Fotoğrafçılık Forumları
Kalitesiz Uv Kullanmayın.
Takip edenler bilir, Canon 400mm 5.6L lens aldım bir süre önce, tabii alır almaz, o kadar para verdiğimiz lensin camı çizilmesi vs. diye üzerine bir de UV filtre aldım. E bu kadar para harcamışken, UV'de tasarruf etmek için ucuz bir UV filtre aldım ve taktım.
Sonra çekimlere başladım, bir türlü net fotoğraf çekemiyorum, üç ayağa bağladım, çekirdek torbasına koydum, iyi havada çektim, hep bir çamurlanma var sanki, dedim ben beceremiyorum bu lensi kullanmayı.
En son bu hafta sonu Ankara'ya gittim. Aynı lens zafertekin'de de var, değişerek makinalarda test yaptık , bir baktık ki, benim lens hakikaten kötü çekiyor çamur gibi fotoğraf sanki, sanki hep titriyor. Şekil A:
Benim makinada Zafer Abi'nin lensle çektik , sonuç fıstık gibi, Şekil B:
Lens bozuk, kalibrasyon gerekir deyip , koyduk kenara, Ankara gezisi boyunca Zafer Abi'nin 400 ile çekimler yaptım, bayıldım.
İstanbul'da erkayalar'a götürelim diye düşünüp bu cumartesi Özgür Foto Teknik'te Özgür'e gittik Akın'la. Özgür tam gönderecekken lensi Erkayalar'a filtre dikkatini çekti. Hiç filtreyi çıkarıp da çekim yaptın mı dedi!!! Sanmıyorum dedim ve orada back-fokus testi yaptı, bir de gördü ki, tüm mesele filtrede. Koskoca lensi 3-4 aydır salak bir filtre problemi nedeniyle adam gibi kullanamamışım. Olayı orada çözdük, bir tane de pahalı,kaliteli bir marka UV filtre taktık bu kez, sonuçlar yine iyi, ama pahalı filtre 45 EUR. Evet pahalı ama, bu kadar görece pahalı bir lense, böyle ucuz filtre takarsan , elbet sonuç alamazsın dersini bizzat almış olduk.
Sizlerle de paylaştım ki, basit ve önemsiz görünen bir UV filtre konusunun fotoğraf çekmeyi tamamen engellediğini görün, buna göre davranın.
Saygılarımla.
#husmenaga' tarafından 15.10.2008 16:43:03 tarihinde düzenlendi.
ben media markt,dan almıştım beğenmessen 15 gün içinde iadesi var 15 gün de sanırım denemek için yeterli bir zaman
Heliopan marka UV ve Polarize filtrelerim var ve çok memnunum,
aslında POlarizeyi çok kullanmıyorum ama alman üretimi ve gayet başarılılar
En son mesajın üzerinde 1 sene geçmiş ama ben yeni farkettim bu başlığı..
Daha doğrusu sayın fediken dikkat çekmesi için sağ tarafa taşıdğı için farkettim..
hemen hemen tüm mesajları ve satırları okudum.
Tüm fikir beyan eden, mesaj yazan fotoğrafçılara saygımla..
Genel olarak yapılan bir "düşünce" hatası farkettim..
Lütfen kimse üstüne alınmasın.. ama filtre olayına bakıç açısında bu başlıkta genel olarak bir hata var.
Düşüncemi ifade edebilmek için konuya bir benzetme ile giriş yapmak istiyorum.
Diyelimki bir otomobilimiz var ve belli bir amaç için kullanıyoruz.. Amacımız şehirler arası yollarda çok süratli olmadan maksimum konfor ile gitmek. Yolların durumuda malum.. kasis ve bozuk satıh sözkonusu.. otomuzu edinirken ve kullanırken odaklandığımız konu ise, varış noktasına giderken maksimum konfor. Bu durumda aracımızın maksimum sürati, kaporta rengi, yakıt sarfiyatı gibi konular bizi ilgilendirmiyor.. hatta konfor adına bunlardan feragat ediyoruz.
