kahveistey
kahveistey (üye)
İstanbul / Meraklı

Sony Dsc V3 Ilk Resimler

Sony DSC V3 aldım. İzlenimlerim:

Sevgili dadanagast ın isteği üzerine ve üzerime vazife bilerek bir şeyler yazmam gerektiğini düşündüm. Biliyorum ki herkes yabancı dil bilmiyor ve netfotograf ve eli yüzü düzgün bir kaç Türkçe site bayağı önemli bir hizmet yapıyor, sadece sessiz izleyen olmayı ben de istemem doğrusu.

Arkadaşlar daha alalı dört gün oldu bu makineyi alalı ama en azından iki aydır kesin alacağım kararı ile forumdan foruma siteden siteye koşturuyordum. Gerçi hiçbir zaman aha arkadaşlar şunu alıyorum aliim mi diye bu foruma mesaj atmadım çünkü gerçekten çoğumuz herhangi bir kamerayı alırken asıl gönlündekini değil bütçesindekini alıyor. Beni de bu zorladı. Hem DFM almak sadece bir kamerayı almakla bitmiyorki. Hafıza kartı, çanta, tripod (ki D-SLR alsa idim neler neler daha) kafadaki fiyat sınırlarını aştıkça aşıyor. Zaten kredi kartı taksitleri maaşımın yarısını götürüyordu, kurtulur kurtulmaz tekrar sınıra dayandım doğrusu.

Ben önce hangi parçayı nereden kaça aldığımı anlatayım size en iyisi. İLk ve tek durağım aydınlar foto - Sirkeci oldu. Diğer dükkanlara daha önce bakmıştım ve bana yaptıkları işten pek anladıkları izlenimlerini verememişlerdi. Tamam bu işin ustaları Hayyam Pasajında duruyorlar ama iş DFM olunca ordaki tezgahtar da en az benim kadar yenilikleri takip etmeli, yeni ne var, gelecekte ne olacak az buçuk öngörmeli. Data sheetlere bakıp okuması olan herkes anlatır bir DFMnin özelliklerini. Gerçi bundan ötesini aydınlar ne kadar iyi yapıyor tartışılır ama çeşitlilik derseniz ilk sırada geçiyorum. Koca İstanbulda ne Teknosa ne Vatan ne Bimeks kardeşim. Hem fiyatları pahalı, hem tezgahtarlar kazma (Gerçi PCGold tezgahtarları güzeldir en azından).

Şu an yazacağım fiyatların hepsi 12 ay taksitli fiyatlardır hem peşin alırsanız sadece %5 düşüldüğü için önermem. Bu arada pazarlık yapmadım, öğretmenim Oktay abi dedim o kadar. Şimdi zaten en az 5 kişi kazık yedin diyecek ama neyse moralimi bozamazsınız diyeyim şimdiden ben de.

Sony DSC V3 Kamera (Kutu içinde memory stick not included diyor) 1127 YTL + %18 KDV
Apacer 24x 2 GB Kompakt Flaş kart 260 YTL + %18 KDV
Weigeng FT 3540 Tripod 60 YTL + %18 KDV
Unomat Digicom 30 Deri çanta 33 YTL + %18 KDV

KDV dahil toplam fiyat 1480 TL (23 Haziran 2005 itibariyle)

Baştan kamerayı alırken zaten asla bir DSLR olmayacağını, isterse 8 MP alayım, çekeceğim resimleri A3’e basamayacağımı biliyordum. Ama yine de belli oranda kalite ve kullanışlılık istiyordum. Hem güzel bir video kaydetme seçeneği hem de ileriye dönük olarak eğer bir DSLR alacaksam günün birinde (aha buraya yazıyorum) bu makineden arta kalacak olan az buçuk manuel ayar bilgisi ve Flaş kart istiyordum. O yüzden SD, XD Picture, Memory Stick, MMC hiçbir şekilde ilgimi çekmedi. Sırf hafıza kartı yüzünden Fuji 5500s den, Canon S2 IS den, Sony H1 den vazgeçtim. Gerçi biraz daha cebim zorlanabilse gözüm Nikon 8800 veya piyasada bulabilsem Olympus C 8080 deydi.

Şimdi gelelim kullanım macerama. Teknik özelliklerini zaten bol bol www.dpreview.com dan veya www.dcresource.com dan biliyorsunuz. Zaten orada burada olanı yazmayacağım.Sadece kendi tecrübemi anlatacağım.

V3 ü ele alınca gerçekten sonuna kadar kaliteliyim diyor. Gayet sağlam bir kasası ve lens varili var. Pilli ve flaş kartları aynı yerde ve ender rastlanan çok sağlam bir kapakla korunuyorlar. Canon G6 plastik bir oyuncak gibi kalıyor V3ün yanında (Bu demek değil ki G6 daha kötü fotoğraf çekiyor).

