Fotoğrafçılık Forumları
Lenslerin Üzerindeki Rakamların Manası..
Forumda; fotoğrafçılığa yeni başlayan arkadaşların karşılaştığı ve sitede çare aradıkları bir sorunun genel bir cevabını vermek istedim. Nedir bu lenslerin üzerindeki rakamlar, f numarası nedir, geniş açılı lens ne işe yarar, zoom lens almalı mıyım, kit lens iyi midir.
Bu nedenle siz yeni başlayan arkadaşlara lenslerin nasıl ayrıldığı, ve üzerlerindeki rakamların ne manaya geldiğini anlatmaya çalıştım.
Fotoğrafçılıkta kullanılan optik bir lensteki en önemli iki parametre "Odak Uzaklığı" (f) ve "Maksimum Diyafram" (f/x) açıklığıdır.
Lensin odak uzaklığı; objektiften içeri giren görüntünün, film ya da sensör üzerine gelirken ki büyüme oranını etkiler.
Diyafram açıklığı ise, objektiften giren ışığın yoğunluğunu etkiler.
Diyaframın daha açık olması, ki daha küçük f-rakamı ile ifade edilir, aynı pozlanmada daha kısa poz zamanlarıı elde etmenizi sağlar. Maksimum diyafram açıklığı, lensin odak uzaklığının efektif diyafram açıklığına bölünmesiyle bulunur. f-rakamının daha küçük olması, daha yoğun ışığın sensör ya da filme vurmasını sağlar. Aynı şartlarda, daha açık diyafram, daha kapalı diyaframa göre alan derinliği daha az olan görüntüler elde etmenizi sağlar. Yani arkaplan ve önplanın objeden daha az net-flu olmasını sağlar, ya da yol açar. Bu istediğiniz bir sonuç olmakla birlikte istemediğiniz bir sonuç ta olabilir. Bazı şartlarda objeyi daha dramatik göstermek için arka planın daha flu olmasını istersiniz. Bazı durumlarda ise, örneğin objenin arkasındaki manzaranın da görünmesini istediğiniz durumlarda, alan derinliğinin daha yoğun olmasını istersiniz.
Bazı lensler objektiften içeri giren ışığı ölçecek mekanizmalar içerebilir. Ya da parlamaları azaltacak ikincil diyaframlar içerebilir. Bunun yanında; alan derinliği daha yüzeysel olan ama keskin ve parlak bir görüntü elde edilmesini sağlayacak süre kadar diyaframın açık kalmasını sağlayacak lensler de bulunmaktadır.
Odak uzaklıkları genel olarak milimetre (mm) ile ifade edilse de, eski lenslerin santimetre (cm) veya inç olarak ifade edildiğini de görebilirsiniz. Diyagonal ölçüsüyle belirtilen bir sensör boyutu veya film için lensler şu şekilde sıralanabilir;
Normal Lensler; görüntü açısı diyagonal olarak 50° ve odak uzaklığı da görüntünün diyagonal boyutuna aşağı yukarı eşit olanlar.
Geniş Açılı Lensler; görüntü açısı 60°'den büyük olan ve odak uzaklığı normal lenslerden daha kısa olan lensler.
Telefoto Lens veya Uzak Odaklı Lensler; görüş açısı daha dar olan, odak uzaklığı ise normal lenslerden uzak olanlar. Bazı durumlarda gerçek telefoto lensleri uzak odaklı lenslerden ayıran, ve objenin fiziksel uzaklığını azaltan lens grubu içermesidir..
Makro Lensler; yakın çekimler için optik olarak düzeltilimiş özel lenslerdir. Bu lenslerle objenin, alınan görüntüdeki boyutu 1:10 ile 1:1 arasında değişen oranlardadır ve tamamen düz görüntü alınması istenen şartlarda kullanılırlar. Makro lenslerin odak uzaklığı istenen her boyutta olabildiği gibi, asıl odak uzaklığı ise pratikteki odak uzaklığı olarak belirtilirken, buna ilave olarak büyütme oranı, objeye erişilebilirlik, ve ışıklandırmaya göre de değişkenlik gösterebilir.
Pratik açıdan baktığımızda odak uzaklığı görüntü açısını etkiler, daha kısa odak uzaklığı daha geniş açılı bir görüntü verirken, daha büyük odak uzaklığına sahip lensler daha dar bir görüntü verir.
Lenslerin üzerindeki 14mm, 20mm, 50mm, 85mm, 100mm, 300mm, 400mm, 1200mm gibi ifadeler bu odak uzaklığını verir. Bu tür tek rakamlı lensler sabit odak uzaklıklı lensler olarak adlandırılırlar.