Velev ki; amacımızda değişiklik oldu.. Artık şehirler arası yollarda seyahat ederken birinci önceliğimiz zaman oldu.. yani sürat.. eğer otomobilimizi değiştirmiyorsak özelliklerinde değişiklik yapmamız gerekecek.. herkes bilmeyebilir ama ben basit bir örnek yazayım.. Yumuşak amartisör konfor sağlar ama yol tutuşunu azaltır.. Süratli ve hızlı spor arabalarında sert amortisörler kullanılır.. mevcut arabamızın amortisöründe bu anlamda değişiklik yapabiliriz..
Şimdi iki farklı kullanım amacına göre örnekleme yaptım
bunu çoğaltabiliriz.. örn: prestij için aracın dış görünümünün birinci öncelik olması, yada kullanım amacının yük taşımak olması gibi.. tüm bu durumlara göre otomobilin kendisi veya otomobilde kullanılacak değişken parçalar tercihe göre değiştirilir.
Şimdi gelelim fotoğraf konusuna..
Her fotoğrafı değişik amaç için çekiyor olabiliriz..
o zaman gereken teçhizat ve özellik kullanılmalı..
Bu başlıkta genel olarak Filtrelere "tu ka ka" edilmiş..
çok doğru bir yaklaşım değil.
Diyelimki çekeceğiniz fotoğrafı internet ortamında paylaşacaksınız. Sahne ile makina arası mesafe kısa, 10 mp gibi bir ayarda çekiyorsanız zaten bu çözünürlük internette ön gösterim için çok fazla.. düşürmeniz gerekecek ve detaydaki kalite endişesi ortadan kalkacaktır.. Şayet sahnenizde parlayan/yansıyan ışık kaynaklarından endişeli iseniz
örneğin; naylon bir ambalaj içindeki ürünü çekiyorsanız, parlamadan ve yansımadan dolayı ambalaj içini görüntülemeniz zordur.. yada sıkıntılıdır..
polarize filtre burada devreye girer.. ve başka hiç birşeyle ikame edemezsiniz..
alternatif olarak filtresiz ama maksimum kalitede çekeceğiniz fotoğaf, parlayan ambalajı telafi edemez.
uzun oldu biliyorum ve toparlıyorum
Detayda kalitesiz polarizeli bir fotoğrafı, Detayda çok kaliteli polarize filtre olmaksızın çekilmiş bir fotoğrafın yerine koyamayabilirsiniz..
örnekler çoğaltılabilir..
benzer örnekler diğer filtreler için verilebilir..
ancaaaaak
Dijital devrim ile birlikte, eskiden konvansiyonel filmli fotoğraf devrinde kullanılan pek çok filtreye ihtiyaç kalmamıştır.. O zamanlarda çokça ve "şahane" tanımlamasıyla kullanılan pek çok filtre günümüzde resmen "zararlı" hale geldiği aşikar.. Zaten pek isimleri geçmediği gibi piyasada da görünmez bu dinazor filtreler.. Bilmeniz bile gerekmez.
Polarize ve UV filtreyi bu son yazdığım paragrafta ayrı bir yere koyuyorum..
#rokomet' tarafından 05.09.2011 15:25:23 tarihinde düzenlendi.
merakımdan bağışlayın sonra kaç liralık hangi marka filtrede kara kıldınız bililendirirseniz sevinirim hiç düşünmemiştim tşk.
Peki güzel de hangi markayı kullanacağız.
Sigma'nın filtreleri nasıl bari??? Bilen kullanan arkadaşlar var mı?
Kimse onca para verdiği lensinin çizilmesini istemez en azından değil mi?
Sorunun cevabı gayet basit ve bir o kadar da kesin. UV filtre kullanmayacaksın. Avantajlarıyla dezavantajlarını karşılaştırdığınızda zarar ettiğinizi görüyorsunuz. Lensin çizilmesini önleyen en iyi koruma parasoleydir, her zaman parasoley takılı olarak kullanırım. UV filtre ile koruma sağlıyorum deyip de lensi bu kadar özen göstermeden kullanmak da bana pek mantıklı gelmiyor.
