultan Abdülmecit döneminde başlatılabilmiş ve beş yılda bitirilmiştir. Bitiminde köprüye konulan kitabe, Yunan İşgali döneminde işgalciler tarafından söktürülmüştür.
Edirne'nin en yeni Osmanlı yapısı köprüsüdür. 12 kemerli olup, güzel bir görünüşü vardır. 263 metre uzunluk, 7 metre genişlikte, 13 ayak üzerinde 12 sivri kemerli olup yanlara doğru eğimli özellikler taşımaktadır. Günbatımının dünyada en güzel izlenebildiği noktalardan olduğu söylenir. Mermer yazıtlı köşkü olan köprünün kubbesinde daha önceleri güneş motifi olduğu biliniyor. Hatta padişahın bu köşke oturarak günbatımını izlemekten büyük zevk aldığı söylenmektedir.
#tatarbey' tarafından 18.09.2007 15:48:19 tarihinde düzenlendi.
Kültürel Mirasımız Galeri altında en azından bölgesel,şehirsel olarak kategorilendirelemez mi.Şu anki görüntüsü çok dağınık duruyor.Daha şık ve kullanışlı olacağına inanıyorum.
Kültürel Mirasımız bölümünün en popüler galeri olacağına inanıyorum.
Kültür Mirasımız başlığına gün içinde EK'lenen fotoğraf sayısında sınır yok ise,güzel uygulama..
Kad-ir,
haklısınız, şimdilik dağınık duruyorlar,ancak Fikret bey son halini tamamlayana kadar geçici bir durum. Şu sırada sadece fotograf biriktirme yeri gibi düşünün.
Yeni bölüm tamamlandığında, sanırım, şehir, köy, yapı tipi vs.. gibi alanlarda arama yapılabilecek.
Efecan,
bu bölüm sadece kültür mirasımız için düşünüldü. Yok olmaya yüz tutan eserler için bir belge arşivi, az bilinen değerler için bir tanıtım, gideceğimiz yerler için, görülebilecek mekanlar.. gibi bir hedef tuturabilir. Şu anda bu kategori için en az 100 yıllık (osmanlı ve öncesi) dönem eserlerini düşündük.
Belki daha sonra tabiat varlıklarımız, doğa zenginliklerimiz gibi başka alanarada talep olur, kuşlarımızı, ender bitkilerimizi, faunaları, endemik bitkileri vs ayrı kategoriler altında görebiliriz.
Kumköy,
Fikret bey bu kategoriye taşınan (şehir/mimari bölümünden seçilerek taşınıyor) fotografların günlük kota dışında kalacağını bu topicte belirtti. Yani fotografınız taşınırsa, aynı gün tekrar fotograf ekleyebiliyorsunuz.
Umarım her şehirimizden bir sürü tarihi alanları ve buna benzer unsurları paylaşmak güzel olacak.Hazır kışa doğru yaklaştığımız günlerde üyelerden eski ve yeni fotoğrafları ile ve aydınlatıcı açıklamalar gelmesini ivedi olarak beklerim.
Merhaba Sevgili Fatih ağabey Kültür Varlıklarımızın korunması için çıkarılan yasada
Kültür varlıkları"; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yer üstünde, yer altında veya su altındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıklardır. şeklinde tanımlanmaktadır. Ülkemizde Tabiat ve Kültür Varlıklarının korunmasında, envanterinin çıkarılmasında, erişiminde çok önemli mihenk taşı olacak projeniz beni heyecanlandırdı doğrusu. Korumacılığın önemini tam olarak kavrayamadığımız için ülkemizin birçok yerinedeki ören yeri, kaya mezarlar, lahitler, Antik şehirler, kemer köprüler, su kemerleri, Camiler, Kiliseler, şapeller, tapınaklar, çeşmeler, sivil mimari örneği Osmanlı-Türk Konakları insan eliyle zarar görmüş durumda. Hangi döneme ait olursa olsun bunların ülkemizin zenginliği olduğunu anlatabilirsek, envanterini çıkarabilirsek ülkemiz için olduğu kadar tüm insanlık içinde çok önemli bir iş yapmış olacağız. Ülkemizin dört bir yanındaki anıtsal yapılar, kültür ve tabiat varlıkları hızla yok ediliyor, kaya mezarları dinamitleniyor, höyükler açılıyor bir vandalizm almış başını gidiyor, İnsanlığın ortak mirası olan hazineler Müzelerden bile çalınıyor
Yarın için çok geç olmadan Kültür Varlıklarımızla birlikte
tabiat varlıklarımızı da fotoğraflayıp , belgeleyip gelecek kuşaklara aktaralım, yoksa yakın zamanda zengin kültür varlıklarımız yok olup gidecek, bu gidişle tüm tabiat varlıklarımızı kirletip yok ettiğimizde içecek suyu bırakın ciğerlerimize çekecek temiz hava bile bulamayacağız!
Zenginliklerimizin farkına varır ve vardırısak fakirlik ve azgelişmişlik kadermiz olmayacak, ona buna avuç açmayacağız
Safranbolu ve Batı Karadenizden bölgesindeki tüm kültür ve tabiat varlıklarının envanterinin çıkarılması belgelenmesi için gönüllü çalışacağımı bilmenizi isterim.
Saygı ve sevgilerimle
İlgili olabilecek konular
-
Youtube Kanal Kategorisini Video Kategorisini Değiştirme
13 Eyl. 2020, 15:16 prodersler
0163113 Eyl. 2020, 15:16
prodersler -
-
Foto Söyleşi 4 Mayıs Levent Kültür Mer.
24 Nis. 2010, 23:16 olcayli
1165826 Nis. 2010, 13:47
kumköy34 -
Çizgelikedi Görsel Kültür Merkezi
27 Şub. 2009, 16:14 arzufiliz
0196327 Şub. 2009, 16:15
arzufiliz -