Fotoğrafçılık Forumları
Sigaraya Hayır
UNUTMAYIN İÇTİĞİNİZ HER SİGARA YABANCI SERMAYELERİ KAT BE KAT GÜÇLENDİRMEKTEDİR....
SAĞLIKLI BİR NESİL İÇİN...
GÜZEL YARINLAR İÇİN...
SİGARAYA HAYIR...
Nikotin, dünyadaki en yaygın suistimal edilen üç maddeden biridir.
Amerika’nin keşfinden sonra Avrupa’ya ve tüm dünyaya yayılmıştır. Başta bahçelerde estetik amaçli olarak ve tıbbi amaçlarla kullanılırken 1800’lerden sonra geniş halk kesimleri tarafından kullanılmaya başlanmıştır.
Nikotinia ailesi bitkilerinin yapraklarından elde edilir. Sigara şeklinde tüttürülerek veya ince kıyılmış tütünü emerek nikotin kullanılır. Normal bir sigara 20 mg. nikotin bulundurmasına karşın yanarak içildiğinden 1-1.5 mg. nikotin alınır.
Tütün ve ürünleri dünya sağlığınının bir numaralı tehlikesidir. Her sene sadece ABD’de 350 bin kişi ölmekte, 22 milyar dolarlık sağlık harcamasına, 43 milyar dolarlık işgücü kaybına yol açmaktadır. Sigaradan ölenler aşağıdaki nedenlerden ölenlerin toplamından fazladır: AIDS, kokain, eroin, alkol, yangın, trafik kazası, cinayet ve intihar.
Nikotin'in MSS (merkezi sinir sistemi) ve çevresel sinir sisteminde eşit derecede uyarıcı ve depresan etkileri bulunmaktadır. Nikotin alındıktan sonra , öfori, uyanıklık, hafıza ve dikkatin artması ve sıkıntıdan kurtulma gibi etkiler oluşur. Ama aynı zamanda nikotinin kendisi de gerginlik yaratmaktadır. Nikotinin etkilerine karşı tölerans gelişir ve ilk sigara kullanırken oluşan etkiler oluşmaz. En kuvvetli psikolojik bağımlılık yapan maddelerdendir ve bırakanların yüzde doksanı ilk altı ayda sigara kullanmaya başlarlar. Sigaranın iştah kesici etkisi vardır ve sigara kullananlar normal kilolaların 2-3 kilo altına düserler.
Sigaraya bağlı yan etkiler:
Genelde üst solunum yollarında kanserojen etki, damarları büzme etkisinden dolayı ise kalp dolaşım sisteminde problemler oluşturuyor. Yüksek tansiyon, kalp krizi riskinin 20 kat artması, kalp durması, koroner arter hastalığı, hamilelikte kullanımda erken doğum, düşük doğum ağırlığı, düşük oluşturduğu bilinmektedir. Ayrıca ağız, damak, gırtlak kanserlerinin %90’ından fazlası sigaraya bağlı olup, akciğer kanseri olanlarda birinci sıra sigara kullananlarındır.
Sigaradan ölenler 2020'de iki katına çıkacak
Sigaradan ölenlerin sayısının 2020 yılına kadar iki katına çıkarak, yılda 10 milyonu bulması bekleniyor.
Dünya çapında 13-15 yaşları arasındaki 750 bin çocukla yapılan araştırmaya katılan uzmanlar, her yıl sigaradan ölenlerin gerçek sayısının tahmin edilenden çok daha fazla olabileceğini, özellikle genç kızlar arasında sigara içenler, duman altı olanlar ve diğer tütün ürünlerini kullananların sayısında önemli artış olduğunu belirttiler.
Önceki araştırmalarda sigara içen erkeklerin sayısının kadınlara oranla 4 kat fazla olduğu belirlenirken, son araştırmada bu oranın 2,3 kata düştüğü kaydedildi.
(aynı mesaj silindi)
#merson' tarafından 30.11.2006 15:33:21 tarihinde düzenlendi.
Gelelim asıl konuya: Sigara nasıl bırakılır
Sigaradan temelli bırakmak üzere vazgeçilmeli. Yıllardır sigara bırakanları izliyorum: Başarılı olanlar, temelli bırakan bir daha başlamayanlar. Sigarayı bırakan kişi saygı duyulasıdır, çok zordur bırakmak; ama olmayacak şey de değildir.
Ben dokuz yıl önce bıraktım. Dördüncü paketi açıyordum bir günde. "Bırakılmaz" diyenlere, mümkün olduğunu kendimden örnekle anlatıyorum.
