Fotoğrafçılık Forumları
Hyperfocal Netleme
Herkese merhaba. Hyperfocal uzaklıkla ilgili nispeten teorik bilgim var ve anladığım kadarıyla bu noktanın bulunabilmesi için makineyi kaç m ye odakladığımızı bilmemiz gerekli. Sorun şuki benim objektifin (nikon 18-135) netlik halkasının üzerinde m veya mm cinsinden hiçbir sayısal değer yazmıyor aynı zamanda alan derinliği halkasıda yok . Bu durumda hyperfocal noktayı nasıl bulabileceğim konusunda yardımlarınızı bekliyorum. Zaman ayırıp değerli görüşlerini yazan herkese çok teşekkürler.
Girilen diyafram değeri, odak uzunluğu değeri ve de netlenen mesafeye göre net alan derinliğinin başlangıç ve bitiş mesafeleri ile hiperfokal uzaklık mesafesini veren programlar var.Bu programlar aracılığıyla hesaplayabilirsiniz.
Evet aeron dediğiniz gibi bu programlarla yapılabiliyor bu hesap ve bendede mevcut fakat ben makinadan netlik mesafesini okuyamıyorum yani belirttiğim gibi netlik halkasında sayısal değer yazmıyor bu durumda yapılabilecek bi hesap varmı? bu değeri göstermeyen objektiflere sahip olan arkadaşlar nasıl yapıyorlar Bu nu öğrenmek istememin sebebi manzara fotoğrafı çekerken net alan derinliğini yeterince elde edememem.
Alan derinliği hesaplayabilme alışkanlıkla , tecrübeyle çok kısa zamanda oluşacak bir şey . Hiperfocal hesaplarına ancak çok özel çekimlerde ihtiyaç duyarsınız .
Hiperfokal bulmanın pratik yolu , diyaframı , zoomu seçtikten sonra sonsuza netlik yapmanız ve alan derinliği ( DOF ) önizleme düğmesine basarak en yakın nereyi net gördüğünüzü tespit etmeniz . Bu nokta sizin çok az farkla hiperfokal mesafeniz . Daha sonra bu noktaya focus yaparsanız , mumkun olan un uzun alan derinliğini elde edersiniz . Teoriden yazdığımı ve hayatımda kullanmadığımı belirteyim
Bunun daha pratik / kolaya kaçan yolu ( + DOF önizleme düğmeniz yoksa , ışık şartları netlik noktasını gormenize yetmiyorsa ) , kadrajda gordugunuz mesafenin tamamının size yaklaşık 1/3'u kadar olan mesafeye focus yapmanız . Hiperfokal noktası oralarda bir yerde ....Geniş alan derinliği edebilmeniz için en pratik yontem bu ....
Çok teşekkürler paperman dediğiniz gibi netleyip dof düğmesiyle alan derinliğini görmek en kullanşlısı
- 1
İlgili olabilecek konular
-
D5200 + Helios-44-2 Sonsuza Netleme Problemi
21 Eki. 2020, 15:55 aeozkan
0172621 Eki. 2020, 15:55
blacktower26 -
Sony A7r İii Serii Çekim Ve Netleme Performansı
09 Tem. 2018, 17:08 omaryayla
0424709 Tem. 2018, 17:09
omaryayla -
-