Evimizdeki pencere camları da UV ışınlarını geçirmez, ama bunun yanında başka neleri geçirmediğini de bilmek gerek. Markalar pek çok farklı kalitede UV filtreleri üretiyorlar. Kafamız iyice karışıyor, acaba hangisini almalıyız diye. 70-200 mm lense 2000 dolar verip de önüne 50 dolarlık bir UV filtre takmak ışığın önüne resmen bir engel koymak demektir. Tutup da 200 dolar bir UV filtreye vermektense hiç filtre kullanmamayı tercih ediyorum. Filtre deyince kullandıklarım Polarize filtre ve ND filtre. Bundan başkası günümüzün ulaştığı teknik imkanlarda çok da gerekli değil diye düşünüyorum.
Bu konuyu çok iyi anlatan bir yazıya denk gelmiştim webde ancak şu anda sözkonusu linki bulamadım, rastgeldiğimde tekrar paylaşmak istiyorum.
Bir de şöyle bir test var, incelemenizi tavsiye ederim:
http://www.lenstip.com/113.1-article-UV_filters_test_Introduction.html
UV filtre kullanacaksaniz cok kabaca 50$ civari bir butcenin altina inmemekte fayda var. Pahali mi? Tabii ki pahali, ama 400mm f5.6 L'in yaninda ucuz bile .
Ozellikle telefoto lenslerde kalitesiz UV filtrenin etkisi buyuk.
Peki Polarize filtrelerde marka önceliği ne olmalı? Herkesin ortak kanısı B&W veya Hoya HD. Peki Tiffen , Marumi gibi markalar bize ne kaybettirir? Aralarında fiyattan başka ne tür farklar vardır.. Saygılarımla..
Bir önceki mesajımda verdiğim linkte hangi marka/model filtrenin fotoğrafa nasıl bir etkisi olduğunu adamlar üşenmeden tek tek test etmişler. Her bir model filtreyi sayfanın altındaki listeden seçip görebiliyorsunuz:
http://www.lenstip.com/113.24-article-UV_filters_test_Tiffen_72mm_UV.html
Ben UV filtre kullanmıyorum. Gerekçem ise sadece UV leri geçirmesin derken başka neleri de geçirmediğini bilemememdir. İşi garantiye almak için de 200 euro bir UV filtreye verilmez. E zaten günümüzün dijital sensörlerinde bu filtreleme bir nebze var, o halde neden kullanayım:
Tamam teknik bilgimiz yok diyelim, o zaman bi de şuna bakın, herşeyi yeterince açıklıyor:
http://www.lensrentals.com/blog/2011/06/good-times-with-bad-filters
Filtre kalitesini bende kendimce test ettim fotoğraflarda bariz bir kontrast ve keskinlik kaybı görülebilir. Kalitesiz filtrelerin kaliteli lensleri mahvettiği açıkça görülüyor.
Exif
Canon EOS 5D Mark II
Ef 24-105 4L
f/4
1/15 sec.
iso 500
focal 105 mm
Diyafram 4
Metering Spot
Uzaklık 1.2 m
Twitpic - Share photos and videos on Twitter
Twitpic - Share photos and videos on Twitter
Twitpic - Share photos and videos on Twitter
#haloville' tarafından 09.08.2012 15:29:57 tarihinde düzenlendi.
İlgili olabilecek konular
-
Neşet Abalıoğlu Çalı Çırpı Yuva Kurdum Yad Ele [yurt Kokusu]
03 May. 2022, 19:12 prodersler
081203 May. 2022, 19:12
prodersler -
Bilgisayar Masaüstü Arka Plan (duvar Kağıdı) Resmi
03 Ara. 2020, 15:25 prodersler
0146403 Ara. 2020, 15:25
prodersler -
-
Recuva Dosya Kurtarma Resimli Anlatım
07 Eyl. 2012, 17:19 fotoferdi
610326023 Ara. 2018, 17:01
yolcu18 -
Tuval Üzerinde Efektli Fotoğraf Şablonları
05 May. 2017, 15:26 prodersler
0215605 May. 2017, 15:26
zbkdygn -