Harici flaş takılabiliyor ama ben uyumlu bir Sony flaş aradım, yoktu. Pili infolityum (Kaç çekim veya dk kaldığını gösteriyor) ama ondan da henüz yok.

Makine kapalı mekanda ışık nasıl olursa olsun canavar ve asla şaşmıyor. Sıfır karanlıkta lazerli otofokusu gerçekten işe yarıyor. Flaş hiç kullanmadan da sıfır ışıkta tuhaf da görünse fotoğ

Tarih: 28 Haziran 2005, 13:57 - İp: yok
centurion
centurion (üye)
İstanbul / Meraklı

sevgili kahveistey,
hayırlı olsun, güle güle kullan makineni. fiyatı yüksek değil ama takdir edersin ki düşük de değil. ama artık parayı değil, çekeceğin fotoğrafları düşünme zamanıdır.
dadanagast'tan sonra, deneyimlerini bu kadar açıklıkla anlatan ikinci bir kişiyi bu forumlarda görmek güzel. insan sanki makineyi eline almış, kullanmış gibi hissediyor sizlerin yazdıklarını okuyunca...
boyutları küçük de olsa, çektiğin resimler de güzel.
tekrar hayırlı olsun...

Tarih: 28 Haziran 2005, 15:29 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

kahveisteyen gercekten cok tesekkurler.. herkese cok yarimci olacak bir degerlendirme yazmissin..

"V3 ü ele alınca gerçekten sonuna kadar kaliteliyim diyor. Gayet sağlam bir kasası ve lens varili var. Pilli ve flaş kartları aynı yerde ve ender rastlanan çok sağlam bir kapakla korunuyorlar. Canon G6 plastik bir oyuncak gibi kalıyor V3ün yanında (Bu demek değil ki G6 daha kötü fotoğraf çekiyor)."

gercekten de v3, g6'e gore acayip kaliteli bir kasaya sahip.. canon neden sony gibi nikon gibi daha kaliteli uretmez ki?..

"Video için mono ses, 640x480 piksel 15 fps de 2 GBa 95 dk görüntü sığıyor ve ışık yeterli ise bir minidv yi aratmıyor diyebilirim. Görüntü 15 fps olsa da yeterince akıcı. MPG olarak kaydedilen görüntüyü Nero direk VCD yapabilir ya da benim gibi VirtualDub üzerinden Xvid yapıp bir CDye 150 dklık görüntü atabilirsiniz. Mov dosyaları gibi uğraşmıyorsunuz."

yani 30fps yaptiginda da 45 dakikalik video kaydedilebilir.. kalite arasinda hic mi farklilik yok? 15 ile 30 arasinda..

"Manzara çekiminde V3ün bilinen bir aperture sorunu var. İçeriye çok ışık alıyor ve otomatik ayarlarda suluboya etkisi yapıyor. Dışarıya çıktığım an makineyi tamamen manuel ayarlarda çalıştırıyorum."

bunu bilmiyordum dogrusu.. bize birkac tane de otomatik modda cektigin fotograflardan gonderebilir misin?

Tarih: 29 Haziran 2005, 23:02 - İp: yok
kahveistey
kahveistey (üye)
İstanbul / Meraklı

dadanagast, tabii 30 fps çekim yapmak mümkün ve eminim progresif bir TVde, kaliteli bir LCD veya plazma ekranda seyrederken de çok farkedecektir ama bu işin biraz dezavantajı var. Şöyle sayayım:

Sony'nin F828 dahil tüm 30 fps video çekenleri Memory Stick Pro'ya ihtiyaç duyuyor. Zaten pahalı olan Memory STick lerin şu an piyasada 512 MB dan daha büyük kapasiteleri bulunmuyor. 2 GB var, gelecek diyorlar ama kimbilir ne zaman ve ne fiyata.

Hal böyle olunca 512 MB a da 12 dk ancak sığınca pek anlamı kalmıyor. Gerçi benim Canon S2 de de gözüm vardı ama 1 GB a 8.8 dk kayıt olunca (en yüksek kalite 44.1 khz stereo ses - 640x480 30 fps) bayağı soğudum. Hani hala Compact Flash la çalışsaydı sonradan 8 GB lık bir kart alsam bile filmleri 8.8'er dk lık ayıracağı için bu da ayrı bir sinir bozucu durum.

En iyisi ayrı bir mini Dv ama o kadar param olsa gelsin D70s değil mi?

Size otomatik f değerinde bir kaç fotoğraf da atmak isterdim ama web dizayn konusunda berbatım, upload saatlerimi alıyor ve elimde bir tane dediğim şekilde fotoğraf var.

Ama şu adreste makinenin otomatik aperture madunda (program -p- ile gösteriliyor, zannediyorum her kompakt makinede var) çekilen ve hemen altında manuel F le çekilen iki fotoğraf var (sayfanın sonuna doğru bir saat kulesi resmi var - işte orası). Keskinliğin küçük aperture değerinde nasıl kaybolduğu hemen belli oluyor.

