Fotoğrafçılık Forumları
Lenslerin Ömrü
Bu konu hakkında fazla bilgiye ulaşamadım ve merak ettim.
Canon 450D alacağım, mesela hemen değil ama ileride 2000 TL'lik lens aldım. Kırılma ya da benden kaynaklanan sorun olmadığı takdirde, ben bu lensi kaç yıl kullanabilirim Makinalarda perde ömrü var bu objektiflerde de bozulma vs. durumlar var mı ?
#0nur' tarafından 29.04.2010 00:02:47 tarihinde düzenlendi.
Temiz ve düzgün kullandığınız sürece bir süre olduğunu düşünmüyorum. Toz-kir-küf-mantar.. Bunlardan koruyun lensi. Ben 30-40 yıllık lensleri adaptör ile DSLR üzerinde kullanıyorum. 2000$'lık lensler kalitesinde görüntü alabiliyorum 30-40$'lık lenslerden.
Lenslerinize iyi bakın..
Lenslere bir ömür biçmek zor. Ömürle ne kast ettiğimizde önemli. Teknoloji hızla gelişiyor önünde durmak zor. 100 sene önce fotoğraf kurşun bir levhanın önündeki gümüş iyodüre bulanmış beyaz bir kumaşa basılıyordu. Sonra filmler çıktı. Bunların teknolojileri gelişti. Siyah beyazken renkli oldu. Boyutları küçüldü. Sonra sensör dediğimiz ışığa duyarlı küçücük noktalardan oluşan şey bunların yerine geçti ve dijital makineler doğdu. Bunların lenslerle ilgisi ne? Tabi bu gelişmelere göre gövdelerde değişti. Lenslerde değişti. Kullandığımız makinelere göre lenslerde değişti. Mesela benim kullandığı dijital slr takılan lens ile elektronik bağlantı kurmak istiyor. Diaframı, shutter'ı, ışık ölçümünü, exif bilgisini vs. bütün parametreleri buna göre belirliyor ve kontrol ediyor. Siz buna 30 sene önceki tamamen manuel lensi takmak istediğinizde (ki adatör olmadan takamazsınız çünkü lenslerin ağız yapıları da değişiyor) lens yokmuş gibi algılıyor ve tam manuel mod hariç fotoğraf çekmiyor. Gerçi bu adaptörlerin elektronik sinyal üretenleri var ama bunların uyumluluğu ve ek optik eleman içerdikleri için lensin kalitesini etkilemesi muamma. Tabi bu makinelere uygun lenslerin sayısı,çeşidi hızla artarken ve fiyatları düşerken ve optik gelişmeler hızla ilerlemişken hala 30-40 sene önceki lensleri kullanmak istemekte
Yani sözün özü bu 30-40 ve hatta 50 sene önceki lensler hala sağlam ve kullanılabilir olsada günümüz şartlarında kullanılabilir değiller Yani ömürlerini tamamlamışlar. Bu şartlar günümüzde üretilan lensler içinde geçerli . Belki onların ömürleri 40 değil 20 sene olacak. Çünkü hızla gelişen teknolojide şimdi fotoğraf çekmek ve görüntü almak için kullandığız sistemler tamamen değişecek, yerlerini yeni ve değişik lensler alacak.
Kusura bakmayın, yok öyle birşey.
Eski lensleri kullanabilmek demek güncel lenslerin konforu ile kullanmak demek değil elbette (AF, IS, USM vs vs...). Elbette eski bir lensi DSLR üzerinde kullandığınızda bu tip konforlardan feragat ediyorsunuz. Bunu bilmeyen yok herhalde. Ancak kullandığınız camın kalitesi ise bambaşka birşey. Dediğim gibi 30-40$'a ikinci el alacağınız kaliteli bir prime lens günümüzün 1000$'lık lenslerinden çok daha iyi render edilmiş renkler ve daha keskin fotoğraflar verebiliyor. Bu konuda yıllardır çok denemem olduğu için rahat konuşabiliyorum. Bilgi olsun diye de söyleyeyim, denemelerimi eskiden kullandığım Pentax K100D ve şu anda kullandığım Canon 40D ile yaptım. Pentax K ve KA lensler ile M42 lenslerle çok çok deneme yaptım. Sırf manuel lenslerle çekim yapan arkadaşlarım var. AF lenslere bakmıyorlar bile.
Tekrar ediyorum, konforu bir kenara bırakırsanız çok kaliteli camlar bulup çok ucuza alabilirsiniz.
