Fotoğrafçılık Forumları
Sigaraya Hayır
UNUTMAYIN İÇTİĞİNİZ HER SİGARA YABANCI SERMAYELERİ KAT BE KAT GÜÇLENDİRMEKTEDİR....
SAĞLIKLI BİR NESİL İÇİN...
GÜZEL YARINLAR İÇİN...
SİGARAYA HAYIR...
Nikotin, dünyadaki en yaygın suistimal edilen üç maddeden biridir.
Amerika’nin keşfinden sonra Avrupa’ya ve tüm dünyaya yayılmıştır. Başta bahçelerde estetik amaçli olarak ve tıbbi amaçlarla kullanılırken 1800’lerden sonra geniş halk kesimleri tarafından kullanılmaya başlanmıştır.
Nikotinia ailesi bitkilerinin yapraklarından elde edilir. Sigara şeklinde tüttürülerek veya ince kıyılmış tütünü emerek nikotin kullanılır. Normal bir sigara 20 mg. nikotin bulundurmasına karşın yanarak içildiğinden 1-1.5 mg. nikotin alınır.
Tütün ve ürünleri dünya sağlığınının bir numaralı tehlikesidir. Her sene sadece ABD’de 350 bin kişi ölmekte, 22 milyar dolarlık sağlık harcamasına, 43 milyar dolarlık işgücü kaybına yol açmaktadır. Sigaradan ölenler aşağıdaki nedenlerden ölenlerin toplamından fazladır: AIDS, kokain, eroin, alkol, yangın, trafik kazası, cinayet ve intihar.
Nikotin'in MSS (merkezi sinir sistemi) ve çevresel sinir sisteminde eşit derecede uyarıcı ve depresan etkileri bulunmaktadır. Nikotin alındıktan sonra , öfori, uyanıklık, hafıza ve dikkatin artması ve sıkıntıdan kurtulma gibi etkiler oluşur. Ama aynı zamanda nikotinin kendisi de gerginlik yaratmaktadır. Nikotinin etkilerine karşı tölerans gelişir ve ilk sigara kullanırken oluşan etkiler oluşmaz. En kuvvetli psikolojik bağımlılık yapan maddelerdendir ve bırakanların yüzde doksanı ilk altı ayda sigara kullanmaya başlarlar. Sigaranın iştah kesici etkisi vardır ve sigara kullananlar normal kilolaların 2-3 kilo altına düserler.
Sigaraya bağlı yan etkiler:
Genelde üst solunum yollarında kanserojen etki, damarları büzme etkisinden dolayı ise kalp dolaşım sisteminde problemler oluşturuyor. Yüksek tansiyon, kalp krizi riskinin 20 kat artması, kalp durması, koroner arter hastalığı, hamilelikte kullanımda erken doğum, düşük doğum ağırlığı, düşük oluşturduğu bilinmektedir. Ayrıca ağız, damak, gırtlak kanserlerinin %90’ından fazlası sigaraya bağlı olup, akciğer kanseri olanlarda birinci sıra sigara kullananlarındır.
Sigaradan ölenler 2020'de iki katına çıkacak
Sigaradan ölenlerin sayısının 2020 yılına kadar iki katına çıkarak, yılda 10 milyonu bulması bekleniyor.
Dünya çapında 13-15 yaşları arasındaki 750 bin çocukla yapılan araştırmaya katılan uzmanlar, her yıl sigaradan ölenlerin gerçek sayısının tahmin edilenden çok daha fazla olabileceğini, özellikle genç kızlar arasında sigara içenler, duman altı olanlar ve diğer tütün ürünlerini kullananların sayısında önemli artış olduğunu belirttiler.
Önceki araştırmalarda sigara içen erkeklerin sayısının kadınlara oranla 4 kat fazla olduğu belirlenirken, son araştırmada bu oranın 2,3 kata düştüğü kaydedildi.
11 yaşında ilk sigara denemem sonuçundu bunun saçma bişey olduğunu insanların bu uzun çubuğu neden ağzına soktuğunu anlamayıp, saçma bulup ilk ve son denemem olarak bıraktım...
sağlığa zarar kısmına katılıyorum. keşke içmesek, ama içiyoruz işte.
ama ekonomiye büyük zarar verdiği fikrine katılmadım, çok abartılı. dünyadaki en büyük üretim sektörlerinden birisidir ve milyonlarca kişi geçimini tütün üretiminden sağlar. sigarada%400 lere varan vergi vardır ki bu oran benzinden bile fazladır, devletin en ciddi gelir kaynaklarından biridir bu haliyle de.
tabi dediğim gibi, keşke içmesek.
İçkiyi bırakıp pişman olanı gördüm, sigara bıraktığına pişman olanı görmedim.
bende bırakıp pişman olanı görmedim...
lakin tütün tüketiminin devlete ve ekonomiye çok büyük etkisi vardır..... yabancı sigara tüketimi tamamıyla yabancı sermayelerin payını artırıyor..
bizim sandığımız tekel ise el altından yabancı sermayeye peşkeş çekiliyo.. neyse uzatmaya gerek yok...
ayrıca tütün kullanımı sonucu hayatını kaybeden insanlarımızın insan gücünün ekonomiye ne kattığını bilemeyiz..
babam hep ne kadar içki içersen iç ama sigara içme der...
bense içmiyorum inş. da içmem!!
en iyisi hiç başlamamak nedimy. hiç bir şekilde başlama. başladıktan sonra bırakmak zor. bak ben iki pakete yakın içiyorum bir günde. gerçi şikayetçi değilim, halimden pek menunum o da ayrı konu. ama başlamayın siz tabi.
Vala sahincoban beni mi okudun ne yaptin Bende bunu dusunuyordum bir baktim, benden once dusunenler varmis.
Herseyi birakabilir aninda unutabilirim. Ama sigarayi asla birakmayacagim. Evt belki de dunyanin en buyuk aptalligi ama, olsun ben raziyim aptal olmaya. Onsuz hayat olmaz olsun
Ha bakin ickiyi birakabildim ama tabi doktor yasagi ile. Doktor sigarayi yasaklasa gene icerim
Icin icin
afiyet olsun demiycem hocam...
ama sağlığa dikkat etmek gerekiyo... bende içiyorum ama bide bana sorun nasıl içiyorum... az kaldı yıkıcam yere bu sigara denen meleti...
ev arkadasım 23 yasında sıgaraya basladıkı bence bu dunyada yapabılecegı en buyuk aptallıktı..şimdi evde iki içen bir içmeyen takılıyoruz..bır kullukte yırmı otuz izmarit goruntusu nasıl iğrenc bir goruntudur kokusu nasıl iğrençtir ben biliyorum tabii..batmıyor arkadaslara..temizleseler kulluklerini yine bir yere kadar..iki okuzle beraber yaşıyorum resmen..yemek yerken sigara içen birine sinir oluyorum hatta masadan kovuyorum..babam 4 sene once bıraktı ve agzına bıle surmuyor..ve inanıyorumki o bile bıraktıysa herkes kurtulabılır..içipte bırakmak isteyenlere kolay gelsin insallah bırakırlar..başlamayanlara tavsıyemde hıc baslamasınlar..baban cok dogru soylemiş nedimy istedigin kadar içki iç sigara içme..içenlerde umarım içmeyenlere saygı gosteriyorlardır.. saygılar
iki höküsle yaşıyorsan işin zor arkadaşım.... allah yardımcın olsun...