Bunlara ilave bir de çift rakamlı lensler vardır; 16-35mm, 17-40mm, 20-35mm, 28-70mm, 70-300mm, 100-300mm, 100-400mm gibi. Bu lensler ise zoom lensler olarak adlandırılır ve farklı odak uzaklıklarında görüntü alınmasını sağlarlar. Mesela 100mm bir lenste sadece 100mm odak uzaklığında görüntü alınırken, 70-300mm bir lenste 100mm de dahil olmak üzere 70mm ile 300mm arası odak uzaklıklarında görüntü alınabilir.
Üreticilerin makineyle beraber "kit diye adlandırdıkları lensler genelde zoom'lu lenslerdir ve geniş bir odak uzaklığı seçimi verirler. Ancak odak uzaklığının yanında genelde ileri düzeyde olmayan diyafram açıklığındaki lensleri verirler. Bu lenslerle güzel sonuçlar elde edilir.
Daha farklı görüntüler almak isteyen arkadaşlar, diğer lenslere doğru yelken açarak, beğenileri ve bütçeleri yönünde seçimlerle yeni lensler alırlar. Gittiği limanı bilmeyen gemiye hiç bir rüzgarın fayda etmediği gibi, ne tür fotoğraflar çekeceğini bilmeyene de hiç bir lens fayda etmez. Bu nedenle, daha ucuz fiyatlı kit lensler sizin, eğer bilmiyorsanız, ne tür fotoğraflar çekmekten hoşlandığınızı anlamanız için uzun bir süre size arkadaşlık ederler. Ha zaten ne çekeceğinizi biliyorsanız, ve bütçeniz de elveriyorsa, ona uygun lensler aramalısınız..
Saygılar...
Çok teşekkür ederim. Aklımdaki birçok soruya cevap buldum bu yazıda. Sormak istediğim birşey var. Daha küçük diafram değeri, objektife daha fazla ışık girmesine mi neden oluyor?
Merhaba,
Öncelikle seyahatte olduğum için sorunuza ancak cevap verebiliyorum..
Aşağıdaki linke tıklarsanız görsel olarak ta anlayabilirsiniz.
diyafram açıklığı
Burada da Canon'un 50mm lensinin diyafram sisteminin resmini görebilirsiniz.
İlk linkteki resimden de anlayabileceğiniz gibi; diyafram için verilen rakam küçüldüğünde aslında ( f/2.8 - f/1.4 - f/1.2 ) matematiksel olarak ta rakamınız büyüyor. Dolayısıyla diyafram daha fazla açılmış demek oluyor. Diyaframın daha fazla açık olması da daha fazla ışığın lensinizden girerek, film ya da sensörünüze vurması demek oluyor. nasıl büyük bir pencereden giren ışık, anahtar deliğinden giren ışıktan daha fazlaysa, bunu da aynı mantıkla düşünebilirsiniz.
Ancak diyafram açıklığınızı düşürerek, enstantane hızınızı arttırarak, daha küçük delikten daha uzun süreli ışık girmesini sağlamış olursunuz. Nasıl pencereden dışarı bir saniye baktığınızda dışarıdaki görüntüyü net olarak kafanızda resmedebilyorsanız, anahtar deliğinden de 30 saniye baktığınızda aynı netlikte görüntüyü algılayabilirsiniz.
Ya da gece karanlığında odanıza girdiğinizde ilk birkaç saniye hiçbirşey göremezsiniz, süre uzadıkça göz bebeklerinizin diyaframı açılır ve uzun süreli ışık gözünüze girdiğinde odadaki nesneleri görmeye başlarsınız, bunu da aynı mantıkta düşünebilirsiniz. Umarım ustalar da bana hak verecektir bu konuda
Selamlar.. Saygılar dilerim...
Çok teşekkür ederim. Şimdi daha iyi anladım.
Konuya ilgi gösterdiğiniz için ben teşekkür ederim.
Saygılar..
harika bir anlatım, çok faydalandım. teşekkür ederim malkocy...
Rica ederim Sn. Kepkep..
çok güzel bir paylaşım... hiçbirşey bilmesem de, anlamasam da fikir edinmeye başladım... gerçi daha çok yol yürümem gerek yazılanları anlayabilmem için
Merhaba Aslım Hn, Anladığım kadarıyla bir senedir aktif olarak DSLR makine ile fotoğraf çekiyorsunuz. Bu da hayli yol aldığınızı gösterir. Fotoğrafçılıkta yapmak gereken, çok okumak, araştırmak, çok fotoğraf incelemek, ve çok fotoğraf çekmek gerekiyor.. Ben kendim de böyle yapmaya çalışıyorum
bir konuda farklı kişilerin yorumlarını almanız, size başka bakış açılarını görmenize yarayacaktır. Bu sayede tek bir fikre sabit kalmadan çok yönlü bakabilirsiniz, ve kendi fikrinizi ortaya çıkarabilirsiniz.