Genel kültür olsun diye aşağıdaki linki incelemenizi tavsiye ederim..
http://www.mflenses.com/
bendede bu eski lenslerden var ama adaptör konusunda pek bir bilgiye sahip değilim makinem 500 d adaptör ile bilgi verebilirseniz sevinirim.
Adaptör için mesaja da yanıt verdim ama kullanılacak lensi de bilmek gerekiyor. Mesajda gönderdiğim link 500D üzerinde M42 vidalı lenslerle çalışacak adaptör. Ama elinizde başka tip lens varsa onların adaptörü ayrı olacaktır. Lensleri buraya yazarsanız bakalım..
Var öyle bişey var.
Sizin konfor dediğiniz şey günümüz gövdelerinin eli, gözü, kulağı, herşeyi. Bu lensleri kullanabilmek için:
1) Adaptöre ihtiyacınız var.
2) Makineyi sadece manuel kullanabildiğiniz için üstün bir fotoğraf bilgisine ihtiyacınız var.
Yani şimdi lensi gövdeye şak diye takmak lüks mü oluyor? Makineyi P,S,A modlarında kullanmak istemek lüks mü oluyor? Herkes tek karede işini bititrirken en doğru diafram ve enstantene için saatlerce uğraşmak istememek lüks mü oluyor? Günümüz gövdelerinin bize sunduğu istediğimiz nesnede en doğru netlik ve keskinliği veren af sistemlerini kullanmak istemek lüksk mü oluyor? Bunun yerine salt miyoplu gözünüze güvenerek, bize sadece %95 görüntü ve %75x lik büyütme veren vizörden bakarak manuel netleme yapamak istememek lüks mü oluyor? Günümüz gövdelerinin bize sunduğu tüm imkanları en verimli şekilde kullanmak istemek lüks mü oluyor? Konfor mu oluyor? Manuel lens kullanacaksam bu gövdelere ve sunduklarına niye ihtiyacaım olsun? Alırım bu lenslere uygun elektronik haberleşme istemeten bir gövde olur biter.
Pentax dediğiniz alet manuel lensleri kullanmak için en iyi yol. Çünkü adaptöre ihtiyaç duymadan tüm eski manuel lenslerini (K mount) destekliyor. Manuel lens taktığınız zaman lens yokmuş gibi algılamıyor. Manuel lens taktığınızı biliyor ve size bu lensin odak uzaklığını ve diafram açıklığını soruyor. Bu verileri girdiğiniz zaman diğer parametreleri kendi tamamlayabiliyor ve makineyi tüm modlarda kullanbiliyorsunuz.
Fakat tüm bunlar sadece Pentax için geçerli diğer tüm markalar 400D de dahil ne Canon, ne Nikon, ne Sony, ne Olympus nede başka bir marka cihaz bunları yapamıyor. Manuel lens taktığınız zaman elektronik haberleşme olmadığı için lens yokmuş gibi algılıyor ve sadece M modunda çekim yapabiliyorsunuz.
Aldığım gövdeyi sadece M modunda kullanabileceksem, durmadan geliştirilmiş en iyi ve en hızlı hale getirilmiş Af sistemniden faydalanamıyacaksam, lenslerimi adapörsüz kullanamayacaksam, basit bir eski model gövde ile de aynı üstün kaliteyi alacaksam (bütün iş lenste bitiyor ya) günümüz gövdesini almama ve bu kadar para vermeme ne hacet o zaman?
Ayrıca örnek verdiğiniz bu manuel lenslerin hemen hepsi sabit odak uzaklıklı ve açık diaframlı lensler oldukları için bunları günümüzün sabit odak uzaklıklı ve açık diaframlı lensleri ile kıyasladığımızda aradaki kalite farkının epey bir kapandığını görüyoruz. Fiyat konusunda ise %100 hak veririm biri 30 lira iken diğeri 3000 lira. Fiyat tam tabiri ile 100 katı.
#badboy79tr' tarafından 11.08.2010 14:32:45 tarihinde düzenlendi.
Hmm.. Ne diyeyim? Kusura bakma, yanılıyorsun.
Evet, adaptör kullanacaksın. Buna zaten şüphe yok. Ama ben 40D üzerinde programlanabilir ve AF confirm chipli bir adaptör kullanıyorum (yalan olmasın 30$ gibi bir fiyata aldım). Bu chip'e taktığın lensi tanıttığın zaman hangi diyafram değerlerine sahip olduğunu artık makinen biliyor. Bu durumda sadece M modunda çekim yapmak zorunda kalmıyorsun. Ben mesela sürekli AV modunda çekim yapıyorum. Ayrıca miyoplu gözüme değil, makine üzerindeki netleme noktası ayarları ve netleme sağlandığında yanan kırmızı ışık ve beep sesine de güveniyorum açıkçası. Hee, auto focus yapabiliyor mu? elbette hayır. USM'si, IS'si var mı elbette yok. Ama en azından kullandığım adaptör ve makine gövdesi haberleştiği için bu dertler yaşanmıyor.
