shuj
shuj (üye)
Düzce / Amatör

Portre Içın Hangı Lens En Uygun

Selamlar arkadaşlar abiler, fotoğrafçılık ve kameramanlık bölümü okuyorum ve bu işlerde daha yeniyim sıkıntım ve bi türlü anlayamadığım bi durum üzerine bu konuyu açma gereği duydum . Portre çekimlerinde kişiyi boydan çekmek istediğim de arka planı istediğim fluluk da elde edemiyorum . Makinam nikon d3100 kit artı helios 44m2 58mm f2 lens var . Helios un f değeri ufak olduğu ve işimi göreceğini düşünüp denediğimde yine istediğim bulanıklik elde edemiyorum omuz dan yukarı cektigim fotoğraflarda istediğim gibi arka planı yok ediyorum fakat boy çektiğimde bu hiç mümkün olmuyor tavsiyeleriniz nelerdir bunun için 50mm 1.8 mi yoksa 55-200 bi lens mi almalıyım hangisi boydan çekimlerde arka planı daha fazla yok eder teşekkürler

Tarih: 28 Ocak 2014, 23:21 - İp: 85.***.**8.28
hata
hata (üye)
Ankara / Meraklı

F2 diyaframla yapamadığınız bulanıklığı F1,8'le yapabileceğinizimi sanıyorsunuz. Arada çok az bir fark olacaktır. Bence yeni objektif yerine elinizdeki objektifi tam olarak kullanmayı öğrenmelisiniz. Elinizdeki objektifle istediğiniz bulanıklığı (fluluk) rahatlıkla yapabilirsiniz çünkü.

Tarih: 29 Ocak 2014, 12:47 - İp: 78.***.**8.90
tomaydin
tomaydin (üye)
İstanbul / Meraklı

fluluk için evet lensin diyaframının açılabilmesi gerekir ama aynı zamanda sizin konuya uzaklığınız ve konunun fona uzaklığı da önemlidir
yani sadece kafa ve omuz çekerken (misal) 50-60 cm den f4 diyaframla belki konu bile tamamiyle net alana sığmayabilir ve (misal 1 metre gerideki fon tam ezik çıkar
ama aynı lensle f2 iken bile siz konuya 2 metre mesafede ve konu da fona gene 1 metre mesafede ise
konu net olur fon ezilir ama hala belirgin olur

çözüm içim sizin konuyla aranızda 1x mesafe varsa, konuyla fon arasında da en az 3x mesafe olmalıdır ki konu net fon ezik olsun

Tarih: 29 Ocak 2014, 13:42 - İp: 78.***.**3.254
nikonfili
nikonfili (üye)
Yurtdışı / Amatör

boydan cekince geriye cekilmek zorunda bu da net alani buyuturm omuz uzeri kadrajda ise daha yakina giriyor bu da alan derinligini azaltiyor bu da arkanin daha bulanik olmasini sagliyor. f2 gayet yeterli bir deger. mesele modele olan uzallik.

#kesim00' tarafından 29.01.2014 22:27:00 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 29 Ocak 2014, 20:39 - İp: 212.***.**1.246
roketadam
roketadam (üye)
İzmir / Amatör

Nikon gövdelerde M42 lensleri sonsuza netleyemezsin(mercekli adaptör kullanmazsan) bu yüzden boydan çekmek imkansız anca omuzdan yukarısını alabiliyorsun. Bende aynı lensi kullanıyorum.

Eğer bütçe ayırabilirsen al bir tane AF-S 50mm 1.4G. Çokta pahalı bir lens değil. İkinci elde alabilirsin.