Tarih: 30 Haziran 2005, 16:10 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam kahvesiteyen..
aperture olayini bilmiyordum dogrusu, cok ama cok ilginc.. neden boyle anlam da veremiyorum? neden tam zittini yapmislar ki? ilginc..
her raw veya tiff'den sonra 8-10 saniye bekleniyor ayrica.. bunu da bilmiyordum.. DSLR'dan sonra cok ama cok yavas gelir bana..
tabii yine de highly recommended camera.. bircok artisi da var..
isin komik yani; bizim burada normalde 400 pound civarinda bir camera V3.. gecenlerde sony'nin dukkanina gitmistim; bana ozel bir kampanya yaptiklarini ve fiyatinin da 330 pound oldugunu soylediler.. yani neredeyse bir ixus 700 fiyati gibi.. (30-40 pound fark var)
o yuzden kendimi bayagi yakin hissetmistim.. ama 8-10 saniye olayini sevmedim dogrusu.. ben genelde raw ceken biri oldugumdan (raw'in faydalari cok fazla sen de biliyorsun) bana cok yavas gelir.. yine de gozardi edilmeyecek ozelliklere sahip.. yine de o fiyata dusunebilirim belki..

Tarih: 30 Haziran 2005, 22:03 - İp: yok
kahveistey
kahveistey (üye)
İstanbul / Meraklı

Bir de İngiltere için pahalı diyorlar. Dadanagast ben orda olsam zaten harcadığım paraya bir 350D o da olmadı 300D alırdım. Bak çok fena oldum şimdi.
Raw çekim paymanın elbette faydası çoktur ama ben çoğu fotoğrafı raw da bile beğenmiyorum. Neredeyse hepsine %70 küçültme yapıyorum. İçindeki CCD 1/1.8 olunca 7.1 in bile pek artısı olmuyor. Zaten bilgisayarda bile çok yer kaplıyor bir fotoğraf 3.5 MB. Raw da Sony D70 veya 350D gibi sıkıştırma yapmadığından 20 MBı bile geçiyor. Tamamen onu da koyalım diye konmuş kozmetik bir özellik. G6 da biraz daha ciddi bu özellik bildiğim kadarıyla.

#kahveistey' tarafından 30.06.2005 23:27:48 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 30 Haziran 2005, 23:17 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

1480 ytl, 617 pound yapiyor kahveisteyen.. yani 350D+18-55 ya da D70+18-70 parasi.. D70s modelinden istersen de 100 pound daha fazla vermen gerekir.. bu arada 300D'nin lensli fiyati 1.195 ytl.. yani senin makine ile ayni fiyat.. hos, 68 ytl daha pahali aslinda..
yapacak birsey yok kahveisteyen, turkiye pahali bu konuda.. bizim burada nikon 8800'un fiyati senin makinenin fiyatiyla ayni.. olympus 8080, 840 ytl.. minolta A200 de 870 ytl..
tamam sustum soylemeyecegim daha fazla..

Tarih: 30 Haziran 2005, 23:34 - İp: yok
sesua
sesua (üye)
İstanbul / Meraklı

kahveistey lütfen yazdıklarına dikkat et "Teknosa ne Vatan ne Bimeks kardeşim. Hem fiyatları pahalı, hem tezgahtarlar kazma" eğer bi şikayetin varsa medeni cesaretini gösterip söylersin unutmaki senin kazma dediğin kişiler piyasaya yön veren kişiler olup bir çoğu senden daha bilgilidir. O yüzden kimsenin arkasından olur olmaz sekilde hakaret tarzına varan cümleler kullanma..............

Tarih: 30 Temmuz 2005, 00:44 - İp: yok
huzun_seli
huzun_seli (üye)
İstanbul / Amatör

arkadaşlar tezhahtarların kazmalığı konusuna katılmıyorum. benım çalıştığım mağaza kı ısmını soylemiyeceğim fakat turkıyenın en yaygın mağaza zincirine sahıppp.
ustelık teknoloji bolumu ile ilgilenen arkadaş eskı bir fotoğrafcı.
yani işin icinden gelen biri. ustelık geyet ılgili çocuk bu arada o bolmle ben ilgilenmeme rağmen rahatlıkla müşterime yardımcı olabilirim. dahası bizleri işe almadan once geçtiğimiz merhaleleri görsenız KAZMA olarak nitelemezsiniz.

Tarih: 30 Temmuz 2005, 11:29 - İp: yok
sesua
sesua (üye)
İstanbul / Meraklı

huzunseli nerde calısıyosun merak ettim en yaygın magaza derken?????

Tarih: 30 Temmuz 2005, 13:05 - İp: yok
huzun_seli
huzun_seli (üye)
İstanbul / Amatör

sesua cım(umarım yanlış yazmadım)
kişisel iletine bakabilirsinn

Tarih: 30 Temmuz 2005, 13:10 - İp: yok