barış ak
barış ak (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100 İçin 50mm Hangi Lens

Sony A100 Body ile sony 18-70, Sigma 70-300 ve minolta AF 50mm F1,7 kullanıyorum.minolta 50mm lensimi parlak ve hızlı bir lens olması yanısıra düşük F değerlerinde dar alan derinliği verdiği için aldım ve konuyu ayıklamakta keyifle kullanıyorum. Ancak bu lensin F1,7 değerinde net alan derinliği benim ölçümlerimde 0,5 cm veya daha altında. F1,7 deki Bu çok dar olan alan derinliği konuyu ayıklamakta kalmıyor konunun detaylarının keskinliğini kaybettiriyor. Güncel hayattan örnek vermek gerekirse Portre çekimlerinde sadece gözler çok net ancak yüzün cercevesi ve kulaklar ayıklanmış arka alan üzerine yeteri kadar keskin düşmüyor. F2,8 de alan derinliği biraz daha kullnışlı hale geliyor F3,5 ve üzerinde problem kalkıyor ancak bu durumda da lens parlaklık ve hızlılık özelliğini yitiriyor.

yani sonuçta benim değerlendirmem ile minolta 50 mm F1,7 hızlı, parlak ama keskin olmayan bir lens oldu

Parlak , hızlı aynı zamanda keskin bir lens olarak

Aşağıda Alternatif gördüğüm lensler ile deneyimlerinizi ve bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim

Sony 50mm F1,4 mm SAL-50
Sigma 30mm F1,4 DC

Minolta 50 mm ile farklı f değerlerindeki çekimler

#barış ak' tarafından 04.04.2007 10:13:56 tarihinde düzenlendi.

#barış ak' tarafından 04.04.2007 10:22:47 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 4 Nisan 2007, 00:16 - İp: 85.***.**6.244
sigmafoto
sigmafoto (üye)
İstanbul / Firma

Merhaba
Sigma 30mm lens ile ilgili merak ettiğin herhangi bir şey var ise en sağlıklısı merkez binamızdaki showroom umuza gelerek lensi gövden ile denemen
0212 335 97 11 nolu telefondan bana ulaşırsan gerekli olan tüm demoyu almanı sağlayabilirim
İyi günler Dilerim

Tarih: 4 Nisan 2007, 10:17 - İp: 213.***.**7.138
barış ak
barış ak (üye)
İstanbul / Amatör

bu konuda 2 soru oluştu kafamda

Soru 1.

Sony 50mm F1,4 mm SAL-50
Sigma 30mm F1,4 DC

bu lenslerin aynı f değerlerinde verdikleri net alan derinlikleri değişir mi

Soru 2.

Net alan derinliğini oluşturan değişkenler nelerdir, yani

50mm f1.4 2,0 cm iken, 30mm f1,4 3,0 cm e mi cıkar yada bunu etkileyen diğer değişkenler nelerdir.

Tarih: 5 Nisan 2007, 10:43 - İp: 85.***.**6.244
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Yüksek açıklıklı (düşük f değeri) lenslerde alan derinliği düşüktür. Dolaısı ile sonuçlarınız normal görünüyor.
Bunun lensin keskinliği ile bir ilgisi yok.
Alan derinliğini arttırmak için diyaframı kısmak lazım, sizde bunu yapmışsınız. Bu defa hızlılık gitti diyorsunuz, buda tamam.
Ancak Diyaframı kısınca parlaklık gitti derken ne kast ettiğiniz anlamadım.
Aynı odak uzaklığı kullandığınız sürece, Daha düşük açıklıklı lenslerde alan derinliğiniz daha da düşecek.

Daha geniş açı kullanabiliyorsanız aynı açıklıkta alan derinliğiniz artar, bu kimi zaman istenen, kimi zaman istenmeyen birşey.
Ne kadar artacağını hesaplamak için, net alan derinliği hesaplayan programlardan birni kullanın.
Melih Özbek'in sitesinde böyle bir program vardı diye hatırlıyorum.

Tarih: 5 Nisan 2007, 11:08 - İp: 85.***.**0.119
barış ak
barış ak (üye)
İstanbul / Amatör

Fdemirhan merhaba,

Melih Özbek'in sitesinden alan derinliği hesaplama programını indirdim, verdiğin bu kaynak için çok teşekkür ederim.

Aslında keskin değil derken, kasdettiğim şu ;

f1,7 değerinde alan derinliği o kadar dar ki konu net alan derinliğinin dışına taşıyor ve tabiki taşan kısımları net olmuyor.

Melih beyin programında bir kaç similasyon yaparak şu sonucu buldum

50 mm f.2,8 ile konuya 2m mesafeden çekim yapılınca net alan derinliği 18 cm cıkıyor, f1,7 de ise bu net alan derinliği ancak 2,6 m de yakalanıyor bu net alan derinliği ise (örneğin portre çekimlerinde.) kulak-göz-burun mesafesini kurtarıyor.

böylece konu da istediğim gibi arka alan üzerine yeteri ölçüde keskin düşüyor.

yönlendirmen için tekrar çok çok teşekkürler

Barış

Tarih: 5 Nisan 2007, 20:10 - İp: 85.***.**6.244
  • 1