Lenslere gelince aslında hepsi fizik bilgisinden geçer. Ortaokul ve lisedeki fizik bilgilerini, açıları, aynaları, ışınları gözünüzün önüne getirin. O zaman bunlar benim ne işime yarayacak dediğiniz bilgiler, aslında bir süre sonra işinize yaramaya başlayacak.. Bu arada matematikve geometri de işinize yarayacak...
#atilla61' tarafından 01.05.2016 21:52:55 tarihinde düzenlendi.
Atilla Bey Merhaba. Canon ve Nikon gibi, Tokina, Sigma, Tamron gibi lenslerin üreticileri de kendilerine göre kodlar geliştirmişlerdir. Aslında çoğu zaman benzer teknolojilerin değişik isimler verilmesinden kaynaklanmaktadır. Canon'daki görüntü sabitleyicinin adı IS iken, Nikon'da bu VR'dır.
Tokina AF 11 16 f/2,8 AT X116 PRO DX
"AT-X" Tokina'nın üst kalite lenslerine verdiği addır. Bu sınıfa da "Advanced Technology- Extra" demektedir.
Tokina lenslerinin odak uzaklığı aralıklarını birleştirerek, kendine göre bir kod geliştirmiştir. 11-16mm' 116 olmuştur. 16-50mm ise 165 olmuştur.
"PRO" kodunu da lenslerini sertleştirmek için Alumite ile muamele ederek, lenslerin dayanıklılığını arttırdığı modellerine vermektedir.
"DX" ise bu lensin APS-C sensörlü" croplu diye tabir ettiğimiz makinelere göre dizayn edildiğini göstermektedir.
Bu arada bu lens Nikon D-40 ile otofokuslama yapamadığı belirtilmektedir. D-90 için böyle bir uyarı duymadım. Tokina'nın bu lensinde odaklama bileziği vardır ve kendi geliştirdikleri özel bir sistem olan"one-touch focus clutch" sistemi bulunur. bu sistemle, odaklama bileziğini ileri ya da geri oynatarak, tek bir hareketle, otomatik veya manuel odaklama arasında geçiş yapılır.
Sigma 150mm f/2,8 EX DG HSM APO HSM IF
Sigma lensleri de kendilerine göre isimlendirmeye gitmiştir.
"EX" "extra quality" yani ekstra kalite demektir. Buradaki amaç, bu lensin üst sınıf lensler sınıfında yer aldığını göstermektir.
"DG" ise 35mm fullframe makinelerde çekim yapmaya uygun olarak kaplama yapıldığını belirtir.
"HSM" Canon'daki ultrasonik odaklama motorlarına benzeyen, Sigma'nın "Hyper Sonic Motor" dediği sistem bulunan makinelerinde bulunur. Ve odaklamayı hızlı ve sessiz yapmaya yarar.
"APO" "Apochromatic Lens Elements" demektir ki; renk ve ışıklardaki bozulmayı önlemek için özel bir tip cam kullanıldığını gösterir.
"IF" "Internal Focus" kodunu içeriden odaklamalı lenslerini ayırmak için kullanır. Yani bu tür lenslerde, lensin fiziksel uzaklığı değişmez, lensin iç elementlerinin haraketiyle odaklama yapılır.
Kişilerin yorumları kendilerine göre değiştiği için, alacağınız lensi deneme imkanınız varsa öncelikle makineniz üzerinde denemeniz en uygunu olacaktır..
Saygılarımla...
İlgili olabilecek konular
-
Bunun Üzerindeki Çizgili Doku Nasıl Yapılabilir ?
15 Ağu. 2015, 22:22 dogukan33
1276213 Ara. 2015, 02:57
retoucherkd -
Lens Üzerindeki Af - Mf Mod Buton Yeri K
01 Mar. 2015, 21:05 leesin
2252302 Mar. 2015, 21:20
leesin -
-
Lenslerin F Değeri Neden Yüksek
14 Haz. 2014, 04:03 suleymanozcan
2312724 Ağu. 2014, 23:37
silindi -
Fotoğraflar Üzerindeki Renk Dağılmaları
21 Kas. 2013, 10:55 glysp
2252522 Kas. 2013, 20:10
buzlucam -
Makine Lensi Üzerindeki Sayıların Anlamı
24 Mar. 2013, 21:50 murada
9461625 Mar. 2013, 23:05
kiev19 -
Canon Fd Lenslerin Ff Eoslarda Kullanımı
12 Ağu. 2012, 22:34 selac
2210112 Ağu. 2012, 23:44
turabi1171 -