Auto focus, IS, USM, zoom...... bunlar konfor mu? elbette öyle. Ben bunları kullanmıyor muyum? Elbette kullanıyorum.
Benim söylediğim şu; giriş seviye amatör isek, sokağa çıkıp sağı solu çekeceksek, portre de çekeyim, çiçek de çekeyim, bina da çekeyim, doğum günü de çekeyim diyorsak tümüyle haklısın. Alınır bir tane geniş odak aralıklı bir lens (mesela 18-200, 18-250 neyse artık) yaparız autofocus, titreşim önlemesi var mükemmel, iki adım atmadan 100 metreyi ayağıma getirir, alırım tam otomatiğe, basarım çekerim. bunda sorun yok ki?
Bırakalım manuel lensi bir kenara, gerçekten ciddi fotoğrafçılara baktığında göreceksin ki çok büyük kısmı prime lens kullanırlar. Zoom lens kullanmazlar. Sebebi malumdur.
Özetle, gidip 3000$ lık prime lens alacak gücümüz yoksa, ama paldır küldür çekim yapmak yerine biraz daha özenerek, uğraşarak, emek harcayarak fotoğraf çekmek isteyenler için eskinin kaliteli prime lensleri çok iyi ve çok ucuz bir alternatiftir diyorum. Yoksa atın güncel lensleri ya da hiç almayın, gidin 30 - 40 yıllık 20 tane lens alın onlarla sokakta gezinin demiyorum.
Elbette şu an Canon EF 85mm f:1.2 L denen alete 2000$ verebilsem ben de portre çekmek için adaptördü, netlemeydi uğraşmam..
Aman siz sakın uğraşmayın zaten
Aşağıdaki linkte sadece M42 vidalı lensler ve DSLR makinelerle yapılmış çekimlere örnek oluşturan fotoğraflar belki bir miktar fikir verir.. (diğer manuel lensleri de aynı yerden araştırabilirsiniz)
http://www.flickr.com/groups/m42_lenses_and_dslrs/pool/
Tüm bunlara diyecek lafım yok. Günümüz prime lenslerine o kadar para vermektense adaptörle (hele bu adaptör lensle gövde arasında elektronik haberleşme sağlıyorsa) eski manuel lens kullanmak gayet mantıklı. Bu tip adaptörler sayesinde diğer modları da kullanıyorsak zaten daha da mantıklı hale geliyor. Ama herşeyi çekmek isteyen bir amatör için evet hiç bulaşmasın. AF konusunda ikileme düşmüşüz sanırım. Zaten yanan bir kırmızı ışık ve beep sesi varsa netleme olmuş demektir. Benim için bu kadar AF yeterli. Ben kendi gözlerim için demiştim 0,75-1,50 miyopi var. Üstüne kullandığım makinenin (A300) küçücük vizörünü eklersek manuel netleme yapmak işkence halini alıyor. Hele artık kit lenslere doğru düzgün netleme halkası koymuyorlar. Günümüzde bu böyle çoğumuzun gözleri bozuk, hemen hemen tüm giriş seviyesi dslr ların vizörleri ufak ve kit lenslerle manuel netleme yapmaya çalışmak nerdeyse imkansız.
Tamam. Ne diyeyim demek ki bazı lensler 30 yaşında bile olsa ömrünü tamamlamıyor.
Fikir vermesi açısından aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.
http://cgi.ebay.com/EMF-AF-confirm-M42-lens-2-canon-adapter-eos1DS-Mark-III-/120440946261?pt=Lens_Accessories
glorfindel,
1:1 100mm civarı kaliteli bir prime macro lens almak istesem ne tavsiye edersin. ( makina d300s)
tabi buna uygun birde adaptör
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Lenslerin Üzerindeki Rakamların Manası..
14 Mar. 2010, 13:01 malkocy
214179001 May. 2016, 21:48
remziturhan -
Lenslerin F Değeri Neden Yüksek
14 Haz. 2014, 04:03 suleymanozcan
2311924 Ağu. 2014, 23:37
silindi -
-
Canon 600d Batarya Ömrü Hakkında Yardım
09 Kas. 2012, 16:11 muzafferacar
2628212 Kas. 2012, 09:47
muzafferacar -