Dokuz yıl önce, 25 Aralıkta "yıl başında sigarayı bırakayım" dedim. Biraz düşününce "bırakmak isteyen 1 hafta daha içmez, bir hafta daha sigara içmeyi kazanç bilen kişi zaten bırakamaz bu kurnazlıkla" dedim. O gün temelli bıraktım. İnsan beyni sigarayı bırakmamak için ne bahaneler buluyor hayret edilesi.
Beyninizi bırakmaya hazırlayın, bir defada bırakın, en başarılı yol bu.
ÖNCE BAHANELERİNİZİ GÖZDEN GEÇİRİN.
MÜCADELE EDİLECEK ASIL O BAHANELER.
Bağımlılık zamanla yeniliyor. Sabreden 2 ay en çoğu 6 ay zorlanıyor.
DÜNYADA KENDİNİZE YAPACAĞINIZ EN BÜYÜK İYİLİK SİGARAYI BIRAKMAK. Başarılar dilerim.
NOT: Büyük harfle vurgulama yapmak isterken tekrar postalandı.Kusura bakılmasın
#merson' tarafından 30.11.2006 08:42:15 tarihinde düzenlendi.
Hayatımda iki konuda aciz kaldım
Sigara ve Aşk....
İkisinin de bana zarar verdiğini bildiğim halde vazgeçemedim....
Aciz hissediyorum kendimi, acınası hissediyorum...
Tekrar bi deneme daha yapacağım...
Aslında eskiden 2-3 aylık çok bırakmalarım oldu...Ama o hep zayıf bir anımı yakaladı...Bundan 5 yıl kadar önce 21 yaşımda bırakmıştım...3,5 ay kadar içmedim...Ankara'da bir akraba düğününe gittik...Yaşıtım akrabalarımla atladık arabaya gezmeye çıktık Ankara'da...Onlar sigara içiyorlardı...Ben de bi tane içeyim madem sizinle dedim...O bi tanenin sonra gerisi geldi...
Sigaraya başladığımız anlar hep böyle...Ya güzel bir akşam yemeğinde, ya dertli bir anımızda, ya da bir arkadaşımızın ısrarı ile...vs...En zayıf anlarımızı kolluyor meret...
arkadasına sigara iç sende diyen biri?? kimse arkadasının kotuluk yapacagını dusunmez,arkadasınızda kotuluk yaptıgını dusunmez gerci ama ne buyuk bir yanlıstır..babamda birgunde bıraktı..ilk ay barut fıçısı gibi gezindi etrafta,ikinci ay daha rahat nefes aldıgını keşfetti,bir yıl sonra dediki bir tane daha içsem bır daha bırakamam..ikinci yılda.bazen arkadaslarıda orada oldugu için kahveye gitti..leş gibi koktu üstü başı bunu farketti..ama artık ne adını anıyor ne kullanmayı düşünüyor...çünkü artık nasıl koktugunun,nasıl gorundugunun ayırdına varıyor..umarım bırakmak isteyenler bırakabılır..kendinizi aciz degil guclu hissedin ve unutmamak gereken birşey var...bir insan birşeyi içten içe istemiyorsa kimse ona bunu yaptıramaz..
dramatık bir son yazıyım, belki bazılarınızı etkileyebilirim içene bir keyif veriyorki içiyor..ama birgun doktor zoruyla bırakmak zorunda kalmak da varki ozaman iş işten gecmiş olabilir..
saygılar
neyse ney sigaranın bana göre ekonomiye darbesi çooook büyük...
bence asık irade hep bırakmak değil, günde 3-4 dal sigara içenler var. hayranım bunlara, düşünün adam prensip haline getirmiş, öğle yemeğinde sonra bir tane içiyor, bir de akşam yemeğinden sonra. onun dışında hiç içmiyor.
hep bırakmaktansa onu yeğlerim, ama işte 2 tane içmek hep bırakmaktan daha zor.
bu arada sigaranın ekonomiye zararı yok, ülke ekonomisine yani. kişi ekonomisine elbette zarar, ama ülke ekonomisi için çok ama çok faydalı.
1 paket marlboronun maliyeti 200 kuruş civarıdır.
devlet bir paket marlborodan 2-2,5 lira vergi alır.
sadece türkiye de 1,5 milyon aile tütün üretiminden hayatını idame ettirir.
peki günde kaç bin aile reisi, ailenin direği sigaraya bağlı hastalıklar dolayısıyla ölüyor.. peki onların ekonomiye kattı güç... binlerce aile üretici konumdan tüketici konuma düşüyor... ben hala zararı olduğunu düşünüyorum...