Fotoğrafçılık Forumları
Ölü Piksel Meselesi
internetten dead pixel adında bi program indirmiştim.çalıştırdığımda bir resim için 11,406 ölü piksel 674,161 sıcak piksel değerlerini çıkardı.bunları değerlendirebilirmiyiz.resmin görüntüsü kötü değil bu arada.
ilgilenenener için:www.eniyidijital.com sitesine sordugum soruya yanıt:
"Ölü Piksel" nedir?
Ölü piksel nedir? Aldığımız yeni bir makinede böyle bir sorun yaşanırsa değiştirmemiz mi gerek? Yeni bir makinede böyle bir sorun çıkması ihtimali yüzde kaç?
"Ölü Piksel" (Dead Pixel), sensör üzerindeki görevini yapmayan bozuk foto hücrelerine verilen isimdir. Dijital makinelerde filmin yerini ışığa duyarlı sensörler (algılayıcılar) almıştır. Bir sensörün üzerinde, makinenin çözünürlüğü kadar sayıda foto hücreleri bulunur. Bu hücreler (pikseller) ışığa duyarlıdır ve üzerlerine düşen ışığın dalgaboyuna algılarlar, böylelikle ışığın hangi renge tekabül ettiğini tesbit ederler. Sensörler hakkında ayrıntılı bilgiyi "Temel Bilgiler" sayfamızdan edinebilirsiniz.
Bir makinede ölü piksel olması elbette bir hatadır. Eğer yeni alınan bir makine sözkonusu ise garanti kapsamında makine mutlaka değiştirilmelidir, çünkü bir üretim hatası sözkonusudur. Bu hata garanti kapsamı sonrasında ortaya çıkmış ise maalesef değiştirme imkânı olmayabilir.
Yeni alınan bir makinede ölü piksel bulunma ihtimali yok denecek kadar azdır. Çünkü makineler kalite kontrolleri yapıldıktan sonra satışa sunulmaktadır. Sensörlerin kalite kontrolü ölü piksel testini de içerir. Makinenizde ölü piksel olup olmadığını "Ne Nasıl?" bölümümüzde anlattığımız şekilde test edebilirsiniz.
En sonunda Erkayalardan yanıt geldi:
"Eger LCD ekrandan bahsediyorsak makine alındığı anda ölü piksel olup
olmadığına bakılarak alınmasını öneririm. Daha sonra oluşacak ölü piksel
veya pikseller (birkaç adet) garanti kapsamında olmuyor. Bu durum kullanım
kılavuzunda piksellerin çalışma sistemi ile ilgili olarak ölü piksel
oluşabileceği şeklinde açıklanıyor. Ancak bunların resim üzerinde herhangi
bir etkisi yoktur.
Eğer ölü piksel CCD üzerinde olursa resmede etkisi olacağından servise
gelmesi gerekiyor ve garanti kapsamında gereken ne ise yapılıyor.
Bilginize"
yine yuvarlak bir söz var burada "gerekeni yaparız" değiştirilecek mi diye sordum bakalım cevap ne olacak
Erkayalardan son gelen mesajı da sizinle paylaşıyor bu konuyu kapatıyorum..Sıkıldım:
"CCD problemi genelde bilgisayardan program yüklenerek hallediliyor nadiren
bu şekilde çözülemez ise CCD değiştiriliyor.İki günlük makine de dışında bir
çizik vs. yoksa yenisi ile de değiştirilebilir."
İlgili olabilecek konular
-
Fotografik Gündem, Bölüm: 04, Konu:
17 Oca. 2023, 10:24 miratcenk
062617 Oca. 2023, 10:24
miratcenk -
Youtube'a Yüklenen Videodan İstenmeyen Bölümleri K
23 Ağu. 2022, 19:11 prodersler
092623 Ağu. 2022, 19:11