Tarih: 29 Ocak 2014, 22:25 - İp: 95.***.**1.61
shuj
shuj (üye)
Düzce / Amatör

evet tabiki de 1.8 ile 2 diyafram arasında bi fark olmadığını biliyorum helios lensinde herşeyini öğrendim yani mesela uzunca bi yol da duran modele yaklaşık 3 metre den çekim yaptığmda arka plan ne kadar uzak olursa olsun bulanmıyor . Evet helios da sonsuza netleme sıkıntısı var ama bu sorunu ben mercekler arasına lehim teli koyarak sensore olan mesafesini kısalttım o yüzden sonsuza ve modeli boydan netleyebiliyorum . Aslında sorum çok açık sanal ortamda görüyorum kişi boydan çekilmiş arka plan oldukça ölü bunun püf noktası ne? odak uzaklığı mi açık diyafram mi günlerdir herşeyi denedim olmuyor ne yaptıysam boydan çekilen modelin arka planı flu olmuyor . arkadaşında dediği gibi 1.4g almak en mantıklısi galiba

Tarih: 30 Ocak 2014, 00:04 - İp: 141.***.**8.209
roketadam
roketadam (üye)
İzmir / Amatör

Formül basit aslında. Dar açılı ve hızlı bir lens. 85mm 1.8G gibi. İsterseniz 50mm 1.4G önerdim ama onu incelerken 85mm'ye de bir bakın. Alan derinliği 85mm'de çok daha az ve tele avantajı da var istediğiniz fotoğrafı bu lensle daha kolay çekebilmelisiniz.

Tarih: 30 Ocak 2014, 01:20 - İp: 95.***.**1.61
tomaydin
tomaydin (üye)
İstanbul / Meraklı

ben sadece macro çekiyorum
ve epey süre 1x deki fotografları hayranlıkla imrenerek izledim
ellibin türlü yöntem denedim olmadı beceremedim
o kadar uğraştım ki bir süre fotograftan soğudum

o arada biraz daha photoshopla uğraştım
tamamiyle tesadüf sonucu ama yani amaç bu değildi
sonra ps olayını biraz geliştirip neler yapılabileceği konusunda daha iyi fikir sahibi olunca anladım ki
oradaki muhteşem görünen fotograflar aslında fotograf değillermiş
neredeyse tamamı ps imalatı

bilmem anlatabildim mi

özetle "arka plan tamamiyle ezik " dediğiniz boy fotograflarından birini buraya yükleyebilir misiniz
bir bakmak isterim acaba doğal güzel mi yoksa tıp mucizesi güzellerden mi
yani sizin ps vs gibi programlarla aranız nasıl bilmiyorum ama benimle benzer bir durumda olabilir misiniz acaba
ben de ps üstadı değilim tabiki ama belki fikir verebilirim

Tarih: 30 Ocak 2014, 10:59 - İp: 78.***.**3.254
nikonfili
nikonfili (üye)
Yurtdışı / Amatör

ps müdahalesi olmuş olabilir aşağıda bir link veriyorum net alan hesabı yapıyor ordan gerekli değerlei girip net alan nerde başlıyor nerde bitiyor net olarak öğrenebilirsiniz

http://www.dofmaster.com/dofjs.html

burayı okuyan bilmeyenle riçin tekrar yazayım
arka planı bulanık yapmak demek dar net alanla çalışmak demektir bunun 4 yolu var pardon 5

1-geniş diyafram 1,2 1,4 1,8 gibi
2-fotoğrafı çekilen cisim/modele mümkün olduğunca yakın olmak
3-odak değerinin mümkün olduğunca yüksek olması 85mm 150mm 200mm gibi
4-sensörün büyük olması en iyisi tam kare sensörlerdir sonra aps-c sensörler gelir. minicik sensörlü kompakt makinelerde arka taraf hiç bulanmaz mesela
5-bilgisayarla sahte müdahale.

#kesim00' tarafından 30.01.2014 11:18:49 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 30 Ocak 2014, 11:14 - İp: 151.***.**2.69
shuj
shuj (üye)
Düzce / Amatör

tomaydin isteğin üzerine örnek fotoğraflar ekliyorum . Bu eklediklerim gibi bile olsa yeter bana .

Tarih: 30 Ocak 2014, 19:27 - İp: 81.***.**7.109
atilla61
atilla61 (üye)
İstanbul / Amatör

Bu fotoğraflarda pc müdahalesi var ama tam olarak neler yapılmış bilemiyorum

Tarih: 30 Ocak 2014, 19:41 - İp: 92.***.**5.2