lamborghini
lamborghini (üye)
İstanbul / Meraklı

Tamron 17-50 İle Manzara Çekimi

Merhaba arkadaşlar ; Canon 60D'de kullanmak üzere Tamron 17-50mm lens aldım.Portre çekimleri gayet iyi fakat manzara çekimlerinden pek memnun kalmadım açıkçası.Yani beklediğim gibi bir keskinlik , renklerde canlılık yok.Acaba tamamen kompozisyondan kaynaklı bir durum mudur bu yoksa makinenin ayarlarımı yanlış anlamadım gitti.Sürekli manuel modda kullanıyorum , enstantene ve diyafram ayarlarını doğru yaptığımı düşünüyorum çünkü fotolarda bunlardan kaynaklanan anormal bir durum göremiyorum.Tek sorun fotoların keskin olmaması ve renklerin çokta canlı olmaması.

Tarih: 26 Haziran 2012, 12:49 - İp: 85.***.**5.158
ozturert
ozturert (üye)
İstanbul / Meraklı

Ornek fotograf ve cekim ayarlarini da koyarsan daha iyi olur. Ornegin diyafram olarak ne kullaniyorsun? Picture Style ayarlarin nasil? vs..

Tarih: 26 Haziran 2012, 13:23 - İp: 95.***.**6.64
baberti
baberti (üye)
İstanbul / Meraklı

17-50 "vc" olan mı, düz olan mı?..

Tarih: 26 Haziran 2012, 13:53 - İp: 94.***.**6.85
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Forumda daha önce açılan linklerde Paperman uğur bey VC siz olan versiyonun daha keskin olduğunu daha iyi sonuç verdiğini yazmıştı. Manzara çekimlerinin canlı çıkmayışı makina ayarlarından kaynaklandığını düşünüyorum. Lens iyi bir lenstir. Kullanan bir çok kişi memnundur.

Tarih: 26 Haziran 2012, 15:57 - İp: 176.***.**6.88
mehmet1977
mehmet1977 (üye)
İstanbul / Amatör

Portre çekimleri iyi, manzara çekimleri kötü diyorsunuz.
Aradaki en önemli fark, odakladığınız mesafe.
Eğer takniğinizde bir kusur yoksa lensiniz uzak mesafelerde odaklama hatası yapıyordur.
Makineyi manuel modda kullanmanız çok acemi olmadığınızı gösteriyor. Problemi bulabilirsiniz. Tripod kullanarak farklı mesafelerde çekimler ve testler yapın.

Tarih: 26 Haziran 2012, 16:49 - İp: 81.***.**7.180
rockhound
rockhound (üye)
İstanbul / Amatör

60D ile 17-50 bende kullandım. Odak noktasını yanlış seçtiğiniz de dediğiniz sorunla karşılaşmanız mümkün.

Çoklu noktalar seçerseniz daha başarılı sonuçlar alırsınız.

Tarih: 26 Haziran 2012, 16:58 - İp: 85.***.**5.200
lamborghini
lamborghini (üye)
İstanbul / Meraklı

Öncelikle yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Sırasıyla yazılanlara cevap vermeye çalışacağım.

Tatmin edici fotoğraflar olmadığından elimde şuanlık bu lens ile çekilmiş manzara fotoğrafı bulunmamakta ama çektiğimde eklerim.

Picture Style ayarları nedir malesef bilmiyorum.

Genellikle manzara çekimlerinde F14 falan kullanıyorum.

Lensim VC'siz olan modeli.

Acaba şundan kaynaklanıyor olabilirmi ?

Portre çekimi için makineyi kurcalarken , deklanşöre yarım bastığımda vizörün içindeki noktaların birkaçı kırmızı yanıyordu onu değiştirerek yalnızca en ortada yuvarlak içerisindeki noktanın kırmızı yanmasını sağladık.Şuanda tüm çekimleride bununla yapıyorum.Acaba bundan kaynaklanıyor olabilirmi dersiniz ?

AF nokta seçimini otomatikten manuele alarak ortadaki noktada sabitledim yani.Onu tekrar otomatiğe aldığımdan bu kez vizör içerisindeki 9 noktadan birkaçı kırmızı yanıyor yarım deklanşörde.

#lamborghini' tarafından 26.06.2012 17:17:41 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 26 Haziran 2012, 17:16 - İp: 85.***.**5.158
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Problem muhtemelen manzara fotoğraflarının çok daha fazla detay içermesi ve geniş açıda çekim yapıldığı için o detayların iyice küçülmesidir.

Portrede daha iyi sonuç aldığınızı düşünmenizin sebebi ise yukarıdakinin tam tersi olması + elde edilen alan sığlığı ve flu arka plan sayesinde portrenin olduğundan daha net algılanmasıdır.

Lens/makina kaynaklı AF fokus hatası sonradan bakılması gereken bir durum. Manzara geniş açı ise ( ki genelde öyledir ), AF hassasiyetinin fazla önemi kalmıyor. Mesela 18-20mm bir çekimde, seçilen diyaframa göre çoğu zaman 2-3 metreden sonsuza uzanan netlik sağlamak mümkün.

#paperman' tarafından 26.06.2012 17:25:29 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 26 Haziran 2012, 17:24 - İp: 96.***.**5.17
lamborghini
lamborghini (üye)
İstanbul / Meraklı

Çok teşekkür ederim yardımınız için , dediklerinizi çok iyi anladım.Peki renklerin canlılığı konusunda söyleyebileceğiniz birşey varmı acaba ? Makineden kaynaklanan bir durummu yoksa lenstenmi kaynaklanıyor dersiniz ?

Tarih: 26 Haziran 2012, 17:32 - İp: 85.***.**5.158
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

" Makineden kaynaklanan bir durummu yoksa lenstenmi kaynaklanıyor dersiniz ? "

Alınmak yok ama sizden kaynaklanıyor diyeceğim - 60D ve/veya 17-50mm Tamron kullananlar renklerden şikayet etmediğine göre ...

Pozlamaya/ışığın geldiği yöne/mümkün olan minimum ISO kullanımına dikkat...PC'de de doygunluk/kontrast vermek de renklerin canlılığını arttıracaktır.

Tarih: 27 Haziran 2012, 04:16 - İp: 96.***.**5.17
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

İlave olarak diyaframı F14'e kadar kısmanız da nedenlerden biri olabilir. Böyle yapmakla hem lensinizin en keskin görüntüyü verdiği diyafram değerlerinden uzaklaşıyorsunuz,(lensler en keskin görüntüyü genelde en açık diyafram değerinden 2-3 stop kısıldığında verdiğinden sizin lensiniz için bu değer f5.6 - f:8 aralığıdır.) hem de buna bağlı olarak (ışık durumunu bilemediğimiz için ihtimal olarak söylüyorum) makine 1/odak uzunluğu saniye civarında veya daha düşük bir enstantane seçiyorsa titreşime maruz kalıyor olabilir.

Tarih: 27 Haziran 2012, 14:09 - İp: 213.***.**5.242