Fotoğrafçılık Forumları
5 Mp Mi? 8 Mp Mi??
arkadaşlar siteleri gezerken melih özbek'in sitesinde dijital fotoğraf makinalarının mega pikseli ile ilgili bir yazıda bir tablo ile karşılaştım.
Model Çözünürlük Sensor Boyutu Pixel Alanı
Sony F717 5 mp 8.8 x 6.6 mm 11.6 µm²
Sony F828 8 mp 8.8 x 6.6 mm 7.3 µm²
Canon EOS 300d 6.3 mp 22.7 x 15.1 mm 54.8 µm²
Nikon D100 6.1 mp 23.7 x 15.6 mm 60.8 µm²
Canon EOS 1D 4 mp 27.0 x 17.8mm 116.6 µm²
Canon EOS 1Ds 11 mp 35.8 x 23.8 mm
(Full frame, 35 mm ile ayni) 77.4 µm²
siteden alıntı "Burada Canon EOS 1D nin sensor alanına dikkatinizi çekerim. Fotoğraf makinası 4 megapiksel olmasına rağmen listedeki bütün makinalardan daha yüksek fotoğraf kalitesine sahip olduğu söyleniyor"
şimdi bu mantığa göre ccd sensörlerinin boyu aynı olan nikon coolpix 5700 , coolpix 8700den görüntü kalitesi olarak daha mı iyi??
ORJİNAL YAZI BU LİNKTE
ORJİNAL YAZI BU LİNKTE
#necro' tarafından 22.11.2005 11:09:27 tarihinde düzenlendi.
yeni pikseller?
Şimdi, Fujinin 6MP lik SuperCCD sensöründeki piksel adetleri ile herhangi başka bir markanın 6MP lik sensöründeki piksel adetleri aynıdır. Aynı olmasa zaten çözünürlük aynı (6MP) olmazdı değil mi? Buraya kadar hemfikirmiyiz?
Benim bir önceki mesajımda linkini verdiğim yazıdan anladığım kadarıyla, r,g,b fotoditotları bal peteği biçiminde yerleştiriliyor ve bunun sonucunda daha az gürültü üreten daha geniş piksel boyutu elde ediliyormuş. Konunun uzmanı değilim ama okuduğumdan anladığım bu.
ocaklılar merhaba çoğumuz konunun uzmanı değiliz.doğruyu öğrenmek için bilgi alışverişinde bulunuyoruz.ben okuduklarıma kendi yorumlarımı ekleyerek böyle bir sonuca vardım.fuji sensöründe 6 mp demiş ise belirttiğiniz gibi 6 mp dir hemfikiriz.ancak aynı boydaki sensörü 7 yada 8 mp ye çıkarmak istese klasik ccd üreticilerinen çok daha kolay ve verimli bir şekilde yapacaktır.bu arada son yazınızdan önceki yadığım yazıda bazı eklemeler yaptım okursanız memnun olurum.bazı konuları yanlış yorumluyor olabilirim.katkılarınızla daha doğruyu bulabilirim.
Bir önceki mesajınıza yaptığınız ilaveleri okudum. Ben de hem size hem de kobraya teşekkür ediyorum.
Bİşey sorucam aslında konu biraz hızlı gelişti.şimdi sonuç olarak
Sony F717 5 mp 8.8 x 6.6 mm 11.6 µm²
Sony F828 8 mp 8.8 x 6.6 mm 7.3 µm² bu iki örnekde sensör boyutu aynı, kullanılan sensörün tamamı ile aynı sensör olduğunu varsayarsak hangi makinadan daha kaliteli fotoğraf elde ederiz??
Konu F717 ile F828 mukayesesi hakkında ise aşağıdaki linlere bakın. Her ikisinden de fotoğrafları *gerçek* boyutlarında bilgisayaranıza indirin yanyana koyun, kararı kendi gözleriniz versin. Yalnız biri 5 diğeri 8 MP olduğundan daha gerçekci bir mukayese için 8MP olanları 5MP ye düşürmelisiniz.
http://www.imaging-resource.com/PRODS/F717/F71PICS.HTM
http://www.imaging-resource.com/PRODS/F828/F82PICS.HTM
konu sonyler değil yani mecazda farz edelim ikisininde sensörleri bire bir aynı olsun ama biri 5 diğeri 8 mp olsun .ozaman sensör üzerine düşen piksellerin alanları farklı olacak .bir fotoğrafçıbütün şartlar sabit yani aynı ışıkda aynı uzaklıkda aynı konuyu çeksin.çıkan fotoğrafların hangisinin daha iyi olması beklenir??
F717 ile F828 hem konuya hem de konu başlığına örnek olduğundan kararı gözleriniz versin diye o iki linki verdim. Mecazda farzetmektense, merak edip bir baktınız mı?
resimlere baktım.f717 deki resimin renkleri sanki bana daha gerçeğe yakın gelid fakat arkaplandaki ayrıntılar bulanık gibi göründü.f828 de ise bayanın yüzündeki renkler daha soluk geldi ama arka plan daki ayrıntılar daha netti.
aslında ben epey acemi olduğumdan nelere dikkat etmem gerektiğinide bilmiyorum. ama renk dersek f717 nin rengi daha gerçekçi geldi. ama sizde tecrubelerinize göre yorumlarsanız resime bakarken nelere dikkat etmem gerektiğinide öğrenmiş olurum.
Merhaba aslında en baştan beri anlatmaya çalıştığım buydu.her iki makina ile çekilmiş resimleri 10-15 baskıya verip hangisinin daha kaliteli olduğuna karar vermek başka bir yoldur.eğer 8 mp lik makina 5 mp ye download edilecekse 8 mp nin hiç bir esprisi kalmayacaktır.hem pikselleri küçülmüş hemde 5mp ye indirilmiş olacaktır.burada 5mp mi 8 mp mi diye tartışıyoruz bende 8mp diyorum.ama eğer diyorsanızki 717 nin sensöründeki tek bir pikselmi 828 in tek bir pikselimi o zaman tabiki 717 derim her bir pikseli tek tek daha fazla alandan dolayı daha kaliteli olacaktır.ama ikisininde çektiği fotoğraflardan orjinal boyutu ile baskı alırsanız eğer 8 mp den daha kaliteli çıktı alabilirsiniz.anlatmak istediğim buydu fotoğraf piksellerin bir bütünüdür.tek bir piksel fotoğraf oluşturamaz.
Hangi iki fotoğrafı karşılaştırdınız bilmiyorum ama ben Outdoor Portrait leri gerçek boyutlarını bilgisayara indirerek karşılaştırdım. Böyle yapılmazsa tam bir karşılaştırmadan söz edilemez. 717 f4.5, diğeri f6.3 diyafram ile çekildiğinden 717 deki arka planın biraz daha flu olması çok doğal. Ama zaten konumuz arka plan değil, fotoğrafların renk kalitesi ve gürültü oranı konularında karşılaştırılmaları. Sonuç olarak ben 717 ninkini daha çok beğendim. Ama, zevkler ve renkler tartışılmaz tabi.
İlgili olabilecek konular
-
4x6 Vesikalığı 10x15 Kağıda Action
25 Eyl. 2007, 23:47 adzs
171710731 Eki. 2024, 14:09
mucahit2331 -
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
214829 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
-
Frontier 350 Magazindeki Kağıt Boyunu Değiştirdim